...

GOUD, MINST RENDEREND!

28 juni 2010, 16:00 | US Markets Redactie | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Na een peri­ode van 20 jaar waarin de grond­stof­fen­sec­tor met goud voorop zich in de dol­drums’ bevond, was het geduld bij meerdere cen­trale bankiers op. Dat gold ook voor toen­ma­lig pres­i­dent Duisen­berg van de Ned­er­landse Bank. Het was tijd vond hij om het minst ren­derende onderdeel” op de bal­ans tegen bodem­pri­jzen van de hand te doen. Hij was des­ti­jds trouwens niet de enige bankpres­i­dent die op die manier meende de staatskas te moeten spekken”. Al dan niet voor deze wijsheid” beloond, werd hij ver­vol­gens benoemd tot eerste bankpres­i­dent van de ECB om ver­vol­gens de euro te intro­duc­eren. Hoe het daarmee zal aflopen laat zich nog slechts raden.


Veilige haven”
Maar ook thans zijn er nog coryfeeën” die hun neus voor het edel­metaal ophalen of twi­jfe­len, omdat men domweg de tand des tijds” niet ver­staat of niet wenst te ver­staan. Zo stond er in de Finan­ciële Telegraaf van 9 dez­er een artikel met de kop Op zoek naar een veilige haven” waarin economen zich hardop afvra­gen of er niet een nieuwe zeep­bel in goud is ontstaan. De schri­jver van het stuk Giel ten Bosch was even­min in staat verder te kijken dan de andere in dit artikel niet nad­er genoemde economen. Alleen Alfred Kleinknecht (TU Delft) werd bij name aange­haald met de woor­den nooit een gram goud te hebben gekocht en dat ook nooit zou doen”. Voorts stond te lezen dat deze veilige haven” ook maar een tijdelijke zou zijn. Immers, elke zeep­bel wordt opge­blazen. Het zouden boven­di­en niet de grote insti­tu­tionele beleg­gers maar de angstige par­ti­c­uliere beleg­gert­jes zijn die voor deze zeep­bel hebben gezorgd. Al met een klinkt dat buitenge­woon geloofwaardig”!

Bernanke
Een andere oude bek­ende” is de heer Bernanke die zoals reeds opge­merkt in de vorige col­umn Hoe Verder” hoogst puz­zled was waarom het edel­metaal tegen de stroom” in bli­jft sti­j­gen en nieuwe hoogtepun­ten weet te bereiken, ter­wi­jl de meeste andere com­modi­ties zijn gedaald. Sti­jging van de goud­pri­js zou wijzen op inflatie ter­wi­jl er hele­maal geen sprake van inflatie” is. Ja, dat is dankz­ij de geflat­teerde CPI cijfers. Bernanke ging zelfs zover door te zeggen dat evi­dence sug­gests that mar­kets expect about 2 per­cent infla­tion over the next 10 years’ (vol­gens verwacht­ing van de markt(!) zou er voor de komende 10 jaar niet meer dan 2% inflatie inzit­ten). Wish­ful think­ing! Wie kan er ueber­haupt zolang vooruit kijken? Tenslotte zegt hij dat defla­tion is now more of a threat’. Let op het woord­je now’, waar hyper­in­flatie met de nieuw­ste inten­ties het bal­ansto­taal van $2.400 mil­jard naar bij­na $5.000 mil­jard op te blazen op de loer ligt. Per slot dient een dou­ble dip te wor­den voorkomen.

