...

GDP recessie voorspelbaar? Blijkbaar wel

20 december 2005, 19:38 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Vol­gens de economis­che cyclus zou er in 2006 een recessie kun­nen plaatsvin­den … En ook vol­gens de sta­tistiek van het NBER … het nationale bureau voor economisch onder­zoek in de VS … kan er in 2006 een afname van de economis­che activiteit gaan plaatsvin­den … Een inter­es­sante ontwik­kel­ing die we u via deze col­umn proberen uiteen te doen …

Economis­che cyclus: Recessie in 2006
Ten eerste moet duidelijk wor­den gemaakt hoe het bureau (de NBER) een recessie ziet aankomen. In hun ogen kan men van een recessie spreken als er een peri­ode komt van min­i­maal een aan­tal maan­den waarin de economis­che activiteit afneemt. Offi­cieel is er pas een recessie bij een peri­ode van twee opeen­vol­gende kwartal­en met een dal­ing van het GDP. De GDP is de engelse benam­ing voor het Bru­to Bin­nen­lands Prod­uct ofwel de economis­che groei van een land (in dat geval de VS).
Het bureau onder­schei­dt twee omslag­pun­ten; de peak en de trough. Een recessie start bij de peak en eindigt bij de trough. Op basis van deze twee pun­ten kun­nen we een hoop cyclussen onder­schei­den waar­bij we scenario’s kun­nen mak­en van wan­neer de vol­gende peak kan komen. Voor ons is het vooral inter­es­sant om naar het gemid­delde te kijken, het punt rond het gemid­delde heeft bij een kans­bereken­ing alti­jd de groot­ste kans om bewaarheid te worden.
Het bureau brengt dit ver­schi­jnsel al sinds 1854 in kaart maar voor ons zal vooral de peri­ode na de tweede werel­door­log het meest rel­e­vant zijn, ook halen we er de peri­odes van oor­log uit. 
Er zijn nu 8 cyclussen te noe­men en hier­mee komen we tot de vol­gende gemid­delden die we uit­drukken in maanden:
  • Begin tot einde recessie (peak – trough): 10
  • Einde recessie tot nieuw begin recessie (trough – peak): 52
  • Vorig einde recessie tot einde recessie (trough-trough): 63
  • Vorig begin recessie tot begin recessie (peak-peak): 63
De laatst geno­teerde peak staat op maart 2001, de laatst geno­teerde trough op novem­ber 2001. Dit kun­nen we goed op de onder­staande afbeeld­ing zien.
De laat­ste peak voor 2001 staat een hele poos terug, in 1990, die daar­voor staat in 1981. Dit kun­nen we zien bij de onder­staande afbeelding.
We kun­nen dus zeggen dat de top­pen van de cyclussen de afgelopen decen­nia ver uit elka­ar lagen maar dit is in mijn ogen niet de nieuwe regel. Denk heel sim­pel aan een muntstuk, hoe vak­er er na elka­ar kop wordt gegooid hoe grot­er de kans wordt dat er een keer munt zal wor­den gegooid. 
Opnieuw een grafiek vanaf 1950 maar dan betrekking hebbend op de staatss­chuld als per­cent­age van het GDP en daaron­der de figu­ur van de gehele schulden­posi­tie in per­cent­age van de VS tov de GDP. Zow­el staat als consumer.
Te zien is dat het per­cent­age van de schuld sinds 1980 sterk is toegenomen. De groei is dus sterk gefi­nancierd met geleend geld en die moet wor­den gefi­nancierd door het buiten­land (Azië, Japan, VK en Europa). Recent werd er nog een record aan buiten­lands kap­i­taal rich­ing de VS ges­tu­urd, en dat was zoals u weet meer dan nodig. Dit kan zo niet door­gaan en wan­neer deze schuld moet afne­men zal de motor van de Amerikaanse economie behoor­lijk gaan prut­te­len. Tijd voor munt dus.
Laat­ste Peak :
Terug waar het in deze col­umn over gaat. Zoals ik al aan­gaf staat vol­gens dit bureau de laat­ste peak geno­teerd in maart 2001. Sinds 1945 duurde het gemid­deld 63 maan­den voor­dat er een nieuwe peak werd bereikt. Op basis van dit gemid­delde zou de vol­gende peak gep­land staan voor…Juni 2006! Vol­gens de sta­tistiek zal hier dan de recessie starten. Als we dan kijken naar het gemid­delde van zo’n recessie dan zal deze in April 2007 eindigen.
Een gemid­delde wordt natu­urlijk gemaakt door uiter­sten en als we door mid­del van een gemid­delde exact kon­den voor­spellen dan was er geen markt meer. Het gemid­delde is echter wel de waarde die de groot­ste waarschi­jn­lijkheid biedt en in dit vak draait alles om het bereke­nen van de groot­ste kans en dit is dan ook wat we hier­bij doen. 
Zoals ik in een eerdere col­umn al aan­gaf ver­toont de koers/​winst ver­houd­ing ook een heel opmerke­lijke cyclus waar­bij de bodem hier­van steeds 1 jaar eerder komt, dit is al sinds 1980 aan de gang en de vol­gende bodem staat gep­land voor 2006. Ik heb in ieder geval vertrouwen in de con­tin­uer­ing van deze cyclus en denk dat de cyclus die van­daag wordt aangekaart ook een hoge waarschi­jn­lijkheid heeft. We zullen zien…
Guy Boscart
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.