...

GOUD en OLIE: volatiliteit biedt kansen.

5 mei 2008, 22:30 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Ook geschrokken van de jojo beweg­in­gen die goud en olie afgelopen dagen maak­ten?
In m’n col­umn van 2 april kon u het al lezen: koop goud en laat het sti­j­gen: ik con­cludeerde daarin dat pri­jzen van 875 – 880 USD inter­es­sante instap­mo­menten kon­den bieden.
Over de rede­nen waarom goud een inter­es­sante beleg­ging kan zijn ver­wi­js ik u naar de betr­e­f­fende col­umn, daarin nam ik een lijst­je op van goud-onder­s­te­unende elementen.
Sinds m’n artikel kreeg ik de kans niet om in te stap­pen: het goud, dat toen net boven de 900 USD stond, daalde sinds­di­en niet genoeg meer. Het ging vrij vlug naar 950 USD (Lon­den). Met een vrij brave’ tur­bo was dat al vlug een winst geweest van een 25 – 30%…
De tweede helft van april brengt echter een heel ander ver­haal. Hoe vlug de goud­pri­js ook geste­gen was, nog vlug­ger werd de dal­ing ingezet. Samen met de sti­j­gende dol­lar werd vliegensvlug winst genomen. De pri­js is onder­tussen bene­den de 875 USD gedaald. Ikzelf wacht nu even af om te zien hoe het verder gaat. 850 USD lijkt goed­koop, maar tech­neut Edwin Van­damme is hier op deze site een stuk pre­cieser. Ik onthou vooral: het kan weer even omhoog, maar er is nog dal­ing­po­ten­tieel aan­wezig. M’n ogen zijn nu gericht op 820 USD.
Veel zal uit­er­aard afhangen van de capri­olen die de USD zelf maakt. Kan deze zich verder optrekken aan het feit dat de FED de rente waarschi­jn­lijk niet (veel) meer ver­laagt, dan kan het voor goud nog wat dieper. Toch denk ik dat er momenteel weinig fac­toren in de kaart van de dol­lar spe­len. Zo stond van­daag in de Tijd nog een artikel waarin gepolst werd bij Amerikaanse top­man­agers naar hun verwachtin­gen EUR/USD: hieruit bleek dat er een gedeelte zelfs verwacht dat het richt­ing 2 uit­moet en kan over­schri­j­den! De hoof­dreden die zij hier­voor aangeven is dat vele mark­ten waar Europa op geöriën­teerd is (Azië, Oost-Europa, Mid­den-Oost­en) naar de toekomst meer en meer in EUR zullen han­de­len, wat op zich de vraag naar de dol­lar nog meer zal inperken.
Hou ik in m’n achter­hoofd de rede­nen die ik vorige keer aan­haalde, dan sta ik nu dag na dag klaar om posi­ties in te nemen. Een mix van agressie­vere tur­bo’s voor de korte ter­mi­jn en een tur­bo met een kleinere hef­boom voor de lan­gere termijn.
Idem met de oliepri­js: we staan zeer hoog, als je het mij vraagt, en van­daag was het opnieuw bij­na hal­lu­ci­nant om te zien hoe vlug de pri­js kan sti­j­gen, dit­maal puur op het nieuws van pro­duc­tie-onder­brekin­gen in Nige­ria. Een onder­brek­ing is geen lange stop, als je het mij vraagt, maar het was genoeg om opnieuw voor lichte paniek te zor­gen. Bij een terug­val kan het vol­gens mij inter­es­sant zijn een posi­tie in te nemen. Als dit nieuws de pri­js al kan bepalen, wat kan er dan niet gebeuren indi­en er ergens in de wereld een aanslag op een oliepro­duc­tie unit gebeurt? En dan mogen we absolu­ut niet denken aan het doem­sce­nario waar­bij een ter­ror­is­tis­che aanslag erin slaagt een belan­grijke slag toe te bren­gen aan een belan­grijke oliepro­duc­erende streek…
Uit meer en meer bron­nen haal ik trouwens dat we nog een tijd­je bij­zon­der afhanke­lijk zullen bli­jven van olie: auto­pro­du­cen­ten lijken vooral te zoeken naar zuiniger motoren (die zij dan naar harten­lust opnieuw opdri­jven) in plaats van alter­natieve brand­stof­fen; voor enorm veel van de kun­st­stof die ons omringt bli­jft olie een basisproduct.
Als ik dan vorige week lees dat opec niet echt zou ver­schi­eten als we naar pri­jzen tot 200 USD gaan, dan weet ik dat een afkoel­ing zek­er moet bekeken wor­den als instapmoment.
De auteur heeft momenteel geen posi­ties in de bespro­ken grondstoffen.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.