...

GOUDEN TIJDEN VOOR GOUD

8 maart 2008, 15:45 | US Markets Redactie | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Nog geen maand na mijn laat­ste col­umn Tur­bu­lente Tij­den” blijken de tij­den alleen nog maar aanzien­lijk tur­bu­len­ter te zijn gewor­den. Bij bakken” dalen de negatieve bericht­en onze bure­len bin­nen.

Laat­ste nieuws uit Euroland
Niet alleen dat er groot wantrouwen bestaat in Amerikaanse lenin­gen, intussen heeft dit virus zich van­wege een veel te hoge staatss­chuld ook in Grieken­land en Ital­ië gen­esteld, met Span­je en Por­tu­gal op de tocht. Er wordt thans grootschalig afscheid genomen van Griekse en Ital­i­aanse oblig­aties met yields hoger dan bij de intro­duc­tie van de euro. Vreemd genoeg gin­gen deze verkopen gepaard met een sterke dal­ing van de olie- en goud­pri­jzen die door hun stop-loss vie­len. Dit heeft te mak­en met hedge­fond­sen en andere grote mark­t­par­ti­jen die ijlings een deel van hun hoog­waardi­ge beleg­gin­gen moesten afbouwen om aan hun mar­gin ver­plichtin­gen te kun­nen voldoen. 

Op grond hier­van kwam het Franse Le Figaro met de vraag in hoev­erre de euro tegen dit panisch geweld bestand zal blijken te zijn. De rol van Trichet is niet te beni­j­den. Het begint ook voor hem op dweilen met de kraan wijd open te lijken.

Laat­ste nieuws uit de VS
Buiten het feit dat Cit­i­group al meer dan 26 mil­jard dol­lar aan kap­i­taal­in­jec­ties van staats­fond­sen uit het Mid­den-Oost­en heeft ont­van­gen, dreigt er nog eens een beroep van 18 mil­jard dol­lar. Dit maakt de gemoed­eren bij­zon­der nerveus. Fed-voorzit­ter Bernanke deed er nog een schep­je bovenop door de banken aan te raden zich te pre­paren op het afschri­jven van andere dan hun risi­co­volle lenin­gen. Daarmee dreigt de bodem uit de put te vallen en wordt het vertrouwen in de finan­ciële wereld niets min­der dan een open­lijke punch toegediend. 

Opge­bouwd kap­i­taal in huis­bez­it duikt in 2007 voor het eerst sinds 1945 onder de 50%, m.a.w. er rust op elk huis gemid­deld genomen meer schuld gerek­end vanaf de aan­schaf­pri­js. De gemid­delde dal­ing hier­van is in dit cijfer nog niet ver­w­erkt. Vol­gens Stan­dard & Poor daalde de gemid­delde huizen­pri­js het meest in het vierde kwartaal met een cijfer van 8,9%! Moody’s schat dat meer dan 10% van alle huizen hele­maal geen equi­ty (kap­i­taalop­bouw) meer bez­it of zelfs op een negatief cijfer is uit­gekomen. De renteop­slag loopt bij­na par­al­lel met het aan­tal sleu­tels dat door hui­seigenaren aan de bank wordt overhandigd.

Kredi­et­func­tie op tilt
Hoe meer zal moeten wor­den afgeschreven (dan tot voor kort nog werd veron­der­steld), hoe geringer de kredi­et­ca­paciteit wordt. Banken dienen 10% van hun mid­de­len aan te houden. Naar­mate die mid­de­len afne­men, neemt hun kredi­et­fa­ciliteit met de macht min 10 af. 

