...

Goud en financieel terrorisme

18 september 2010, 14:23 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De Franse toezichthoud­er Autorité des Marchés Financiers (AMF) zou bewi­jzen hebben dat beleg­gers de markt voor staat­soblig­aties hebben willen beïn­vloe­den, schreef het Finan­ciële Dag­blad op 16 sep­tem­ber 2010. Een doo­d­eng bericht, naar mijn mening. 


De AMF vin­dt het laak­baar dat beleg­gers short gin­gen op staat­soblig­aties ter­wi­jl ze nooit de bedoel­ing zouden hebben gehad de onderliggende waar­den (de staat­soblig­aties) te gaan lev­eren. Natu­urlijk, als beleg­gers op de gestelde ter­mi­jn geen oblig­aties kun­nen lev­eren, of bijvoor­beeld niet aan de mar­gin call kun­nen vol­doen, dan wordt een spel­regel overtre­den en moet er wor­den inge­grepen. Maar hier lijkt het niet te gaan over een gepleegd straf­baar feit, maar over de inten­tie een straf­baar feit te gaan ple­gen. Als inten­ties even straf­baar gaan wor­den als feit­en, dan begeven we ons op uiterst glad ijs. Vooral wan­neer die inten­ties alleen maar ver­meende inten­ties zijn.

Ik ben ervan over­tu­igd dat het finan­cieel sys­teem niet insta­biel is gewor­den omdat beleg­gers gin­gen speculeren op de insta­biliteit ervan: dat is het omdraaien van oorza­ak en gevolg. Sinds de afschaf van de goud­stan­daard hangt ons finan­cieel sys­teem enkel samen door vertrouwen: vertrouwen dat u mor­gen nog een brood kunt kopen met uw euro­bil­jet­ten en munten, vertrouwen dat aan het einde van de maand uw salaris wordt bijgeschreven, enz. Zow­el Greenspan als Bernanke hebben regel­matig gewezen op het cru­ciale belang van vertrouwen in het finan­cieel sys­teem. Maar de voor iedereen zicht­bare insta­biliteit van het finan­cieel sys­teem, die tot uit­ing komt in bank­fail­lisse­menten, grootschalig over­hei­ds­in­gri­jpen, en mas­sale werk­loosheid geeft zelfs voor een leek op mon­e­tair gebied geen aan­lei­d­ing er veel vertrouwen in te hebben.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zo luidt het gezegde. Beleg­gers die zich willen indekken tegen de plot­selinge instort­ing van het finan­cieel sys­teem kopen goud: vertrouwen is goed, denken ze, maar con­t­role is beter. Goud­be­leg­gers hebben feit­elijk het vertrouwen al ver­loren. Als in de nabi­je toekomst dol­lar en euro daad­w­erke­lijk instorten, kri­j­gen de goud­in­vesteerders dan een pro­ces aan hun broek omdat zij, door­dat zij het sys­teem niet vertrouw­den, aan­lei­d­ing gaven aan andere beleg­gers om het sys­teem niet te vertrouwen? Zullen ze ervan wor­den beschuldigd moed­willig het sys­teem aan het wanke­len te hebben gebracht, omdat daarmee hun invester­ing (het goud) in waarde ging sti­j­gen? Als dit de rede­neertrend van de toekomst is, dan kan men net zo goed mensen die een verzek­er­ing afs­luiten (om een­der wat) in het cachot gaan smi­jten. Want met het aan­gaan van een brand­verzek­er­ing, zo luidt dan de redener­ing, hoop je er stiekem op dat je huis in vlam­men zal opgaan…

Zo gek zal het hopelijk niet wor­den. En ik erken ook graag dat er prob­le­men zijn met dat naked short­en. Zuiver menselijk bekeken kan het niet de bedoel­ing zijn dat grote spel­ers, d.w.z. finan­ciële insti­tuten die over het kap­i­taal beschikken om de shorts uit te schri­jven, alle kleine spel­ers kapot mak­en of opkopen. Ik denk alleen niet dat een ver­bod op naked short­en dat prob­leem kan oplossen. Het enige wat er dan gaat gebeuren is dat er nieuwe derivat­en wor­den bedacht die pre­cies het­zelfde doen maar een andere naam hebben. Gelukkig bestaat er een effec­tie­vere manier om een einde te mak­en aan finan­cieel ter­ror­isme, en wel door het nage­noeg onmo­gelijk te mak­en. Het zal namelijk veel moeil­ijk­er wor­den om een land kapot te speculeren wan­neer een finan­ciële instelling die short gaat, de mar­gin in baar goud moet opz­ij zetten. Natu­urlijk zullen een hele­boel instellin­gen in hun hemd staan (over naked short gespro­ken) omdat ze het baar goud niet bezit­ten en dus eerst moeten aan­schaf­fen. Het onge­brei­delde short gaan wordt zo serieus aan ban­den gelegd, en dat is pre­cies wat we willen bereiken! Dus, naked short is okay, maar wel met gouden mar­gin. Dat ene sim­pele wet­je zou onmid­del­lijk een einde mak­en aan een hele­boel prob­le­men in de derivaten­markt. Wellicht is het tijd om een peti­tie te starten…

Jarl Kam­p­en
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.