Onder de huidi­ge omstandighe­den kan hij ook moeil­ijk anders bew­eren, omdat elke rentev­er­hoging elke vorm van her­s­tel zou weg­vagen. Maar het zou ook een dolk­stoot zijn in de rug van de staatss­chuld. De V.S. heeft intussen een schuld uit­staan van een slordi­ge 85% van het BBP, waarmee de dol­lar al aardig onwaardig” wordt. We hebben het dan slechts over dit moment, omdat de staatss­chuld voort­durend verder aanzwelt, naar verwacht­ing zelfs naar $4 à $5 biljoen in de komende vijf tot 10 jaar. Alleen met groeiper­cent­ages à la Chi­na zou er zicht kun­nen zijn op een langzame afbouw van de staatss­chuld (vooropgesteld dat aan de groei hier­van een halt zou wor­den toegeroepen), daar­bij de toekom­stige pen­sioen- en zorgver­plichtin­gen niet meegerekend.

War­ren Buf­fett
Twee weken terug wist de Wall Street Jour­nal, het meest geza­ghebbende finan­ciële dag­blad, te melden dat War­ren Buf­fett — s werelds meest suc­cesvolle beleg­ger aller tij­den – even­min een gat in het goud zag. In dit artikel werd hij aange­haald met de woor­den: gold gets dug out of the grond in Africa or some­place, then we melt it down, dig anoth­er hole, bury it again and pay peo­ple to stand around guard­ing it’ (goud wordt ergens in Afri­ka uit de grond gehaald, daar­na ges­molten om dan weer in een ander gat te wor­den begraven, bewaakt door mensen die er voor wor­den betaald). Voorts werd goud hierin omschreven als volatiel (de S&P bleek de afgelopen jaren even­wel volatiel­er te zijn geweest), moeil­ijk om te waarderen (ter­wi­jl juist de waarde van de uit­staande fiat”schuld moeil­ijk is te meten) en geen inkom­sten genereert*). Goud zou niet meer zijn dan een sub­sti­tu­ut” geld­mid­del, jawel! Hij verzuimde te melden dat goud bij uit­stek de tegen­hang­er is van de valutazeepbel!

*) Het Amerikaanse Lega­cy Coin & Cap­i­tal sug­gereerde dat je als bezit­ter van bul­lion via je deposit bij de bank dit bez­it aan de bank kunt uitle­nen die het weer uitleent aan spec­u­lanten om er hun short posi­ties mee te kun­nen afdekken. De bank betaalt hierop rente. Je moet dan wel min­stens 100 ounces goud of 50 ounces plat­inum of 5.000 ounces zil­ver bezit­ten. Je bli­jft te allen tijde eige­naar maar wel afhanke­lijk van de bank die momenteel slechts 2% rente betaalt. Er wor­den daar­bij geen opslagkosten in reken­ing gebracht. In mijn Strate­gis­che Porte­feuille tre­ft u zon­der bijkomende risico’s een veel beter alternatief!

In het zelfde artikel stond dat de mark­tvraag in de peri­ode vanaf 2002 (toen het goud begon aan te trekken) tot nu toe slechts’ 22.500 ton heeft bedra­gen ter­wi­jl voor 29.000 ton aan de markt werd toegevoegd (pro­duc­tie + scrab + aan­bod van west­erse cen­trale banken). Een opval­lend gegeven omdat de goud­pri­js in diezelfde peri­ode in dol­lars ruim vervier­voudigde en in euro’s ver­drievoudigde. Beleg­gers en verza­me­laars zouden het ver­schil hebben gemaakt. Hoewel aan­nemelijk vat­ten crit­i­ci dit argu­ment op als niet sus­tain­able of van spec­u­latieve aard. Maar men realiseert zich echter niet dat het mon­di­ale beleg­gingsto­taal nog nauwelijks voor 1% in edel­metaal is belegd, ter­wi­jl 25% veel real­is­tis­ch­er zou zijn. Zou dit per­cent­age al naar 2% oplopen dan zou dat al een geweldige boost voor het edel­metaal beteke­nen. Er is dus absolu­ut nog lang geen sprake van een euforie.

