Beursgoeroe Jim Rogers heeft daar zijn twijfels over. Donderdag noemde hij China in een interview met Bloomberg “a wonderful and growing economy”. Hij voegde daar echter aan toe: “China can’t solve the world’s problems.” Rogers lijkt daarin niet alleen te staan: terwijl Europese beleggers woensdag euforisch reageerden op de stijging van de Chinese PMI, was het enthousiasme in de VS beduidend minder groot. Bezien we de technische situatie van de Amerikaanse indices, dan krijgen we steeds meer de indruk dat Wall Street zich in een capitulatiefase bevindt. De Dow Jones passeerde recent het dieptepunt van 2002, doorbrak vervolgens de 7000-puntengrens en bevindt zich rond niveaus die we in 1997 voor het laatst hebben gezien. De S&P500 onderging een vergelijkbaar lot: de index bevindt zich op het laagste punt van de afgelopen 13 jaar. Het horizontale steunniveau rond 750 punten had een belangrijke rol als buffer te vervullen, maar ook deze steunzone werd onlangs als een luciferhoutje doorbroken. Deze week heeft de S&P500 zelfs niveaus onder de 700-puntengrens aangetikt, zodat we kunnen spreken van een zware test van deze psychologische steun. De Nasdaq staat er in dat opzicht nog het beste voor. De technologie-index test momenteel het dieptepunt van november, maar weet zich tot nu toe te handhaven ruim boven het dieptepunt van 2002.
Rente op zoek naar richting
Vanwege de aanhoudende kredietcrisis mijden beleggers aandelen en vluchten zij in staatsobligaties, waardoor de rente onder druk is komen te staan. De tot voor kort heersende inflatieangst, is inmiddels omgeslagen in deflatieangst. Zowel in Amerika als in Europa zijn de consumenten- en producentenprijzen de afgelopen maanden in ijltempo gedaald. De Europese Centrale Bank staat onder een enorme druk om, evenals de Fed en de Bank of England, het rentetarief de komende maanden verder neerwaarts aan te passen. Deze week verlaagde Trichet cum suis de Europese rente met 50 basispunten naar 1,5%. Sinds de bodem van januari (rond 3,5%) liet de rente een sterk herstel zien richting 4%. Vervolgens zakte de rente opnieuw weg. De lange termijn dalende trend is vooralsnog volledig intact. In 2008 kwam een einde aan de stijgende trend die in 2005 werd ingezet. De rente is momenteel echter de weg aardig kwijt.
Nikkei op weg naar dieptepunt 2008
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. U kunt zien wat een buy and hold-strategie oplevert. Beleggers die deze strategie hanteerden, dan wel passief de index volgden, staan inmiddels op een dramatisch verlies van circa 80%. Eind oktober doorbrak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, waarmee een laagste slotstand in meer dan 25 jaar werd bereikt. De Nikkei herstelde zich weliswaar enigszins vanaf een dieptepunt rond 7000 punten, maar dit herstel strandde vervolgens op een niveau rond 9500 punten. In januari werd een lagere top net boven 9000 punten gevormd. Nog steeds is er niet veel reden tot juichen: de Nikkei koerst inmiddels opnieuw zuidwaarts en is hard op weg richting het dieptepunt van 2008. De uiterst exportgevoelige beurs staat zwaar onder druk vanwege de wereldwijde economische neergang. De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal met 3,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en daalde zelfs 12,7% op jaarbasis. Dit zijn de slechtste BBP-cijfers van Japan in 35 jaar. De kans op een spoedig herstel is dan ook niet bijzonder groot.
DAX blijft onder 4000-puntengrens
Alle euforie van woensdag ten spijt, stonden de Europese beursgraadmeters donderdag alweer eensgezind in de min. Het technisch beeld wordt dan ook steeds zorgwekkender. De DAX doorbrak onlangs het cruciale steunniveau rond 4000 punten en heeft deze belangrijke grens niet weten te herwinnen. Hiermee heeft de dalende trend een nieuwe impuls gekregen. Met dank aan het feit dat de DAX een zogenoemde herbeleggingsindex is (dividenden worden geherinvesteerd), beweegt de index zich nog op een behoorlijke afstand van het dieptepunt (rond 2200 punten) dat in 2003 werd bereikt. Voor de CAC40 is de afstand tot het dieptepunt van 2003 inmiddels een stuk minder comfortabel. De recente verkoopgolf heeft de index inmiddels bijna tot deze low (rond 2400 punten) doen afdalen. De EuroStoxx50 oogt nog zwakker: Momenteel test de brede Europese index zelfs het laagste niveau van de afgelopen 13 jaar. Pas op wanneer deze niveaus, zoals in de VS, het gaan begeven!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.