Googlen = koorddansen?
Als je in de zoekmachine Google de zoekterm 'koorddansen' intikt, krijg je de meest uiteenlopende antwoorden, gaande van een verwijzing naar president Bush, volkscultuur, schilderijen, Irak, Tijl Uilenspiegel en noem maar op. Alleen een verwijzing naar de eigen firma ontbreekt. Nochtans lijkt het woord koorddansen te omschrijven wat het bedrijf Google nu aan het doen is met haar beursgang, de fameuze IPO (Initial Public Offering) die zo goed als zeker deze week donderdag zal gebeuren. We komen verder uitgebreid terug op deze IPO. Eerst wat info over Google zelf.
Het bedrijf werd opgericht in september 1998 door Larry Page en Sergey Brin. Hieronder ziet u hun foto. Het tweetal was indertijd resp. 24 en 23 jaar oud. Ze baseerden zich op een researchproject van Stanford University om een volgens hen unieke zoekrobot te bouwen.
De naam Google zelf hebben ze van het woord googol, verzonnen door Milton Sirotta, de 9-jarige neef van de Amerikaanse wiskundige Edward Kasner. De waarde van googol is 10100 , ofwel een 1 gevolgd door 100 nullen.
Zoveel opdrachten heeft Google nog niet verwerkt, maar dagelijks ontvangt de robot toch al meer dan 200 miljoen zoekopdrachten, waarvan meer dan de helft van buiten de VS komen. In het geheugen van Google zitten meer dan 3 miljard webpagina's. Als je die zou printen op A4-formaat, dan kreeg je een berg papier van 210 km hoog. Om dat te lezen tegen 1 pagina per minuut heb je
6.000 jaar nodig, ononderbroken.
6.000 jaar nodig, ononderbroken.
Google is in die 6 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd bedrijf met meer dan 1000 werknemers en de 4de meest bezochte website ter wereld. In Nederland is het ook de vierde website, in België zelfs de tweede. Google werkt in 88 talen.
En nu is er die IPO, enig in zijn soort. Voor het eerst in de geschiedenis, tenzij we niet goed geïnformeerd zijn, kunnen de kandidaat-kopers een bod doen op de aandelen. Tot vandaag gold hiervoor een prijsvork van tussen 108 en 135 dollar. Tot vandaag, 18 augustus 2004. Want om 8.31 am ET liet Reuters weten dat Google deze vork aanpast tot 85 à 95 dollar. Waarom deed Google dit? De officiële reden is dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek heeft ingesteld naar de inhoud van een artikel over Google in het septembernummer van Playboy, nu te koop in de VS.
Op 22 april ll., ongeveer een week voordat Google de documenten voor de beursgang indiende bij de SEC, nam Playboy een interview af van de oprichters van de firma, Larry Page en Sergey Brin. In dit artikel hebben ze het over de cultuur van hun bedrijf, de populariteit en hoe ze het verder gaan leiden na de beursgang. Zoals het hoort reppen ze niet over activiteiten, plannen of financiën. Ze hebben het wel over hun 150.000 adverteerders en verkopers en ze verwijzen ook naar mislukte IPO's van sectorgenoten. Dit zou de SEC kunnen interpreteren als reclame voor de eigen aandelen en dat mag absoluut niet in de 'stille periode', de weken of maanden tussen de aankondiging en de daadwerkelijke IPO.
De veiling van de aandelen is al gestart vorige vrijdag. In het geheel gaat het om 19,6 miljoen stuks, alhoewel het er oorspronkelijk
25,7 miljoen waren. Volgens de recentste prijsvork van 85 Ã 95 dollar vertegenwoordigen die 19,8 miljoen stuks een waarde tussen
1,7 en 1,9 miljard dollar ofwel 1,4 Ã 1,5 miljard euro. Als de SEC oordeelt dat in het Playboy-interview zaken staan die ze niet hadden mogen vermelden, zal Google verplicht worden reeds geplaatste aandelen terug te kopen. In dit geval zullen de heren Page en Brin niet meer zo breed glimlachen als op hun foto hierboven.
Ook zullen ze niet meer zo gerust slapen, wetende dat Microsoft (dat google wou kopen vorig jaar nog) in zijn nieuwe versie van Windows, voorzien voor 2006~2007, een zeer krachtige zoekmachine zal inbouwen. Ook dat zal voor Google een enorme concurent worden…
En er hangt hen misschien nog meer boven het hoofd. Zoals Guy Boscart vermeldt in zijn artikel 'Google IPO een 2e Worldonline?' is de prijsvork hoog, wat de shorters zal aantrekken. In plaats van positieve zal er negatieve prijsdruk ontstaan met katastrofale gevolgen voor de gewone, zeg maar long-beleggers. Want deze laatsten zullen bij de IPO toch massaal aankopen, geïnspireerd door de mediahype en de massapsychologie.
Ook zal het 'verkoop-bij-opbod'-systeem de koers allesbehalve stabiel laten evolueren. Als een grote (institutionele) partij een laag bod doet op een aanzienlijk pakket aandelen, zal de koers duikelen, waardoor de particulieren in paniek kunnen gaan dumpen.
Volgens Boscart kan een Google-aandeel vrij snel de zone 50-60 dollar gaan opzoeken. De beleggers die op die wijze opeens pakweg 50% verlies te verwerken hebben, zullen niet nalaten gerechtelijke stappen te ondernemen tegen Google, met alle nadelige gevolgen van dien. Door hun prijsvork van 105 Ã 130 dollar te reduceren naar 85 Ã 95 dollar hebben Page en Brin in alle geval al 30 Ã 40 dollar opgevangen van de tuimeling die Boscart voorspelt. De vermelde zone 50-60 dollar is ca 30 dollar dichterbij gekomen ...
Last but not least is te vermelden dat de durfkapitaalfirma's Kleiner Perkins en Sequoia Capital hun participatie in de IPO hebben verminderd tot nul, in plaats van de oorspronkelijke 2 miljoen aandelen die ze elk wilden kopen.
U ziet het: de beursgang van Google is zeer risicovol en een eventuele mislukking zal ook een weerslag hebben op de ganse markt.
't Wordt spannend. Wij blijven aan de zijlijn, in alle geval.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets