![](/images/legacy-images/images/johan_lamote_04.gif)
Zowaar een geniaal plan: Auric Goldfinger wil via een aanslag de goudvoorraad in Fort Knox radioactief maken, waardoor het onbruikbaar wordt. Uiteraard heeft hij zelf de afgelopen tijd een gigantische goudvoorraad aangelegd door via de markten goud in te slaan. Na de aanslag zal de goudprijs dermate stijgen dat Auric de machtigste man op aarde is. James Bond bleek echter te sterk en de goudprijs was (deze maal) mooi onder controle gebleven. Ik kan er nog steeds van genieten, van deze actiefilm uit 1964, al was het maar om de schitterende Aston Martin DB5 over het scherm te zien flitsen.
Genoeg gedroomd, echter, laten we het verloop van de goudkoers en enkele onderliggende factoren even onder de loep nemen.
Goud is een zeer vreemde belegging: los van enkele kleinere industriële toepassingen heeft het enkel een functie in de juwelenbranche, gezien de goudstandaard reeds jaren tot het verleden behoort. Erin beleggen heeft dus als gevolg dat goud op zich geen verdiensten heeft: het maakt geen winst, keert geen dividend uit, groeit niet.
Bekijken we de grafiek op lange termijn, dan lijkt goud op de lange termijn een zeer oninteressante beleggingsvorm te zijn. Bekijken we enkele kortere periodes, dan zien we dat beleggen in goud bijzonder lucratief kan zijn, bedenk maar welk mooi traject de goudprijs in de afgelopen twee jaar heeft afgelegd.
Goud werd jarenlang gezien als een goede indekking tegen inflatie, dit wordt de laatste jaren evenveel meer en meer in twijfel getrokken.
Kan het interessant zijn om nu in goud te beleggen?
Volgens mij wel. Ik zet enkele bedenkingen op een rijtje die ervoor pleiten een gedeelte van uw vermogen in dit edele metaal te investeren.
Goud wordt al lang niet enkel meer gekocht in plakjes of staven om dan jarenlang bij te houden. Ondertussen is een zeer speculatieve markt ontstaan waardoor de goudprijs zich een stuk volatieler beweegt dan vroeger. Verschillende trackers zoals GLD, ETF Securities worden wereldwijd voor miljarden USD verhandeld door zowel grote institutionele partijen (fondsen, hedgefunds, …) als particuliere beleggers. Je kan veel vlugger handelen, je hoeft niet meer te wachten op de levering van het fysieke goud. Die trackers op zich moeten zich echter wel indekken via een eigen goudvoorraad. Ze worden dermate populair dat ze steeds grotere voorraden dienen in te kopen, zo liet ETF onlangs weten reeds over 30 ton goud te beschikken, nooit was hun voorraad dermate groot.
Goud als hedge tegen dalingen van de dollar. Verschillende naties kampen met een gigantische instroom van dollars, vermits zij zeer veel exporteren. Denk maar aan de olielanden en China. Om zich gedeeltelijk in te dekken tegen de schommelingen van de dollar zoeken zij diversificatiemogelijkheden: in eerste instante nemen zij hun toevlucht tot het aankopen van goud.
De vraag is uiteraard wat de USD vooruitzichten zijn. Ik durf daar geen voorspellingen in te doen, maar zie de USD niet meteen zijn glans van jaren geleden terugkrijgen.
De trend van de afgelopen jaren waarbij centrale banken grote volumes goud naar de markt brengen, lijkt gestopt. Het feit dat het economisch systeem momenteel op z’n fundamenten davert, heeft hier zeker mee te maken.
Goud als diversificatie binnen portefeuilles. Uit onderzoek de laatste jaren is gebleken dat goud zich dikwijls als een ‘contrairian’ beweegt in een beleggingsportefeuille en in moeilijke tijden kan zorgen voor een buffer in de portefeuille. Dit heeft als gevolg dat meer en meer fondsen goud in hun portefeuille opnemen.
Binnen de ontluikende markten kan de vraag naar goud de prijs verder opdrijven, gezien juwelen bij de nieuwe rijke klasse een belangrijke veruitwendiging betekent van hun verworven rijkdom.
Goudmijnen: het wordt met het jaar moeilijker en arbeidsintensiever om goud boven te halen. De goudmijnen zullen de eerstkomende jaren zeker niet zorgen voor een overaanbod van nieuw goud. De kostprijs per gedelfde kg zal blijven stijgen.
Politieke instabiliteit: goud vervult hier zeer vaak de rol als veilige vluchthaven.
Economische instabiliteit: mensen met een zeer negatieve visie omtrent de subprime perikelen die het faillissement van meerdere grote banken vrezen, nemen hun besluit en beleggen in fysiek goud dat ze zelf bewaren. Dit als voorzorg voor het feit dat hun eigen bank failliet gaat. Dit is wel een erg doemscenario, ikzelf hanteer dit niet.
Als we de piek bekijken van 1980, en we verdisconteren hier de gelopen inflatie, dan zou een faire prijs nu minstens 2.200 USD bedragen, aldus een fund manager bij BlackRock. The World Gold Council is wat gematigder: zij veegt de zeer sterke stijging sinds ’80 weg (men beschouwt dit als een abnormale speculatie) en rekent net vóór die periode, hun bevinding: 1.200 USD. Nog heel wat stijgingspotentieel, dus, in vergelijking met de huidige prijs.
De goudprijs is de laatste dagen opnieuw sterk aan het dalen. Ik sluit mij aan bij de techneuten: de bodem kan best op een 875 – 880 USD/oz. Liggen. Rond die koersen stap ik sowieso opnieuw in.
Hoe beleggen in goud?
Fysiek, maar veel gemakkelijker via trackers, zoals de GLD trackers. Ikzelf prefereer turbo’s: je hebt een uitgebreide verzameling turbo’s met zeer verschillende stop loss niveau’s, zowel long als short.
Een bijkomend voordeel vind ik dat je rechtstreeks in EUR belegt, je hoeft geen transfer te doen naar USD.
U kunt ook goudmijnaandelen overwegen. Ikzelf doe dit niet: te veel onzekerheid over delvingskosten, voorraden, verkoopscontracten, sociale onlusten.
De auteur heeft momenteel geen posities in goud of goudturbo’s.