...

Gaat Apple nu ten onder?

25 augustus 2011, 08:07 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Steve Jobs is weg. De anal­is­ten verwacht­en een dal­ing van het aan­deel Apple. Straks wan­neer Wall Street open­gaat zullen we zien hoeveel, maar nu is wel al duidelijk dat de koers omlaag zal gaan. Het is echter de grote vraag wat het vertrek van Jobs op de lan­gere ter­mi­jn zal doen? Geef uw mening hierover bij comments. 


Achter­grond dis­cussie
Je mag wel stellen dat de charis­ma­tis­che top­man Steve Jobs, Apple groot heeft gemaakt. Eigen­lijk begon de hege­monie van Apple in 1997 toen Jobs met aart­sri­vaal Gates om de tafel ging zit­ten. Apple had heel snel cash nodig om een fail­lisse­ment te ont­lopen en klopte daar­bij aan bij zijn tegen­str­ev­er Microsoft. Steve Jobs zou afzien van een rechtza­ak tegen Microsoft ron­dom schend­ing van de copy­rightregels. Als tegen­presta­tie zou Microsoft $150 miljoen investeren om Apple te red­den. Toen Apple weer genoeg cash had, begon de groei van het Jobs-imperi­um waarin hij ver­schil­lende inno­vatieve en win­st­gevende pro­ducten op de markt bracht. iTunes, iPods, iPhones, Mac­Books en iPads; stuk voor stuk waren het grote suc­cessen die een ongek­ende win­st­gevend­heid lieten zien. Apple werd hier­door zelfs de num­mer 1 op de beurs: met een mark­tkap­i­tal­isatie van rond de $350 mil­jard ver­sloeg het Exxon Mobil als het groot­ste bedri­jf ter wereld.

Maar goed, nu is Steve Jobs afge­tre­den. Apple zou wel eens een koersval mee kun­nen gaan mak­en de komende jaren. Steve Jobs is immers dé man die Apple groot heeft gemaakt en die Apple groot kan houden. Zijn inno­vatieve, cre­atieve geest zou oneve­naar­baar zijn en zon­der Jobs als sterke man zou Apple nooit meer zo win­st­gevend kun­nen wor­den als met de i’-producten uit het Jobs-tijd­perk. Waar de koers­dal­ing mogelijk in het begin zal mee­vallen, zal een struc­turele dal­ing ingezet zijn.

Maar er zijn ook mogelijke rede­nen waarom het vertrek van Jobs niet voor een dal­ing van de beursko­ers zal zor­gen, namelijk:

  1. Jobs is al geruime tijd ziek en heeft al lang kun­nen toew­erken naar zijn vertrek. Daar­bij heeft hij heel secu­ur zijn opvol­ger kun­nen inwerken en zal de nalaten­schap van Jobs in goede han­den zijn. 
  2. Aan­deel­houd­ers hebben het vertrek van Jobs al ingeschat en dit is dus al ver­w­erkt in de beursko­ers. Het daad­w­erke­lijke vertrek zal de koers even omlaag bren­gen om daar­na weer te herstellen.
  3. Steve Jobs zal zich nog op de achter­grond voor Apple bli­jven inzetten en is dus niet geheel ver­loren voor Apple. 
  4. De rol van Steve Jobs wordt over­schat. Jobs heeft het al die jaren niet in z’n een­t­je gedaan en heeft een zeer bek­waam team van mensen om zich heen verza­meld die hun werk nog steeds goed kun­nen bli­jven doen, waar­door er intern geen paniek is en Apple gewoon op de oude voet door bli­jft gaan. 
  5. Wie weet welke inno­vatieve ideeën Jobs alle­maal nog in de Apple-kluis heeft liggen. Mogelijk ligt daar nog voor tien­tallen jaren aan goud materiaal.
  6. De koers van Apple zal zich zo ontwikke­len als die van Microsoft des­ti­jds. Bill Gates was bij Microsoft op z’n minst zo belan­grijk als Jobs bij Apple. Na zijn vertrek in juni 2008 was er een duidelijke dal­ing van het aan­deel, waar­na het na jan­u­ari 2009 weer opklom naar de oude niveaus. 

Nu de vraag wat u denkt. Dus wat is uw visie m.b.t. de vraag: Wat zal het vertrek van Jobs op lange ter­mi­jn met het aan­deel Apple doen?



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.