...

George W. Bush in cijfers

19 maart 2004, 10:01 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

GWB — George Walk­er Bush — maak­te tij­dens zijn elec­torale cam­pagne in 2000 vaak gebruik van economis­che motieven. Hoe ziet het cijfer­matige plaat­je in de VS er van­daag dan uit? Een overzicht..


GWB in cijfers
In decem­ber 2000 werd George Bush jr, alias George Walk­er Bush (we zullen het hebben over GWB), de 43ste pres­i­dent van de VS. Hij werd verkozen alhoewel zijn tegenkan­di­daat Al Gore meer dan 330.000 stem­men meer had (50.158.094 ver­sus 49.820.518). Maar de meth­ode van eval­ueren van de stem­men lei­d­de ertoe dat GWB won in 30 stat­en en Gore slechts in 21, wat resp. 271 en 267 elec­toral votes’ opleverde.
Sinds­di­en is er heel wat geschreven, gepraat en geë-maild over GWB en zijn beleid. Plus­pun­ten zijn o.i. zek­er zijn kor­date aan­pak na 11 sep­tem­ber, wat het uit de wereld helpen van de Tal­iban en het Sad­dam-régime heeft opgeleverd. Zui­v­ere’ oor­logen kan je dat niet noe­men, want de con­flicten gaan nog alti­jd verder in de vorm van ter­ror­is­tis­che activiteit­en, vooral in Irak. Had GWB kun­nen voorzien dat hij te mak­en heeft met blinde fanati­ci, die niets of nie­mand ontzien, zelfs hun geloof­sgenoten? Want een bom, die ont­ploft voor een hotel of een hos­pi­taal, op een mark­t­plein, in een bus, in een trein of om het even waar, zal heus geen reken­ing houden met de over­tuig­ing van de slachtoffers.
Over GWB valt heel veel te zeggen. Zijn visie op de vrouwen­recht­en, het homo­huwelijk, zijn keuzes bij belan­grijke benoemin­gen, zijn blijk­baar ger­ingschat­tende houd­ing tegen­over al wat niet Amerikaans is, zijn negatieve houd­ing tegen­over ecolo­gie (denk aan de Kyoto-norm), zijn oor­logszucht, het zijn alle­maal the­ma’s die de moeite waard zijn te wor­den uit­ge­spit. In deze col­umn zullen we het hebben over GWB en de economie, van­daar de titel.
Tij­dens GWB’s cam­pagne voor het pres­i­dentschap kreeg hij veel ste­un vanu­it de indus­trie en het grootkap­i­taal, omdat hij duidelijke beloftes had gedaan in hun richt­ing. We zijn nu op weg naar de pres­i­dentsverkiez­ing VS 2004. Tijd om ons af te vra­gen wat GWB waarge­maakt heeft van zijn beloftes op economisch gebied. We gin­gen sur­fen op het inter­net en hieron­der kunt u onze con­clusies lezen. 
Werk­loosheid
Tussen feb­ru­ari 2001 en jan­u­ari 2004 waren er 33% meer werk­lozen, 2,2 miljoen banen gin­gen ver­loren. Uit regeringsmed­edelin­gen kwam dit niet duidelijk naar voren, dik­wi­jls werd een rook­gordi­jn opgetrokken. 
Een voor­beeld: in decem­ber 2003 kondigde GWB aan dat de werk­loosheid terugviel van 5,9 naar 5,7%. In werke­lijkheid kwa­men er in die maand slechts 1.000 banen bij, maar had­den 309.000 per­so­n­en het opgegeven verder naar werk te zoeken. 
Bron: Bal­ti­more Sun, 9 jan 04 en New York Times, 8 feb 04
Staats­bud­get
Voor GWB pres­i­dent werd, was er een over­schot van 281 mil­jard USD, nu is er een defi­ci­et van 521 mil­jard USD
Bron: New York Times, 8 feb 04
Als er niets veran­dert, is over een tien­tal jaren een sti­jging van het teko­rt tot 750 mil­jard USD te verwacht­en.
Bron: New York Times, 25 nov 03
Staatss­chuld
