...

GEÏNSTITUTIONALISEERDE MAFFIA PRAKTIJKEN!

29 september 2014, 11:50 | Robert Broncel | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Waar de maf­fia slechts op regionale schaal opereert om hun goege­meen­schap van de nodi­ge koop­kracht te beroven, oper­eren de cen­trale banken gele­galiseerd op wereld­schaal met pre­cies dezelfde oog­merken. Zo ligt er in het dol­larde­bi­et een tijd­bom van $2,7 biljoen (12 nullen) groot, in de euro­zone* één met een getax­eerde omvang van ca. €3 biljoen en in Japan met bij­na 2000 biljoen yen.


Dit in de weten­schap dat alle val­u­ta ter wereld dus ook de euro, de yen, de yuan en de roebel in feite niet meer dan als een dol­larderivaat zijn te beschouwen. 

Op grond hier­van stelde Richard M. Ebel­ing van het Lud­wig von Mis­es Insti­tute dat de geld­ho­eveel­heid thans zodanig is opge­blazen en de rente zodanig laag gehouden dat er al sinds 2009 niet alleen sprake is van een negatieve rente (rente lager dan de reële inflatie) maar ook zon­der dat dit beleid ook maar enigszins heeft bijge­dra­gen tot noe­menswaardi­ge kredi­et­groei, immers het vlieg­wiel van elke economie. Deze poli­tiek werd ingezet na de crash van Lehman die als enige grote bank niet beho­orde tot de sys­teem­banken onder de para­plu van de Fed. Ondanks het terug­draaien van de geld­pers in de V.S. bli­jft de korte 0‑rente gehand­haafd. Het feit dat Bill Gross van PIM­CO, het groot­ste oblig­atie­fonds ter wereld, na vele jaren buitenge­woon suc­cesvol te zijn geweest z’n Water­loo heeft gevon­den in dit meest heil­loze cen­trale banken­beleid is op z’n minst exem­plar­isch te noemen!

Ebel­ing stelde dan ook dat de cen­trale bank niet de oploss­ing van het prob­leem aan­draagt maar juist de oploss­ing in de weg staat. Als voor­beeld geldt Japan waar de cen­trale bank al sinds 1989 doende is de economis­che groei weer dien­st­baar aan de economie te mak­en, het­geen maar niet wil lukken. Intussen doemt in Europa eve­neens steeds meer het Japanse stag­natie zo niet een stagflatie sce­nario op. 

Een nog ern­stiger prob­leem tekent zich af in de edel­metaal­markt, waar de spot­pri­js (dagko­ers) gere­la­teerd aan de dol­lar al geruime tijd hoger ligt dan de ter­mi­jn of futures pri­js het­geen wordt aange­duid als back­war­da­tion. Dat betekent dat de dol­lar zal bli­jven voortbestaan zolang belanghebbende par­ti­jen bereid zijn met dol­lars goud en zil­ver te kopen. Nor­maal zou de con­tan­go’ con­di­tie moeten gelden waar­bij de edel­metaal­pri­js op dag­ba­sis alti­jd lager is dan de ter­mi­jn­pri­js. Als deze sit­u­atie zich niet weet te her­stellen zal op enige ter­mi­jn de pri­js voor onmid­del­lijke lev­er­ing sterk gaan sti­j­gen en daarmee de ter­mi­jn­markt COMEX stagneren.

Met andere woor­den back­war­da­tion’ is niet verd­we­nen omdat de markt fysieke lev­er­ing wenst maar omdat men niet langer bereid is de toekom­stige pri­js in dol­lars af te wacht­en. Dat zal het breekpunt vor­men waarop de dol­lar niet meer in relatie tot het edel­metaal zal staan, in die zin dat de pri­js in dol­lars der­mate zal sti­j­gen dat een quo­ter­ing in dol­lars niet langer rel­e­vant is.

Kor­tom, de rol van de dol­lar als s werelds reserve­va­l­u­ta is op dat moment uit­ge­speeld. Als de goud­pri­js eve­neens in andere val­u­ta explodeert (kan niet anders) dan zullen de betr­e­f­fende cen­trale banken niets beters weten te doen dan de geld­pers in de aller­hoog­ste ver­snelling bren­gen, het enige spel dat deze banken sinds 2008 hebben geleerd! Dit is het moment waarop wereld­wi­jd alle niet-bezit­ters van het edele goed­je” gespeend van koop­kracht tot het naak­te bestaan wor­den teruggeworpen.

Dit alles dank zij de rol van de cen­trale banken, wier basisop­dracht was en is juist de koop­kracht in stand te houden in plaats van een diame­traal omge­keerd beleid te voeren!

Het is niet voor niets dat de BIS (Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments) in Basel voor de zoveel­ste keer waarschuwt (ingegeven door Chi­na en Rus­land) dat per­ma­nente liq­uiditeit een pure illusie is die beleg­gers aanzet tot een steeds roekeloz­er gedrag resul­terend in steeds hogere beursko­ersen. Als het al even tegen­z­it op de beurs dan komt onmid­del­lijk het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT) op de prop­pen om deze weer een duwt­je in de rug te geven. Opmerke­lijk is dat de goud­fond­sen hier­van (uit­er­aard) gespeend dienen te blijven.