Elliott Wave
Over euforie gespro­ken! Een ander sterk” gelu­id kwam er van Bob Prechter van Elliott Wave die meent dat de goud­pri­js zou terug­vallen naar een niveau van $600. Hij ver­wi­jst hier­bij naar de gevoe­ligheid van edel­metaal alsmede naar de andere com­modi­ties ten tijde van de crash in 2008. Echter, hier was sprake van het door­rollen van schuld waar­voor geen ruimte meer was ten tijde van het uiteenspat­ten van de cred­it bub­ble. Om aan liq­uiditeit te komen werd bin­nen een zeer kort tijds­bestek van alle beleg­gingscat­e­gorieën afscheid genomen. Dat risi­co zou nu veel klein­er moeten zijn, hoewel een paniekre­ac­tie niet uit te sluiten valt.

In Reuters Invest­ment Out­look baseert Prechter zich op de sen­ti­mentsin­dex die nu op 98% ligt, de hoog­ste stand ooit geme­ten. Hij voegt er aan toe: I still feel that gold is not going to the moon’. Feel’ heeft met gevoel te mak­en. Die 98% zou immers beteke­nen dat nage­noeg alle beleg­gers wereld­wi­jd hun vizier op goud zouden hebben staan. Voorts dient de vraag te wor­den gesteld waar­door een dergelijke dal­ing zou kun­nen wor­den veroorza­akt. De meest voor de hand liggende is dat de negatieve rente van nu (rentevoet minus inflatie) straks posi­tief zou wor­den (rente hoger dan inflatie). Dat kan alleen mid­dels rentev­er­hogin­gen waarmee op slag zelfs de ger­ing­ste groei om zeep zou wor­den geholpen.

Nout Wellink
Eind novem­ber vorig jaar, al weer ruim een half jaar gele­den, heeft onze” bankpres­i­dent mijn col­umn getiteld Viva la Restau­ra­tion” ont­van­gen bedoeld om zijn inzicht­en te ver­ruimen”. Buiten een ont­vangst­beves­tig­ing is hierop nooit enig enkel taal noch teken gevol­gd. Dat zou ook niet kun­nen omdat het deficit van het beleid van de cen­trale bank en dat van zijn inter­na­tionale mede­makkers” nooit zou kun­nen wor­den toegeven. Anderz­i­jds een nalatigheid en in wezen een hoogst straf­bare zaak omdat de man in de straat in de toekomst steeds meer van zijn koop­kracht zal wor­den beroofd zon­der dat hem ooit ken­baar zal wor­den gemaakt. Naar mijn beste weten valt het onder­w­erp berov­ing” nog steeds onder het Wet­boek van Strafrecht, ook al lijkt het van onder­af” onzichtbaar.

Duit­s­land
In Duit­s­land bestaat er even­wel veel meer oog voor de ges­pan­nen mon­e­taire ontwik­kel­ing, het­geen zich ver­taalde in een sterk aantrekkende vraag naar het edel­metaal. Dit houdt ver­band met het recente besluit tot mon­e­taire ver­ruim­ing bin­nen de euro­zone ten einde in de eerste plaats de Griekse staatss­chuld te accom­mod­eren”. Ook wor­den vooral­snog lan­den als Span­je en Por­tu­gal mid­dels de recent beschik­baar gestelde mid­de­len (out of thin air) uit de wind gehouden. De Duit­sers zien daarmee juist een nieuw Weimar” (hyper­in­flatie!) opdoemen.

Chi­na
Een zelfde ten­dens zie je in Azië met Chi­na voorop. Hier geldt het goud al sinds mensen­heuge­nis als hedge’ tegen slechtere tij­den. Tot de loskop­pel­ing van het goud in 1971 deelden Chi­na en India nog slechts voor 1% in het mon­di­ale bru­to prod­uct. Intussen is dat al meer dan 10%. Deze lan­den met een economis­che groei van drie maal die van het West­en verte­gen­wo­ordi­gen maar lief­st 38% van de wereld­bevolk­ing. Veel teke­nen wijzen intussen op een ver­schuiv­ing van het epi­cen­trum van de economis­che macht naar het rijkere Oost­en zón­der schulden.

