...

Goud nog eens door de helft

6 september 2012, 09:29 | Paul Nagels | leestijd: 17 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Bli­jft de waarde van het geld automa­tisch bestaan bij de Gouden Stan­daard? En waarom ver­lenen de banken geen kredi­eten meer aan het Mid­den en Kleinbedrijf.


Waarde en inflatie
Het begrip waarde speelt in de economie de groot­ste rol en is daarmee het onder­zoeken waard. Zodra de economie méér werd dan jagen en vis­sen werd ruilen de belan­grijk­ste activiteit. De pri­js wordt vast­gesteld als zow­el kop­er als verkop­er vin­den dat wat ze afgeven min­stens even­veel waard is als wat ze ervoor terugkri­j­gen. Eigen­lijk is dat nog steeds zo. Nu zou het wel toe­val­lig zijn als de bei­de par­ti­jen pre­cies die goed­eren hebben die ze samen willen ruilen dus ontstaat een meer­par­ti­jen­ruil. De waarde van de afgegeven goed­eren moet dus even gepar­keerd wor­den in iets waar­van men kan vertrouwen dat het diezelfde waarde heeft en houdt zodat men de ruil deels kan uit­stellen en lat­er af kan mak­en. Er ontstond zo een ruilmid­del” wat aller­lei vor­men aan kan nemen zoals goud, geld, maar even­goed zouden dat din­gen kun­nen zijn die een bepaalde tast­bare waarde hebben bv vierkante meters grond” of min­der tast­baar, als iedereen daar genoeg geloof in zou hebben, pun­ten om in de hemel te komen”. Hoofdza­ak is dat het een betrouw­baar mid­del is om van de ene waarde naar de andere waarde te stappen.

Vertrouwen speelt de hoof­drol
Dat betrouw­baar zijn van het ruilmid­del is eigen­lijk het punt waarop het in de geschiede­nis alti­jd fout is gegaan. Legio zijn de ver­halen van ede­len die betrouw­bare” munten sloe­gen maar in steeds grotere hoeveel­he­den. In eerste instantie lei­d­de dat tot een boom­ing economie tot­dat men doorkreeg dat men bedro­gen werd en dan zak­te het zaak­je weer in elka­ar.

Het manip­uleren van het ruilmid­del is de belan­grijk­ste oorza­ak dat het fout kan gaan met die ruil­han­del. Het hoeft geen betoog dat hebzucht en machtsmis­bruik de belan­grijk­ste oorza­k­en zijn. Vroeger waren dat de ede­len, tegen­wo­ordig is het de over­heid samen met de finan­ciële wereld. In alle tij­den waren het dus de machtheb­bers die hun hebzucht niet kun­nen bed­win­gen en hun macht misbruiken.

Hoeveel geld is er eigen­lijk nodig?
Er is zoveel geld nodig dat de economie tot in lengte van jaren rustig zijn gang kan gaan en zich kan ontwikke­len. Wat hebben we aan dat antwo­ord?
Dat antwo­ord houdt in dat het geld noodza­ke­lijk is van waarde naar waarde te stap­pen en niet meer dan dat. Zodra aan het geld andere func­ties wor­den toegek­end gaat het fout. Je kunt uitreke­nen hoeveel geld er nodig is om bij een bepaalde omvang van de economie de processen ongesto­ord te kun­nen lat­en func­tioneren: goed­eren-> geld-> goed­eren-> geld-> goed­eren enz. De economie zal zelf aangeven wat de goede geld­ho­eveel­heid is want is er teveel geld dan voe­len de mensen die echte waarde in hun bez­it hebben zich bedro­gen en dan zullen ze hun pri­jzen ver­hogen (dat heet dan inflatie) , is er te weinig geld dan ontstaat vraagge­brek en zijn ze ver­plicht hun pri­jzen te ver­la­gen om toch wat te verkopen (dat is dan deflatie). Ongesto­ord wil zeggen dat bei­de ver­schi­jnse­len zich niet voor­doen. Het kan natu­urlijk alti­jd dat pri­jzen zich wijzi­gen door andere oorza­k­en bv een mis­luk­te oogst door droogte lei­dt tot hogere voed­sel­pri­jzen of iedereen wil graag een i‑phone en dan kan Apple hele hoge pri­jzen vra­gen. Dat heeft dus niets met inflatie of deflatie te mak­en.