Voor­lop­ig ligt het geschat­te uit­staande besmette schuld­pla­fond op ca. 3.000 mil­jard dol­lar van een totaal ad 45.000 mil­jard dol­lar aan derivat­en. Het gehele Amerikaanse BNP valt daar­bij volledig in het niet. Daar­naast hebben we te mak­en met een totale buiten­landse dol­lar­reserve van ca. 7.000 mil­jard dol­lar. Over de uit­staande rente hierover zullen we het maar niet hebben. De vraag is gewet­tigd hoe lang het buiten­land nog goed geld naar kwaad geld” bli­jft slingeren. 
Die slinger kan in beweg­ing wor­den gezet door lan­den die zich nog het beste deze luxe kun­nen per­mit­teren zoals de olier­ijke lan­den met Rus­land, Iran en Venezuela voorop. Dit in de weten­schap dat energie een eerste behoefte bli­jft om te lat­en afreke­nen in roebels, yen of straks wellicht in yuan. Hierover wordt reeds hardop gespro­ken. Dat zou een forse opwaarder­ing van deze munten beteke­nen zon­der grote nadelige export­gevol­gen behalve voor Chi­na. Of het zover komt is nog de vraag van­wege het risi­co van een regel­rechte cur­ren­cy cri­sis. Chi­na werkt intussen kei­hard aan de eigen infra­struc­tu­ur en de interne markt en kan in dat geval bli­jven exporteren naar lan­den met een eve­neens opge­hoogde val­u­ta. Chi­na voorzi­et hoe dan ook in een sterkere munt om de verder oplopende inflatie te kun­nen beteugelen. 

Steeds grotere gat­en dempen
De Fed heeft de mogelijkheid tegen aantrekke­lijke voor­waar­den geld te lenen aan com­mer­ciële banken mid­dels de Term Auc­tion Facil­i­ty (TAF). De banken wor­den aan deze (fop)speen gelegd tegen carbage col­lat­er­al ofwel waarde­loze onder­pan­den bijv. slechte lenin­gen, die nie­mand meer wil hebben. Hier­mee kun­nen zelfs de groot­ste gat­en wor­den gedempt. Deze ontwik­kel­ing mar­keert een sig­nif­i­cante breuk met het tot voor kort gehanteerde finan­ciële beleid. 

Wel en weh
Tegelijk­er­ti­jd meende Min­is­ter van Finan­ciën Hen­ry Paul­son vorige week de rol van een sterkere dol­lar te moeten beves­ti­gen. Hij zei let­ter­lijk: the dol­lar will reflect the long-term U.S. eco­nom­ic strength!’ Daarmee heeft hij geen enkel ver­keerd woord gezegd, maar hij had net zo goed weak­ness i.p.v. strength kun­nen gebruiken. Hij voegde er aan toe: a strong dol­lar is in our nation’s inter­est ‘ en verder: the long-term fun­da­men­tals are very sol­id and they’re going to be reflect­ed in our cur­ren­cy’. Na de meer dan 50% waardedal­ing van de dol­lar in de afgelopen jaren en een op louter schuld rus­tende economie klinkt dat weinig geloofwaardig. Maar och, wie maalt er nog om deze uit­sprak­en in de weten­schap dat deze regering eind dit jaar aftreedt.

Zoals voor­speld hebben de rentev­er­lagin­gen nul bijge­dra­gen tot de schulden­de­flatie. Toch rest de Fed niets anders dan door te gaan met de rentev­er­lagin­gen nu het virus van de kredi­et­cri­sis verder pen­e­treert zelfs in de tot voor kort veilig geachte sec­toren van het leenbedri­jf”. Het wantrouwen groeit bij de dag. Zo moest een uiterst betrouw­baar insti­tu­ut als de Port Author­i­ty of New York and New Jer­sey (o.m. de beheerder van de haven en luchthavens) de ring uit met een rentevoet van maar lief­st 20% na een nieuwe tranche van 330 mil­jard dol­lar uit de TAF-markt. Dit orgaan meende even­wel te kun­nen vol­staan met een rente van niet meer dan 4,3%.

De financier­ings­markt is een ongek­end gevoelige slag toege­bracht, ter­wi­jl de vast­goed­markt in een vri­je val is ger­aakt. Nie­mand weet nog waar deze onlangs in gang gezette tsuna­mi eindigt. Vast staat dat een en ander weinig goeds voorspelt.

RABOBANK
Onze enige triple‑A bank geeft aan wat de hoog­ste cred­it rat­ing nog voorstelt, als ze zelf op haar Cred­it Default Oblig­a­tions (CDO’s) – in dit geval triple‑A leningderivat­en, dus de best gek­wal­i­ficeerde pro­ducten tot 81% van de waarde afschri­jft. Hier­mee wordt de triple‑A rat­ing naar het rijk der fabe­len ver­wezen. Als de RABO Bank nog slechts 19% vertrouwen houdt in eersteklas lenin­gen dan zal dit voor­beeld ongetwi­jfeld wor­den gevol­gd en ligt er een regel­rechte cred­it melt-down met ver­strekkende gevol­gen in het ver­schi­et. Als er alleen al op eersteklas lenin­gen 81% wordt afgeschreven dan hoeven we niet te raden hoeveel er op lager gek­wal­i­ficeerde lenin­gen wordt afgeschreven. 

