...

Getuige crash 1929 geeft tips

14 september 2006, 22:03 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Wij stellen u een nu 105-jarige beursken­ner voor, die de crash van 1929 heeft beleefd en er niet slechter door gewor­den is, dankz­ij inzicht en koel­bloedig en tijdig inspe­len op de sit­u­atie. We hebben het over Al Gor­don, zijn lev­en en zijn tips om gezond te bli­jven en om wijs te beleggen… 


Getu­ige crash 1929 geeft tips

Hoe ongelooflijk het ook mag klinken, één van de beleg­gers die de crash van 1929 van heel nabij hebben meege­maakt, leeft nog en is nog steeds geïn­ter­esseerd in de beurs. We hebben het over Albert Al’ Hamil­ton Gor­don, geboren in Mass­a­chu­setts in 1901


Al Gor­don
Bron: mar​ket​place​.pub​l​i​cra​dio​.org

Op de foto hier­boven is Al Gor­don 103 jaar en op dat ogen­blik was hij nog alti­jd aan het werk in het kan­toor van zijn zoon in Manhattan. 

Al Gor­don studeerde in 1925 af aan de Har­vard School of Busi­ness en ging meteen aan het werk bij Gold­man Sachs in NYC. Het was toen een bruisende tijd, op alle gebied was er vooruit­gang, de economie draaide op volle toeren en (schi­jn­baar) was er geen einde aan de groei. Een voor­beeld: tussen 1922 en 1929 steeg de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age Index met 400%! 

Omdat een getu­ige­nis van iemand als Al Gor­don zo sti­laan uit­zon­der­lijk wordt, lat­en we hem even aan het woord over Wall Street anno 1929: In een tijd zon­der Inter­net of kabel-tv wer­den de koersen overge­seind via machines, tick­ers genaamd, die de cijfers op een lange papier­strip afdruk­ten. Maar zow­el de tick­ers als de mensen die de data ingaven kon­den slechts een bepaald ritme aan en daarom gebeurde het meer dan eens, dat de koersen die ver­sch­enen op de papier­strip uren achter waren op de reële waar­den van de beursvlo­er. Een ander fenomeen van Wall Street anno 1929 was het voorkomen van de mensen die er werk­ten. Wij namen onszelf zeer au sérieux, we droe­gen sti­jve, hoge boor­den en deftige hoeden.’ 

De rest van de geschiede­nis is bek­end: op 29 okto­ber 1929 zak­ten de beurzen in de VS en ook in Europa in elka­ar en de Amer­i­can Dream eindigde in een gruwelijke nacht­mer­rie. Althans, dat was het lot van velen. Enkelin­gen zoals Al Gor­don had­den de bui zien hangen. Hij verkocht al zijn posi­ties in de peri­ode augus­tus-sep­tem­ber 1929. Niet dat Al Gor­don over vision­naire gaven beschik­te of zo. Bij Gold­man Sachs was hij actief in de oblig­atiehan­del en daar­door had hij een kri­tis­che blik op aan­de­len. Natu­urlijk bezat hij, zoals miljoe­nen andere Amerika­nen, groeiaan­de­len maar die deed hij, zoals we al zeg­den, tijdig van de hand. 

Met zijn dol­lars veilig in zijn zwarte kous zag hij de droe­vige tafer­e­len in Wall Street en hij wachtte af. Twee jaar lat­er, in 1931, leg­den hij en twee part­ners het groot­ste deel van hun spaargeld bijeen en kocht­en een sinds 1929 noodli­j­dende invester­ings­bank, genaamd Kid­der, Peabody & Cy. 

Al Gor­don had tot 1986 de lei­d­ing over het overgenomen bedri­jf en verkocht het dan aan Gen­er­al Elec­tric. Hij was toen 85 jaar maar nog niet aan het einde van zijn Lati­jn. Hij bleef actief als con­sulent voor ver­schil­lende bedri­jven zoals Del­tec Asset Man­age­ment, waar­van zijn zoon CEO is. Dit jaar, ter gele­gen­heid van zijn 105de ver­jaardag, besloot hij op rust te gaan. 

Sport is voor hem alti­jd enorm belan­grijk geweest. Op zijn 80ste, nu alweer 25 jaar gele­den, liep hij zijn laat­ste marathon. Deze loop­wed­stri­jd is nu een beet­je te zwaar gewor­den, wat niet betekent dat hij zijn dagen door­brengt bij een krant en een kop koffie. Hoewel hij de laat­ste jaren met een stok moet gaan, traint hij nog dagelijks. Hij moet ook beroep doen op een hoorap­pa­raat, maar dat is geen belem­mer­ing om met inter­esse de evo­lu­tie van de beurzen te volgen.

Welke tips kri­j­gen we nu van dit fenomeen? Op het gebied van een lang lev­en zegt hij dat om heel oud te wor­den niet roken en meer dan 8 uur slapen essen­tieel zijn, gecom­bi­neerd met wat hij zelf noemt excessief sport beoefenen.’

Voor wat de beurs betre­ft, velt hij een hard oordeel over de VS. Hij waarschuwt voor de hoge schulden­last van de VS, die vroeg of laat tot een cat­a­strofe zal lei­den (waar hebben we dit nog gelezen, op deze site miss­chien?). Beleggen in Amerikaanse aan­de­len raadt Al Gor­don cat­e­goriek af. Zijn voorkeur gaat uit naar lan­den, en we citeren, met een beleid dat erop aanstu­urt, dat de economie de groei ondersteunt.’ 

Dit zijn zijn 3 favori­ete aan­de­len: het Canadese EnCana (gas), het Mex­i­caanse Wal-Mart de Mex­i­co (juist, de dochter van super­mark­treus Wal-Mart) en het Brazil­i­aanse Petroleo Brasileiro. 


EnCana, laat­ste jaar


Wal-Mart de Mex­i­co, laat­ste jaar


Petroleo Brasileiro, laat­ste jaar

Om deze tips te com­pleteren: Al Gor­don onder­streept, dat hij met deze beleg­gin­gen niet uit is op kortetermijnwinst…

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

15 sep­tem­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.