Volgens de economische cyclus zou er in 2006 een recessie kunnen plaatsvinden … En ook volgens de statistiek van het NBER … het nationale bureau voor economisch onderzoek in de VS … kan er in 2006 een afname van de economische activiteit gaan plaatsvinden … Een interessante ontwikkeling die we u via deze column proberen uiteen te doen …
Economische cyclus: Recessie in 2006
Ten eerste moet duidelijk worden gemaakt hoe het bureau (de NBER) een recessie ziet aankomen. In hun ogen kan men van een recessie spreken als er een periode komt van minimaal een aantal maanden waarin de economische activiteit afneemt. Officieel is er pas een recessie bij een periode van twee opeenvolgende kwartalen met een daling van het GDP. De GDP is de engelse benaming voor het Bruto Binnenlands Product ofwel de economische groei van een land (in dat geval de VS).
Het bureau onderscheidt twee omslagpunten; de peak en de trough. Een recessie start bij de peak en eindigt bij de trough. Op basis van deze twee punten kunnen we een hoop cyclussen onderscheiden waarbij we scenario’s kunnen maken van wanneer de volgende peak kan komen. Voor ons is het vooral interessant om naar het gemiddelde te kijken, het punt rond het gemiddelde heeft bij een kansberekening altijd de grootste kans om bewaarheid te worden.
Het bureau brengt dit verschijnsel al sinds 1854 in kaart maar voor ons zal vooral de periode na de tweede wereldoorlog het meest relevant zijn, ook halen we er de periodes van oorlog uit.
Er zijn nu 8 cyclussen te noemen en hiermee komen we tot de volgende gemiddelden die we uitdrukken in maanden:
- Begin tot einde recessie (peak – trough): 10
- Einde recessie tot nieuw begin recessie (trough – peak): 52
- Vorig einde recessie tot einde recessie (trough-trough): 63
- Vorig begin recessie tot begin recessie (peak-peak): 63
De laatst genoteerde peak staat op maart 2001, de laatst genoteerde trough op november 2001. Dit kunnen we goed op de onderstaande afbeelding zien.
De laatste peak voor 2001 staat een hele poos terug, in 1990, die daarvoor staat in 1981. Dit kunnen we zien bij de onderstaande afbeelding.
We kunnen dus zeggen dat de toppen van de cyclussen de afgelopen decennia ver uit elkaar lagen maar dit is in mijn ogen niet de nieuwe regel. Denk heel simpel aan een muntstuk, hoe vaker er na elkaar kop wordt gegooid hoe groter de kans wordt dat er een keer munt zal worden gegooid.
Opnieuw een grafiek vanaf 1950 maar dan betrekking hebbend op de staatsschuld als percentage van het GDP en daaronder de figuur van de gehele schuldenpositie in percentage van de VS tov de GDP. Zowel staat als consumer.
Te zien is dat het percentage van de schuld sinds 1980 sterk is toegenomen. De groei is dus sterk gefinancierd met geleend geld en die moet worden gefinancierd door het buitenland (Azië, Japan, VK en Europa). Recent werd er nog een record aan buitenlands kapitaal riching de VS gestuurd, en dat was zoals u weet meer dan nodig. Dit kan zo niet doorgaan en wanneer deze schuld moet afnemen zal de motor van de Amerikaanse economie behoorlijk gaan pruttelen. Tijd voor munt dus.
Laatste Peak :
Terug waar het in deze column over gaat. Zoals ik al aangaf staat volgens dit bureau de laatste peak genoteerd in maart 2001. Sinds 1945 duurde het gemiddeld 63 maanden voordat er een nieuwe peak werd bereikt. Op basis van dit gemiddelde zou de volgende peak gepland staan voor…Juni 2006! Volgens de statistiek zal hier dan de recessie starten. Als we dan kijken naar het gemiddelde van zo’n recessie dan zal deze in April 2007 eindigen.
Een gemiddelde wordt natuurlijk gemaakt door uitersten en als we door middel van een gemiddelde exact konden voorspellen dan was er geen markt meer. Het gemiddelde is echter wel de waarde die de grootste waarschijnlijkheid biedt en in dit vak draait alles om het berekenen van de grootste kans en dit is dan ook wat we hierbij doen.
Zoals ik in een eerdere column al aangaf vertoont de koers/winst verhouding ook een heel opmerkelijke cyclus waarbij de bodem hiervan steeds 1 jaar eerder komt, dit is al sinds 1980 aan de gang en de volgende bodem staat gepland voor 2006. Ik heb in ieder geval vertrouwen in de continuering van deze cyclus en denk dat de cyclus die vandaag wordt aangekaart ook een hoge waarschijnlijkheid heeft. We zullen zien…
Guy Boscart
US Markets
US Markets