
In m’n column van 2 april kon u het al lezen: koop goud en laat het stijgen: ik concludeerde daarin dat prijzen van 875 – 880 USD interessante instapmomenten konden bieden.
Over de redenen waarom goud een interessante belegging kan zijn verwijs ik u naar de betreffende column, daarin nam ik een lijstje op van goud-ondersteunende elementen.
Sinds m’n artikel kreeg ik de kans niet om in te stappen: het goud, dat toen net boven de 900 USD stond, daalde sindsdien niet genoeg meer. Het ging vrij vlug naar 950 USD (Londen). Met een ‘vrij brave’ turbo was dat al vlug een winst geweest van een 25 – 30%…
De tweede helft van april brengt echter een heel ander verhaal. Hoe vlug de goudprijs ook gestegen was, nog vlugger werd de daling ingezet. Samen met de stijgende dollar werd vliegensvlug winst genomen. De prijs is ondertussen beneden de 875 USD gedaald. Ikzelf wacht nu even af om te zien hoe het verder gaat. 850 USD lijkt goedkoop, maar techneut Edwin Vandamme is hier op deze site een stuk precieser. Ik onthou vooral: het kan weer even omhoog, maar er is nog dalingpotentieel aanwezig. M’n ogen zijn nu gericht op 820 USD.
Veel zal uiteraard afhangen van de capriolen die de USD zelf maakt. Kan deze zich verder optrekken aan het feit dat de FED de rente waarschijnlijk niet (veel) meer verlaagt, dan kan het voor goud nog wat dieper. Toch denk ik dat er momenteel weinig factoren in de kaart van de dollar spelen. Zo stond vandaag in de Tijd nog een artikel waarin gepolst werd bij Amerikaanse topmanagers naar hun verwachtingen EUR/USD: hieruit bleek dat er een gedeelte zelfs verwacht dat het richting 2 uitmoet en kan overschrijden! De hoofdreden die zij hiervoor aangeven is dat vele markten waar Europa op geöriënteerd is (Azië, Oost-Europa, Midden-Oosten) naar de toekomst meer en meer in EUR zullen handelen, wat op zich de vraag naar de dollar nog meer zal inperken.
Hou ik in m’n achterhoofd de redenen die ik vorige keer aanhaalde, dan sta ik nu dag na dag klaar om posities in te nemen. Een mix van agressievere turbo’s voor de korte termijn en een turbo met een kleinere hefboom voor de langere termijn.
Idem met de olieprijs: we staan zeer hoog, als je het mij vraagt, en vandaag was het opnieuw bijna hallucinant om te zien hoe vlug de prijs kan stijgen, ditmaal puur op het nieuws van productie-onderbrekingen in Nigeria. Een onderbreking is geen lange stop, als je het mij vraagt, maar het was genoeg om opnieuw voor lichte paniek te zorgen. Bij een terugval kan het volgens mij interessant zijn een positie in te nemen. Als dit nieuws de prijs al kan bepalen, wat kan er dan niet gebeuren indien er ergens in de wereld een aanslag op een olieproductie unit gebeurt? En dan mogen we absoluut niet denken aan het doemscenario waarbij een terroristische aanslag erin slaagt een belangrijke slag toe te brengen aan een belangrijke olieproducerende streek…
Uit meer en meer bronnen haal ik trouwens dat we nog een tijdje bijzonder afhankelijk zullen blijven van olie: autoproducenten lijken vooral te zoeken naar zuiniger motoren (die zij dan naar hartenlust opnieuw opdrijven) in plaats van alternatieve brandstoffen; voor enorm veel van de kunststof die ons omringt blijft olie een basisproduct.
Als ik dan vorige week lees dat opec niet echt zou verschieten als we naar prijzen tot 200 USD gaan, dan weet ik dat een afkoeling zeker moet bekeken worden als instapmoment.
De auteur heeft momenteel geen posities in de besproken grondstoffen.