...

Goud: wat nou bescherming!

9 oktober 2007, 13:00 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hier­bij een kri­tis­che noot over beleggen in goud, wat door velen ‑zoals Willem Mid­delkoop- wordt aanger­aden. Goud is een slechte vluchthaven. Het biedt weinig bescherming tegen inflatie en tegen de onrust in de wereld. Voor goud-beleg­gers kun­nen de komende jaren wel eens niet zo goed ver­lopen als de afgelopen tijd.
Velen zien goud als een vluchthaven. Het edel­metaal kan het risi­co op inflatie afdekken en zou de per­fecte verzek­er­ing zijn tegen geopoli­tieke risi­co’s en bescherming bieden tegen onrust op de finan­ciële markten. 

Veel com­men­ta­toren raden daarom aan om in goud te beleggen. Zie Wilem Mid­delkoop met zijn boek Als de Dol­lar Valt Bij deze een kri­tis­che noot op dit dogma. 

Vlucht­en voor inflatie

Beleg­gers die goud kopen als vluchthaven geloven vol­gens Michael R. Sesit, colum­nist voor Bloomberg, in een sprook­je. De goud­pri­js bereik­te een record­niveau van $850 per ounce in jan­u­ari 1980. Als de pri­js van het edel­metaal sinds­di­en gelijk was gegaan met de gel­dont­waard­ing in de Verenigde Stat­en, zou het nu op ruim $2100 moeten staan. Maar goud staat op cir­ca $728,10, slechts een derde van wat het moet zijn, wil het een bescherming bieden tegen inflatie.

His­torisch is gebleken, zo con­sta­teert de toon­aangevende zak­en­bank Gold­man Sachs, dat sinds 1988, het ver­band tussen het edel­metaal en de inflatiev­erwachtin­gen in de Verenigde Stat­en slechts 36% bedraagt. Dat betekent dat de goud­pri­js in 36% van de gevallen sti­jgt en daalt met de inflatiev­erwachtin­gen. Het ver­band met de echte inflatie in Ameri­ka is zelfs min­der: 23%. Als we de kern­in­flatie, exclusief pri­jzen van voed­ing en energie, in ogen­schouw nemen dan daalt dit per­cent­age naar 7%!

Goud wordt vaak op een voet­stuk getild omdat het bescherming zou bieden tegen inflatie maar his­torisch waren er maar paar peri­o­den waarin de pri­js van het edel­metaal gelijk op bewoog met de (kern)inflatie. Dus goud moet niet beschouwd wor­den als een afdekking tegen inflatie”, aldus grond­stof­fe­nanal­ist James Gut­man van Gold­man Sachs. 

Beleg­gers die een vluchthaven zoeken, waren beter af in de Amerikaanse aan­de­len­markt. Op 30 jan­u­ari 1980 stond de toon­aangevende beurs­graad­me­ter S&P 500-index op 115.20 pun­ten. Als je de huidi­ge stand van de index cor­rigeert voor inflatie zou deze nu op 287.30 moeten staan maar in plaats daar­van is de index geëx­plodeerd naar een stand van 1551,14 pun­ten. Dat is een vervi­jfvoudig­ing ten opzichte van de voor inflatie aangepaste indexstand.

Vlucht­en voor aanslagen

Kijken we naar het tweede argu­ment: dat van geopoli­tieke onrust. De inflatiev­erwachtin­gen door de ter­ror­is­tis­che aan­vallen van 11 sep­tem­ber 2001, de erg­ste aansla­gen sinds 1962, had­den geen lang­durig effect op de pri­js van goud. 

Goud werd op 31 augus­tus 2001 ver­han­deld tegen $276,25 per ounce, min­der dan twee weken voor de aansla­gen. Na de aan­vallen steeg de pri­js naar $295,10 per ounce. Op 23 okto­ber was de pri­js weer teruggeza­kt naar $274,25.

Dol­larzwak­te

Het groot­ste effect van inflatie op goud wordt veroorza­akt door de dol­larzwak­te. Sinds 1998 bewoog de goud­pri­js vol­gens Gold­man Sachs in 91% van de gevallen gelijk op met een mand val­u­ta die bestaat uit de Aus­tralis­che- en Canadese dol­lar, De Zuid-Afrikaanse rand, de euro , yen en de Indi­ase rupee. Na de invo­er­ing in 1997 van de zoge­naamde Trea­sury Infla­tion Pro­tect­ed Secu­ri­ties kortweg TIPS in de Verenigde Stat­en en met soort­gelijke pro­ducten in andere lan­den is er geen reden om goud te gebruiken als bescherming tegen inflatie. Deze oblig­aties geven een rente die gebaseerd is op de inflatie-index CPI. Er zijn TIPS met een loop­ti­jd van 5, 10 en 20 jaar.

Rentev­er­lag­ing

Inflatie is op dit moment ook geen prob­leem, zelfs met de recente rentev­er­lag­ing van de Fed. Amerikaanse con­sumenten verwacht­en een inflatie van 3,1% per jaar. Ondanks deze verwacht­ing is de gel­dont­waard­ing in augus­tus afgenomen naar 2% in augus­tus. Het is nog veel te vroeg om een hogere inflatie te voorzien”, aldus David Abra­ham­son, hoofd val­u­ta- en grond­stof­fen­strate­gie van het Canadese advies­bu­reau voor beleg­gers BCA Research. 

De goud­pri­js heeft de weg omhoog gevon­den. De pri­js van het edel­metaal is dit jaar met 15% geste­gen naar de hoog­ste stand in 27 jaar ($747,90 op 1 okto­ber). De ral­ly houdt nu zeven jaar aan. De motor achter de opmars was de enorme beschik­baarheid van geld. Recent kwam de rentev­er­lag­ing van de Fed en de zwakkere dol­lar als rede­nen erbij.

De juiste rede­nen op te kopen
Goud kan dus vaak niet gebruikt wor­den als vluchthaven voor inflatie of onrust in de wereld. Een goede reden om in het edel­metaal te beleggen is de sterke vraag naar juwe­len in de opkomende lan­den zoals India en China. 

Daar­naast is de pro­duc­tie in de goud­mi­j­nen afgenomen, vooral in Zuid-Afri­ka. Ook zijn de verkopen van cen­trale banken gedaald. Door de groei van het aan­tal goud ETF’s is gemakke­lijk­er gewor­den om in goud te beleggen. Vol­gens zak­en­bank Mor­gan Stan­ley beheren zij geza­men­lijk $17,7 miljard. 

(Een Exchange Trad­ed Fund (ETF), ook wel index­fonds of index­track­er genoemd, is een beleg­gings­fonds dat op de beurs ver­han­deld wordt. Het invester­ings­doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk vol­gen van een onderliggende beursin­dex.) Zie: http://​nl​.wikipedia​.org/​w​i​k​i​/​E​x​c​h​a​n​g​e​_​T​r​a​d​e​d​_Fund.

Dit toont aan dat hoewel goud een slechte bescherming biedt, erin belegd kan wor­den voor de juiste rede­nen”, James Gut­man van Gold­man Sachs.

Wel moet in ogen­schouw wor­den genomen dat het edel­metaal niet direct ver­bon­den is met de economis­che groei. Het ver­di­ent niets en biedt een beperk­te bescherming tegen inflatie. Een andere reden waarom je voorzichtig moet wezen is dat cen­trale banken er niet hap­pig op zijn om goud in kas te houden. Al met al kun­nen de komende jaren voor goud-beleg­gers niet zo goed ver­lopen als de afgelopen tijd.

Satilmis Ersin­te­pe
http://​www​.vol​ghet​geld​.nl

Voor reac­ties mail naar webmaster(at)volghetgeld.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.