Een heel belan­grijk gegeven is wel dat de waarde­bepal­ing van pro­duc­tie en goed­eren zich afspeelt in de reële economie; de economie van pro­duc­tie en bedri­jven, van werkne­mers en van con­sumenten. Daar telt wat een kilo kost. In de finan­ciële wereld daar­ente­gen heeft men alle besef van waarde verloren.

Natu­urlijke rol van de banken
Wan­neer iemand iets verkocht heeft en even niet aan de economis­che kringloop deel wil nemen is het zaak dat het geld dat hij bez­it wel aan de kringloop deel bli­jft nemen. Hij kan het dan zolang aan iemand anders in bruik­leen geven zodat die bv investerin­gen kan doen. Omdat dat toch een zek­er spe­cial­isme en oplet­tend­heid vereist zou dat uitbesteed kun­nen wor­den aan een bank: hij zet het geld op de bank en die zorgt er voor dat het geld onder­weg bli­jft in de economie. Dat is de natu­urlijke rol van de bank. De bood­schap is duidelijk: Geld dient alleen om van waarde naar waarde te stappen.

Beteke­nis van de Gouden Stan­daard
Aan­hang­ers van de the­o­rie van de Gouden Stan­daard gaan er van uit dat het geld zelf ook een zekere economis­che waarde verte­gen­wo­ordigt. Op zich lijkt dat logisch omdat iemand die iets verkoopt geen risi­co lijkt te lopen als hij goud ont­vangt wat zijn waarde houdt tot in lengte van jaren. Maar dan komt de bit­tere prak­tijk: om zek­er te zijn van je zaak zou je bij trans­ac­ties het goud bij je moeten hebben. Prachtige mogelijkhe­den voor stru­ikrovers om iemand in zijn nek te slaan als hij iets verkocht heeft of iets wil gaan kopen. Dat werkt dus niet. En dan begint het feest weer van voren af aan: het goud wordt opges­la­gen in een zwaar bewaakt fort, uit­er­aard door de over­heid of nog mooier door de verenig­ing van banken (zoals in de VS de FED) en van het aan­wezige goud wor­den brief­jes gedrukt: goed voor 5 gram goud”, goed voor 1 gram goud” enz. In eerste instantie vertrouwt men het zaak­je nog wel maar allengs ont­dekt men dat er toch wel erg veel brief­jes in omloop begin­nen te komen en dan blijkt zoals gewoon­lijk dat ze hun graaivingers niet uit de pot kun­nen houden en gewoon brief­jes drukken voor goud dat er niet is.

Waarde van het geld hangt af van een betrouw­baar beheer
Je kunt the­o­rieën aan­hangen die je wilt, als je er niet in slaagt een sys­teem te verzin­nen om de graaiende over­heid in zijn hok te houden dan loopt het op den duur alti­jd mis. Democ­ra­tie en verkiezin­gen helpen daar niet bij want de mensen die het meest benadeeld wor­den stem­men juist toch weer op dezelfde politi­ci. Ze kri­j­gen natu­urlijk wel voort­durend stemad­vies via de gesub­sidiëerde MSM maar toch zou je verwacht­en dat de mensen op den duur door schade en schande wijz­er zouden wor­den. Zie hier ook het belang om de kwaliteit van het onder­wi­js steeds te ver­la­gen en de geschiedenis­lessen af te schaf­fen. Het is gewoon een vari­ant op het the­ma: houd jij ze arm dan houd ik ze dom. In Ned­er­land is inmid­dels zo’n groot deel van de mensen afhanke­lijk van de graai- en uit­deel­cul­tu­ur dat de weg terug bij­na onmo­gelijk is. De basis waarop dit gebouwd is wordt echter steeds dunner………..

Wat is er thans aan de hand met de kredi­et­cri­sis?
Zoals in mijn vorige columns aangegeven is er een enorme geld­ho­eveel­heid gedrukt die als een bom boven het economis­che sys­teem hangt.

