...

GOUD – DE STERKSTE VALUTA (II)

21 november 2007, 20:32 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

In de col­umn van 1 mei j.l. met dezelfde titel (zie web­site, link columns) kon u lezen dat de goud­pri­js zich op dat moment rond het niveau van 680 dol­lar per troy ounce had gesta­biliseerd. Pas in sep­tem­ber j.l. werd de bar­rière van 700 dol­lar geslecht en nog geen 2 maan­den lat­er werd ook de grens van 800 dol­lar ruim gepasseerd. Op basis van de huidi­ge pri­js van 780 dol­lar is dat een sti­jging van ca. 15% — een plau­si­bele ontwik­kel­ing gezien de afbrokke­lende koers van de dol­lar en het afne­mende vertrouwen in de Amerikaanse finan­ciële huishouding.

Anderz­i­jds is echter ook de goud­pri­js in euro’s in dezelfde peri­ode met 8% omhoog gegaan, ter­wi­jl de euro juist wereld­wi­jd aanzien heeft gewon­nen. Dient hieruit ook enig” afne­mend vertrouwen in de Europese gang van zak­en te wor­den afgelezen?

Daar lijkt het ver­dacht veel op. In de slip­stream van de ontwik­kelin­gen in de VS kan Europa zich niet ont­trekken aan de gevol­gen hier­van. Het ver­schil geeft aan dat het hier nog slechts drup­pelt” waar het in de VS intussen regent. Bij voort­dur­ing blijkt dat het vertrouwen in de finan­ciële mark­ten de toon zet voor de pri­js van het goud. Dat geldt ook voor de euro die bloot staat aan de hoog­ste ver­snelling van de mon­ey sup­ply in 28 jaar.

Rol cen­trale banken
Het is nu de open vraag wat de cen­trale banken verder gaan doen. Immers, zij ston­den tot dusver al sinds 2001 aan de verkoopz­i­jde. De goud­pri­js in dol­lars is in die zelfde peri­ode niet­temin ruim ver­drievoudigd en in euro’s ver­dubbeld. Dat heeft de belast­ing­be­taler dus een gigan­tis­che hoop geld of duizen­den ton­nen goud gekost. Nuchter finan­cieel bezien mag dit als een regel­rechte finan­ciële wan­daad van de eerste orde wor­den aange­merkt. Ter­wi­jl ons hard ver­di­ende erf­goed wordt verk­wanseld, is er vreemd genoeg geen mens die hier­van wakker schi­jnt te liggen. We prat­en liev­er over hier een pro­cen­t­je meer en daar één­t­je min­der. Intussen is er door de ges­taag oplopende goud­pri­js een gigan­tisch bedrag op de staats­bal­ans ver­dampt en/​of staat wellicht nog te verdampen.

De B.I.S. (Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments) te Basel in Zwit­ser­land – ook wel de bank der banken genoemd – rekent der­halve in goud en niet meer in dol­lars
. Dat zegt veel over het tra­di­tionele en ook con­ser­vatieve denken in de mon­e­taire con­t­role door het belan­grijk­ste toezichthoudende insti­tu­ut in de wereld. In dat kad­er zou het geen ver­baz­ing wekken als de cen­trale banken – intussen wijs gewor­den – zouden stop­pen met nog langer goud te verkopen. Of bij Umw­er­tung aller Werte juist zouden over­gaan tot aankoop van goud om te zor­gen voor aan­groeiend vlees op het staats­bot! De verzwak­te inter­na­tionale mon­e­taire ver­houdin­gen geven hier­toe alle aanleiding.

Goud­pri­js nu onver­ant­wo­ord hoog?
Gezien de toen­e­mende onrust op de finan­ciële mark­ten is hier­van geen­szins sprake. Het wantrouwen in de Amerikaanse munt is sinds eind jaren 70 niet meer zo groot geweest. Toen was de inflatie met ruim 15% toren­hoog, maar viel er nog een mouw aan te passen door de korte rente dra­conisch op te hogen tot boven de 20%. Thans staat de FED met haar beleid op een zijspoor. Geen enkele rente­tac­tiek of strate­gie zal blijken te werken.

Mede daarom kan het huidi­ge pri­js­niveau als een nieuw instapsig­naal wor­den opgevat. De trend veran­dert niet, in tegen­deel! De verwacht­ing in de markt is dat de goud­pri­js al bin­nen een jaar het niveau van 1.000 dol­lar zal door­breken en koers zet richt­ing 2.000 dol­lar. Ook op dat niveau is het goud nog niet overge­waardeerd. Omgerek­end na inflatie vanaf de top van 850 dol­lar per troy ounce of ca. 56.000 gulden (25.400 euro) per kilo in jan­u­ari 1980 zou de goud­pri­js thans ruim 2.250 dol­lar bedra­gen. Zelfs na 27 jaar is dit niveau nog lang niet in zicht!

Fail­li­et­fi­nancier­ing
De ontwik­kelin­gen van de laat­ste 1015 jaar spreken boekde­len. Als we de han­del­steko­rten van de VS optellen bij de staatss­chuld van 9 biljoen dan komen we op 16 à 17 biljoen dol­lar. Amerika’s finan­ciële afhanke­lijkheid van het buiten­land is daar­door buiten­pro­por­tion­eel toegenomen. Deze kruik bleef even­wel zo lang te water, omdat de teko­rt­dol­lars voor een groot deel wer­den terugges­luisd ter invester­ing in Amerikaans schatk­ist­pa­pi­er, aan­de­len en vast­goed. Dit lei­d­de tot een zeer ruime finan­ciële jas voor de Amerikaanse over­heid, zodat de rente laag kon blijven.

Sinds 2001 bouw­den de VS een gigan­tis­che schulden­berg op die inclusief toekom­stige zorgver­plichtin­gen is opgelopen naar bij­na 45 biljoen of 45.000 mil­jard dol­lar. De financier­ing hier­van valt niet anders in te vullen dan door de geld­pers nog veel verder open te zetten. De hieruit voortvloeiende inflatie zal op haar beurt deze schulden­berg voor een goed deel kun­nen lat­en ver­damp­en. Daarmee ver­armt de gehele wereld met de VS voorop.

Fnuik­end beleid, fnuik­ende gevolgen
Nadat de economie na de strin­gente rentev­er­lagin­gen vanaf 2001 door voor­ma­lig FED-voorzit­ter Alan Greenspan weer begon aan te trekken, moest de rente vanaf 2004 weer omhoog om de inflatie voor te zijn. Dat bleek niet alleen een kleine” tegen­valler voor hypotheekne­mers met een hoge hypotheek en een vari­abele rente maar ook voor de hypotheekver­strekkers inclusief de ver­lengde kredi­etli­jn die met de gebakken peren” bleven en bli­jven zit­ten. Het is eigen­lijk ondenkbaar dat dit financier­ingssys­teem” nog 3 jaar na de eerste rentev­er­hoging heeft kun­nen voortbestaan.

De FED was als gevolg van het plots inza­kken van deze pyra­mide gehouden om de geld­kraan verder open te zetten. Alsof dat nog niet genoeg was, moest ook de rente weer met driek­wart punt naar bene­den en werd de dis­count rate (waarte­gen banken kun­nen lenen) zelfs met 1¼ punt neer­waarts bijgesteld. Gevolg: buiten­landse beleg­gers bleken in dit sce­nario niet zo veel vertrouwen te hebben en begonnen hun bez­it in de VS af te bouwen, met een negatieve bal­ans van meer dan 150 mil­jard dol­lar in de maand augus­tus. Dat is op een totaal van bij­na 10 biljoen natu­urlijk niet veel maar deze snelle reac­tie is wel exem­plar­isch voor de huidi­ge onzek­er­heid in de VS. Dit leek aan­vanke­lijk op niet meer dan een inci­dent te duiden maar alle teke­nen wijzen er op dat het hier­bij niet bli­jft. Over het gehele derde kwartaal hebben buiten­landse beleg­gers voor ruim 80 mil­jard dol­lar gedesinvesteerd.

