...

Geen angst voor het Rode Gevaar

1 juni 2007, 08:16 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Als de beurs niet wil dalen, dan gaat de beurs omhoog’, zo luidt het gezegde. Er waren vol­doende ingrediën­ten aan­wezig om de aan­de­len­mark­ten te lat­en dalen. Vorige week waarschuwde Greenspan voor een melt down van de Chi­nese aan­de­len­mark­ten. Deze week was het de beurt aan de Chi­nese over­heid om het opti­misme te tem­peren. De ver­hoging van de belast­ing op effecten­trans­ac­ties lei­d­de tot een schrikre­ac­tie, maar deze was slechts van korte duur. Zow­el de Amerikaanse als Europe indices deden het inci­dent af als een lokaal gebeuren en ver­vol­gden onver­droten de sti­j­gende lijn. Vooral­snog wor­den koers­dalin­gen al vrij snel aange­grepen om te kopen en schi­jnt er nie­mand meer bang te zijn voor het Rode Gevaar.


Hoe men het ook wendt of keert en de grafieken ook analy­seert van intra­day- tot week­ba­sis en van uur- tot jaar­ba­sis, de Amerikaanse indices liggen er ijz­er­sterk bij. Het ada­gio the big­ger the top, the big­ger de drop kan vooral­snog in de ijskast. De Dow Jones bli­jft maar nieuwe hoogtere­cords neerzetten en ook de S&P500 weet van geen ophouden. De Nas­daq presteert eve­neens zeer sterk. Wel wor­den er af en toe plaagstoot­jes uitgedeeld door de bears. Koers­dalin­gen wor­den voor­lop­ig krachtig opgevan­gen en wor­den voor­namelijk gezien als inter­es­sante koop­mo­menten. Voor alledrie de indices geldt, dat zij in een sterk sti­j­gende trend zit­ten en dat er pas een eind komt aan dit posi­tieve beeld, zodra de ste­un­zones in de vorm van de top­pen van feb­ru­ari, wor­den doorbroken.

Brent-olie op een lager pitje

Brent-olie heeft eerder deze maand het weer­stand­sniveau rond $ 68 door­bro­ken waar­door de weg werd vri­jge­maakt naar het hoog­ste punt aller tij­den op $ 78. Inmid­dels is Brent bezig om deze uit­braak te testen, waar­door de sti­jging op een lager pit­je is gekomen. Het is belan­grijk dat de eerdere top rond $ 68 intact bli­jft. Mocht Brent even­wel iets verder terugza­kken, dan is er nog niets aan de hand aangezien het niveau rond $ 65 als ste­un kan fun­geren. Dit niveau cor­re­spon­deert met de top van decem­ber 2006. Voor alle time frames staan de licht­en op groen, want de trend is zow­el op jaar‑, maand‑, week- als dag­ba­sis nog steeds sterk opwaarts gericht. Brent zal wel zijn ware kracht moeten tonen door het niveau tussen $ 65 en $ 68 defin­i­tief achter zich te lat­en. Men kan het patroon, dat zich sinds april heeft gevor­md en waar Brent onlangs is uit­ge­bro­ken, aan­duiden als een vlag­pa­troon. Dit impliceert een con­tin­uer­ing van de sti­j­gende trend. Nu de weer­stand op $ 68 is door­bro­ken, kan de oliepri­js verder sti­j­gen richt­ing het koers­doel van $ 78, de all time high. Dit koers­doel is ontstaan na de uit­braak uit het dal­ende wig­pa­troon aan het begin van dit jaar.

Euro zoekt steun

De euro heeft de weer­stand, gevor­md door het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004 op $ 1,367, nog steeds niet weten te verov­eren. De dol­lar gaf de euro een ste­vige dre­un waar­door de Europese munteen­heid ver­vol­gens terugza­k­te richt­ing de hor­i­zon­tale ste­un gevor­md door de top van decem­ber 2006 rond $ 1,337. Hoewel de korte ter­mi­jn trend negatief is, bli­jft de lange ter­mi­jn trend posi­tief zolang de euro boven dit ste­un­niveau weet te bli­jven. Pas als de weer­stand op $ 1,367 over­tu­igend wordt uitgenomen, trekken we het koers­doel op naar $ 1,45. Op korte ter­mi­jn is er een inter­es­sant dal­end wig­pa­troon gevor­md, waar­door de kans op een opwaartse uit­braak groot is. Een sterke sti­jging van de euro is nadelig voor Ned­er­landse fond­sen die een groot deel van hun omzet in dol­lars behalen, waar­door verkoop­druk op de AEX-index kan ontstaan. Mocht de dol­lar opnieuw verder verzwakken tegen­over de euro en de weer­stand defin­i­tief door­breken, dan zou dat de index uitein­delijk wel parten kun­nen gaan spe­len. Aangezien de euro nu enigszins is verzwakt, zou dat momenteel de aan­de­len­mark­ten in Europa juist een ste­un­t­je in de rug moeten geven.

CAC door het dak?

De Europese beurzen traden in het voet­spoor van de Amerikaanse col­le­gae, zij het schoor­voe­tend. De DAX en de Eurostoxx50 gaven al enige tijd aan dat zij omhoog wilden. De Duitse index ruikt namelijk de stal: de all time high op 8.065 pun­ten. Hoewel de CAC40 enigszins achterbli­jft, zou deze ook wel een inhaal­slag kun­nen mak­en. Zodra de CAC40 de weer­stand van mei weet te door­breken, dan kan het dak eraf. Zolang de ste­un­zones van mei niet wor­den door­bro­ken, is er niets aan de hand en bli­jft de sti­j­gende trend intact. Pas als het karak­ter van de markt veran­dert en (tijdelijke) koers­dalin­gen niet meer krachtig wor­den opgevan­gen, dient men uit te kijken. Voor­lop­ig zit­ten de bulls ste­vig in het zadel, hoe hard Greenspan ook mag roepen en hoe hard de beurzen in Chi­na ook mogen dalen.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.