...

Financiele aardverschuiving mogelijk

19 juli 2008, 11:23 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Onder­schat de veerkracht van de Amerikaanse economie niet. De ellende is daar begonnen maar als de Europese banken haar won­den nog aan het likken zijn, zit­ten de Amerikaanse bannken, naar mijn mening, alweer in een nieuwe groeifase.

Ruim 5 jaar ben ik al bull­ish op grond­stof­fen en bear­ish op de dol­lar. Enige weken gele­den gaf ik al aan dat ik voor grond­stof­fen min­i­maal 6 – 12 maan­den een dal­ende trend verwacht. Inmid­dels zien we in de oliepri­js al een behoor­lijke ken­ter­ing. Thans kri­jg ik sterke aan­wi­jzin­gen dat de dol­lar bin­nenko­rt aan een mooie sti­jging kan beginnen.

In heb al vak­er aan­dacht geschonken aan de relatie tussen de dol­lar en de aan­de­len­mark­ten. Dit­maal wil ik uw aan­dacht ves­ti­gen op de ver­houd­ing tussen de Dow Jones en Euro/​Dollar. Al enige maan­den beweegt de Euro tussen de 153 en 160 tegen­over de dol­lar. Dit kan een con­tin­u­atiepa­troon zijn waar­na de Euro haar opmars gaat ver­vol­gen als de 160 over­tu­igend wordt door­bro­ken. Maar zelf kri­jg ik tech­nisch steeds meer aan­wi­jzin­gen dat de dol­lar aan kracht aan het win­nen is en dat de Euro dus in waarde zal gaan dalen. 

Overi­gens op geheel andere argu­menten bepaald is Bill Gross, man­ag­er van het groot­ste oblig­atie­fonds ter wereld ($129 mil­jard), van mening dat de Euro zwaar is overge­waardeerd en de komende jaren behoor­lijk lager kan.



Een sterke dol­lar is posi­tief voor de Europese beurzen vanu­it export oog­punt bekeken. Maar een sterke dol­lar is ook inter­es­sant voor Europese beleg­gers die willen beleggen in Amerikaanse aan­de­len. De Amerikaanse beurzen hebben zware klap­pen gekre­gen van de kredi­et­cri­sis en de dol­lar vooral klap­pen van het beleid van de FED. Maar er lijkt een ken­ter­ing in zicht. De kredi­et­cri­sis loopt bin­nen niet al te lange ter­mi­jn op haar einde. Onder­schat de veerkracht van de Amerikaanse economie niet. De ellende is daar begonnen maar als de Europese banken haar won­den nog aan het likken zijn, zit­ten de Amerikaanse bannken, naar mijn mening, alweer in een nieuwe groeifase. Bernanke lijkt zijn lesje ook geleerd te hebben en gestopt te zijn met geld strooien (heli­copter Ben)waardoor de dol­lar waar aan kracht kan winnen.

Ik gaf hier­boven al aan dat de euro/​dollar in een mogelijke top­fase zit die kan uit­mon­den in een lang­durige dal­ing van de euro. Maar tech­nisch zie ik nog een zeer inter­es­sante ontwik­kel­ing. Indi­en we een grafiek pro­duc­eren van de Dow Jones en deze cor­rigeren voor de koers­fluc­tu­aties van de Euro/​Dollar kri­j­gen we een inter­es­sant plaat­je. We zien dan dat de Dow Jones vri­jwel exact op het­zelfde niveau noteert als de low op 17 maart 2003. En die datum, 17 maart 2003, is pre­cies gelijk aan de low van de belan­grijk­ste Europese aandelenindices. 


Deze grafiek kunt u bek­ijken op http://​www​.gan​ntrad​er​.org/​n​l​/​c​o​l​u​m​n​s​/​f​i​n​a​n​c​i​e​l​e​a​a​r​d​v​e​r​s​c​h​u​i​v​i​n​g​m​o​g​e​l​i​j​k​/​i​n​d​e​x​.html

De bovenge­noemde argu­menten ver­sterken mijn visie dat de dol­lar een belan­grijk keer­punt nadert. Indi­en we beves­tig­ing kri­j­gen van deze analyse zullen de Europese aan­de­len­markt, en meer spec­i­fiek de AEX, daar sterk van kun­nen prof­iteren. Maar vergeet ook niet een gedeelte van uw ver­mo­gen in dol­lars te beleggen. De Amerika­nen gaan er alles aan­doen om hun ver­loren image als wereld­macht op economisch gebied te herwinnen. 

Wilt u zelf ook een eigen koers varen bij uw beleg­gin­gen en eigen analy­ses maken?

Gan­nTrad­er start op 1 sep­tem­ber opnieuw de suc­cesvolle cur­sus Cyclisch Beleggen. Meer info op http://​www​.gan​ntrad​er​.org/​n​l​/​c​u​r​s​u​s​s​e​n​/​c​y​c​l​i​s​c​h​b​e​l​e​g​g​e​n​/​i​n​d​e​x.php

U kunt daar ook een PDF bestand (10 pag­i­nas) down­load­en met uit­ge­brei­de info over de cursus.

Gan­nTrad­er

Jan van Gemeren


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.