Bekijken we de grafiek over het afgelopen jaar, dan zien we duidelijk het zenuwachtige verloop van de goudprijs. Meer recent zien we een zeer vlugge terugval van de goudprijs die gevaarlijk dicht bij het 200-daags gemiddelde komt, die rond de 860 ligt. Het is duidelijk dat als deze steun doorbroken wordt, we richting 700 kunnen gaan.
We hebben deze lijn echter (nog?) niet doorbroken. Ik wacht dan ook aan de kantlijn en laat zowel short-als longposities voor wat ze zijn.
Ik zie het goud de komende tijd deze weerstand doorbreken, en hou me klaar om bij lagere regionen een longpositie in te nemen.
Immers: het goud mist momenteel een aantal factoren die ondersteunend kunnen werken:
* De USD houdt dezer weken merkwaardig stand tegenover de meeste andere munten. Gezien de noodmaatregelen van de Amerikaanse regering, had ik een grotere daling van deze munt verwacht. Het uitblijven van een grote daling werkt niet ondersteunend voor de goudprijs.
* Het nieuws dat het IMF voor maar eventjes 400 ton goud zou verkopen, zorgde afgelopen week eveneens voor neerwaartse druk. Misschien voorbarig, want het IMF heeft het akkoord van de VS hiervoor nog niet op zak, en die is wel nodig. En zelfs na een goedkeuring hoeft dit op zich niet zeer dramatisch te zijn: verschillende landen hebben immers reeds te kennen gegeven hun goudvoorraad te willen optrekken. Uiteraard zal hun aankoop nu niet meer voor opwaartse druk zorgen, als het IMF met dergelijke hoeveelheden op de proppen komt.
* De ‘rally der opluchting’, of die nu al dan niet een BMR of het begin van een stierenmarkt inluidt, zorgt ervoor dat de aandacht wat van het goud verschuift. Ik had hier vroeger al op gewezen. Laat de kudde maar opnieuw aandelen kopen, als het goud daardoor nog een (flink) stuk lager gaat, geeft dit mooie kansen.
* Goud wordt voor een bijzonder groot stuk door de juwelenindustrie bepaalt. En net hier kregen we al een tijd signalen dat grote afnemers zoals India en China de kat uit de boom keken. Juweliers zagen het tegen de prijzen van de afgelopen maanden minder zitten om nog voorraden in te slaan. Ook dit ondersteunt uiteraard de goudprijs niet. Van zodra deze partijen opnieuw actie ondernemen, is een bodem vlug gelegd.
* De renteverlagingen wereldwijd door de nationale banken zorgt ervoor dat er momenteel minder aandacht is voor inflatie. Goud als hedge tegen inflatie verliest dus ook hier z’n rol. Veel recente macro-economische cijfers duiden er immers op dat we niet meteen hoeven te vrezen voor aantrekkende prijzen wereldwijd. Uiteraard kiemt nu de discussie meer en meer of we door alle overheidsmaatregelen afstevenen op hyperinflatie of niet. Er zijn veel voor-en tegenstanders. De goudprijs profiteert hier voorlopig niet van.
* Sinds het aantreden van president Obama, ligt de focus meer op economisch herstel dan wel op geopolitieke spanningen. De wereld gaat er duidelijk van uit dat Obama wat dit laatste betreft een veel gematigder politiek zal varen dan zijn voorganger. Als hij er daadwerkelijk zal in slagen wereldwijd tot minder crisissen op dit vlak te komen, zal ook dit de goudprijs minder ondersteunen.
Conclusie: voor de korte termijn hou ik mij afzijdig en wacht een verdere daling af. Voor de lange termijn blijf ik positief. Er is nog steeds dermate veel onzekerheid in de markt, en veel factoren blijven wijzen in de richting van een aantrekkende inflatie. Goud blijft op de lange termijn een interessante activa.
Johan Lamote
voor USMarkets
de auteur heeft geen posities in de besproken activa