...

Going for Growth

19 september 2007, 00:15 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hoe lang het suc­cesver­haal van de economis­che groei in Azië kan door­gaan is onder­w­erp van veel dis­cussie. De fenom­e­nale presta­tie van de Chi­nese beurzen staat bij veel beleg­gers op het netvlies, en wordt met ongeloof en wantrouwen beschouwd. Dé motor van Azië is natu­urlijk Chi­na. Het laat­ste kwartaal groei­de de economie hier met 11,6%. India is trouwens een goede tweede, met een economis­che groei van 8,5%, maar het aan­deel van dit land in de totale economie van Azië is een stuk lager.

In de update van Asian Devel­op­ment Out­look, samengesteld door de Asian Devel­op­ment Bank (ADB), gaat men uit van een economis­che groei in 2008 voor bei­de lan­den van respec­tievelijk 10,8 en 6,4%. Kor­tom, ook deze gere­specteerde instelling gaat ervan uit dat het ver­haal in Azië wat de groei betre­ft nog niet voor­bij is. De groeiverwacht­ing voor de economieën van ontwikke­lend Azië als geheel is door de presta­ties van de twee gigan­ten opwaarts bijgesteld van 7,6 naar 8,2%.
Wel plaatst de ADB kant­tekenin­gen: symp­tomen van overver­hit­ting wijzen er in bei­de lan­den op dat de pro­duc­tiegroei tegen het pla­fond zit. De druk op de inflatie in Chi­na wordt langza­am opgevo­erd, vooral door hogere voed­sel­pri­jzen. En India, waar de inflatie is afgekoeld, lijkt de cen­trale bank nog geen aanstal­ten te mak­en om de rente­tarieven naar bene­den te brengen.

De gevol­gen van het heet­ste hangi­jz­er van het moment, de sub­prime mort­gage cri­sis, lat­en zich nog niet van­gen in goede schat­tin­gen over de effecten op de reële economie. De ADB ref­er­eert hier ook aan, en stelt dat de kans op neer­waartse bijstellin­gen momenteel steeds grot­er wordt. Een eventuele recessie in de VS lei­dt vol­gens de ADB tot een ver­min­der­ing van de groei in Azië van ca. 1 tot 2%. Alleen een syn­chrone, scherpe dal­ing van de groei in zow­el de VS, Japan als Europa zou een serieuze bedreig­ing kun­nen vor­men voor de groei, maar de kans daarop is momenteel niet zo groot, aldus de ADB.

Naar mijn idee zal de sub­prime cri­sis nog voor veel tur­bu­len­tie kun­nen zor­gen, maar zullen de cen­trale banken het niet zover lat­en komen dat hier­door recessies ontstaan. De rijen bij de fil­ialen van North­ern Rock moeten de toezichthoud­ers met afgri­jzen hebben vervuld. Het hele ban­caire sys­teem valt immers com­pleet om als reken­ing­houd­ers niet meer het gevoel hebben dat hun geld veilig is. Eventueel zullen cen­trale banken de geld­kraan overvloedig lat­en stromen om deze schok te absorberen. Ook kan nog vak­er tot een rentev­er­lag­ing wor­den besloten. Voor Azië geldt boven­di­en dat de banken in de regio min­der bloots­gesteld zijn aan de cri­sis dan in de VS of Enge­land. Uit­zon­derin­gen daarge­lat­en, zoals HSBC

Samen­vat­tend bli­jft de economis­che groei in Azië voor­lop­ig met kop en schoud­er boven de groei in de VS, Europa en Japan uit­steken. Het boven­staande geeft in het kort het macro-economis­che kad­er weer waarom ik meen dat Azië voor beleg­gers een zeer inter­es­sante regio is. Uit vele stud­ies is gebleken dat de keuze voor een regio of land een zeer belan­grijke fac­tor is voor het totale beleg­gingsren­de­ment, belan­grijk­er dan de keuze van het indi­vidu­ele aan­deel. Het lijkt dus een­voudig, investeer in Azië, al hoeft dat natu­urlijk niet met je hele vermogen. 
Een opmerk­ing hier­bij: hoewel de ren­de­menten hoog zijn, geldt dat eve­neens voor de volatiliteit van de beurzen. Wij noe­men voor de AEX een beweg­ing van ander­halve pro­cent op een dag veel, voor bijvoor­beeld de Hang Seng is dit niet abnor­maal. De volatiliteit van de indi­vidu­ele aan­de­len kan nog veel hoger zijn. Als beleg­ger moet je daar tegen kun­nen. Zo niet, kies dan voor beleg­gin­gen met een lager risico.

Tot slot kort een ander onder­w­erp. Vaak wordt gewezen naar de hoge index­s­tanden in Azië, met dito koers/​winstverhoudingen. In onder­staande tabel heb ik de verwachte economis­che groei voor 2008, de inflatie en de koers/​winstverhoudingen voor de belan­grijk­ste beurzen in Azië weergegeven, met in de laat­ste kolom deze ver­houd­ing voor 2008



*Bron: Asian Devel­op­ment Bank en OECD.
** Bron: schat­tin­gen zoals verza­meld door pers­bu­reau Bloomberg.

Hieruit trek ik drie con­clusies. Ten eerste, om terug te komen op de eerste alin­ea van deze col­umn: de beurzen van Chi­na zijn ron­duit duur. Gelukkig kun­nen we daar niet beleggen aangezien alleen Chinezen de a‑shares kun­nen aan­schaf­fen. De tweede con­clusie is dat lan­den als Tai­wan, Sin­ga­pore op basis van de k/​w voor 2008 net zo duur zijn als VS, gecom­bi­neerd met een veel hogere economis­che groei. Zuid-Korea is zelfs duidelijk goed­kop­er dan de VS
De derde con­clusie is dat Hong Kong en Sin­ga­pore een lagere groei ken­nen van de winst per aan­deel dan de VS

Niet in de tabel opgenomen is de Hang Seng Chi­na Enter­pris­es Index, ofwel de HSCEI. Deze index van Chi­nese onderne­min­gen met een noter­ing in Hong Kong (de zgn. h‑shares) heeft een k/​w ver­houd­ing voor 2007 van 22, en voor 2008 een geschat­te k/​w hier­van 18,7. Na de beurs van Zuid-Korea wordt van de aan­de­len bin­nen de HSCEI de sterk­ste sti­jging van de winst per aan­deel verwacht. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.