GOLD FEVER
De Fed maakt overuren om via de voordeur met vele honderden miljarden dollars schulden ‘af te kopen’ en via de achterdeur om de prijs van het goud onder controle te houden. Immers, het gaat om de dollar! Tot dus ver lukte dat ‘buitengewoon goed’. De vraag is echter hoe lang de outlook van de buitenwacht nog ‘positief’ blijft. Zolang die gesteund door ‘zegslieden’ nog steeds het gevoel geeft dat het pompen via voor- en achterdeur werkt, is er (nog) geen man overboord, of toch wel? Op goed moment zal de wal het schip moeten keren!
Goud manipulatie
Na de bail out is gold backwardation de meest populaire uitdrukking geworden in het ‘nieuw Amerikaanse woordenboek’. Al eerder heeft u kunnen lezen dat de termijnhandel in goud op de New York Commodity Exchange (COMEX) reeds geruime tijd door het anti-Goud Kartel (enkele grote banken onder aansturing van het Amerikaanse ministerie van Financiën) wordt beheerst en gemanipuleerd. Daarbij doet zich het verschijnsel van backwardation voor, dat door Professor Feteke als senior editor van de American Economic Foundation wordt aangeduid als ‘a landmark in the saga of the collapsing international monetary system’ of in onze taal ‘de inleiding tot de teloorgang van het gehele internationale monetaire systeem’.
Backwardation wil niets anders zeggen dan dat de termijnprijs lager is dan de spot(dag)prijs. Normaal gesproken is er op de termijnmarkt doorgaans sprake van de omgekeerde situatie, die als contango wordt aangeduid. De prijs van het goud wordt in feite bepaald door de handel in futures op de COMEX, die 40 maal groter is dan de markt van het fysieke edelmetaal.
Zo voorkom je een dollar collapse?
Tot voor kort werd in bescheiden mate om daadwerkelijke levering gevraagd. De meeste contracten werden doorgerold zonder dat er een ounce van het edelmetaal van eigenaar wisselde. Dit alles in de wetenschap dat de COMEX te allen tijde kon leveren. Dit gold zowel het opgevraagde goud als ook het zilver. De laatste maanden wordt deze markt beheerst door partijen die als naked short sellers te boek staan, omdat ze geen goud noch zilver bezitten. Ze verkopen het edelmetaal slechts middels papieren contracten. Op deze wijze bleek de prijs van het edelmetaal manipulatief te kunnen worden gedrukt. Hoe lager de goudprijs hoe sterker de dollar immers lijkt. Voorbedachte rade van de Fed! Dit werd pas echt duidelijk in maart j.l. (Bear Stearns) toen de goudprijs naar $1030 klom en overnight met meer dan $100 terug viel. Een soortgelijke beweging zagen we in juli (Freddie Mac en Fannie Mae!).
Signalen van de ineenstorting
Nu bekend is dat er met goud en zilver ‘in de wind’ wordt gegaan, beginnen beleggers te twijfelen of de COMEX de contractuele leveringsafspraken wel kan nakomen. Vandaar dat steeds meer beleggers levering eisen in plaats van door te rollen. Daar komt bij dat goud op de vrije markt nog slechts leverbaar is tegen een forse premie, met een levertijd van 4 – 6 weken. Immers, de vraag op de fysieke markt is ongehoord groot, vandaar de premies oplopend tot 25%! Omdat de COMEX niet langer als zekerheid geldt, dreigt papiergeld niet langer vrij inwisselbaar tegen goud te zijn en dreigt eveneens op enige termijn de gehele financiële draaimolen tot stilstand te komen.
Doch dit is niet het enige signaal van de aanstaande collapse van de wereldeconomie en het internationale monetaire systeem. Tegelijk ontstaat er een sterk opkomende vraaguitval en dito prijsval op alle fronten als gevolg van wegvallende kapitaalstromen. In de VS is er intussen sprake van een totaal aan schuldderving ter grootte van 7.200 miljard dollar. Dat geld is dus verdampt. Dit alles als gevolg van de ongebreidelde zgn. Frankenstein Financing in de voorbije jaren.
Debt collapse
De schuldenimplosie blijkt nu de aanjager van de ineenstorting van het systeem te zijn.
Dat is begonnen in de hypothekenmarkt. Die moesten worden afgewaardeerd. Nu zijn hypotheken moeilijk meer te krijgen. Zonder hypotheek koopt er nagenoeg niemand een huis. Daarmee zakt de vraag naar vastgoed verder in en dalen de prijzen. Bijgevolg neemt de animo bij banken nog verder af om een hypotheek te verstrekken en dalen de huizenprijzen steeds verder. Deze trend geldt uiteraard ook voor commercieel vastgoed (kantoren, bedrijfsruimtes, winkelcentra etc.). Tot voor kort groeide de hypothekenmarkt in de VS met gemiddeld ruim 1.000 miljard dollar per jaar. Deze markt is nagenoeg stil gevallen. De Amerikaanse huishoudschuld staat intussen op een astronomische 13.900 miljard dollar! De schuld van de Fed ligt begin 2009 op een slordige 3.000 miljard.
