...

GOUD BLINKT, MAAR HOE LANG NOG?

15 mei 2010, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Beleg­gers in goud beleven glo­rieuze tij­den. Deze week bereik­te de pri­js van het edel­metaal een record­hoogte van $ 1243 per ounce. Daarmee is de goud­pri­js dit jaar al met ruim 13 % geste­gen. In euro geme­ten bedraagt de koer­swinst zelfs ruim 28 %. Daar beleg­gers in onzekere tij­den graag hun toevlucht zoeken in goud is deze pri­jssti­jging zeer verk­laar­baar. De mark­ten begin­nen steeds meer te twi­jfe­len of de west­erse over­he­den zich niet te diep in de schulden hebben gesto­ken om de recessie te bestrijden.



En de explosieve sti­jging van de goud­pri­js is niet van de laat­ste tijd. De goudral­ly is al tien jaar aan de gang. Wan­neer een beleg­ger tien jaar gele­den goud had gekocht zou hij een gemid­deld ren­de­ment van 16,7 % per jaar hebben kun­nen mak­en. Bij een dergelijk ren­de­ment zou de AEX-index nu op 1640 pun­ten hebben moeten staan! De AEX-index halveerde echter in deze peri­ode. Toch kun­nen er zo langza­mer­hand wel enige vra­gen gesteld wor­den bij deze enorme sti­jging van de goud­pri­js. Zo noteert de pri­js van goud maar lief­st 3 stan­daard­de­vi­aties boven zijn 50-daags gemid­delde. De pri­js wijkt inmid­dels dus wel erg ver van zijn trend af. Een cor­rec­tie ligt op de loer.

De explosieve sti­jging van het goud heeft niet direct een fun­da­mentele oorza­ak. Wereld­wi­jd is de vraag naar het goud niet zodanig dat pro­du­cen­ten er niet langer aan zouden kun­nen vol­doen. De sti­jging lijkt meer een spec­u­latief karak­ter te hebben. Met name de intro­duc­tie van de goud-track­er SPDR Gold Trust (GLD) heeft vol­gends deskundi­gen sterk bijge­dra­gen aan deze koer­sex­plosie. De koers van deze track­er is een tiende van de reële goud­pri­js. De track­er werd in 2004 geïn­tro­duceerd en is onder­tussen s werelds op één na groot­ste Exchange Trad­ed Fund. De SPDR Gold Trust heeft de afgelopen twee jaar zoveel fysiek goud moeten aankopen dat men de zes­de goud­bezit­ter ter wereld is geworden.

Gecor­rigeerd voor inflatie is goudral­ly overi­gens aan­merke­lijk min­der indruk­wekkend. Tegen reële pri­jzen gaat het goud nog niet eens voor de helft van zijn oude waarde uit 1980 van de hand. Boven­di­en dient gecon­sta­teerd te wor­den dat een beleg­ging in goud op de lange ter­mi­jn het toch aflegt tegen bijvoor­beeld een beleg­ging in aan­de­len. Zo zou een beleg­ger in aan­de­len het over de afgelopen 80 jaar niet min­der dan 15 keer beter hebben gedaan dan een beleg­ger in goud. Natu­urlijk, goud doet het uit­stek­end in onzekere tij­den maar het is geen beleg­ging in een prod­uct of dienst die waarde creëert. De koersvorm­ing van goud is spec­u­latief van aard. De pri­js van goud is maar net wat de gek er voor wil geven. Het goud heeft door de tij­den heen slechts die beleg­gers ver­rijkt die in staat waren het weer tijdig te verkopen aan een – oneer­biedig gespro­ken — nog grotere gek. En zolang men daar maar in slaagt, is goud een pri­ma beleg­ging. Maar meer nog dan andere beleg­gin­gen is goud hyper­gevoelig voor het ongri­jp­bare mark­t­sen­ti­ment. En dat kan van het ene op het andere moment zo weer omslaan.

Als gevolg van de huidi­ge euro­tur­bu­len­tie zou de pri­jssti­jging van goud nog even kun­nen voort­duren. Het is niet te voor­spellen hoe­lang, er gaat tenslotte geen bel af op de top. Maar wan­neer het sen­ti­ment omslaat blijkt een goudgerande beleg­ging plots niet veel meer dan waarde­loos papi­er. En bedenk dat goud his­torisch vooral dienst heeft gedaan als bescherming tegen inflatie. Maar met kei­harde bezuinigin­gen op komst, dal­ende lonen, dal­ende grond­stof­pri­jzen en een zwakke economis­che groei lijkt inflatie momenteel niet aan de orde. In vooral de Zuid-Europese lan­den heeft men eerder te kam­p­en met deflatie. Natu­urlijk, de euro staat onder druk, maar in tij­den van deflatie zal goud weinig uitkomst bieden. Voor de enkel­ing die de hele ral­ly van onder de $ 300 heeft meege­maakt is een komende cor­rec­tie niet zo’n prob­leem. Voor beleg­gers die echter pas laat op deze rij­dende trein zijn gestapt breken span­nende tij­den aan.

Jan-willem Nijkamp

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.