...

Geen Cold Turkey voor financiële markten

27 november 2008, 18:15 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De volatiliteit vierde de afgelopen week wederom hoogtij op de effecten­beurzen. De aan­de­len­mark­ten bereik­ten vorige week vri­jdag een nieuw dieptepunt van het jaar. De Amerikaanse mark­ten her­rezen ver­vol­gens won­der­baar­lijk uit hun as. Pres­i­dent-elect Barack H. Oba­ma schoof werelde­conomiered­der’ Tim­o­thy Gei­th­n­er als min­is­ter van Finan­ciën naar voren. Boven­di­en werd het noodli­j­dende Cit­i­group gere­animeerd mid­dels een $ 20 mil­jard kos­tende kap­i­taalsin­jec­tie plus een garantie van $ 306 miljard.

De volatiliteit vierde de afgelopen week wederom hoogtij op de effecten­beurzen. De aan­de­len­mark­ten bereik­ten vorige week vri­jdag een nieuw dieptepunt van het jaar. De Amerikaanse mark­ten her­rezen ver­vol­gens won­der­baar­lijk uit hun as. Pres­i­dent-elect Barack H. Oba­ma schoof werelde­conomiered­der’ Tim­o­thy Gei­th­n­er als min­is­ter van Finan­ciën naar voren. Boven­di­en werd het noodli­j­dende Cit­i­group gere­animeerd mid­dels een $ 20 mil­jard kos­tende kap­i­taalsin­jec­tie plus een garantie van $ 306 miljard.

Beleg­gers reageer­den opge­to­gen waar­door de effecten­beurzen sterk kon­den her­stellen. Het moge duidelijk zijn: er wordt duidelijk geen Cold Turkey geserveerd. In plaats van dat de kredi­etjunk’ abrupt van zijn ver­slav­ing wordt afge­holpen, wor­den er juist mil­jar­den aan euro’s en dol­lars in de finan­ciële mark­ten gepompt. Vooral­snog resul­teert dit in bear mar­ket ral­lies die een kort lev­en beschoren lijken te zijn. De vraag is nu of het her­s­tel van de afgelopen week eve­neens tot deze cat­e­gorie behoort. De Amerikaanse indices hebben lagere bodems geplaatst. De sti­jging die erop vol­gde, vin­dt nog steeds plaats bin­nen de sterk dal­ende trend. Voor­dat we van een echte ver­be­ter­ing van het sen­ti­ment kun­nen spreken, dient het her­s­tel door te zetten. Zow­el de Nas­daq, de Dow Jones als de S&P500 worste­len met dal­ende weer­stand­sli­j­nen. Deze zullen moeten wor­den door­bro­ken om van een tren­dom­keer te kun­nen spreken.

Rente op zoek naar de bodem

Van­wege de aan­houdende en steeds ver­erg­erende kredi­et­cri­sis bli­jven beleg­gers aan­de­len mij­den en vlucht­en daar­bij in staat­soblig­aties. Hier­door bli­jft de rente onder druk staan. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 3,68% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (3,2% in okto­ber), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van dal­ende oblig­atieko­ersen. De rente daalde vanaf een hoogtepunt rond 4,85% en bevin­dt zich sinds de zomer­maan­den in een sterk dal­ende trend. De door­braak van de bodem van dit jaar heeft de dal­ende trend een nieuwe impuls gegeven, waar­bij er zelfs sprake is van een fail­ure van het omge­keerde kop­schoud­er­pa­troon. Dit veroorza­akt extra druk op de rente. Inmid­dels is de rente zelfs ten prooi gevallen aan het gevaar­lijke deflatiemon­ster: in okto­ber daalden de Amerikaanse con­sumenten­pri­jzen met 1% (op maand­ba­sis). Beleg­gers vrezen dat kop­ers, net als de afgelopen twintig jaar in Japan, gaan stak­en. Immers: waarom van­daag iets kopen als het mor­gen goed­kop­er is? Door deflatie kan de rente, net als in Japan, wellicht dalen tot 0.

Nikkei in consolidatiefase

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. Sinds­di­en bevin­dt de Japanse index zich in een afschuwelijke bear mar­ket. Beleg­gers die een buy and hold-strate­gie hanteer­den, staan inmid­dels op een ver­lies van cir­ca 80%. Daar­bij zijn de inflatie en belast­ing nog buiten beschouwing gelat­en. De door­braak van de hor­i­zon­tale ste­un rond 12.000 pun­ten vor­mde de genadeklap, waar­door de index opnieuw in een vri­je val belandde. Eind okto­ber door­brak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laag­ste slot­stand in meer dan een kwart eeuw moest opteke­nen. De Nikkei toont het resul­taat van een pap­pen-en-nathouden-beleid. In het West­en gebeurt nu vri­jwel het­zelfde: de cen­trale banken en over­he­den pom­pen mil­jar­den in een ziek finan­cieel sys­teem, dat bezweek onder grootschalige (vastgoed)speculatie en ver­laag­den daar­bij de rente tot bij­na nul. De Japanse economie is eve­neens weer in een recessie beland, waar­door er zich nieuwe wolken samen­pakken boven het land van de rijzende zon’. Het is niet te hopen dat Japan een lead­ing indi­ca­tor is voor het West­en, want dan gaan we een aan­tal lange jaren durende barre win­ter tegemoet.

EuroStoxx50 test dal­ende weerstandslijn

De brede Europese index geeft een goed beeld van de tech­nis­che staat van ons con­ti­nent. De dal­ende trend is onver­min­derd intact. In novem­ber vor­mde de Stoxx50 zelfs een lagere bodem ten opzichte van okto­ber. Momenteel test de index de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf sep­tem­ber zodat de dal­ende trend intact bli­jft, ondanks het krachtige her­s­tel van de afgelopen week. Pro­centueel lijkt de her­stel­be­weg­ing van de afgelopen week veel, maar in een bred­er per­spec­tief geplaatst, is dit slechts een rimpel­ing. Er zal een posi­tieve impuls moeten komen om het sen­ti­ment struc­tureel te doen keren. Is de red­ding nabij nu de nood zo hoog is? Vooral­snog bli­jven beleg­gers scep­tisch ten aanzien van de mil­jar­den kos­tende nood­plan­nen. Vertrouwen komt ook nu te voet en gaat te paard.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.