Deze ontwikkeling geldt ook de bedrijfsobligaties. Als banken geen geld meer aan bedrijven willen lenen, ligt het uitschrijven van een obligatielening voor de hand, om van een aandelenemissie onder de huidige omstandigheden maar te zwijgen. Maar wie koopt er echter nu nog bedrijfsobligaties? Deze markt is intussen reeds gehalveerd! Een kettingreactie zal het gevolg zijn met duizenden bedrijven op de faillissementsrol, omdat een andere spil van de economie n.l. bedrijfsfinanciering opdroogt.
Hier blijft het niet bij, want ook lagere overheden zullen niet langer hun tekorten kunnen financieren, tenzij ze vooralsnog op de been blijven middels fiat money van de staat.
Wereldwijd wordt de schuldimplosie thans al geschat op 30.000 miljard dollar, waarvan 13.000 miljard op de beurs. Daarmee zijn we er nog niet! Het mondiale BNP wordt geschat op 60.000 miljard dollar. De notionele waarde van de uitstaande derivaten (koop en verkoop) wordt getaxeerd op 500.000 miljard dollar (delen door 2) of meer dan vier maal zoveel! Dit moet op een of andere wijze ontvlochten en geliquideerd worden. Volgens de Bank of International Settlements te Basel belopen de uitstaande schulden aan Oost-Europa, Azië en Zuid-Amerika meer dan 5.000 miljard dollar. Het gezamenlijke mondiale vermogen van alle banken wordt geschat op ‘slechts’ 2.500 miljard dollar. Tot dus ver hebben de centrale banken er 9.000 miljard dollar tegen aan gesmeten. Echter, dit valt niet meer te rijmen noch te lijmen!
Klassiek operaduet
Waardevernietiging en schuldliquidatie vormen een klassiek duet in deze ‘opera’ van tegenspoed. Hoe meer schuld er wordt geliquideerd, hoe harder de prijzen dalen. Niet alleen van vastgoed maar van alle asset classes zoals aandelen, obligaties, commodities, kunst, antiek, munten, postzegels etc. Vooralsnog luidt het credo: cash is king, maar voor hoe lang nog? De dollar is failliet, leve de dollar
En de euro?
Niet alleen binnen de eurozone ontstaan er scheuren. De akkoorden van Maastricht staan zwaar op de tocht. Landen als Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Ierland hebben zich reeds buiten de afspraken van Maastricht geplaatst. Frankrijk dreigt te volgen. Hierover komt maar zeer mondjesmaat nieuws naar buiten. De overige landen stemmen hun financiële beleid te weinig op elkaar af. Voorts staat er een schuld van meer dan 2.700 miljard euro uit aan Oost-Europese landen als Hongarije, de Baltische staten, Oekraïne en zelfs Rusland. Deze landen met uitzondering van Rusland hebben totaal geen vet (meer) op het bot. Dus terugbetalen ho maar. Rusland kampt bovendien met een snel ingezakte energiemarkt.
What comes after zero?
Hoe kan deze ontwikkeling worden gestopt? Simpel, door het vertrouwen te herstellen!
Dat ligt voor de hand maar hoe bereik je dat? Werden we eerst geconfronteerd met commerciële bankiers die het met de risico’s niet zo nauw namen en schulden keurig met een lintje er omheen wisten te verpakken, vervolgens zien we de centrale bankiers de gevolgen met de oorzaken bestrijden. Elke gerespecteerde arts zou bij deze handelwijze terstond z’n praktijk verliezen.
Hoewel de diagnose klip und klar duidelijk is, blijkt niemand de juiste remedie te willen voorschrijven. Men is bang uitgehoond en verjaagd te worden! Dus wordt er voortgemodderd totdat ……de wal het schip vanzelf keert! De prijs zal dan des te hoger zijn. Immers, het gaat hier niet om een ordinaire recessie maar om een elementaire systeemcrisis. Deze los je niet op met geld pompen in een bodemloze put noch met gigantische marktmanipulaties. Er gaan steeds meer stemmen op voor een nieuw Bretton Woods, met een nieuwe rol voor het goud. Gelet op de huidige bizarre marktontwikkelingen lijkt een dergelijk nieuw instituut onafwendbaar of willen we de illusie van een ‘recessie’ nog even voortzetten?
Nieuw referentiekader, conditio sine qua non
De enige manier om de wonden van de boom te likken en het vertrouwen in de economie te herstellen is het bouwen van een nieuw referentiekader. Alle intimi weten dat de prijs daartoe uitzonderlijk hoog zal zijn. Dat was het geval in de jaren ’30 en wordt nu niet anders. Complicatie thans is dat dit probleem zich niet meer tot de VS beperkt, de schuldliquidatie factor aanzienlijk groter is en we bovendien te maken hebben met een klimaatcrisis, waarvan de oplossing evenmin uitstel gedoogt.