Het valt nog moeil­ijk te bevat­ten dat straks alle lening­ca­paciteit via de offi­ciële banken nage­noeg zal zijn opge­droogd. Natu­urlijk slaat hier de pen­d­uleslinger door maar dan is het kwaad al geschied. 

Niet­temin behouden zelfs triple‑A banken, wier nood moet wor­den gelenigd met grootschalige kredi­eten, tegen­wo­ordig toch hun triple‑A sta­tus. Won­der­baar­lijk is het niet? 

De rente
Intussen meldt Prince­ton pro­fes­sor Paul Krug­man dat de Fed naarstig de Japanse ervarin­gen inza­ke de zero rates bestudeert. Hij voegde er aan toe dat de Fed gezien de ernst van de sit­u­atie in de toekomst miss­chien wel naar een negatieve rente toe moet. Dat betekent dat als de cen­trale bank geld uitleent er door deze bank wor­den toe­be­taald. De hef­boom toegepast op kredietrisico’s zal vol­gens hem lei­den tot een mas­sale kredi­etverni­etig­ing, zoals we nog nooit hebben meegemaakt.

De besmet­ting op de kap­i­taal­markt lei­dt dus enerz­i­jds tot een 0 rentevoet­dic­taat vanu­it de cen­trale bank en een onbe­taal­bare hoge rente op alle vor­men van kredi­et. Daarmee wordt niet alleen de economie om zeep geholpen maar wordt ook het vertrouwen in de cen­trale banken kapot gespeeld!

Com­modi­ties
De kredi­et­cri­sis in samen­hang met de opkomst van Azië en de daaruit voortvloeiende sterk geste­gen vraag naar grond­stof­fen kon niet op een ongelukkiger moment komen. Dit is o.m. zicht­baar in de ontwik­kel­ing van de Index van de Com­mod­i­ty Research Bureau, afgeko­rt de CRB. Dit is de belan­grijk­ste inflatiein­dex. Hierin zijn 17 ver­schil­lende com­modi­ties opgenomen. In de grafiek is deze ontwik­kel­ing op schaal gezet gespiegeld tegen de dol­lar. Aangezien alle com­modi­ties in dol­lars noteren, geeft dit een goed beeld. Teke­nend is dat deze index sinds de eerste rate cut op 18 sep­tem­ber vorig jaar met ruim 30% is geklommen!

Geen enkele beleg­gingscat­e­gorie heeft de afgelopen jaren beter geboerd dan de commodities.
Snel sti­j­gende kosten als gevolg van teko­rt aan appa­ratu­ur en uitrust­ing, snel oplopende financier­ingskosten en hogere lonen enerz­i­jds en anderz­i­jds lagere pro­duc­tie onder­strepen de spanningen.

Een andere com­pli­catie is de aanstor­mende energiecri­sis. Vol­gens de laat­ste gegevens van het US Army Corps of Engi­neers blijken de werel­doliere­serves nog maar een lev­ens­du­ur van 41 jaar te hebben. Afgezien van de olievondst voor de Brazil­i­aanse kust zijn er de laat­ste 25 jaar geen grote vond­sten meer gedaan. Daar­bij komt dat 80% van de huidi­ge pro­duc­tie afkom­stig is van bron­nen die 20 jaar of oud­er zijn en intussen hun piek hebben bereikt. Ter­wi­jl boven­di­en de vraag naar olie hand over hand toe­neemt, is de raf­fi­nage­ca­paciteit in de V.S. sinds 1981 van 324 naar 132 raf­fi­nader­i­jen afgenomen. Deze fac­tor draagt eve­neens bij tot een hogere dis­til­laat­pri­js (diesel, stookolie, benzine).

Een goed tweede alter­natief zou ura­ni­um kun­nen zijn. De lever­bare voor­raad hier­van wordt intussen op niet meer dan 20 jaar geschat. Van­daar dat de Chinezen als gekken kolen­cen­trales bouwen, omdat ze met hun eigen kolen­voor­raad nog wel 100 jaar voort kun­nen. Hier­door nemen echter de milieuprob­le­men wereld­wi­jd toe met ram­pza­lige gevol­gen voor het gewas alsmede de infrastructuur.

