...

GOUD ALS SPEELBAL

7 maart 2010, 09:52 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Is gold head­ed for a fall? Zo luid­de de titel in de laat­ste edi­tie van het geza­ghebbende zak­en­blad For­tune van een inter­view met Mark John­son, fund man­ag­er van het zeer suc­cesvolle USAA Pre­cious Met­als and Min­er­als Fund sinds 1993. John­son sluit een terug­val niet uit bij een oplopende rente, waar­van het edel­metaal in het verleden aan­gaf geen vriend te zijn. Zo halveerde de goud­pri­js in de jaren 80 vanaf het hoogtepunt toen de kers­verse Fed pres­i­dent Paul Vol­ck­er (thans adviseur van Oba­ma) de renteschroef begon aan te draaien tot zelfs 22% (Fed­er­al Fund Rate). Echter, toen bestond er nog geen twi­jfel over de rol van de dol­lar als reserve­mu­nt, wel over een aan­tal Amerikaanse banken die veel geld had­den uit­staan in Latijns-Amerika.


Onvergelijk­baar
Thans verk­eren we in onvergelijk­bare omstandighe­den. Zek­er, de uit­staande schuld in die regio besloeg in z’n total­iteit ook een slordi­ge $2.000 mil­jard. Deze schuld stond uit in de vorm van lenin­gen die niet meer kon­den wor­den terug­be­taald als gevolg van de economis­che recessie na de tweede oliecri­sis in 1979. Er was boven­di­en flinke beroer­ing ontstaan als gevolg van de poli­tieke omwen­tel­ing in Iran en de Rus­sis­che invasie in Afghanistan. Grote Amerikaanse banken als Bank of Amer­i­ca en Citibank (nu Cit­i­group geheten) dreigden ook des­ti­jds ten onder te gaan. Dank zij ingri­jpen van de toen­ma­lige min­is­ter van Finan­ciën Brady wer­den deze lenin­gen op de veil­ing gezet, bek­end gewor­den als de Brady Bonds. De betr­e­f­fende Amerikaanse banken moesten fors op deze lenin­gen afschri­jven, maar kre­gen wel staats­garanties mee. Naar­mate Lati­jns-Ameri­ka economisch weer opkrabbelde, ste­gen de koersen van deze Bonds en viel de schade achter­af mee. Echter, thans zwémt de gehele west­erse wereld in schuld en is de point of no return’ inmid­dels een gepasseerd station.

Bepal­ende fac­toren voor de edel­metaal­markt
• de afloop van de mon­e­taire cri­sis bin­nen de euro­zone en het Britse pond
• de afloop van de mon­e­taire expan­siepoli­tiek van de V.S. en daarmee samen­hangend het moment waarop de wal het manip­u­lati­eschip op de COMEX en LME keert
• het koopge­drag van de cen­trale banken die nu m.u.v. het IMF niet langer aan de verkoopz­i­jde staan en geschat al meer dan 50% van hun voor­raad ad 30.000 ton van de hand hebben gedaan; hier­toe behoort ook de Ned­er­landse Bank (!)
• de door­groei van Azië en de daarmee ver­band houdende vraag­groei naar edel­metaal
• de (pro­fes­sionele) beleg­gers­markt zoals pen­sioen­fond­sen, verzek­er­ings­maatschap­pi­jen etc. die nog nauwelijks in edel­metaal beleggen
• de sinds 2003 dal­ende goud­pro­duc­tie in samen­hang met de sti­j­gende pro­duc­tiekosten (de gemid­delde con­cen­traties uit vond­sten zijn in 50 jaar gedaald van 1215 gram per ton erts naar 45 gram per ton); voorts moet men steeds dieper de put in’
• het voort­woek­erende gezwel in het Mid­den-Oost­en met uitza­ai­in­gen.

