![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
‘Als de beurs niet wil dalen, dan gaat de beurs omhoog’, zo luidt het gezegde. Er waren voldoende ingrediënten aanwezig om de aandelenmarkten te laten dalen. Vorige week waarschuwde Greenspan voor een melt down van de Chinese aandelenmarkten. Deze week was het de beurt aan de Chinese overheid om het optimisme te temperen. De verhoging van de belasting op effectentransacties leidde tot een schrikreactie, maar deze was slechts van korte duur. Zowel de Amerikaanse als Europe indices deden het incident af als een lokaal gebeuren en vervolgden onverdroten de stijgende lijn. Vooralsnog worden koersdalingen al vrij snel aangegrepen om te kopen en schijnt er niemand meer bang te zijn voor het Rode Gevaar.
Hoe men het ook wendt of keert en de grafieken ook analyseert van intraday- tot weekbasis en van uur- tot jaarbasis, de Amerikaanse indices liggen er ijzersterk bij. Het adagio the bigger the top, the bigger de drop kan vooralsnog in de ijskast. De Dow Jones blijft maar nieuwe hoogterecords neerzetten en ook de S&P500 weet van geen ophouden. De Nasdaq presteert eveneens zeer sterk. Wel worden er af en toe plaagstootjes uitgedeeld door de bears. Koersdalingen worden voorlopig krachtig opgevangen en worden voornamelijk gezien als interessante koopmomenten. Voor alledrie de indices geldt, dat zij in een sterk stijgende trend zitten en dat er pas een eind komt aan dit positieve beeld, zodra de steunzones in de vorm van de toppen van februari, worden doorbroken.
Brent-olie op een lager pitje
Brent-olie heeft eerder deze maand het weerstandsniveau rond $ 68 doorbroken waardoor de weg werd vrijgemaakt naar het hoogste punt aller tijden op $ 78. Inmiddels is Brent bezig om deze uitbraak te testen, waardoor de stijging op een lager pitje is gekomen. Het is belangrijk dat de eerdere top rond $ 68 intact blijft. Mocht Brent evenwel iets verder terugzakken, dan is er nog niets aan de hand aangezien het niveau rond $ 65 als steun kan fungeren. Dit niveau correspondeert met de top van december 2006. Voor alle time frames staan de lichten op groen, want de trend is zowel op jaar‑, maand‑, week- als dagbasis nog steeds sterk opwaarts gericht. Brent zal wel zijn ware kracht moeten tonen door het niveau tussen $ 65 en $ 68 definitief achter zich te laten. Men kan het patroon, dat zich sinds april heeft gevormd en waar Brent onlangs is uitgebroken, aanduiden als een vlagpatroon. Dit impliceert een continuering van de stijgende trend. Nu de weerstand op $ 68 is doorbroken, kan de olieprijs verder stijgen richting het koersdoel van $ 78, de all time high. Dit koersdoel is ontstaan na de uitbraak uit het dalende wigpatroon aan het begin van dit jaar.
Euro zoekt steun
De euro heeft de weerstand, gevormd door het voormalig hoogste punt in 2004 op $ 1,367, nog steeds niet weten te veroveren. De dollar gaf de euro een stevige dreun waardoor de Europese munteenheid vervolgens terugzakte richting de horizontale steun gevormd door de top van december 2006 rond $ 1,337. Hoewel de korte termijn trend negatief is, blijft de lange termijn trend positief zolang de euro boven dit steunniveau weet te blijven. Pas als de weerstand op $ 1,367 overtuigend wordt uitgenomen, trekken we het koersdoel op naar $ 1,45. Op korte termijn is er een interessant dalend wigpatroon gevormd, waardoor de kans op een opwaartse uitbraak groot is. Een sterke stijging van de euro is nadelig voor Nederlandse fondsen die een groot deel van hun omzet in dollars behalen, waardoor verkoopdruk op de AEX-index kan ontstaan. Mocht de dollar opnieuw verder verzwakken tegenover de euro en de weerstand definitief doorbreken, dan zou dat de index uiteindelijk wel parten kunnen gaan spelen. Aangezien de euro nu enigszins is verzwakt, zou dat momenteel de aandelenmarkten in Europa juist een steuntje in de rug moeten geven.
CAC door het dak?
De Europese beurzen traden in het voetspoor van de Amerikaanse collegae, zij het schoorvoetend. De DAX en de Eurostoxx50 gaven al enige tijd aan dat zij omhoog wilden. De Duitse index ruikt namelijk de stal: de all time high op 8.065 punten. Hoewel de CAC40 enigszins achterblijft, zou deze ook wel een inhaalslag kunnen maken. Zodra de CAC40 de weerstand van mei weet te doorbreken, dan kan het dak eraf. Zolang de steunzones van mei niet worden doorbroken, is er niets aan de hand en blijft de stijgende trend intact. Pas als het karakter van de markt verandert en (tijdelijke) koersdalingen niet meer krachtig worden opgevangen, dient men uit te kijken. Voorlopig zitten de bulls stevig in het zadel, hoe hard Greenspan ook mag roepen en hoe hard de beurzen in China ook mogen dalen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.