Hamvraag
Hoe bli­jf je buiten deze nooit eerder ver­toonde aanstor­mende tsunamigolf? 

Door­dat de cen­trale banken de geld­kraan wagen­wi­jd open­zetten, stroomt er veel kap­i­taal de markt in. Dit ver­sterkt het klassieke inflati­esce­nario. De waarde (koop­kracht) van het geld daalt naar­mate er meer in de markt wordt gepompt. De waarde van goed­eren (com­modi­ties) sti­jgt, ver­sterkt door de opkomst van Azië.

GOUD
geldt door de eeuwen heen als de barom­e­ter van ons financieel/​economische bestel.
Sinds het dieptepunt in 2001 is de goud­pri­js in dol­lars bij­na vervier­voudigd, in euro’s ruim­schoots ver­dubbeld en dit geldt ook in andere valuta’s. De sti­jging van de goud­pri­js geeft niets anders weer dan een dal­ing van de koop­kracht. Anders gezegd, de goud­pri­js is in wezen een con­stante. Alleen de koop­kracht fluctueert en door­gaans naar bene­den vanaf het moment van de loskop­pel­ing van het goud in 1971. Gerek­end vanaf dat jaar is de koop­kracht van de dol­lar anno 2008 nog maar 3,6%. Met dank aan het beleid van de cen­trale bank.

Als de huidi­ge goud­pri­js verder oploopt naar het vorige hoogtepunt in jan­u­ari 1980 van omgerek­end ruim 25.000 euro’s (vóór inflatie) voor een kilo­ot­je dan geeft dat richt­ing aan een feit­elijke koop­kracht­dal­ing van ca. 25%. Gerek­end vanaf 1980 zouden we na inflatie thans op een goud­pri­js van een slordi­ge 60.000 euro’s moeten zit­ten! De goud­pri­js met andere com­modi­ties in de slip­streamt heeft bijgevolg nog een lange weg te gaan. Je hoeft je dan niet meer af te vra­gen wat er nog over bli­jft van onze koop­kracht. In Ameri­ka spreekt men intussen al van cash becomes trash!

Het gerenom­meerde edel­metaal­huis Blan­chard & Com­pa­ny, geeft 5 fun­da­mentele rede­nen aan voor een verder sti­j­gende goudprijs:

• afne­mend vertrouwen in het inter­na­tionale finan­ciële bouww­erk”
• de verder afne­mende rol van de dol­lar als reservevaluta
• de lange ter­mi­jn pri­jstrend vanaf 1971, ver­sterkt door de opkomende markten
• sti­j­gende productiekosten
• afne­mende productie

Er zijn ook 5 manieren om in edel­metaal te beleggen, zoals: 

+ in baar­goud in de kluis – brengt buiten de pri­jssti­jging niets op
+ goudreken­ing via uw bank – verkri­jg­baar in elk gewenst bedrag
+ beleggen in een zgn. track­er of ETF – hier gaat het al gauw om grote getallen met een
min­i­mum van 10.000 ounces of 100.000 shares
+ in een beleg­gings­fonds in edel­metaal – heeft voordeel van spreiding
+ in aan­de­len in een mijn­bouw­maatschap­pij – door snel oplopende kosten alleen 
inter­es­sant zolang de marges niet vers­mall­en en de pro­duc­tie niet terugloopt.

Zoals ik in 2001 als één der eersten de goud­pri­jssti­jging mocht voor­spellen — de goud­pri­js stond toen op ca. 250 dol­lar voor een troy ounce en ca. 8800 euro per kg – voor­spel ik na 7 jaar dat we nog steeds aan het begin van deze sti­jging staan! Natu­urlijk zal de sti­jging zich niet in een streep naar boven voltrekken. Verwacht mag wor­den dat de volatiliteit toe­neemt naar­mate de goud­pri­js zich in unchar­tered ter­ri­to­ry zal bewe­gen. Op- en neer­gaande beweg­in­gen van 10% — 20% zullen geen uit­zon­der­ing zijn. Het is dan vooral ver­standig op dips te kopen, in de weten­schap dat er geen enkel ander alter­natief meer voorhan­den is om de koop­kracht vast te houden! 

Robert Bron­cel
US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.