...

Goldfinger: koop nu GOUD en laat het STIJGEN

2 april 2008, 20:06 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als je nuchter nadenkt over goud, is het een merk­waardi­ge beleg­ging. Ik som enkele fac­toren op waarom goud in een porte­feuille echter een goede keuze kan zijn. Nu in goud instap­pen via tur­bo’s op de goud­pri­js is vol­gens mij een goede keuze. 
Zowaar een geni­aal plan: Auric Goldfin­ger wil via een aanslag de goud­voor­raad in Fort Knox radioac­tief mak­en, waar­door het onbruik­baar wordt. Uit­er­aard heeft hij zelf de afgelopen tijd een gigan­tis­che goud­voor­raad aan­gelegd door via de mark­ten goud in te slaan. Na de aanslag zal de goud­pri­js der­mate sti­j­gen dat Auric de machtig­ste man op aarde is. James Bond bleek echter te sterk en de goud­pri­js was (deze maal) mooi onder con­t­role gebleven. Ik kan er nog steeds van geni­eten, van deze actiefilm uit 1964, al was het maar om de schit­terende Aston Mar­tin DB5 over het scherm te zien flitsen.
Genoeg ged­roomd, echter, lat­en we het ver­loop van de goud­ko­ers en enkele onderliggende fac­toren even onder de loep nemen.
Goud is een zeer vreemde beleg­ging: los van enkele kleinere indus­triële toepassin­gen heeft het enkel een func­tie in de juwe­len­branche, gezien de goud­stan­daard reeds jaren tot het verleden behoort. Erin beleggen heeft dus als gevolg dat goud op zich geen ver­di­en­sten heeft: het maakt geen winst, keert geen div­i­dend uit, groeit niet. 
Bek­ijken we de grafiek op lange ter­mi­jn, dan lijkt goud op de lange ter­mi­jn een zeer onin­ter­es­sante beleg­gingsvorm te zijn. Bek­ijken we enkele kor­tere peri­odes, dan zien we dat beleggen in goud bij­zon­der lucratief kan zijn, bedenk maar welk mooi tra­ject de goud­pri­js in de afgelopen twee jaar heeft afgelegd.
Goud werd jaren­lang gezien als een goede indekking tegen inflatie, dit wordt de laat­ste jaren even­veel meer en meer in twi­jfel getrokken.
Kan het inter­es­sant zijn om nu in goud te beleggen?
Vol­gens mij wel. Ik zet enkele bedenkin­gen op een rijt­je die ervoor pleit­en een gedeelte van uw ver­mo­gen in dit edele metaal te investeren.
Goud wordt al lang niet enkel meer gekocht in plak­jes of staven om dan jaren­lang bij te houden. Onder­tussen is een zeer spec­u­latieve markt ontstaan waar­door de goud­pri­js zich een stuk volatiel­er beweegt dan vroeger. Ver­schil­lende track­ers zoals GLD, ETF Secu­ri­ties wor­den wereld­wi­jd voor mil­jar­den USD ver­han­deld door zow­el grote insti­tu­tionele par­ti­jen (fond­sen, hedge­funds, …) als par­ti­c­uliere beleg­gers. Je kan veel vlug­ger han­de­len, je hoeft niet meer te wacht­en op de lev­er­ing van het fysieke goud. Die track­ers op zich moeten zich echter wel indekken via een eigen goud­voor­raad. Ze wor­den der­mate pop­u­lair dat ze steeds grotere voor­raden dienen in te kopen, zo liet ETF onlangs weten reeds over 30 ton goud te beschikken, nooit was hun voor­raad der­mate groot.
Goud als hedge tegen dalin­gen van de dol­lar. Ver­schil­lende naties kam­p­en met een gigan­tis­che instroom van dol­lars, ver­mits zij zeer veel exporteren. Denk maar aan de olielanden en Chi­na. Om zich gedeel­telijk in te dekken tegen de schom­melin­gen van de dol­lar zoeken zij diver­si­fi­catiemogelijkhe­den: in eerste instante nemen zij hun toevlucht tot het aankopen van goud.