Logis­cher­wi­jze hebben diverse mark­t­par­ti­jen met koop­in­ten­ties belang bij een zo laag mogelijke mark­t­pri­js. Er bestaat nog hoop op een kort­stondi­ge pri­js­dal­ing tot ca. $950. Dat is ook de richt­pri­js van explo­ratiemaatschap­pi­jen die investeren in onder­zoek en de bouw van nieuwe mij­nen. Of deze dal­ing nog in het ver­schi­et ligt, hangt geheel af van de huidi­ge ontwik­kelin­gen op de inter­na­tionale finan­ciële markten.

Betrouw­bare graad­me­ter
Een betrouw­bare graad­me­ter is de Bar­clays iShares 20+ Year Trea­sury ETF (TLT) die de waarde van staat­soblig­aties met een lan­gere loop­ti­jd vol­gt afgezet op de waardeon­twik­kel­ing van het goud als spiegel van de gezond­heid’ van de Amerikaanse munt. Hier­bij valt op dat de oblig­aties (TLT) in het afgelopen half­jaar meer dan 10% in waarde daalden, ter­wi­jl het goud (GLD) juist met 10% is gestegen!

alt


Naast de verder toen­e­mende span­nin­gen op de inter­na­tionale finan­ciële mark­ten loopt de span­ning bij de bul­lion banks’ eve­neens op. Dat heeft alles te mak­en met hun niet afla­tende manip­u­latieve bach­war­da­tion activiteit­en (futures pri­js lager houden dan de spot­pri­js) op de COMEX en de LME. Aan de hand hier­van blijkt dat de edel­metaal­markt tot de groot­ste finan­ciële markt ter wereld is opge­blazen! Ongelooflijk? Ja, dat wel!

Vol­gens een recente schat­ting van insid­er Adri­an Dou­glas in één van zijn pub­li­caties voor GATA, Gold Anti-Trust Com­mit­tee in Con­necti­cut, staat er voor ca. 50.000 ton goud of 1,6 mil­jard ounces op de lat’ of bij­na een derde van al het gemi­jnde goud op deze wereld (de groot­ste short­posi­tie aller tij­den!) dat niet bestaat! Dat is ongeveer 20 maal de mon­di­ale jaarpro­duc­tie. Hier is sprake van de aller­g­root­ste kuiper­ij aller tij­den. Deze wordt in stand gehouden door de zgn. bul­lion banks nota bene met medew­erk­ing van de Fed. Deze de fac­to ille­gale activiteit pro­duceert voor de betr­e­f­fende banken grote win­sten uit de spread tussen long en short. Als groot­ste en sterk­ste mark­t­par­tij beheersen ze de markt en hoeven ze bijgevolg nooit fysiek te kopen. Alleen als ze hier­toe zouden wor­den ged­won­gen dan is Lei­den in last. Op dat moment explodeert de markt omdat de voor­raad gemid­deld genomen nog geen 6% van de vraag beslaat. Dit ver­schi­jnsel wordt wel aange­duid als de grand­dad­dy van alle short posi­ties. In dat opzicht zou je ook van fiat’ goud kun­nen spreken.

alt

De Fed heeft er alle belang bij dit kun­st­je’ te faciliteren, omdat een lagere goud­pri­js nu een­maal de per­cep­tie in stand houdt dat het fiat’geld een hogere koop­kracht heeft (*). De cen­trale bank leent dit goud voor een schi­jn­t­je uit aan de bul­lion banks. In Fort Knox en in New York wordt een geschat­te voor­raad van 8.133 ton goud aange­houden. Zek­er weten doen we dit niet, omdat er nooit een audit plaats vin­dt. De vraag is über­haupt hoeveel uit­geleend goud ooit is teruggekomen. Maar ook de com­plete voor­raad in de V.S. is op geen stukken na dekkend voor de bovenge­noemde 50.000 ton. Om deze reden is het meeste in buiten­landse han­den zijnde goud recent vanu­it Lon­den naar veiliger oor­den ver­scheept (Hong Kong).

