Het zou niet mogen zijn, maar we waren ze even uit het oog verloren, de machtigste vrouwen te wereld. En er is heel wat gerommeld in het klassement, reken maar.
Ons vorige bezoek aan de machtigste vrouwen ter wereld dateert al van oktober 2010. Omdat het nog tot de herfst van dit jaar zal duren vooraleer we uitsluitsel hebben wie dit jaar tot dit selecte clubje mag behoren, geven we alvast deze update.
Het is alweer de specialist in vergelijkende studies Forbes die voor deze informatie en de foto's zorgde. De criteria om de ranking list van de 100 machtigste vrouwen ter wereld op te maken zijn niet simpel. Hun persoonlijk fortuin staat niet op de voorgrond, wat geïllustreerd wordt door bijvoorbeeld de 231.000 euro bruto die nummer 1, Angela Merkel, per jaar verdient in vergelijking met de bijna 5,2 miljard euro die nummer 79, Miuccia Prada, op haar spaarboekje heeft staan.
Wat meetelde was hun macht en de invloed die ze tot ver buiten hun dagelijkse omgeving uitstralen. Denk hierbij aan de positie van Angela Merkel in de EU, aan de boodschap die nummer 2, Hillary Clinton, tijdens haar reizen uitdraagt of aan de wijze waarop nummer 5, Sheryl Sandberg, via Facebook er mee voor heeft gezorgd dat onontbeerlijke links tot stand kwamen tussen opstandelingen tegen autoritaire regimes.
Na zorgvuldig wikken en wegen komen de mensen bij Forbes tot hun fameuze top-100, waarvan we de wereldtop-10 en de Europese dames die posities 11 tot 100 bekleden onder de loep nemen.
De machtigste vrouw ter wereld is de Duitse bondskanselier Angela Merkel (57), waarvan we kunnen zeggen dat zij dé spilfiguur is in de EU. Ook bijzonder is de manier waarop ze samenwerkt(e) met de Franse president Nicolas Sarkozy, wat leidde tot de bijnaam ‘Merkozy’ die het tweetal door de media werd toegedicht.
Zij steeg in één jaar van plaats 4 naar plaats 1.
Wie ook een mooie promotie maakte, is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (64). Eind 2011 had ze een moeilijk jaar achter de rug met de Arabische Lente en de daarmee gepaard gaande opstanden, die uiteindelijk hebben geleid tot omwentelingen in Tunesië, Egypte en Libië. Verder had klokkenluidersite WikiLeaks diplomatische e-mails met gevoelige onderwerpen en andere berichten naar buiten gebracht en kwam de jacht op Osama Bin Laden tot een einde. Dit laatste feit vergde veel politieke acrobatie om het nieuws aan de moslimwereld verkocht te krijgen. De echtgenote van ex-president Bill Clinton steeg van de 5de naar de 2de plaats in de tabel.
De spectaculairste sprong, van 95 naar 3, maakte Dilma Rousseff, de 63-jarige presidente van Brazilië. Zij begon haar mandaat in januari 2011 en startte dadelijk met een ‘operatie schoonschip’, waarbij 5 ministers en tientallen functionarissen de deur gewezen werden wegens corruptie. Haar populariteit steeg rechtstreeks evenredig met haar invloed en dat uit zich o.m. in haar score in onze tabel.
Indra Nooyi (55) heeft meer dan 5 jaar de leiding van PepsiCo, het grootste voedings- en drankenbedrijf in de VS met 300.000 personeelsleden wereldwijd. Om het hoofd te helpen bieden aan de ‘overgewichtscrisis’ in de VS en ook daarbuiten zet ze sterk in op het uitbreiden van het aanbod met gezonde voedingsmiddelen en ze hoopt binnenkort een calorievrije maar echt lekkere softdrink op de markt te krijgen. Immers, haar Pepsi Cola is in verkoopcijfers voorbijgestoken door Coca Cola en Diet Coke. Zij klom van plaats 6 naar 4.
