...

Goud Bull in 2e fase

20 juni 2008, 16:28 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Goud­cy­clus is inmid­dels uit de pio­niers­fase en bevin­dt zich in de 2e fase oftewel de trend­ing fase. 8 rede­nen waarom goud fun­da­menteel steeds aantrekke­lijk­er wordt. 


De goud­pri­js wordt uit­er­aard bepaald door vraag en aan­bod. We zien de laat­ste jaren een duidelijk toen­e­mende vraag ter­wi­jl het aan­bod op z’n best gelijk bli­jft en zelfs licht daalt. 
Door de toen­e­mende vraag is de goud­pri­js de laat­ste 7 jaar geste­gen van $ 250 naar $ 1000 (nu $ 900). Of er een eventuele verdere sti­jging van de pri­js in het ver­schi­et ligt , is het dus van belang om te weten hoe de toekom­stige vraag/​aanbod ver­houd­ing zich zal gaan ontwikkelen.
.
De vraagkant
.
1. Goud wordt vee­lal gebruikt als hedge tegen inflatie. Voor­lop­ig valt niet te verwacht­en dat de oplopende inflatie sig­nif­i­cant zal ver­min­deren. De vraag naar grond­stof­fen uit de opkomende lan­den bli­jft de komende jaren/​decennia hoog ter­wi­jl het aan­bod maar mond­jes­maat toe­neemt. Ook de wereld­wi­jde geld­groei is struc­tureel (veel) te hoog en werkt inflatoir.
De oplopende inflatie is nog niet in de goud­pri­js ver­w­erkt. De goud­pri­js van nu t.o.v. de goud­pri­js in 1980 ($875) zou, gecor­rigeerd door de offi­ciële inflatie, rond de $ 2000 moeten liggen en rond $ 3000 gecor­rigeerd door werke­lijke (onof­fi­ciële) inflatie.
Goud heeft vanu­it de inflatiegedachte dus nog alle ruimte voor verdere stijging.
.
2. Vluchthaven in onzekere tij­den. De tij­den zijn op dit moment onzek­er en het vertrouwen in over­heid en finan­ciële sec­tor neemt sterk af. Kredi­et­cri­sis, woek­er­polis­sen, aggressieve hedge­funds, Asset Backed Secu­ri­ties, sub­prime, legio lease, gesjoemel met LIBOR tarieven, mil­jar­den afschri­jvin­gen door banken en daar­door weer emissies om onvol­doende eigen ver­mo­gen weer aan te vullen. Maar ook twi­jfel aan US cijfers, houd­baarheid twin deficit, val­u­taire onrust, ver­plaats­ing economis­che macht van west naar oost etc. dra­gen bij aan onzekerheid.
Op korte ter­mi­jn zullen de onzek­er­he­den en het wantrouwen niet verd­wi­j­nen en bli­jft de vraag naar (fysiek) goud groeiende.
.
3. Azië
Ruim 3 mil­jard nieuwe con­sumenten betre­den de markt. Er is in de opkomende lan­den een enorme mid­den­klasse aan het ontstaan. De wel­vaart neemt toe en daar­bij ook de vraag naar sier­aden, in som­mige lan­den bestaat van oud­sh­er een sterke ver­bon­den­heid met goud.
Azi­atis­che cen­trale banken diver­si­fi­ceren hun dol­lar­reserves gedeel­telijk in goud.
De vraag naar goud vanu­it Azië zal de komende jaren toenemen.
.
4. Lage (negatieve) reële rente.
De rente­tarieven op oblig­aties en depos­i­to’s zijn vee­lal min­der dan de inflatie zodat in feite sprake is van een negatieve reële rente. Alter­natieven zijn momenteel niet aantrekkelijk.
.
Aan­bod­kant
.
5. Al het goud dat de afgelopen duizen­den jaren ooit gemi­jnd is, past in een kubus van ca. 22 meter. De jaar­lijkse pro­duc­tie is nog geen 1% van de bestaande goud­voor­raden. Bij een eventuele ver­dubbel­ing van de pro­duc­tie komt er dus nog geen 2% aan nieuw goud bij. Feit is echter dat de pro­duc­tie de laat­ste jaren licht gedaald is. Vooral Zuid Afri­ka pro­duceert steeds min­der door uit­putting van mij­nen en door stroom­storin­gen. Het opstarten van een nieuwe mijn neemt al snel 7 tot 10 jaar in beslag en is voor investeerders een kost­bare aan­gele­gen­heid en een gok op de toekom­stige goudprijs.
