De crisis waaronder onze planeet momenteel gebukt gaat, heeft blijkbaar geen vat op de rijkste mensen van de wereld, gezien de evolutie van hun fortuin.
In maart van vorig jaar (2012) stelden we vast, dat ’s werelds rijksten goed boerden. Onlangs (2 januari 2013) gaf Bloomberg een overzicht van het wel en het (klein beetje) wee van de rijkste mensen ter wereld en deze updat willen we u niet onthouden aan het begin van een kersvers jaar.
Het is nog altijd de Mexicaan Carlos Slim Helu die (letterlijk ook) met het goud gaat lopen, want hij blijft aan kop met een fortuin van 76,4 miljard dollar, een groei met bijna 11% t.o.v. begin 2012. De heer Helu beheert een holdings, niet alleen op het gebied van telecom maar ook bankwezen, mijnbouw, tabak en media.
Medeoprichter van Microsoft Bill Gates behoudt het zilver met een fortuin dat bijna 4% toenam tegenover 2012. Hij heeft een belang van 6% is dit bedrijf en dat brengt hem geen windeieren op. Met softwareontwikkeling houdt hij zich niet meer bezig, wel met het beheren van een filantropische stichting die zijn naam draagt en het doen van weldoordachte investeringen.
Het brons gaat ditmaal naar de Spaanse textielreus Amancio Ortega, die in zijn toch al respectabel gevulde zwarte kous nog maar eens 21,8 miljard dollar kon bijproppen en daardoor klom van plaats 5 naar 3. Opletten, Bill !
Warren Buffett, ooit de nummer 2 van de wereld, glijdt van positie 3 naar 4, hoewel hij toch nog 5,8 miljard dollar rijker werd.
Een enorme sprong voorwaarts sinds 2012 deed de Ikea-baas Ingvar Kamprad. Nochtans moeten we hier een kanttekening plaatsen. Kamprad stond in de jaren 2007, 2008 en 2009 in de top-10 rijksten met een fortuin van ca 32 miljard dollar. In 2010 viel hij uit de top-10 en werd hij nummer 11 met 23 miljard dollar en in 2011 moest hij zich opeens tevreden stellen met een 162ste plaats met ‘slechts’ 6 miljard dollar. Wat was hier aan de hand? Verkochten de doe-het-zelfmeubeltjes niet meer of speelden de kindjes niet meer graag in het ballenbad? Niets van dit alles. Een juridisch getouwtrek rond de rechten van een door Kamprad opgerichte stichting met zetel in Liechtenstein, waarbij de getwist werd over de vraag of hij en zijn familie konden genieten van de opbrengsten leidde tijdelijk tot een schijnbare waardevermindering van zijn kapitaal. Blijkbaar zijn de plooien gladgestreken want nu staat hij terug op zijn ‘normale’ plaats.
De gebroeders Koch delen de 6de plaats, net zoals ze voordien de 12de plaats deelden. Ze zijn mede-eigenaar van Koch Industries, een onderneming uit Kansas die zich bezighoudt met uiteenlopende zaken zoals olieraffinaderijen, pipelines, handel in grondstoffen en papierpulp. De broers werden allebei bijna 67% rijker, een leuke prestatie in deze crisistijden.
De naam van Larry Ellison zal voor altijd verbonden blijven met deze van zijn firma Oracle, de grootste firma wat databeheer betreft. Hoewel hij meer dan 13% toevoegde aan zijn spaarpotje, zakte hij toch van plaats 6 naar 8. Daar zitten de gebroeders Koch natuurlijk voor meer dan een beetje tussen.
Indien hij zijn zin krijgt, zal de Fransman Bernard Arnault wellicht op een volgend lijstje prijken met de Belgische nationaliteit. De intenties van zijn president François Hollande om een ‘rijkentaks’ van 75% in te voeren zinnen hem om begrijpelijke redenen niet. In alle geval gleed hij van plaats 4 naar 9 en zag hij zijn fortuin met 11,2 miljard dollar (minus 27,3%!) ineenzakken. De firma van luxeproducten LVMH die hij beheert weet blijkbaar dan toch van de crisis. Geef toe , in tijden zoals deze grijpen consumenten allicht minder naar een fles Moët & Chandon champagne, een glas Hennessy cognac en stellen dames zich tevreden met minder dan een flacon parfum of een jurkje van Christian Dior en kunnen ze hun reisspullen evengoed kwijt in een minder chique tas dan één van Louis Vuitton.
De rijkste Aziaat is en blijft Li Ka-Shing, ook al moet hij zakken van positie 9 naar 10. Armer is hij althans niet geworden met een toename met 13,7% van zijn fortuin. Hij beheert vanuit zijn kantoor in Hong Kong nog altijd een conglomeraat van havens, kleinhandel, energieproducenten, infrastructuurwerken, immobiliën en mobilofonie.
Als we nu het totale kapitaal van de top-10 bekijken, dan komen we tot de meer dan forse som van 475,2 miljard dollar (362,5 miljard euro), wat 108,2 miljard dollar (82,5 miljard euro) of 29,5% meer is dan pakweg een jaar geleden.
Als we deze cijfers zien, kunnen we enkel maar concluderen dat de crisis inderdaad geen vat heeft op ’s werelds rijksten. Met uitzondering dan van would-be Belg Bernard Arnault.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets