...

Geld maakt geld, een natuurwet

30 mei 2007, 09:37 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In deze col­umn zullen we u aan de hand van een scheikundi­ge wet aan­to­nen, dat wie al rijk is, als vanzelf­sprek­end rijk­er wordt. De par­al­lel tussen scheikunde en dagelijks lev­en is merk­waardig. Maar tevens is er een achter­poort­je, althans op scheikundig gebied…

Geld maakt geld, een natuurwet


In 1869, nog in de volle tsaris­tis­che tijd, kwam de Rus­sis­che scheikundi­ge Wladimir Was­sil­je­w­itsch Markown­ikow (18381904) tot een merk­waardi­ge vast­stelling. Al maan­den was hij bezig met het bestud­eren van de reac­ties tussen zuren en een bepaald type van kool­stof-water­stof verbindin­gen. Hier­bij stelde hij vast, dat het kool­stofa­toom © dat vóór de reac­tie ver­bon­den was met de meeste water­stof (H) alti­jd op de eerste rij stond om meer water­stof bij te krijgen.

Hier­boven ziet u schema­tisch wat Markown­ikow bij­na van zijn (waarschi­jn­lijk rustieke) stoel deed vallen. Van een zuur (H‑X) hecht de water­stof (H) zich aan het kool­stofa­toom dat 2 water­stofatomen rijk is: 

Het andere kool­stofa­toom dat slechts 1 water­stofa­toom bezit 

kri­jgt slechts het over­schot (X). Die wet­matigheid heet de regel van Markownikow’. 



De heer Markown­ikow (1838 — 1904, zie foto) doopte zijn pen in de inkt en zette zich aan het schri­jven. In het Rus­sisch, vanzelf­sprek­end. Zijn eind­con­clusie kwam op het vol­gende neer: wie het rijk­ste is, kri­jgt nog meer en wie het min­ste bez­it, kri­jgt niets’. Dit sloeg in als een bom, al was er in die dagen nog geen sprake van rev­o­lu­tie, want Lenin (18701924) moest nog geboren wor­den. Zijn collega’s spo­or­den hem aan, zijn artikels te lat­en ver­tal­en, maar daar wilde Markown­ikow niet van weten. Ze moeten maar Rus­sisch leren’, was zijn stand­punt. Nu is Rus­sisch niet de een­voudig­ste taal die er is (al is Ned­er­lands ook niet van de poes, maar dit terz­i­jde) en niet zo pop­u­lair buiten de lands­gren­zen. Daar­door duurde het tot 1899, dat is nog 30 jaar, vooraleer zijn vast­stelling bek­end was buiten Rusland. 

Je moet echt niet ver zoeken, om de par­al­lel te zien tussen deze chemis­che wet­matigheid en het dagelijkse lev­en. Rijken wor­den – gemakke­lijk – rijk­er, het lijkt of geld geld aantrekt. Tot op zekere hoogte is dat ook zo. Als je kap­i­taal hebt, dan kan de inter­est op een spaar­boek­je al vol­staan om leuk te lev­en. En als je kunt lev­en van de inter­est van je inter­est, nou dan zit je op finan­ciële rozen. Als je als top­man­ag­er een zekere bek­end­heid geni­et, dan word je langs alle kan­ten gevraagd te zete­len in raden van bestu­ur en dergelijke. En dan hoeft je zit­je in die raad zelfs niet per­ma­nent bezoldigd te zijn. Want om bij zulke raad slechts aan­wezig te zijn, kan je 1.000 euro of meer kri­j­gen, als zit­pen­ning’. Geld maakt geld. Als je rijke oud­ers hebt, kun­nen deze je renteloze lening in de han­den stop­pen als je een won­ing of wat dan ook aan­schaft. Het geld dat je uitspaart, kan je investeren in een beleg­ging op advies van een finan­ciële expert, die deel uit­maakt van de ken­nis­senkring. Geld maakt geld. Als je gefor­tuneerd bent, kan je bij voor­beeld vast­goed kopen, het late opknap­pen en met winst verkopen. Of je koopt bedri­jven die het moeil­ijk hebben, stim­uleert daar wat her­vormin­gen en verkoopt je aan­de­len als het weer voor de wind gaat. Kijk maar naar de manier waarop mil­jar­dairs mil­jar­dairs zijn gewor­den. Geld trekt als een mag­neet nieuw geld aan.

We keren even terug naar onze vriend Markown­ikow en zijn beroemde regel. Is er dan geen ontkomen aan, vraag je je af? Zal ieder kool­stofa­toom dat weelderiger voorzien is van water­stof dan zijn buur alti­jd het best bedeelde zijn als het erop aankomt nog meer water­stof te ver­w­er­ven? Wel, er is een achter­poort­je. Het water­sto­farme kool­stofa­toom kan wor­den gecam­ou­fleerd’. Dat gebeurt door er bepaalde atom­en of groepen van atom­en aan te bevestigen. 

Hier­boven ziet u nog eens de toepass­ing van de regel van Markown­ikow. Je hoeft je niets aan te trekken van die chemis­che poes­pas, zie enkel hoe het C‑atoom dat 2 H‑atomen rijk is: 

na de reac­tie er nog 1 heeft bijgekregen: 

Hier­boven zie je wat er gebeurt, als je aan het water­stofloze C‑atoom 2 bij­zon­dere atoom­groepen ( — COOH) hangt, waar­door je de configuratie

bekomt. Na de reac­tie is het net dát atoom, dat de water­stof ont­van­gen heeft! Het reagens (HCl) is ver­schalkt, de arme’ C, die geen H bezat, heeft zich ver­rijkt met H tot 

en het voor de reac­tie H‑rijke’ C moet het acher­af stellen met het over­schot (Cl). Dat is het anti-Markown­ikow principe. 

Zou zoi­ets bestaan in het dagelijkse lev­en? Zijn er meth­od­es om zich voor te doen alsof men behoort tot de rijke kaste om er zo toe­gang tot te kri­j­gen? Kan zoi­ets op een volkomen eerlijke manier? Dat zijn vra­gen om eens diep over na te denken.

Wij zijn in alle geval al aan het piek­eren. Als je een idee hebt, laat het ons weten. In de scheikunde kan het en scheikunde is een dri­jvende kracht in de natu­ur. En zijn wij geen stuk van de natuur? 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

26 mei 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.