De Goudcyclus is inmiddels uit de pioniersfase en bevindt zich in de 2e fase oftewel de trending fase. 8 redenen waarom goud fundamenteel steeds aantrekkelijker wordt.
De goudprijs wordt uiteraard bepaald door vraag en aanbod. We zien de laatste jaren een duidelijk toenemende vraag terwijl het aanbod op z’n best gelijk blijft en zelfs licht daalt.
Door de toenemende vraag is de goudprijs de laatste 7 jaar gestegen van $ 250 naar $ 1000 (nu $ 900). Of er een eventuele verdere stijging van de prijs in het verschiet ligt , is het dus van belang om te weten hoe de toekomstige vraag/aanbod verhouding zich zal gaan ontwikkelen.
.
De vraagkant
.
1. Goud wordt veelal gebruikt als hedge tegen inflatie. Voorlopig valt niet te verwachten dat de oplopende inflatie significant zal verminderen. De vraag naar grondstoffen uit de opkomende landen blijft de komende jaren/decennia hoog terwijl het aanbod maar mondjesmaat toeneemt. Ook de wereldwijde geldgroei is structureel (veel) te hoog en werkt inflatoir.
De oplopende inflatie is nog niet in de goudprijs verwerkt. De goudprijs van nu t.o.v. de goudprijs in 1980 ($875) zou, gecorrigeerd door de officiële inflatie, rond de $ 2000 moeten liggen en rond $ 3000 gecorrigeerd door werkelijke (onofficiële) inflatie.
Goud heeft vanuit de inflatiegedachte dus nog alle ruimte voor verdere stijging.
.
2. Vluchthaven in onzekere tijden. De tijden zijn op dit moment onzeker en het vertrouwen in overheid en financiële sector neemt sterk af. Kredietcrisis, woekerpolissen, aggressieve hedgefunds, Asset Backed Securities, subprime, legio lease, gesjoemel met LIBOR tarieven, miljarden afschrijvingen door banken en daardoor weer emissies om onvoldoende eigen vermogen weer aan te vullen. Maar ook twijfel aan US cijfers, houdbaarheid twin deficit, valutaire onrust, verplaatsing economische macht van west naar oost etc. dragen bij aan onzekerheid.
Op korte termijn zullen de onzekerheden en het wantrouwen niet verdwijnen en blijft de vraag naar (fysiek) goud groeiende.
.
3. Azië
Ruim 3 miljard nieuwe consumenten betreden de markt. Er is in de opkomende landen een enorme middenklasse aan het ontstaan. De welvaart neemt toe en daarbij ook de vraag naar sieraden, in sommige landen bestaat van oudsher een sterke verbondenheid met goud.
Aziatische centrale banken diversificeren hun dollarreserves gedeeltelijk in goud.
De vraag naar goud vanuit Azië zal de komende jaren toenemen.
.
4. Lage (negatieve) reële rente.
De rentetarieven op obligaties en deposito’s zijn veelal minder dan de inflatie zodat in feite sprake is van een negatieve reële rente. Alternatieven zijn momenteel niet aantrekkelijk.
.
Aanbodkant
.
5. Al het goud dat de afgelopen duizenden jaren ooit gemijnd is, past in een kubus van ca. 22 meter. De jaarlijkse productie is nog geen 1% van de bestaande goudvoorraden. Bij een eventuele verdubbeling van de productie komt er dus nog geen 2% aan nieuw goud bij. Feit is echter dat de productie de laatste jaren licht gedaald is. Vooral Zuid Afrika produceert steeds minder door uitputting van mijnen en door stroomstoringen. Het opstarten van een nieuwe mijn neemt al snel 7 tot 10 jaar in beslag en is voor investeerders een kostbare aangelegenheid en een gok op de toekomstige goudprijs.
.
6. De productiekosten zijn fors opgelopen en nodigen niet uit tot ophoging van de goudproductie. Vooral de energiekosten (smelterijen) zijn explosief gestegen. Ook is het moeilijk aan personeel en materieel te komen.
.
7. Westerse centrale banken verkopen steeds minder goud. Al tientallen jaren zijn Europese centrale banken bezig met goudverkopen. De laatste 10 jaar met een afgesproken maximium van 500 ton per jaar. De laatste jaren loopt het animo om goud te verkopen echter terug. Schijnbaar willen centrale banken toch een strategische voorraad behouden.
.
8. Toenemende nationalisering van mijnbouwprojecten. In veel, vooral socialistische, landen worden mijnbouwprojecten direct of indirect (via enorme winstbelastingen) genationaliseerd. Deze investeringsonvriendelijke maatregelen schrikken mijnbouwbedrijven af tot het doen van verdere investeringen in deze landen.
.
.
De vooruitzichten voor goud zijn om bovengenoemde redenen dus nog steeds uitermate gunstig.
Is het dan nu het moment om in te stappen of om bij te kopen?
Aangezien we in de 2e fase van de bull market zitten, zullen correctie- en consolidatiefases waarschijnlijk minder lang duren dan in de eerste jaren van de bull market.
In deze fase geldt het principe “Buy the dips” .
.
Het 50 weeks gemiddelde (blauwe lijn) is gedurende de hele bull market een goede lange termijntrend gebleken. De goudprijs wil niet echt onder deze trendlijn komen. Aankopen iets boven of op de trendlijn zijn de beste instapmomenten. Turbobeleggers doen er goed aan om stop/loss niveau’s onder het 50 weeks gemiddelde te nemen. De kans op uitstopping tijdens een “sell off” is dan aanzienlijk geringer.
Seizoensmatig breekt vanaf september de betere tijd voor goud weer aan. De’ ” slow stochastic” indicator lijkt al te bodemen. Gestaffeld kopen op zwakke dagen luidt het advies.
.
.
.
De Goud trein gaat binnenkort weer verder. Bent u aan boord?
.
.
Rik Veldhuis
.
Rik Veldhuis is vermogensbeheerder bij Total Investment Services BV, een zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder met vergunning onder de Wft. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. De hier opgenomen opinies en meningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere lezer van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende investering is en of de opnies en aanbevelingen overeenstemmen met zijn of haar risicoprofiel en beleggingshorizon. De hier opgenomen informatie is niet bedoeld als vervanging van enig persoonlijk advies.
Het is niet uitgesloten dat door Rik of collega’s van Total Investment Services zowel privé als voor relaties in de deze column beschreven fondsen worden en zullen worden aangehouden.
.