De stem­men in het Verre en Mid­den Oost­en tot in Zuid-Ameri­ka wor­den steeds luider om te zien naar andere alter­natieven voor de dol­lar als reserve­va­l­u­ta. Ook al gebeurt dit vooral­snog niet dan is de trend niet­temin gezet.

Oplossing?
De enige tot dus ver gelanceerde oploss­ing is niet meer dan een schi­jno­ploss­ing om de prob­le­men wat langer vooruit te schuiv­en. Op aan­wi­jz­ing van het Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën hebben de 3 groot­ste banken Cit­i­group, JP Mor­gan en Bank of Amer­i­ca een vangnet gevor­md met een voor­lop­ige omvang van 80 mil­jard om de onverkoop­bare, moeil­ijk (af) te waarderen SIV’s ( Struc­tured Invest­ment Vehi­cles) of een­voudig derivat­en te accom­mod­eren”.

Dit wordt aange­duid als het Master Liquid­i­ty Enhance­ment Conduit of pop­u­lair More Loans, Easy Cred­it . De banken vertrouwen elka­ar immers niet meer. Op deze wijze denkt men de hoog­ste nood mid­dels dit geza­men­lijk nood­ver­band” tijdelijk te kun­nen leni­gen. Het lei­dt wellicht tot enig uit­s­tel van exe­cutie. Het Amerikaanse finan­ciële beleid is hier­van sinds het loskop­pe­len van de dollar/​goudrelatie in 1971 en eigen­lijk daar­voor al vanaf de oor­log in Viet­nam door­drenkt geweest.

De schim van Kondratieff
Anders gezegd hebben de VS op kosten van de gehele wereld jaren­lang pot ver­teerd en dreigen nu ein­delijk de reken­ing gep­re­sen­teerd te kri­j­gen. Dol­larhoud­ers wereld­wi­jd zullen de pijn van een verdere shrink­ing dol­lar voe­len. Naar­mate de angst grot­er wordt dat het ver­lies oploopt, bestaat de kans dat de dol­lar in de put” van een cycloon eindigt. Alleen tast­bare waar­den zoals grond­stof­fen met het goud voorop zullen dan ver­reweg het beste betaalmid­del blijken te zijn.

Hopelijk komt het niet zover, maar naar­mate de kredi­et­cri­sis voort­sud­dert, de huizen­markt verder inkukelt, het aan­tal niet betal­ende hypotheekne­mers toe­neemt, steeds meer finan­ciële insti­tuten in de prob­le­men ger­ak­en en daar­door het inter­na­tionale vertrouwen in de green­back verder afneemt, is er weinig hoop op een sti­laan beter vooruitzicht. Wall Street wordt in haar geschiede­nis getek­end door cycli. Met de schim van Kon­drati­eff op de achter­grond heeft deze ontwik­kel­ing alle schi­jn van een majeure beweg­ing, die meerdere jaren in beslag kan nemen.

Enige daad­w­erke­lijke oplossing
Alleen indi­en alle dol­larhoudende insti­tuten ter wereld bereid zouden zijn een soort Mar­shall Plan voor de dol­lar in het lev­en te roepen, zou een feit­elijk fail­lisse­ment van de Amerikaanse munt kun­nen wor­den voorkomen. Dit zou dan moeten gebeuren op basis van de voor­waarde dat de VS de schulden gefaseerd zal afbouwen. Echter, de arro­gantie van de wereld­macht van dit land staat een dergelijke onder­cu­rate­lestelling domweg in de weg.

Robert Broncel 
www​.score​-invest​ments​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.