Wat momenteel gaande is, is een angstbeeld voor de bulls in edelmetalen: grote invloedrijke speculanten zijn hun beleggingen in edelmetalen aan het dumpen. Dit terwijl de commodity prijzen de afgelopen tien jaar toch een significante stijging hebben vertoond en vele analisten rekenen op een structureel hogere goud- en zilverprijs. Wat motiveert de goud-dumpende-rijkaards? En moeten wij misschien ook iets minder gaan vertrouwen op een hogere goudprijs?
Dat er kanttekeningen mogen worden geplaatst bij het hele halleluja-edelmetalen-verhaal blijkt wel uit de opmerking van George Soros die goud op het World Economic Forum in Davos benoemde als de ultieme zeepbel. Graag willen we uw mening hierover horen. Reageer bij comments hieronderaan op de volgende stelling:
Goud is een grote zeepbel en zal binnen afzienbare tijd worden doorgeprikt.
Wij zouden ook graag de visie van Pablo en Rico, volgers van het edelmetaal, hieronder lezen. En columnist Robert Broncel heeft misschien ook z’n ideeen rondom het onderwerp.
Achtergrond:
Het begon met geruchten. Megaspeculant George Soros zou zijn goudbeleggingen van de hand aan het doen zijn. Het werd later bevestigd. Uit een transparantiemededeling van de Amerikaanse beurswaakhond SEC bleek dat George Soros het grootste deel van zijn goudbeleggingen heeft gedumpt. In het eerste kwartaal verkocht Soros Fund Management nagenoeg zijn volledige participatie in SPDR Gold Trust en iShares Gold Trust, twee vehikels die volledig beleggen in fysiek goud. Soros verkocht ook een groot deel van zijn aandelen in goudmijnbedrijven zoals NovaGold Resources en Kingross Gold.
Commentatoren in de pers zagen hierin een teken dat Soros waarschijnlijk zijn geloof in het goud als vluchtheuvel in onzekere tijden zou zijn verloren en nu de
tijd rijp acht om te cashen. Het lijkt erop alsof Soros nu verwacht dat de gouden zeepbel op knappen staat.
Een iets genuanceerder beeld komt naar voren in de redenatie van Keith Anderson, de manager van Soros Fund Management. Hij geeft aan dat de motieven voor de verkopen van goud- en zilverposities liggen in de afnemende dreiging van deflatie. Er wordt gezegd dat Soros Fund Management goud heeft gekocht als bescherming tegen deflatie. Er is een laag risico op dalende consumentenprijzen omdat de Federal Reserve nog steeds geld in het financiële systeem aan het pompen is en er juist inflationaire krachten worden ontketend. De deflationaire krachten komen pas weer naar boven als de geldkraan dicht gaat en dan zal het goud voor Anderson weer interessant kunnen worden als bescherming hiertegen. Bovendien kon Soros goed verdienen aan de verkoop van de goudbeleggingen.
Maar niet alleen Soros verkocht. Het door John Burbank gemanagede beleggingsfonds Passport Capital zou ook al zijn goudbeleggingen van de hand hebben gedaan. Deze handelswijze van Burbank is echter vooral korte termijn gericht.
Burbank gaf eerder het jaar een interview waarin hij zijn visie deelde. Hij gaf aan dat hij momenteel merkt dat beleggers nu QE2 eindigt (op 30 juni 2011) aan het herpositioneren zijn. Hij verwacht dat de commodity prijzen hierdoor zullen dalen. Hij zei: “Ik denk dat er momenteel een sell-off gaande is in commodities. We zullen de bodem deze zomer bereiken. Ik schat in dat we voorzichtig moeten zijn en we moeten beseffen waar we stonden toen QE2 startte. De goudprijs stond op $1.350, de olieprijs was $85 en het zilver stond op $25. Ik voorspel niet dat deze standen weer bereikt zullen worden, maar ik zou er rekening mee houden dat er een trend is richting deze standen, of de overheden moeten op een andere manier geld in de markt gaan pompen”. Verder noemt hij nog de maand augustus tot wanneer het goud waarschijnlijk zwakker zal worden.
Toch is hij op de langere termijn wel een ‘gold bull’. Volgens Burbank moet de huidige situatie van ongekende schulden en quantitative easing er wel voor zorgen dat commodities meer waard worden en staatsobligaties minder. Als manager van een hedge fonds moet hij echter de winsten op korte termijn in de gaten houden en daarom doet hij blijkbaar ook mee aan de tijdelijke sell-off.
Nu dus graag uw ideeen (zie stelling)!
Redactie US Markets