...

Gooit Wall Street de handdoek in de ring?

5 maart 2009, 18:09 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Goed nieuws is schaars en dus was de sti­jging van de Chi­nese Pur­chas­ing Man­agers Index (PMI) woens­dag aan­lei­d­ing voor een forse ral­ly op de Europese beurzen. Vol­gens economen zou de oplopende PMI kun­nen duiden op een voorzichtig her­s­tel van de Chi­nese economie. Zou Chi­na de werelde­conomie weer uit het slop kun­nen trekken?

Goed nieuws is schaars en dus was de sti­jging van de Chi­nese Pur­chas­ing Man­agers Index (PMI) woens­dag aan­lei­d­ing voor een forse ral­ly op de Europese beurzen. Vol­gens economen zou de oplopende PMI kun­nen duiden op een voorzichtig her­s­tel van de Chi­nese economie. Zou Chi­na de werelde­conomie weer uit het slop kun­nen trekken?

Beurs­go­eroe Jim Rogers heeft daar zijn twi­jfels over. Don­derdag noemde hij Chi­na in een inter­view met Bloomberg a won­der­ful and grow­ing econ­o­my”. Hij voegde daar echter aan toe: Chi­na can’t solve the world’s prob­lems.” Rogers lijkt daarin niet alleen te staan: ter­wi­jl Europese beleg­gers woens­dag euforisch reageer­den op de sti­jging van de Chi­nese PMI, was het ent­hou­si­asme in de VS beduidend min­der groot. Bezien we de tech­nis­che sit­u­atie van de Amerikaanse indices, dan kri­j­gen we steeds meer de indruk dat Wall Street zich in een capit­u­latiefase bevin­dt. De Dow Jones passeerde recent het dieptepunt van 2002, door­brak ver­vol­gens de 7000-pun­ten­grens en bevin­dt zich rond niveaus die we in 1997 voor het laatst hebben gezien. De S&P500 onderg­ing een vergelijk­baar lot: de index bevin­dt zich op het laag­ste punt van de afgelopen 13 jaar. Het hor­i­zon­tale ste­un­niveau rond 750 pun­ten had een belan­grijke rol als buffer te vervullen, maar ook deze ste­un­zone werd onlangs als een lucifer­hout­je door­bro­ken. Deze week heeft de S&P500 zelfs niveaus onder de 700-pun­ten­grens aangetikt, zodat we kun­nen spreken van een zware test van deze psy­chol­o­gis­che ste­un. De Nas­daq staat er in dat opzicht nog het beste voor. De tech­nolo­gie-index test momenteel het dieptepunt van novem­ber, maar weet zich tot nu toe te hand­haven ruim boven het dieptepunt van 2002.

Rente op zoek naar richting

Van­wege de aan­houdende kredi­et­cri­sis mij­den beleg­gers aan­de­len en vlucht­en zij in staat­soblig­aties, waar­door de rente onder druk is komen te staan. De tot voor kort heersende inflatieangst, is inmid­dels omges­la­gen in deflatieangst. Zow­el in Ameri­ka als in Europa zijn de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen de afgelopen maan­den in ijl­tem­po gedaald. De Europese Cen­trale Bank staat onder een enorme druk om, eve­nals de Fed en de Bank of Eng­land, het rente­tarief de komende maan­den verder neer­waarts aan te passen. Deze week ver­laagde Trichet cum suis de Europese rente met 50 basis­pun­ten naar 1,5%. Sinds de bodem van jan­u­ari (rond 3,5%) liet de rente een sterk her­s­tel zien richt­ing 4%. Ver­vol­gens zak­te de rente opnieuw weg. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is vooral­snog volledig intact. In 2008 kwam een einde aan de sti­j­gende trend die in 2005 werd ingezet. De rente is momenteel echter de weg aardig kwijt.

Nikkei op weg naar dieptepunt 2008

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. U kunt zien wat een buy and hold-strate­gie oplev­ert. Beleg­gers die deze strate­gie hanteer­den, dan wel passief de index vol­gden, staan inmid­dels op een drama­tisch ver­lies van cir­ca 80%. Eind okto­ber door­brak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, waarmee een laag­ste slot­stand in meer dan 25 jaar werd bereikt. De Nikkei her­stelde zich weliswaar enigszins vanaf een dieptepunt rond 7000 pun­ten, maar dit her­s­tel strandde ver­vol­gens op een niveau rond 9500 pun­ten. In jan­u­ari werd een lagere top net boven 9000 pun­ten gevor­md. Nog steeds is er niet veel reden tot juichen: de Nikkei koerst inmid­dels opnieuw zuid­waarts en is hard op weg richt­ing het dieptepunt van 2008. De uiterst export­gevoelige beurs staat zwaar onder druk van­wege de wereld­wi­jde economis­che neer­gang. De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal met 3,3% ten opzichte van het voor­gaande kwartaal en daalde zelfs 12,7% op jaar­ba­sis. Dit zijn de slecht­ste BBP-cijfers van Japan in 35 jaar. De kans op een spoedig her­s­tel is dan ook niet bij­zon­der groot.

DAX bli­jft onder 4000-puntengrens

Alle euforie van woens­dag ten spi­jt, ston­den de Europese beurs­graad­me­ters don­derdag alweer eens­gezind in de min. Het tech­nisch beeld wordt dan ook steeds zorg­wekkender. De DAX door­brak onlangs het cru­ciale ste­un­niveau rond 4000 pun­ten en heeft deze belan­grijke grens niet weten te her­win­nen. Hier­mee heeft de dal­ende trend een nieuwe impuls gekre­gen. Met dank aan het feit dat de DAX een zoge­noemde her­be­leg­gingsin­dex is (div­i­den­den wor­den geherin­vesteerd), beweegt de index zich nog op een behoor­lijke afs­tand van het dieptepunt (rond 2200 pun­ten) dat in 2003 werd bereikt. Voor de CAC40 is de afs­tand tot het dieptepunt van 2003 inmid­dels een stuk min­der com­fort­a­bel. De recente verkoop­golf heeft de index inmid­dels bij­na tot deze low (rond 2400 pun­ten) doen afdalen. De EuroStoxx50 oogt nog zwakker: Momenteel test de brede Europese index zelfs het laag­ste niveau van de afgelopen 13 jaar. Pas op wan­neer deze niveaus, zoals in de VS, het gaan begeven!

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.