*) Uit­gaande van de goud­pri­js ad US$ 255 begin deze eeuw is de koop­kracht van de dol­lar intussen met bij­na een kwart gedaald. Uit­gaande van de totale gezinsver­mo­genswaarde in de V.S. van een slordi­ge 55 biljoen (anno sep­tem­ber 2009) is hier­van dus al 14 biljoen verdampt.

Zow­el op de COMEX in New York als de LME in Lon­den is er sprake van een zgn. frac­tion­al reserve basis. Dat wil zeggen dat men slechts over een frac­tie aan fysiek goud en zil­ver beschikt van wat er dagelijks op de beurzen wordt ver­han­deld. Vol­gens een opgave van de LME gaan er dagelijks gemid­deld 20 miljoen ounces of ruim 640 ton goud over de toon­bank’. Dat betekent dat dagelijks ongeveer een kwart van de mon­di­ale jaarpro­duc­tie wordt omgezet. Op jaar­ba­sis gaat het om een omzet in dol­lars van maar lief­st 5.7 biljoen gelijk aan 10% van het Bru­to Mon­di­ale Prod­uct. Dat kun je dus geen mini-markt noemen!

Dus als deze speel­bal wordt lek geprikt, betekent zulks voor de long’houders dat ze au moment suprême’ naar hun goud kun­nen fluiten! De bul­lion banks w.o. JP Mor­gan, HSBC, Bar­clays Bank en in min­dere mate Deutsche Bank en het Zwit­serse UBS, die voor ca. 95% deze markt beheersen, bli­jven buiten schot wan­neer de COMEX en de LME plat gaan. Naar ver­lu­idt lopen de pre­mies op fysiek goud al in de richt­ing van 25%, afhanke­lijk van de vraag.

Er van uit­gaande dat er bij de cen­trale banken min­der goud op stock’ ligt dan waarmee wordt gescher­md dan is ook hier het hemd nad­er dan de rok. Vol­gens Dou­glas is de voor­raad die door deal­ers aan de COMEX wordt aange­houden de laat­ste zes maan­den aanzien­lijk ges­lonken. Dat zou er op duiden dat het goud­kar­tel’ de bodem van de schatk­ist’ in zicht kri­jgt. Zodra dit in de markt bek­end raakt, wordt een run op het edel­metaal reëel met ver­strekkende gevol­gen voor de finan­ciële mark­ten. Een ware goud­valkuil dus.
Opval­lend is dat het edel­metaal recent niet is gedaald als gevolg van IMF’s aankondig­ing 191,3 ton goud te verkopen nóch van­wege het onlangs ver­hoogde dis­count tarief met een ¼%.
Ook opval­lend is dat de goud­pri­js de laat­ste tijd in tan­dem met de dol­lar beweegt.

De eerste aanzet tot sti­jging van het edel­metaal werd door Bush Jr. in 2001 gegeven mid­dels zijn opstelling inza­ke de mon­e­taire schuld­fi­nancier­ing. Sinds het eerste goudad­vies in mijn col­umn van 12 juni 2001 heeft het edel­metaal alle beleg­gingscat­e­gorieën behalve grond­stof­fen ruim­schoots ver­sla­gen. Meerdere beur­sanal­is­ten ver­wezen mij des­ti­jds door naar Sant­poort als u begri­jpt waar deze aan­duid­ing voor staat. Toen echter was de sit­u­atie nog lang niet zo drama­tisch als thans. Naar­mate de waarde van het goud de afgelopen jaren steeg of beter de waarde van het papiergeld daalde, werd het stil mede omdat er op dit ter­rein door com­mer­ciële mark­t­par­ti­jen (banken, bro­kers) geen droog brood valt te verdienen