Na 3 jaar is de staatss­chuld met 23% geste­gen van 5.700 naar 7.000 mil­jard USD.
Bron: New York Times, 8 feb 04
Het indi­vidu
De rijken wer­den (nog) rijk­er. Het geza­men­lijk kap­i­taal van de 400 rijk­ste Amerika­nen steeg tussen jan­u­ari 2001 en sep­tem­ber 2003 met 10% tot 995 mil­jard USD
De mid­den­klasse, John-met-de-pet’ daar­ente­gen zag per jaar zijn inkomen 1% dalen. Wat veel erg­er is: de Amerika­nen die onder de armoede­grens lev­en is geste­gen met 3 miljoen een­heden tot bij­na 35 miljoen personen. 
Bron: News-Post, 20 sep 03 en US Cen­sus Bureau Income in the Unit­ed States: 2002
De belast­ingsver­lag­ing die GWB door­vo­erde gaat voor­bij aan gezin­nen met een gemid­deld inkomen. Dit betekent dat voor 12 miljoen kinderen onder de 17 jaar (1 van de zes) er geen ver­hoogd kindergeld werd uitgekeerd.
Bron: Wash­ing­ton Post, 29 mei 03
Eerder dan geld te spenderen aan een staat­spro­gram­ma voor ste­un aan vol­wasse­nen en kinderen zon­der ziek­tev­erzek­er­ing, heeft GWB besloten om over een peri­ode van 10 jaar 89 mil­jard USD te voorzien voor belast­ingsver­lag­ing, gere­la­teerd aan een goede gezond­hei­d­stoe­s­tand. Hier­door wor­den de gezonde en bemid­delde indi­viduen bevoordeeld.
Bron: Edwin Park, 5 feb 04 
Belast­ingsver­min­derin­gen
GWB’s poging om de Cor­po­rate Alter­na­tive Min­i­mum Tax’ te her­roepen is niet doorge­gaan, onder druk van de opposi­tie. Was dit gebeurd, dan was een bedrag van bij­na 7,3 mil­jard USD terug­be­taald aan een 15-tal big caps’, waaron­der IBM, Ford, Gen­er­al Motors, Gen­er­al Elec­tric en ga zo maar verder.
Bron: Demo­c­ra­t­ic Pol­i­cy Com­mit­tee, Cor­po­rate Annu­al Reports
GWB’s plan­nen om de belast­ing te ver­min­deren waren elec­torale lok­mid­de­len. In de werke­lijkheid is er geen geld om ze te financieren. Dit komt erop neer dat, om 1 USD belast­ingsver­min­der­ing te financieren, over een peri­ode van 6 jaar 3,60 USD nodig zijn, dit wegens het geld dat de over­heid hier­voor moet lenen, de oor­logsinspan­nin­gen en rou­tine­matige overheidskosten. 
Bron: Wash­ing­ton Post, 7 juli 03
Economie
Alhoewel GWB her­haaldelijk posi­tief nieuws over de VS-economie de wereld instu­urt, is het plaat­je niet zo rooskleurig, zek­er niet op lan­gere ter­mi­jn. De huidi­ge (matige) hero­plev­ing is er geen van lange adem, want ze is gestoeld op de enorme uit­gaven voor het leg­er en de vei­ligheid en twee belan­grijke belast­ingsver­lagin­gen. Wat ont­breekt is een wezen­lijke toe­name van gewone’ economis­che activiteit. 
Bron: Boston Globe, 9 nov 03
Zo, tot daar ons kort overzicht van GWB’s beleid met betrekking tot de VS-economie. We menen te kun­nen stellen dat het algemene beeld veron­trustend is en dat een omme­keer in de economis­che poli­tiek van GWB en zijn entourage zich opdringt. En dit zal op korte ter­mi­jn moeten gebeuren, wil GWB zijn geloofwaardigheid bij de kiez­ers herstellen. 
Het is natu­urlijk zeer de vraag hoeveel tijd GWB of zijn opvol­ger nodig hebben om het roer om te gooien en de VS-gigant terug op een wel­varende koers te bren­gen. Intussen kun­nen wij niet veel anders doen dan afwacht­en, spi­jtig genoeg. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.