Met haar 41 jaar is Sheryl Sandberg de jongste van de top-10. Zij maakte in 2008 de overstap van Google naar Facebook en leverde een belangrijke bijdrage tot het aangroeien van het aantal ‘vrienden’ tot meer dan 900 miljoen (april 2012), zowat 11% van de wereldbevolking. Zij zal zich ook mee inzetten om de veelbesproken beursgang van Facebook een succes te laten worden. Dat ze van de 66ste naar de 5de positie steeg heeft ze mee te danken aan haar inzet om voor vrouwen absolute gelijkwaardigheid af te dwingen tegenover mannen, ook en zeker wat betreft carrière en verloning.
Als echtgenote van de tweede rijkste mens ter wereld heeft Melinda Gates (47) de kans gekregen en gegrepen om één van de belangrijkste liefdadigheidsinstellingen in leven te roepen, de Bill & Melinda Gates Foundation. Hiermee neemt ze deel aan de strijd tegen armoede, ziekte en gebrek aan onderwijs. In 2011 werd hiervoor een bedrag van 2,5 miljard dollar gespendeerd. In 8 jaar tijd bedroeg die bijdrage al 24 miljard dollar. Wat betekent dat virtueel Bill Gates nog altijd de rijkste mens ter wereld is, maar dit terzijde. Melinda Gates stijgt in de ranking van 27 naar 6.
Op haar 64ste heeft Sonia Ghandi de grootste invloed van alle Indiase politici. Ze neemt niet alleen het presidentschap waar, ze is tevens voorzitster van de Indiase Nationale Congrespartij. De moord in 1991 op haar man, toen premier Rajiv Ghandi, was voor haar de impuls om in de politiek te gaan. En met stijgend succes, wat zich ook uit in haar 7de plaats in onze tabel, daar waar ze een jaar eerder zelfs niet tot de top-100 behoorde.
Ondanks het feit dat Michelle Obama (47) populairder blijkt te zijn geworden dat haar man, is ze in de ranking toch teruggevallen van de eerste naar de achtste plaats. Ze blijft een voorbeeldfunctie vervullen als het op stijlvol verschijnen aankomt en bovendien zet ze zich, net als hierboven vermelde Indra Nooyi, in voor de strijd tegen obesitas. Ook doet ze geregeld officiële trips buiten de States naar Europa, Latijns Amerika, Afrika en India.
De Française Christine Lagarde (55) is de eerste vrouw die ooit aan het roer stond van het IMF. Daarbij heeft ze het niet onder de markt, want het IMF deelt in de klappen die Europa moet incasseren wegens de schuldencrisis. Dat ze als een raket van plaats 43 naar 9 is geschoten heeft ze zeker mee te danken aan de vasthoudendheid waarmee ze de herkapitalisatie van de Europese banken heeft verdedigd. Aanvankelijk werd ze hiervoor verguisd, maar later werd haar plan met unanimiteit aanvaard en uitgevoerd.
Wie ook een dreun kreeg in het klassement is Irene Rosenfeld (58) die van 2 naar 10 zakte. Zij staat sinds 2006 aan het hoofd van Kraft Foods, ’s werelds tweede grootste voedselproducent met 127.000 medewerkers in 170 landen. Wellicht heeft haar beslissing om haar bedrijf op te splitsen in een Noord-Amerikaanse en een globale groep tot kritiek geleid op haar beleid.
Tot daar de top-10. In Europa heeft de 85-jarige Britse Queen Elizabeth II 8 plaatsen moeten prijsgeven, van 41 naar 49. In mei 2011 zat ze 60 jaar op de troon en werd ze zo, na haar grootmoeder Queen Victoria, de langst regerende monarch in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Hoewel ze ‘slechts’ het beheer heeft over de Britse kroonjuwelen en Buckingham Palace, is ze toch niet onvermogend, want naar schatting bedraagt haar persoonlijk fortuin een niet te versmaden 495 miljoen euro.
Op plaats 51 verschijnt uit het niets alweer een Britse, namelijk Helen Boaden (55), directrice van de BBC News Group. De ‘BBC Queen’ zoals ze ook wel genoemd wordt, staat aan het hoofd van de overbekende organisatie die 24/24 uur nieuws brengt via radio, tv, internet en mobiele telefonie.