Als gevolg van de aantrekkende economis­che groei aldaar komt de trek van het plat­te­land naar de ste­den goed op gang. Deze trek creëert een con­tinu toen­e­mende vraag naar grond­stof­fen, infra­struc­tu­ur (wegen, gebouwen, energie- en telecom­mu­ni­ca­tienetwerken) en dien­sten. Hoewel nog pril begint zich een steeds bredere wel­vaart te ontwikke­len. Een soci­aal vangnet is even­wel (nog) ondenkbaar. Voor de Chi­nese lei­ders is sociale rust anderz­i­jds de hoog­ste pri­or­iteit. Van­daar dat de con­sument wordt aanger­aden (op eigen kosten) in edel­metaal te gaan dat intussen over­al te koop is. In India zelfs via het postkan­toor. De World Gold Coun­cil (orgaan van de belan­grijk­ste goud­pro­du­cen­ten) beves­tigt de voort­durend sti­j­gende vraag naar het edel­metaal vanu­it deze regio, buiten de vraag van cen­trale banken als die in het Mid­den-Oost­en (Sau­di-Ara­bië), Venezuela, Viet­nam, Rus­land e.a.

Tegelijk­er­ti­jd kun je je afvra­gen waarom de Chi­nese over­heid zelf geen goud koopt, zelfs niet van het IMF. Daar­voor zijn twee duidelijke rede­nen aan te geven.

1- De Indi­ase aankoop in novem­ber vorig jaar heeft aange­toond hoe gevoelig de markt daarop in de vorm van een sterk sti­j­gende goud­pri­js reageert; deze aankoop op een niveau van $1.046 per ounce heeft een zware bodem gelegd

2- Chi­na heeft zelf vol­doende goud in de bodem waarmee de goud­voor­raad door­lopend kan wor­den aange­vuld zon­der dit aan de buitenwacht ken­nis te hoeven geven; er vin­dt bijgevolg nage­noeg geen export van het gouden goed­je” plaats.

Lead­ing indi­ca­tor
Aan de hand van de mon­e­taire ontwik­kelin­gen is al eeuwen­lang duidelijk dat goud (de anti­va­l­u­ta) als de enige mon­e­taire barom­e­ter van het finan­cieel bestel geldt. Dat wordt tij­dens de col­leges in macro-economie veel te weinig benadrukt. Je zou bij­na denken dat dit te mak­en heeft met de ruimte bin­nen de poli­tieke kaders die belei­ds­mak­ers zich wensen voor te behouden. Immers, om de kiez­er gun­stig te stem­men, moeten er leuke din­gen voor de mensen kun­nen wor­den gedaan. Dat dit uit­loopt in teko­rten is van lat­er zorg. Teko­rten blijken uitein­delijk alle­maal sigaren uit eigen doos en kun­nen doorgeschoven naar ons nageslacht.

Onder aller­lei omstandighe­den lei­dt dat er toe dat er veel te weinig wordt gedaan om die teko­rten te beteuge­len. Deze wor­den ver­vol­gens bij de staatss­chuld opgeteld die telkens hun pla­fond zien opge­hoogd. Nu dreigt op goed moment de (her)financieringsvraag zo groot te dat straks aan een hogere rente niet valt te ontkomen.

Finan­cieel moeras
Na de banken kri­j­gen we de zgn. sou­ver­eign debts, lan­den die niet meer aan hun schuld­ver­plichtin­gen kun­nen vol­doen. Hoe nijpend de sit­u­atie ook buiten de soev­ere­ine staat van Ameri­ka is, werd o.m. duidelijk in de staat New York. Deze heeft geen mid­de­len meer om de donaties aan het pen­sioen­fonds te vol­doen. Oploss­ing: van hoger­hand” werd aan­bev­olen om maar te lenen bij het pen­sioen­fonds. Stel je voor, je hebt geen geld om je bankschuld af te betal­en dus dan maar de bank die je de afbe­talin­gen moet voorschi­eten zodat de bank er twee maal bij inschi­et. Hier loopt de nood vol­strekt uit het zicht van het gezonde verstand.