Op één of andere vreemde manier heeft al dit geld maar in zeer beperk­te mate zijn weg gevon­den naar de reële economie. Zou dat volledig het geval zijn geweest dan zat­en we nu al weer in de fase van een brood voor een paar duizend euro. Als we ons beperken tot Europa dan is de oorza­ak van de cri­sis vooral het hand­jeklap tussen over­heid en banken om gigan­tis­che bedra­gen te schep­pen en uit te lenen aan de over­heid, waar­bij de laat­ste dan tot in lengte van jaren op kosten van de belast­ing­be­taler rente moest betal­en en de banken daar­door tot in de eeuwen der eeuwen gemakke­lijke inkom­sten had­den. De banken hebben dus op hun bal­ans enorme bezit­tin­gen staan aan staat­slenin­gen die door de dreig­ing van een bankroet van één of meer van die stat­en bij­na niets waard zijn gewor­den. Vooral de staat­slenin­gen van de Zuid-Europese lan­den zijn in waarde gedaald. Nu doet men wel net of dat alle­maal de schuld is van die zuidelijke lan­den maar het zijn vooral banken uit de rest van Europa die daar met lekkere lenin­gen hebben lopen leuren omdat ze er van uit gin­gen dat die waarde van de euro toch gedekt was. Je kunt het die Grieken niet eens zo kwal­ijk nemen dat ze, liggend in de zon, ja zei­den tegen die lenin­gen, vooral omdat ze de rente niet eens daad­w­erke­lijk hoef­den te betal­en omdat die bij de hoofd­som werd opgeteld.

Door de waardedal­ing van hun bezit­tin­gen zijn bij­na alle banken in Europa eigen­lijk fail­li­et. En dan prat­en we nog niet over de ver­liezen die ze gele­den hebben met de aankoop van waarde­loze mand­jes sub-prime-lenin­gen, deel­name aan pyra­midespellen etc.

Lat­en we de weg van de geschapen euro maar eens vol­gen om te kijken waar hij inflatie veroorza­akt. De euro wordt geschapen bij de bank en tegoed geschreven bij de over­heid. Die geeft hem weg als uitk­er­ing of voor advieskosten. In het eerste geval komt hij in de reële economie terecht want de arme sloe­ber die hem kri­jgt koopt meteen een I‑phone. De adviseur echter stikt bij­na in zijn geld en zet het op de bank waar­door het verder niet uit­gegeven wordt en geen inflatie veroorza­akt. Tot de kredi­et­cri­sis van 2008 werd het dan nog vrij gemakke­lijk uit­geleend aan burg­ers en het bedri­jf­sleven of opnieuw aan de over­heid. Het werd dan uitein­delijk toch uit­gegeven en kon dan alsnog tot inflatie lei­den. Dat er in die peri­ode geen duidelijke inflatie ontstond is vooral te danken aan het importeren van enorm goed­kope pro­ducten, vooral uit Chi­na, waar­door de pri­jssti­jgin­gen hier beperkt bleven. Boven­di­en blijkt dat een jaar­lijkse toe­name van de geld­ho­eveel­heid van zo’n 3% niet tot noe­menswaardi­ge inflatie lei­dt. Na 2008 zijn de banken goed­deels opge­houden met geld te lenen aan de par­ti­c­uliere sec­tor en het bedri­jf­sleven. Het door hen geschapen geld komt langs die weg dan ook niet bin­nen in de reële economie. In plaats daar­van wordt dat geld gebruikt voor de han­del in aller­lei fan­cy finan­ciële pro­ducten waar ze vaak ook nog grote ver­liezen op lei­den. In paniek zetten ze het nu zelfs weg tegen een negatieve rente bij de Ned­er­landse en Duitse over­heid. Hoe ver kun je zinken.

Als je bij de bank bin­nenkomt zou je uit de arro­gantie niet aflei­den dat ze eigen­lijk fail­li­et zijn.
Eén van de belan­grijk­ste rede­nen dat de enorme geld­ho­eveel­heid niet tot een noe­menswaardi­ge inflatie lei­dt is gele­gen in het feit dat banken niets meer uitle­nen aan de gewone mensen en de bedri­jven. Het geld komt dus niet bin­nen in de reële economie. Mocht u denken dat dit te danken is aan hun edel­moedigheid omdat ze de men­sheid geen inflatie aan willen doen dan heeft u het mis.