Op de 61ste plaats verschijnt eveneens vanuit het niets Joanne (J.K.) Rowling, de Schotse geestelijke moeder van de toverende jongen met het uilenbrilletje.
Harry Potter heeft van haar in 13 jaar tijd een miljardair gemaakt. Niet alleen de miljoenen boeken die werden verkocht of de vele tientallen miljoenen cinematickets hebben haar rijk gemaakt, ook de gadgets, de merchandising, de website Pottermore en een show in Universal Studios in Orlando (Florida) zorgen voor een constante stroom geld in haar richting. Haar fortuin wordt nu geraamd op 1 miljard dollar (ca 761 miljoen euro) en als het zo doorgaat komt ook 1 miljard euro in zicht.
De Spaanse Ana Patricia Botin (50) resideert sinds december 2010 te London waar ze de leiding heeft over Santander UK, de tweede grootste vestiging van de Santander Group of Spain die momenteel geleid wordt door haar vader, de miljardair Emilio Botin (76). Van Ana Patricia wordt verwacht dat ze haar vader zal opvolgen. In onze tabel zakt ze van de 38ste naar de 77ste plaats en daaraan zal het feit niet vreemd zijn, dat ze samen met enkele familieleden door de fiscus geviseerd wordt wegens vermeende belastingsontduiking.
Van plaats 52 naar 78 zakt de Turkse Guler Sabanci (56), de voorzitter van de Sabanci Holding. Toen in 1994 haar oom stierf kwam de 39-jarige Guler aan het hoofd te staan van het tweede grootste conglomeraat van Turkije en stak daarmee haar mannelijke familieleden voor. Ze is de spreekbuis van de Turkse zakenwereld in het buitenland en zet zich mee in om van Turkije een EU-lidstaat te maken.
Nieuwkomer bij de top-100 Miuccia Prada (62) leidt samen met haar man, de miljardair Patrizio Bertelli, de Italiaanse modegroep Prada, waarbij ze verantwoordelijk is van het ganse designgebeuren. Daar waar sectorgenoten zoals Karl Lagerfeld en Stella McCartney speciale modelijnen ontwikkelen voor budgetten aangepast aan het publiek van H&M, blijft Prada de zelfgekozen (dure) weg bewandelen.
De Française Dominique Senequier (58) stijgt twee trapjes van 100 naar 98 en dat kan wel de beloning zijn voor haar inspanningen om de activiteiten van haar financieringsmaatschappij Axa Private Equity in de VS te versterken.
Vier figuren uit de wereld van glitter en glamour hebben het exclusieve clubje van de top-10 moeten verlaten, nl. Lady Gaga (26 jaar, van 7 naar 11), Oprah Winfrey (58 jaar, van 3 naar 14), Beyoncé (30 jaar, van 9 naar 18) en tenslotte Ellen DeGeneres (54 jaar, van 10 naar 55).
Ook de 56-jarige Australische Gail Kelly, CEO van de grootbank Westpac, moest haar 8ste positie prijsgeven en staat nu op plaats 32.
Een hele reeks Europese dames zijn er zelfs niet meer in geslaagd zich te handhaven in de top-100, met name Anne Lauvergeon (52), CEO van de Franse kernenergiegroep Areva, Carla Bruni (44), echtgenote van de Franse president Sarkozy en Marina Berlusconi (45), dochter van de niet onbesproken Italiaanse
ex-premier. Verder vielen 3 vrouwelijke presidenten uit de top-100-boot, nl. de Finse Tarja Halonen (68), de Ierse Mary McAleese (60) en de IJslandse Johanna Sigurdardottir (69). En last but not least wuiven we twee CEO’s uit, met name de Zweedse Annika Falkengren (49) CEO van Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) en de Amerikaanse Nancy McKinstry (53), CEO van de Nederlandse uitgeverijgroep Wolters Kluwer.
En daarmee komen we aan het einde van dit overzicht van het wel en het wee van de 100 machtigste dames ter wereld. Als het over een half jaar alweer herfst zal zijn, komen we hierop terug.
Jan Van Besauw
Publicist voor USMarkets.nl