...

GOLDRUSH

2 juli 2008, 09:27 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Hoeveel goud hebben lan­den nou eigen­lijk, en welken lan­den ver­bruiken het meeste goud en waar­voor?

GOL­DRUSH

Ameri­ka heeft de groot­ste reserves aan goud van de wereld, maar lief­st 8134 ton aan goud. Ondanks dat Ameri­ka de groot­ste reserves heeft van alle indi­vidu­ele lan­den, bez­it europa (euro­zone) maar lief­st 11,065 ton aan goud (decem­ber 2007). De grootse goud bezit­ters in Europa zijn Duit­s­land (3417), Frankrijk (2662) en Ital­ië (2452). Ned­er­land komt om een 4e plaats als het gaat om goud in europa met maar lief­st 635 ton aan goud.

Het meeste goud wordt door lan­den voor gebruikt juwe­len (69%), indus­trie (12%), beleg­gin­gen (19%).

India (357,7 ton aan goud) is het land met de meeste goud con­sump­tie ter wereld, dat komt onder andere omdat de koop­kracht van de Indi­ase mid­den­klasse toe­neemt samen met het sti­j­gende inkomen. Uit­er­aard komt dit alles door de explosieve economis­che groei die er op gang kwam deze eeuw. Maar ook geloof, tra­di­tie en cul­tu­ur is een belan­grijke reden van de toe­name van het goud­ver­bruik. Dit alles resul­teert in het ver­bruik van edel­ste­nen en sier­aden wat met ongeveer 11% steeg in de afgelopen vijf jaar. De sier­aden-indus­trie in India bedraagt meer dan 15% van de totale export en biedt werk aan 1,3 miljoen mensen direct en indi­rect. India ver­bruikt bij­na 800 ton van de goud­markt, goed voor ongeveer 20% van de wereld­pro­duc­tie van goud. Bij­na 600 ton gaat naar het mak­en van juwe­len. De Indi­ase sier­aden markt wordt geschat op een waarde van $ 13,5 miljard.

We kun­nen deze trend ook naar Chi­na en andere opkomende economieën doortrekken. Ook daar van­wege de sti­j­gende koop­kracht en de economis­che groei. Maar ook de indus­triële indus­trie zal in de komende jaren meer goud nodig hebben voor het pro­duc­eren van pro­ducten. De pri­js van GOUD zou mede daar­door de komende jaren flink kun­nen stijgen.

Er word geschat dat er nog ongeveer 21000 ton aan goud in de grond zit dat komt neer op 12 jaar aan goud­pro­duc­tie op het niveau van 2005. Dus er is niet zoveel goud meer, wees op tijd met het kopen van goud want voor men het weet is het onbetaalbaar.

Vin­cent van den Brink
Redac­tie US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.