...

GOUDEN DRIEHOEK

21 september 2009, 13:18 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

inflatie, angst en de dollar .... Goud is weer hot. Vorige week steeg de positie in Goud Turbo’s Long met 30% en in Goud Turbo’s Short met 100%. De totale positie in Goud Turbo’s Long is nog steeds ruim zes maal zo groot als in Turbo’s Short, dus Turbobeleggers blijven overwegend positief. Om u te helpen een mening te vormen over de goudprijs bekijken we deze week in hoeverre de drie factoren inflatie, onzekerheid en de waarde van de US dollar een correlatie vertonen met de goudprijs.


Gouden driehoek: inflatie, angst en de dollar

Goud is weer hot. Vorige week steeg de positie in Goud Turbo’s Long met 30% en in Goud Turbo’s Short met 100%. De totale positie in Goud Turbo’s Long is nog steeds ruim zes maal zo groot als in Turbo’s Short, dus Turbobeleggers blijven overwegend positief. Om u te helpen een mening te vormen over de goudprijs bekijken we deze week in hoeverre de drie factoren inflatie, onzekerheid en de waarde van de US dollar een correlatie vertonen met de goudprijs.

1. Inflatie relatie
Volgens sommige analisten heeft goud niet zijn doel gediend als bescherming tegen inflatie. Uit research van het RBS Commodity team (september 2009) blijkt dat gedurende periodes waarin inflatie laag was deze correlatie inderdaad laag was, maar dat wanneer inflatie werd verwacht te stijgen de correlatie zeer hoog was. Zie onderstaande tabellen 1 en 2, waarin de goudprijs is afgezet tegen de US CPI (Consumer Price Index) en ook de correlatie coëfficiënt voor verschillende periodes is berekend. De huidige stijging van de goudprijs kan dus wijzen op (hernieuwde) inflatieangst.



Tabel 1: Goud versus US CPI (Consumer Price Index) sinds 1970. Bron: Thomson Financial, RBS


Correlatie Goud en US CPI (Consumer Price Index) sinds 1971. Bron: Thomson Financial, RBS

2. Beeld VIX is een mix
Goud wordt zoals bekend ook gezien als ‘safe haven’ in tijden van onzekerheid. Als maatstaf voor onzekerheid is in onderstaande tabel de VIX index genomen. Deze index geeft de volatiliteit van de S&P weer, en staat ook bekend als de angstmeter van de beurs. Wat opvalt is dat in de eerste acht maanden van 2008 de VIX en de goudprijs dezelfde kant op bewogen door de onzekerheid over de crisis. Na de piek in de VIX door Lehman nam het vertrouwen weer wat toe, waardoor de VIX daalde. Goud steeg echter, door onzekerheid over inflatie, overheidstekorten en de US dollar.


Goud versus VIX. Bron: Bloomberg, RBS

3. Dollar: de een zijn dood…
Een zwakke dollar is volgens velen goed nieuws voor goud, aangezien de vraag naar goud van beleggers die zich tegen een verdere daling willen beschermen stijgt. In tabel 4 is de US dollar index (de dollar t.o.v. een mandje van valuta) afgezet tegen de goudprijs en de negatieve correlatie is inderdaad duidelijk. De huidige zwakker dollar kan dus gezien worden als een positieve factor voor goud. In Euro is de goudprijs hierdoor minder hard gestegen, wat als je het positief wilt zien kan betekenen dat de goudprijs in Euro nog potentie heeft voor een verdere stijging.


Goud versus de US dollar index, Bloomberg RBS.

Samenvattend creëert de vrees voor inflatie, onzekerheid bij sommige partijen over de kracht van het herstel en een verzwakkende dollar momenteel een gunstige bodem voor de goudprijs. In vergelijking met andere edelmetalen is de stijging van de goudprijs dit jaar ook achtergebleven. Maar ondanks alle positieve signalen lukt het de goudprijs in US dollar echter voorlopig toch (weer) niet om overtuigend door de 1000 US dollar grens heen te breken. Wordt vervolgd….

Gebaseerd op een artikel in de wekelijkse RBS nieuwsbrief Turbo’s en Certificaten.
Bron: Gold above $1000/oz, RBS Commodity Research, 8 september


Erick Mauritz
voor US Markets




Erik Mauritz werkt bij het door The Royal Bank of Scotland plc overgenomen gedeelte van ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) en is verantwoordelijk voor Turbo's en Certificaten. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van ABN AMRO en is niet gekopppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van ABN AMRO. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een invididuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. ABN AMRO staat onder toezicht van de AFM. Turbo's en Certificaten maken onderdeel uit van de bedrijfsactiviteiten die door The Royal Bank of Scotland Plc zijn overgenomen en zullen na de definitieve opsplitsing van de ABN AMRO groep, in de RBS groep worden voortgezet. Klik hier voor een beschrijving van de samenwerking tussen RBS en US Markets.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.