...

Geen crisis voor ’s werelds rijksten

3 januari 2013, 17:00 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De cri­sis waaron­der onze pla­neet momenteel gebukt gaat, heeft blijk­baar geen vat op de rijk­ste mensen van de wereld, gezien de evo­lu­tie van hun fortuin.


In maart van vorig jaar (2012) stelden we vast, dat s werelds rijk­sten goed boer­den. Onlangs (2 jan­u­ari 2013) gaf Bloomberg een overzicht van het wel en het (klein beet­je) wee van de rijk­ste mensen ter wereld en deze updat willen we u niet onthouden aan het begin van een kersvers jaar.


alt

Het is nog alti­jd de Mex­i­caan Car­los Slim Helu die (let­ter­lijk ook) met het goud gaat lopen, want hij bli­jft aan kop met een for­tu­in van 76,4 mil­jard dol­lar, een groei met bij­na 11% t.o.v. begin 2012. De heer Helu beheert een hold­ings, niet alleen op het gebied van tele­com maar ook bankwezen, mijn­bouw, tabak en media. 

Medeo­prichter van Microsoft Bill Gates behoudt het zil­ver met een for­tu­in dat bij­na 4% toe­nam tegen­over 2012. Hij heeft een belang van 6% is dit bedri­jf en dat brengt hem geen windeieren op. Met soft­ware­on­twik­kel­ing houdt hij zich niet meer bezig, wel met het beheren van een filantro­pis­che sticht­ing die zijn naam draagt en het doen van wel­do­or­dachte investeringen.

Het brons gaat dit­maal naar de Spaanse tex­tiel­reus Aman­cio Orte­ga, die in zijn toch al respectabel gevulde zwarte kous nog maar eens 21,8 mil­jard dol­lar kon bijprop­pen en daar­door klom van plaats 5 naar 3. Oplet­ten, Bill !

War­ren Buf­fett, ooit de num­mer 2 van de wereld, gli­jdt van posi­tie 3 naar 4, hoewel hij toch nog 5,8 mil­jard dol­lar rijk­er werd. 

Een enorme sprong voor­waarts sinds 2012 deed de Ikea-baas Ing­var Kam­prad. Nochtans moeten we hier een kant­teken­ing plaat­sen. Kam­prad stond in de jaren 2007, 2008 en 2009 in de top-10 rijk­sten met een for­tu­in van ca 32 mil­jard dol­lar. In 2010 viel hij uit de top-10 en werd hij num­mer 11 met 23 mil­jard dol­lar en in 2011 moest hij zich opeens tevre­den stellen met een 162ste plaats met slechts’ 6 mil­jard dol­lar. Wat was hier aan de hand? Verkocht­en de doe-het-zelfmeubelt­jes niet meer of speelden de kind­jes niet meer graag in het bal­len­bad? Niets van dit alles. Een juridisch getouwtrek rond de recht­en van een door Kam­prad opgerichte sticht­ing met zetel in Liecht­en­stein, waar­bij de getwist werd over de vraag of hij en zijn fam­i­lie kon­den geni­eten van de opbreng­sten lei­d­de tijdelijk tot een schi­jn­bare waarde­v­er­min­der­ing van zijn kap­i­taal. Blijk­baar zijn de plooien gladgestreken want nu staat hij terug op zijn nor­male’ plaats.

De gebroed­ers Koch delen de 6de plaats, net zoals ze voor­di­en de 12de plaats deelden. Ze zijn mede-eige­naar van Koch Indus­tries, een onderne­m­ing uit Kansas die zich bezighoudt met uiteen­lopende zak­en zoals olier­af­fi­nader­i­jen, pipelines, han­del in grond­stof­fen en papier­pulp. De broers wer­den alle­bei bij­na 67% rijk­er, een leuke presta­tie in deze crisistijden. 

De naam van Lar­ry Elli­son zal voor alti­jd ver­bon­den bli­jven met deze van zijn fir­ma Ora­cle, de groot­ste fir­ma wat data­beheer betre­ft. Hoewel hij meer dan 13% toevoegde aan zijn spaar­pot­je, zak­te hij toch van plaats 6 naar 8. Daar zit­ten de gebroed­ers Koch natu­urlijk voor meer dan een beet­je tussen.

Indi­en hij zijn zin kri­jgt, zal de Frans­man Bernard Arnault wellicht op een vol­gend lijst­je prijken met de Bel­gis­che nation­aliteit. De inten­ties van zijn pres­i­dent François Hol­lande om een rijken­taks’ van 75% in te voeren zin­nen hem om begri­jpelijke rede­nen niet. In alle geval gleed hij van plaats 4 naar 9 en zag hij zijn for­tu­in met 11,2 mil­jard dol­lar (minus 27,3%!) ineen­za­kken. De fir­ma van lux­e­pro­ducten LVMH die hij beheert weet blijk­baar dan toch van de cri­sis. Geef toe , in tij­den zoals deze gri­jpen con­sumenten allicht min­der naar een fles Moët & Chan­don cham­pagne, een glas Hen­nessy cognac en stellen dames zich tevre­den met min­der dan een fla­con par­fum of een jurk­je van Chris­t­ian Dior en kun­nen ze hun reis­spullen even­goed kwi­jt in een min­der chique tas dan één van Louis Vuitton. 

De rijk­ste Azi­aat is en bli­jft Li Ka-Shing, ook al moet hij zakken van posi­tie 9 naar 10. Armer is hij althans niet gewor­den met een toe­name met 13,7% van zijn for­tu­in. Hij beheert vanu­it zijn kan­toor in Hong Kong nog alti­jd een con­glom­er­aat van havens, klein­han­del, energiepro­du­cen­ten, infra­struc­tu­ur­w­erken, immo­bil­iën en mobilo­fonie.

Als we nu het totale kap­i­taal van de top-10 bek­ijken, dan komen we tot de meer dan forse som van 475,2 mil­jard dol­lar (362,5 mil­jard euro), wat 108,2 mil­jard dol­lar (82,5 mil­jard euro) of 29,5% meer is dan pak­weg een jaar geleden. 

Als we deze cijfers zien, kun­nen we enkel maar con­clud­eren dat de cri­sis inder­daad geen vat heeft op s werelds rijk­sten. Met uit­zon­der­ing dan van would-be Belg Bernard Arnault.


Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.