Het zit zo: voor kredi­etver­len­ing hebben ze afge­spro­ken dat ze tegen­over een hoeveel­heid kredi­et een hoeveel­heid eigen ver­mo­gen moeten hebben. Dat zijn de zoge­naamde Basel-akko­or­den. Er zijn twee uiter­sten: tegen­over kredi­eten aan die onbe­trouw­bare onderne­mers moet je veel eigen ver­mo­gen hebben en tegen­over kredi­eten aan de betrouw­bare over­heid zo goed als niets.

Kredi­etver­len­ing aan een onderne­mer kost dus relatief veel eigen ver­mo­gen en omdat de meeste banken virtueel fail­li­et zijn hebben ze niet eens meer een eigen ver­mo­gen. Voor de vorm ver­lenen ze dan in ieder geval géén moeil­ijke” kredi­eten maar vol­gens hun eigen nor­men mogen ze niet eens kredi­et ver­lenen en dat ver­ber­gen ze achter een masker van arro­gantie: uw plan­nen wor­den afgeschoten en daar is de deur. Is het u niet opgevallen dat uw dossier steeds up-to-dater gemaakt wordt? Een for­muliert­je hier, een for­muliert­je daar. Alle­maal werkver­schaffing want aan kredi­etver­len­ing doen ze niet meer. Het per­son­eel vliegt ook met bosjes de laan uit. Alleen de direc­tie bli­jft zit­ten. Als je boven de bonus­grens zit ben je veilig. Om het verd­wi­j­nen van dit soort banken hoeft nie­mand een traan te lat­en. Ze hebben voor de maatschap­pij namelijk geen toegevoegde waarde meer.

Gaat de geld-bom plof­fen en hoe gaat dat in zijn werk?
Zo lang de enorme geld­ho­eveel­heid in zak­jes en mand­jes over de aard­bo­dem flitst is er nog niet zo veel aan de hand. De ont­ploff­ing is als er ergens een dambreuk ontstaat en het geld mas­saal in de echte economie terecht komt. Enorme pri­jssti­jgin­gen zullen het gevolg zijn oftewel het geld wordt in korte tijd waarde­loos. Het ja-antwo­ord lijkt een kwest­ie van tijd. Wan­neer weten we niet maar of de euro daar ern­stig door wordt getrof­fen valt ook nog te bezien. De sit­u­atie in Europa is beslist niet wan­hopig al wor­den daar vele woor­den aan gewi­jd vooral met de bedoel­ing de Zwarte Piet bij de PIG­GS lan­den te leggen en net te doen alsof de rest er part noch deel aan heeft. Het eigen stoep­je wordt keurig schoongeveegd. In mijn col­umn de kredi­et­cri­sis is nog op te lossen” geef ik aan dat de door de banken gecreëerde geld­mas­sa geneu­traliseerd moet wor­den door hem te garan­deren en eeuwig te mak­en zon­der rente­be­talin­gen. Het wordt een keurige bom zon­der ontstek­ing. Al die staatss­chulden hoeven dan niet meer terug­be­taald te wor­den zodat de burg­ers niet nog eens extra uit­geknepen hoeven te wor­den zoals de politi­ci thans met veel plezi­er gaan doen (met alle gevol­gen van dien voor de koop­kracht).
Inter­na­tion­aal is de sit­u­atie ern­stiger, met name de hoeveel­heid USdol­lars die over de wereld zwerft, daar is geen houden meer aan.

De ont­ploff­ing van het sys­teem zal in ieder geval de dol­lars waarde­loos mak­en maar met de vin­d­in­grijkheid van de Amerika­nen kan dat ook nog wel een tijd­je duren. Dat de euro daar dan bij hoort is dus lang niet zek­er, zij het dat de verbindin­gen met de dol­lar tal­rijk zijn. De economie van het Euro­ge­bied is in wezen niet onge­zond en het kan goed zijn dat de waarde van de euro ten opzichte van andere val­u­ta tij­dens zo’n pro­ces enorm sti­jgt.
Wat zijn de gevol­gen van de gel­dont­waard­ing? De geschiede­nis kent tal­loze voor­beelden, van Duit­s­land tot Zim­bab­we. Daar is dus volop ervar­ing mee.