Als onderzoeker van de Grote Depressie in de jaren ’30 weet Bernanke als geen ander dat doorgaan op de huidige zinloze wijze heilloos is. Zou hij intussen bezig zijn de geesten voor een nieuwe ‘Super New Deal’ rijp te maken? Goeie vraag. Waarschijnlijk wordt eerst nog massa-ontslag afgewacht. Naarmate de kanker voortwoekert, de markten steeds verder dysfunctional worden, neemt het vertrouwen in een goeie afloop versneld af. Vandaar de vlucht in fysiek goud – vooral in Azië — dat met een steeds langere levertijd en een beste premie bijna niet meer is aan te slepen. De goudsmeltovens in Zwitserland maken eveneens overuren en draaien round-the-clock in drie shifts van acht uur. De snel toenemende aversie tegen het papiergeld wordt hier ‘prachtig’ gedemonstreerd!
Naarmate steeds meer grondstoffenproducenten hun productie als gevolg van de sterk gedaalde marktprijzen en de weggevallen bankfinanciering terugbrengen c.q. mijnen sluiten c.q. geen nieuwe projecten meer opstarten, ontstaat er straks een gebrek aan van alles en nog wat. Immers, grondstoffen staan aan de basis van de economische cyclus. Om te kunnen overleven ontstaan er straks gigantische tekorten. Vergeet niet: de wereldbevolking staat niet stil!! De commodities zullen ons straks opnieuw de weg wijzen maar tegen andere condities!
Volgens voormalig Fed Gouverneur Lyle Gramley zou een forse opwaardering van het goud het enige redmiddel zijn om een verdere deflatie te voorkomen en de economie te redden. Hij refereerde daarbij aan de eerder in deze column aangehaalde Britse econometrist Peter Miller, die een opwaardering voorziet van minstens tien maal de huidige goudprijs!
There is no fever like gold fever!
Opvallend is dat de prijscorrelatie tussen goud en olie dit jaar totaal is verdwenen. Waar het goud in prijs op peil is gebleven, is de prijs van olie op jaarbasis met 50% gedaald. Je kunt ook stellen dat de koopkracht van het goud twee maal zo sterk is geworden. Je koopt immers twee vaatjes olie voor dezelfde hoeveelheid goud. Daarmee is goud ondanks alle manipulaties de witte raaf in de beleggingsportefeuille gebleken. Dit geldt ook voor de grotere goudmijnfondsen.
Goud, het enige alternatief
Naarmate the point of no return nadert, zullen er uiteindelijk toch spijkers met koppen moeten worden geslagen. Het lijkt nu ondenkbaar dat er in een nieuw instituut geen rol voor het zou zijn weggelegd. De eerste voortekenen dienen zich aan zodra beleggers/spaarders/houders van een goudrekening bij de bank of houders van aandelen in een ETF die in fysiek goud belegt, deze toegang wordt ontzegd. Centrale banken zullen als voormalige uitverkopers straks op alle mogelijke wijzen aan goud willen komen, met als laatste redmiddel confiscatie (1933!). Toen met de drogreden de burger te beschermen tegen speculanten, die op de munt zouden speculeren. Let wel, vanaf 1933 was goudbezit tot 1971 illegaal, toen Nixon het goud van de dollar ontkoppelde.
Tekenen aan de wand
Alleen goud zal het fundament onder een nieuw systeem kunnen schragen. Met name China heeft z’n lessen dik geleerd. Het land heeft de buik letterlijk vol van dollars. De Chinese regering heeft te kennen gegeven haar huidige goudvoorraad te willen ophogen van 600 naar 4000 ton. Bijna even opvallend is dat China, Zuid-Korea en Japan voor het eerst sinds WO II de koppen bij elkaar hebben gestoken als de grootste economische machtsfactor ter wereld.
Dat ging beslist niet over het verleden maar over de toekomst! Deze samenkomst was gebaseerd op het algemene financieel/economische onbehagen jegens het Westen! Dit onbehagen wordt gevoed door de angst om de dollar. Men anticipeert daar nog steeds op (hyper)inflatie en massale depreciatie van de dollar, zodat de schuld tegelijk met hun dollar- reserves (een slordige 3.000 miljard dollar) als het ware wegsmelt.
In tegenstelling tot papiergeld kent goud geen schuld, alleen waarde. Goud geldt al meer dan 6000 jaar als de veiligste polis tegen welke échec dan ook. Sinds de tech wreck is het goud in dollars èn in euro’s verreweg de beste belegging gebleken. Met wat nu voor ligt, weet elke bankier dat goud de enige ‘aflaat’ van fiat money is, weerspiegeld in het zienderogen algemeen afnemende vertrouwen.
Aan de hand van onderstaande grafieken kun je precies zien wanneer de twijfels rond de soliditeit van de dollar begonnen toe te nemen.
Robert Broncel
US Markets