De vraag is uit­er­aard wat de USD vooruitzicht­en zijn. Ik durf daar geen voor­spellin­gen in te doen, maar zie de USD niet meteen zijn glans van jaren gele­den terugkrijgen. 
De trend van de afgelopen jaren waar­bij cen­trale banken grote vol­umes goud naar de markt bren­gen, lijkt gestopt. Het feit dat het economisch sys­teem momenteel op z’n fun­da­menten dav­ert, heeft hier zek­er mee te maken.
Goud als diver­si­fi­catie bin­nen porte­feuilles. Uit onder­zoek de laat­ste jaren is gebleken dat goud zich dik­wi­jls als een con­trairi­an’ beweegt in een beleg­gingsporte­feuille en in moeil­ijke tij­den kan zor­gen voor een buffer in de porte­feuille. Dit heeft als gevolg dat meer en meer fond­sen goud in hun porte­feuille opnemen.
Bin­nen de ontluik­ende mark­ten kan de vraag naar goud de pri­js verder opdri­jven, gezien juwe­len bij de nieuwe rijke klasse een belan­grijke veruitwendig­ing betekent van hun ver­wor­ven rijkdom.
Goud­mi­j­nen: het wordt met het jaar moeil­ijk­er en arbei­dsin­ten­siev­er om goud boven te halen. De goud­mi­j­nen zullen de eerstkomende jaren zek­er niet zor­gen voor een over­aan­bod van nieuw goud. De kost­pri­js per gedelfde kg zal bli­jven stijgen.
Poli­tieke insta­biliteit: goud vervult hier zeer vaak de rol als veilige vluchthaven.
Economis­che insta­biliteit: mensen met een zeer negatieve visie omtrent de sub­prime perike­len die het fail­lisse­ment van meerdere grote banken vrezen, nemen hun besluit en beleggen in fysiek goud dat ze zelf bewaren. Dit als voor­zorg voor het feit dat hun eigen bank fail­li­et gaat. Dit is wel een erg doem­sce­nario, ikzelf hanteer dit niet.
Als we de piek bek­ijken van 1980, en we verdis­con­teren hier de gelopen inflatie, dan zou een faire pri­js nu min­stens 2.200 USD bedra­gen, aldus een fund man­ag­er bij Black­Rock. The World Gold Coun­cil is wat gematigder: zij veegt de zeer sterke sti­jging sinds 80 weg (men beschouwt dit als een abnor­male spec­u­latie) en rekent net vóór die peri­ode, hun bevin­d­ing: 1.200 USD. Nog heel wat sti­jgingspo­ten­tieel, dus, in vergelijk­ing met de huidi­ge prijs.
De goud­pri­js is de laat­ste dagen opnieuw sterk aan het dalen. Ik sluit mij aan bij de tech­neuten: de bodem kan best op een 875 – 880 USD/​oz. Liggen. Rond die koersen stap ik sowieso opnieuw in.
Hoe beleggen in goud?
Fysiek, maar veel gemakke­lijk­er via track­ers, zoals de GLD track­ers. Ikzelf pref­er­eer turbo’s: je hebt een uit­ge­brei­de verza­mel­ing turbo’s met zeer ver­schil­lende stop loss niveau’s, zow­el long als short.
Een bijkomend voordeel vind ik dat je recht­streeks in EUR belegt, je hoeft geen trans­fer te doen naar USD.
U kunt ook goud­mi­j­naan­de­len over­we­gen. Ikzelf doe dit niet: te veel onzek­er­heid over delv­ingskosten, voor­raden, verkoop­scon­tracten, sociale onlusten. 
De auteur heeft momenteel geen posi­ties in goud of goudturbo’s.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.