Iedereen die dan het betr­e­f­fende geld con­tant bez­it is het zo goed als kwi­jt, niet meer en niet min­der.
Vol­gende week bek­ijken we wat daar aan te doen is voor zover u dat nu al niet weet. Dan zien we ook wat er gebeuren moet ná een big bang.

Goud nog eens door de helft
Na het ineen­storten van de finan­ciële wereld was in 2014 op vel­er ver­zoek in Ned­er­land de Gouden Stan­daard weer ingevo­erd. Er kon niet meer gesjoemeld wor­den met geld. Verder was er niet veel veran­derd want iedereen had weer op dezelfde par­ti­jen gestemd. We schri­jven decem­ber 2014 en Ned­er­land maakt zich op voor het grote herverdel­ings­feest. Het zou een prachtig feest wor­den, geor­gan­iseerd door de MSM en met een co-pre­sen­tatie van P. de Leeuw en M. van Nieuwk­erk. Mid­den op het podi­um lagen drie miljoen klom­pen goud, verte­gen­wo­ordi­gend de waarde van de jaarpro­duc­tie van de drie miljoen Ned­er­lan­ders die nog echt werken. Het goud was echt aan­wezig ten bewi­jze dat we een eerlijke over­heid hebben in Ned­er­land met een eerlijke Gouden Stan­daard. Links in de zaal zat­en de werkgev­ers en werkne­mers, ver­ant­wo­ordelijk voor de pro­duc­tie van deze prachtige stapel goud. Rechts zat­en de mensen die dit jaar nog niets gepro­duceerd had­den: de politi­ci, burge­meesters, nota­be­len, rechters, man­age­ment van gezond­hei­d­szorg en scholen, directeuren van won­ing­cor­po­raties, ziek­tekosten­verzek­er­aars en pen­sioen­fond­sen, min­is­ters, topambtenaren, bankiers en al hun adviseurs. Het werd een geweldige avond der een­heid onder het veelzeggende mot­to samen”.

Op het hoogtepunt van de avond kwam een prachtige met dia­man­ten ver­sierde guil­lo­tine naar bene­den vallen die de stapel goud pre­cies in tweeën spleet. Onder het gejuich van alle tot tra­nen toe bewogen aan­wezi­gen zak­te ver­vol­gens een schit­terend film­doek naar bene­den die ook de zaal in tweeën verdeelde. Aan de linkse kant kon­den de aan­wezi­gen door het opzetten van een spe­ciale bril kiezen uit 3D films en reportages van Green­peace, Al Gore, het WNF en Amnesty Inter­na­tion­al. Vooral het bedri­jf dat dit tech­nis­che hoog­stand­je ontwikkeld had was zeer trots en kreeg een Konin­klijke Onder­schei­d­ing. Tegen twaal­ven gin­gen de aan­wezi­gen naar huis want ze moesten s mor­gens weer vroeg aan de slag. Bij het vertrek kreeg ieder zijn half klom­p­je goud mee, de andere helft was voor de herverdel­ing.

Aan de andere kant van het scherm duurde het herverdel­ings­feestje tot in de kleine uurt­jes. Som­mi­gen kon­den de hen toekomende goud­stukken nauwelijks dra­gen. De Leeuw en van Nieuwk­erk had­den daar geen moeite mee, ze kre­gen ieder 48 stukken en had­den een koelie bij zich om het te dra­gen. De dankwo­or­den die ze kre­gen waren oprecht en welgemeend….

Wordt ver­vol­gd….

Paul Nagels
Voor US Mar­kets

Drs Paul Nagels (1951) is mon­e­tair econoom en onderne­mer. Hij was jaren­lang poli­tiek actief en werkza­am in schol­ing en edu­catie. Ingewikkelde prob­le­men kun­nen vol­gens hem vaak op een duidelijke en heldere wijze uiteengezet worden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.