Voorts — hoewel zwaar onder­be­licht in de pers — zullen er dit jaar 48 stat­en voor een geza­men­lijk geschat totaal van $300 mil­jard in default te gaan, waaron­der Cal­i­fornië, Flori­da, New York en Illi­nois met meer dan 20% van het BBP! Zet dat bijvoor­beeld af tegen Grieken­land met een per­cent­age van 13,6% dan is dit land nog redelijk goed af”. Uitein­delijk zal de Fed wel weer bijsprin­gen zoals dat ook met de banken is gebeurd. Dit bijsprin­gen vraagt op ter­mi­jn steeds grotere offers. Ameri­ka is het bezuinig­ingssta­di­um al lang voor­bij! Het finan­ciële moeras diept zich daarmee steeds verder uit.

In weer­wil van dit alles is de dol­lar nog steeds voor bij­na 80% de spil in de wereld­han­del. De waardeon­twik­kel­ing van het edel­metaal maakt intussen pijn­lijk duidelijk dat het vertrouwen in de dol­lar maar ook in de euro en het pond intussen duidelijk sluimerend” afne­mend is. Op enige ter­mi­jn zul je dit verder terugzien in de pri­j­son­twik­kel­ing bin­nen de gehele commoditysector.



NB. set­tle­ment’ staat voor omwis­sel­ing tegen goud, mogelijk tot augus­tus 1971.

Adri­an Ash, uit­gev­er van Gold News heeft berek­end dat de goud­pri­js op basis van de totale uit­staande schulden bin­nen de euro­zone al op het 20-voudi­ge van het huidi­ge niveau van ca. €1.000 per ounce zou moeten liggen. Voor de schuld in dol­lars ligt deze al bij­na op de fac­tor 35 maal bij de huidi­ge goud­pri­js van $1.250 per ounce. Dus over welke zeep­bel hebben we het nogmaals?

Uit­gaande van een geschat­te totale gedol­ven hoeveel­heid goud ad 166.000 ton zou dat op basis van de huidi­ge pri­js ad $1.250 per ounce nog alti­jd niet meer dan $6.500 biljoen oplev­eren ter­wi­jl vol­gens een schat­ting van BMO Research de opgetelde waarde van alle beurs- en fixed income fond­sen thans op ca. $125.000 biljoen ligt. Hier ligt de fac­tor eve­neens op bij­na 20. Overi­gens hier­bij aangetek­end dat maar een frac­tie van die 166.000 ton aan de markt verschijnt.

Over­lev­ingskansen

Als deze fac­toren straks voor slechts 10% vat kri­j­gen op alle uit­staande schulden dan ligt de

gehele werelde­conomie goed­deels op z’n gat. Belei­ds­mak­ers zullen zo lang mogelijk tra­cht­en ons een dergelijke hard crash’ te besparen. Zij bevin­den zich als piloot immers in het zelfde vlieg­tu­ig. De tur­bu­len­ties zullen niet­temin steeds heftiger wor­den en de cab­in ser­vice als gevolg daar­van gaan­deweg min­der. Alleen met een gold­en life jack­et’ voorzien van hard asset koord­jes heb je als pas­sagi­er” straks vol­doende overlevings-(koopkracht)kansen!

Op de komende G‑20 top in Toron­to komen deze onder­w­er­pen ongetwi­jfeld aan de orde maar zullen zoveel mogelijk bin­nen­skamers wor­den gehouden. Naar buiten toe dient er geen bull of uncer­tain­ty bul­letin te wor­den uit­ge­bracht zodat we rustig kun­nen bli­jven slapen”! 

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.