De BIS maakt zich eve­neens grote zorg over de lage rentes die beleg­gers aanzet in hogere risi­co ver­mo­gens­be­stand­de­len te investeren daar rente gere­la­teerde ver­mo­gens­be­stand­de­len na aftrek van inflatie en belast­ing nage­noeg niets of zelfs een negatief resul­taat lat­en zien. Van­daar de uit­spraak van Clau­do Borio, hoofd Mon­e­taire en Economis­che Zak­en van de BIS: the longer this music plays and the loud­er it gets, the more deaf­en­ing is the silence that fol­lows’ (hoe langer deze muziek speelt en hoe luider, hoe meer oorver­dovend” de stilte die daarop volgt).

Mis­lei­dend is boven­di­en de extreem lage beursvolatiliteit waarmee wordt geduid op een buitenge­woon lage risi­cop­er­cep­tie, ter­wi­jl het risi­co juist buiten­sporig hoog is. De span­nin­gen in Oekraïne en het Mid­den-Oost­en daarge­lat­en is er bepaald geen sprake van een trendbreuk.

Deze lage beursvolatiliteit rep­re­sen­teert een hoog gevoel van vei­ligheid” op de beurs, ter­wi­jl juist het omge­keerde aan de orde is.

Boven­di­en, hoe er ook door de BoE en de Fed wordt gesug­gereerd dat de rente in de toekomst (haal je de koekoek) omhoog zal gaan, zal dat niet gebeuren op straffe van nog meer rentev­er­plichtin­gen en nieuwe schul­dophop­ing. Om geloofwaardig te bli­jven dient er even­wel met dit wapen gescher­md te wor­den. Het beste bewi­js in de V.S. vormt wel het laat­ste groe­ici­jfer van 4,6% over het tweede kwartaal zon­der dat dit aan­lei­d­ing geeft nu de rente te ver­hogen. Na een negatief cijfer van 2,1% over het eerste kwartaal (als gevolg van het slechte weer) zag je in het tweede kwartaal ner­gens noe­menswaardi­ge groei behalve hier en daar in bedri­jf­s­in­vesterin­gen en voorraadvorming.

Kor­tom, een oploss­ing voor dit prob­leem valt niet van de cen­trale banken te verwacht­en zodat de gevol­gen opnieuw bij het kiez­ersvolk zijn neergelegd. Aangezien deze prob­leem­stelling niet door de main­stream media wordt opgenomen, is er bij het grote pub­liek in hoge mate sprake van nor­mal­cy bias’. Dat is pre­cies wat de cen­trale over­he­den nas­treven: sociale rust tot­dat de wal het schip keert.

Hoe vaak heb ik in mijn col­umn er al niet op gewezen dat gema­nip­uleerde mark­ten gespeend zijn van het mark­t­principe op basis waar­van de pri­js wordt bepaald door vraag en aan­bod. Dit principe werd ook been­t­je gelicht in de voor­ma­lige Sov­jet-Unie die het ondanks deze ingreep toch bij­na 75 jaar heeft weten vol te houden.

Het zou onzin­nig zijn een dergelijke ter­mi­jn te extrapol­eren op ons huidi­ge sys­teem waar intussen diverse par­ti­jen w.o. Chi­na en Rus­land reeds hun groot­ste twi­jfels hebben geuit over het voortbestaan van de dol­lar als reserve val­u­ta en daar­toe intussen mid­dels afsprak­en in BRIC’s ver­band al voor­berei­din­gen hebben getrof­fen. Boven­di­en speelt het in hun belang om de dol­lar supre­matie van de V.S. te door­breken als gevolg waar­van een tande­loze wereld­macht ontstaat. Zon­der tussen­ti­jdse schokken zal het deze com­bi van lan­den zijn die op goed moment de stekker er uit trekt zodra hun val­u­ta over vol­doende goud­pariteit beschikken.

Zolang de goud­pri­js zich ondanks hun niet te verzadi­gen vraag op dit lage niveau bli­jft voort­be­we­gen, is er nog geen reden tot actie. Anderz­i­jds vormt dit niveau voor de beleg­ger een zwaar koopsig­naal, zelfs met het risi­co dat de pri­js verder naar bene­den kan wor­den gema­nip­uleerd. Gold­man Sachs heeft al gehint op een pri­js van $1.000. Dat heeft te mak­en met het feit dat ze hopen nog een keer een goed­kopere graai te kun­nen doen. Dat de meeste mijn­bouw­ers op dat niveau uit zak­en wor­den geforceerd, is hun zorg niet.

De onhoud­baarheid van de mon­e­tair opgelegde invester­ings­d­wang en boom’ lei­d­de nog maar kort gele­den tot een bust’. Immers, ook toen bracht de mon­e­taire expan­sie met een kun­st­matig lage rente een grote mark­tin­sta­biliteit met zich mee als gevolg waar­van alle ver­mo­gen­sklassen een enorme optater kre­gen. Dit inci­dent” mag als een zeer serieus schot voor de boeg van de huidi­ge inter­na­tionale mon­e­taire ontwik­kel­ing wor­den beschouwd.

* Vol­gens de laat­ste gegevens van Euro­stat had­den de Zuidelijke Europese lan­den opgeteld een gemid­delde staatss­chuld van 121,5% van het BBP uit­staan, ter­wi­jl de noordelijke lan­den ook nog op een gemid­delde van 84,0% uitk­wa­men, bepaald geen cijfers om opgewekt van te worden!

Niet dat ik een beves­ti­gend antwo­ord verwacht anders dan de gebruike­lijke ont­vangst- beves­tig­ing meen ik er goed aan te doen deze col­umn wederom voor te leggen bij pre­mier Mark Rutte, cen­trale bankpres­i­dent Klaas Knot alsmede bij de frac­tielei­ders van de groot­ste poli­tieke partijen.

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.