.
6. De pro­duc­tiekosten zijn fors opgelopen en nodi­gen niet uit tot ophoging van de goud­pro­duc­tie. Vooral de energiekosten (smelter­i­jen) zijn explosief geste­gen. Ook is het moeil­ijk aan per­son­eel en materieel te komen.
.
7. West­erse cen­trale banken verkopen steeds min­der goud. Al tien­tallen jaren zijn Europese cen­trale banken bezig met goud­verkopen. De laat­ste 10 jaar met een afge­spro­ken max­im­i­um van 500 ton per jaar. De laat­ste jaren loopt het ani­mo om goud te verkopen echter terug. Schi­jn­baar willen cen­trale banken toch een strate­gis­che voor­raad behouden.
.
8. Toen­e­mende nation­alis­er­ing van mijn­bouw­pro­jecten. In veel, vooral social­is­tis­che, lan­den wor­den mijn­bouw­pro­jecten direct of indi­rect (via enorme win­st­be­lastin­gen) gena­tion­aliseerd. Deze invester­ing­son­vrien­delijke maa­trege­len schrikken mijn­bouwbedri­jven af tot het doen van verdere investerin­gen in deze landen.
.
.
De vooruitzicht­en voor goud zijn om bovenge­noemde rede­nen dus nog steeds uiter­mate gunstig.
Is het dan nu het moment om in te stap­pen of om bij te kopen?
Aangezien we in de 2e fase van de bull mar­ket zit­ten, zullen cor­rec­tie- en con­sol­i­datiefas­es waarschi­jn­lijk min­der lang duren dan in de eerste jaren van de bull market.
In deze fase geldt het principe Buy the dips” .
.
Het 50 weeks gemid­delde (blauwe lijn) is gedurende de hele bull mar­ket een goede lange ter­mi­jn­trend gebleken. De goud­pri­js wil niet echt onder deze trendli­jn komen. Aankopen iets boven of op de trendli­jn zijn de beste instap­mo­menten. Tur­bo­be­leg­gers doen er goed aan om stop/​loss niveau’s onder het 50 weeks gemid­delde te nemen. De kans op uit­stop­ping tij­dens een sell off” is dan aanzien­lijk geringer.
Seizoens­matig breekt vanaf sep­tem­ber de betere tijd voor goud weer aan. De’ ” slow sto­chas­tic” indi­ca­tor lijkt al te bode­men. Gestaffeld kopen op zwakke dagen luidt het advies.
.
.
.
De Goud trein gaat bin­nenko­rt weer verder. Bent u aan boord?
.
.
Rik Veld­huis
Dagelijks mark­t­com­men­taar na 10.00 uur op www​.tau​ruz​.nl
.

Rik Veld­huis is ver­mo­gens­be­heerder bij Total Invest­ment Ser­vices BV, een zelf­s­tandi­ge en onafhanke­lijke ver­mo­gens­be­heerder met ver­gun­ning onder de Wft. Deze col­umn is geschreven op per­soon­lijke titel. De hier opgenomen opinies en menin­gen zijn uit­drukke­lijk niet bedoeld als per­soon­lijk beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Iedere lez­er van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raad­ple­gen om te over­leggen of het waarde­pa­pi­er dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende invester­ing is en of de opnies en aan­bevelin­gen overeen­stem­men met zijn of haar risi­co­profiel en beleg­ging­shori­zon. De hier opgenomen infor­matie is niet bedoeld als ver­vang­ing van enig per­soon­lijk advies.

Het is niet uit­ges­loten dat door Rik of col­le­ga’s van Total Invest­ment Ser­vices zow­el privé als voor relaties in de deze col­umn beschreven fond­sen wor­den en zullen wor­den aangehouden.
.
Meer over Total Invest­ment Ser­vices op www​.invest​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.