Geen alter­natief voor goud?
Onlangs werd opnieuw van ver­vang­ing van de dol­lar als reserve­va­l­u­ta gerept. Strauss-Kahn van het IMF denkt een alter­natief te hebben in de vorm van een mand­je valuta’s. De vraag is dan welke valuta’s? Opge­blazen’ munten als de dol­lar, pond of euro leggen geen gewicht meer in dit mand­je, dus hoe kri­jg je dat dan gevuld? Het antwo­ord hierop bleef uit. Waarom wordt goud niet als alter­natief aange­dra­gen? Sim­pel, omdat het bez­it van goud of zil­ver, zoals in Azië, in het West­en nooit is aange­moedigd en slechts wordt afgedaan met de Key­ne­si­aanse term van een bar­ber­ic rel­ic. Invo­er­ing van een nieuwe gouden stan­daard zou bij de have nots van het edel­metaal een onover­brug­baar koop­krachtver­lies oplev­eren. Hoe sterk de rol van het goud intussen is, vin­dt je terug in de waardes­ti­jging in alle west­erse valuta’s!

Als een nieuw dekkingss­telsel mid­dels een gouden stan­daard zou wor­den ingevo­erd dan komen we niet meer weg met een appre­ci­atie van 60% (Roo­sevelt in 1933) maar van min­stens 600% gezien de schulden­druk. Dat valt koop­kracht­tech­nisch niet te onder­van­gen op straffe van grote sociale onrust.

Afged­won­gen door de omstandighe­den bli­jft er weinig anders over dan de schulden op ter­mi­jn mid­dels inflatie te lat­en ver­damp­en. Daarmee wordt het pro­ces ver­traagd, ter­wi­jl het ein­dresul­taat ook niet anders dan tot afbouw van de wel­vaart lei­dt. Niet­temin wees Repub­likein Ron Paul als criti­cus van de Fed er wel op dat sound mon­ey is the pre­scrip­tion for revers­ing the approach­ing eco­nom­ic tsuna­mi cre­at­ed by the Fed­er­al Reserve’ (een gezond geld­s­telsel is het enige recept om de naderende economis­che tsuna­mi te doen keren die door de Fed is veroorzaakt).

De baked in the cake’ vraag
Nu het goud is doorge­bro­ken tot boven $1.000 is de meest intrigerende vraag tot welke hoogte het edel­metaal kan sti­j­gen of veel beter tot welk niveau onze koop­kracht kan dalen? Een voor­proe­f­je hier­van hebben we al gehad in de jaren 70 met een inflatie van 15% toen het goud met ruim 2.400% steeg! Veel zal afhangen van het draaien van de per­cep­tie bij de pro­fes­sionele beleg­gers alsmede van een veel grotere aan­dacht in de finan­ciële pers.

Als hou­vast wordt ook wel gekeken naar de ver­houd­ing goud­pri­js – Dow Jones. Bij een pri­js van $250 per ounce en een Dow op een stand van 10.000 begin deze eeuw was de resul­tante 40 ounces. Nu ligt de ver­houd­ing op nog geen 10 ounces. Dat betekent dat het edel­metaal intussen flink is aangetrokken. Reden om aan een bub­ble te denken? Alleen voor diege­nen die nog vertrouwen hebben in de bek­waamheid’ van politi­ci en finan­ciële beleidsmakers!

Najaar 2008 ver­mocht nog niet de lang­jarig posi­tieve per­cep­tie ern­stig aan te tas­ten, zek­er niet als je naar de beurs kijkt. Zou dat wel het geval zijn dan zou een ver­houd­ing van 1 op 1 of 2 niet mis­staan. Hou ook in gedacht­en dat het niets kost om een stapel bankbil­jet­ten bij te drukken, maar ruwweg $700 (als gemid­delde) om 31,1 gram goud (daarom heet het ook edel­metaal!) te produceren.

Welke beleidsmaker(s) heeft/​hebben de moed om het totaal geërodeerde finan­ciële cir­cuit grondig te saneren en dit megaschulden­prob­leem met wor­tel en tak aan te pakken? Dit voorne­men is stel­lig met goud geplaveid!


alt


Hier­bij dank ik voor uw reac­ties op mijn columns. Het zou onze bankpres­i­dent Nout Wellink sieren te rea­geren op de aan hem ver­zon­den col­umn Viva la Restau­ra­tion’ van 25 nov. j.l.

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.