...

Geld van betaalmiddel tot kladpapier

23 december 2008, 09:05 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We lev­en in een tijd waarin zo’n beet­je alles in waarde lijkt te dalen. Dat geldt voor aan­de­lenko­ersen, huizen­pri­jzen, bedri­jf­soblig­aties, com­mer­cieel vast­goed, olie, andere grond­stof­fen en diverse munteen­heden.

GELD VAN BETAALMID­DEL TOT KLADPAPIER

We lev­en in een tijd waarin zo’n beet­je alles in waarde lijkt te dalen. Dat geldt voor aan­de­lenko­ersen, huizen­pri­jzen, bedri­jf­soblig­aties, com­mer­cieel vast­goed, olie, andere grond­stof­fen en diverse munteen­heden. Ook de rente bli­jft maar dalen. De finan­ciële autoriteit­en in de VS kun­nen in deze neer­waartse spi­raal niet achterbli­jven en ver­laag­den de fed funds rate naar iets meer dan nul pro­cent. Vol­gens veel deskundi­gen heeft de cen­trale bank van de VS daarmee haar lim­i­et bereikt en zou het rente­wapen daarmee uit­gew­erkt zijn. Niets is min­der waar. De cen­trale bank kan net zo laag zakken als ze maar wil. Als het moet kan ze zelfs onder nul gaan. De reële rente – gecor­rigeerd voor inflatie – is momenteel al negatief in de VS.

Afgelopen week maak­te de Fed­er­al Reserve Board bek­end de rente verder te ver­la­gen tot een niveau van nul tot 0,25 %. Boven­di­en gaf men aan dat de rente voor­lop­ig ook nog wel enige tijd op dit niveau zal bli­jven en dat ze niet zal schromen haar toevlucht te nemen tot oncon­ven­tionele mid­de­len als het opkopen van hypotheekoblig­aties en zelfs staat­slenin­gen om de leenkosten nog verder te ver­la­gen. De Fed heeft het recht door­lopend geld bij te drukken en gaat daarmee zo lang door als zij nodig acht. Overi­gens was deze laat­ste rentev­er­lag­ing eigen­lijk een for­maliteit daar de werke­lijke rente – het per­cent­age dat banken elka­ar in reken­ing bren­gen bij het uitle­nen van korte gelden – reeds was geza­kt naar 0,2 %. Zoals zo vaak vol­gde de Fed slechts de markt. 

Het is de markt inmid­dels duidelijk. De Fed zal alle denkbare mid­de­len inzetten om de economie in de VS weer op gang te kri­j­gen. Oncon­ven­tionele mid­de­len zoals het opkopen van oblig­aties van zow­el het bedri­jf­sleven als de staat behoren ook tot het arse­naal. Wat beoogt de cen­trale bank met deze strate­gie? Dat is onder­tussen wel tot de mark­ten doorge­dron­gen. Het ver­mi­j­den van een lang­durige peri­ode van deflatie. Door op grote schaal geld in de economie te pom­pen tra­cht de cen­trale bank de pri­jzen weer te lat­en sti­j­gen en de ingeza­k­te vraag weer aan te wakkeren. In feite probeert de cen­trale bank de inflatie te stim­uleren in plaats van deze – zoals nor­maal — te bestrijden. 

De vraag is of dit beleid ook effec­tief zal zijn. De grote econoom John May­nard Keynes noemde een dergelijk beleid ingegeven door de zoge­naamde geldil­lusie”. Men creëert een sti­jging van de lonen en de pri­jzen met het doel de ingeza­k­te vraag weer aan te wakkeren. Sti­j­gende lonen en pri­jzen maakt iedereen weer gelukkig, maar voor hoe lang? Voor­lop­ig hebben de acties van de Fed vooral een psy­chol­o­gisch effect. De cen­trale bank heeft tot op heden nog geen hypotheekoblig­aties opgekocht maar de aankondig­ing ervan alleen al heeft de rente op deze lenin­gen reeds van 5,45 % tot 3,9 % doen zakken. Wan­neer dit zo voort­gaat kan de 30-jarige hypotheekrente – een belan­grijke bench­mark in de VS – zakken van 6,5 % naar rond de 5 % en dat lijkt een ver­adem­ing voor de dal­ende huizenmarkt. 

En een einde aan de dal­ing van de huizen­pri­jzen is tenslotte een eerste noodza­ke­lijke stap om de economie van de VS – en dus de werelde­conomie – weer enigszins te lat­en groeien. Direct na de rentev­er­lag­ing van de Fed daalde de dol­lar scherp. Dat geeft ook andere cen­trale banken de ruimte het beleid van de Fed op afs­tand na te vol­gen. De finan­ciële autoriteit­en zetten alles op alles om een lang­durige peri­ode van deflatie te voorkomen. 

Gratis geld van de cen­trale bank betekent goed­kope financier­ing van de gehele economie. Dat geldt voor de staat met zijn enorme schulden, voor de lokale over­he­den, voor de bedri­jven maar ook voor de con­sumenten. De gedachte is dat wan­neer je maar genoeg met bankbil­jet­ten gaat strooien de con­sument ze op zek­er moment vanzelf weer uit gaat geven. Dit beleid zou kun­nen werken. Het gevaar op de lange ter­mi­jn is uit­er­aard inflatie. Het geld min­der waard mak­en is weer een stap op weg naar het geld waarde­loos mak­en. Wor­den bankbil­jet­ten van betaalmid­del tot klad­pa­pi­er? Dat is echter van lat­er zorg. 

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.