...

GOUD: OPNIEUW INSTAPPEN?

7 april 2009, 12:42 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ik uitte in m’n col­umn over de FED en goud al m’n twi­jfels over de korte ter­mi­jn­vooruitzicht­en van het goud. Het recente koersver­loop wees er onder­tussen op dat deze negatief ingesteld was. Een aan­tal fac­toren zor­gen er inmid­dels voor dat ik voor de korte ter­mi­jn eerder negatief ben ingesteld.



Bek­ijken we de grafiek over het afgelopen jaar, dan zien we duidelijk het zenuwachtige ver­loop van de goud­pri­js. Meer recent zien we een zeer vlugge terug­val van de goud­pri­js die gevaar­lijk dicht bij het 200-daags gemid­delde komt, die rond de 860 ligt. Het is duidelijk dat als deze ste­un door­bro­ken wordt, we richt­ing 700 kun­nen gaan. 
We hebben deze lijn echter (nog?) niet door­bro­ken. Ik wacht dan ook aan de kantli­jn en laat zow­el short-als long­posi­ties voor wat ze zijn. 
Ik zie het goud de komende tijd deze weer­stand door­breken, en hou me klaar om bij lagere regio­nen een long­posi­tie in te nemen. 

Immers: het goud mist momenteel een aan­tal fac­toren die onder­s­te­unend kun­nen werken: 

* De USD houdt dez­er weken merk­waardig stand tegen­over de meeste andere munten. Gezien de nood­maa­trege­len van de Amerikaanse regering, had ik een grotere dal­ing van deze munt verwacht. Het uit­bli­jven van een grote dal­ing werkt niet onder­s­te­unend voor de goudprijs. 

* Het nieuws dat het IMF voor maar even­t­jes 400 ton goud zou verkopen, zorgde afgelopen week eve­neens voor neer­waartse druk. Miss­chien voor­barig, want het IMF heeft het akko­ord van de VS hier­voor nog niet op zak, en die is wel nodig. En zelfs na een goed­keur­ing hoeft dit op zich niet zeer drama­tisch te zijn: ver­schil­lende lan­den hebben immers reeds te ken­nen gegeven hun goud­voor­raad te willen optrekken. Uit­er­aard zal hun aankoop nu niet meer voor opwaartse druk zor­gen, als het IMF met dergelijke hoeveel­he­den op de prop­pen komt. 

* De ral­ly der oplucht­ing’, of die nu al dan niet een BMR of het begin van een stieren­markt inlu­idt, zorgt ervoor dat de aan­dacht wat van het goud ver­schuift. Ik had hier vroeger al op gewezen. Laat de kud­de maar opnieuw aan­de­len kopen, als het goud daar­door nog een (flink) stuk lager gaat, geeft dit mooie kansen. 

* Goud wordt voor een bij­zon­der groot stuk door de juwe­lenin­dus­trie bepaalt. En net hier kre­gen we al een tijd sig­nalen dat grote afne­mers zoals India en Chi­na de kat uit de boom keken. Juwe­liers zagen het tegen de pri­jzen van de afgelopen maan­den min­der zit­ten om nog voor­raden in te slaan. Ook dit onder­s­te­unt uit­er­aard de goud­pri­js niet. Van zodra deze par­ti­jen opnieuw actie onderne­men, is een bodem vlug gelegd. 

* De rentev­er­lagin­gen wereld­wi­jd door de nationale banken zorgt ervoor dat er momenteel min­der aan­dacht is voor inflatie. Goud als hedge tegen inflatie ver­li­est dus ook hier z’n rol. Veel recente macro-economis­che cijfers duiden er immers op dat we niet meteen hoeven te vrezen voor aantrekkende pri­jzen wereld­wi­jd. Uit­er­aard kiemt nu de dis­cussie meer en meer of we door alle over­hei­ds­maa­trege­len afsteve­nen op hyper­in­flatie of niet. Er zijn veel voor-en tegen­standers. De goud­pri­js prof­i­teert hier voor­lop­ig niet van. 

* Sinds het aantre­den van pres­i­dent Oba­ma, ligt de focus meer op economisch her­s­tel dan wel op geopoli­tieke span­nin­gen. De wereld gaat er duidelijk van uit dat Oba­ma wat dit laat­ste betre­ft een veel gematigder poli­tiek zal varen dan zijn voor­ganger. Als hij er daad­w­erke­lijk zal in sla­gen wereld­wi­jd tot min­der cri­sis­sen op dit vlak te komen, zal ook dit de goud­pri­js min­der ondersteunen. 

Con­clusie: voor de korte ter­mi­jn hou ik mij afz­i­jdig en wacht een verdere dal­ing af. Voor de lange ter­mi­jn bli­jf ik posi­tief. Er is nog steeds der­mate veel onzek­er­heid in de markt, en veel fac­toren bli­jven wijzen in de richt­ing van een aantrekkende inflatie. Goud bli­jft op de lange ter­mi­jn een inter­es­sante activa. 


Johan Lam­ote
voor USMar­kets


de auteur heeft geen posi­ties in de bespro­ken activa 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.