...

FIN DE SIÈCLE

28 mei 2013, 08:26 | Robert Broncel | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De kruis­tocht tegen het steeds uit­bundi­ger” mon­e­taire beleid (rode draad van mijn columns) lijkt even zin­loos als die tegen de steeds uit­bundi­ger” CO2 uit­stoot. Sterk­er, de stortvloed aan goed­koop geld tegen de aanstor­mende cri­sis blijkt te werken”. In de V.S. en in Europa zit­ten we qua economis­che groei weliswaar net boven of onder de water­li­jn maar in Japan gaat het nu beter”, dus beslist geen aan­lei­d­ing niet op de inges­la­gen weg door te bli­jven gaan.


De heren belei­ds­mak­ers spreken weliswaar van een cri­sis zon­der toe te geven dat zij hier­van juist de ver­sterk­ers c.q. de aanstichters zijn geweest. Ze wensen zich niet neer te leggen bij de ver­stor­ing van de mon­e­taire sta­biliteit die koste wat het kost van vóór 2008 (voor zover daar­van sprake was) her­steld dient te wor­den. De cen­trale bankiers aangezet door de politi­ci zijn bereid daar­voor heel ver te gaan, ook al moet de integriteit van de vri­je mark­tvorm­ing hier­voor opz­ij wor­den gezet en ver­van­gen door een soort Sov­jet sti­jl cen­traal plan­beleid. Zolang de inflatie, rente en de com­modi­ties met het edel­metaal voorop onder druk bli­jven staan en de beurs mid­dels de groei van de geld­ho­eveel­heid met (loze) ver­mo­gensef­fecten bli­jft sti­j­gen, lijkt er geen reden tot opwind­ing behalve dan de kort­stondi­ge oprisp­ing van de Japanse Nikkei. Onze lieve heer” ver­hoede dat daar de rente nu serieus tot sti­j­gen tendeert. 

Smoke and mir­rors:
Hoewel buiten deze con­text bespeur je in de energiesec­tor een soort­gelijke ontwik­kel­ing, waar­bij de belan­gen in de fos­siele sec­tor die van de groene sec­tor vooral­snog volledig over­stem­men. Intussen wordt de winst verkre­gen met de goed­kopere fos­siele brand­stof­fen mid­dels de gevol­gen van natu­ur­ram­p­en ruim­schoots ingeleverd. Alleen hebben we het daarover liev­er niet. In wezen lev­en we onder bizarre smoke and mir­rors omstandighe­den die de maatschap­pelijke immoraliteit in de vorm van fraude, oplicht­ing en cor­rup­tie steeds meer in de hand werken.

Hoe komt dat? Een en ander heeft te mak­en met een mix van geves­tigde belan­gen die je samenge­bald ziet in:

a) diverse lob­bies w.o. de banken, olie‑, farma‑, en de wapenin­dus­trie.
b) de wed­erz­i­jdse afhanke­lijkheid van kiez­ers en gekozenen
c) gebrek aan inzet, ken­nis, kunde, dis­ci­pline en visie over de wijze waarop de economie en ecolo­gie met een behoor­lijk anticiperend ver­mo­gen ade­quaat aanges­tu­urd zouden moeten wor­den, zon­der de optre­dende booms and busts en in kli­maatopzicht de steeds grot­er wor­dende tegenstellingen.

Boe­merang:
Voor een serieuze ingreep is het intussen te laat. Het mon­di­aal opblazen van de papieren valuta’s richt­ing een groot zwart gat en het vernie­len van ons kli­maat is niet meer terug te draaien en kan niet anders dan op goed moment als een boe­merang op ons neerdalen.

Sub­ver­sief han­de­len:
Zoals Lenin in 1917 aan­gaf dat alle mid­de­len gewet­tigd waren om het kap­i­tal­isme te verni­eti­gen, kun je thans niet anders vast­stellen dat even­zo alle mid­de­len wor­den geheiligd om het hand­haven. Voor­beelden? De kun­st­matige 0‑lijn van de rente, de infla­toire geld­pers, de voort­durende manip­u­laties en machi­naties op de COMEX (futures beurs in New York) en het afgeven van geflat­teerde” index­ci­jfers kun­nen alle wor­den gerangschikt onder het hoofd van sub­ver­sief handelen.

Als gevolg van een en ander is er een ern­stige dis­con­nect’ ontstaan tussen de obligatie‑, aan­de­len- en huizen­mark­t­markt enerz­i­jds en de reële economie anderz­i­jds alsmede tussen het fysieke en papieren edel­metaal. Bij de vol­strekt vertek­ende vraag- en aan­bod­ver­houdin­gen gevoegd bij de val­u­tas­pan­nin­gen is de mark­t­pri­js in dol­lars in feite irrel­e­vant geworden.

De COMEX als trig­ger’
Het meest zorg­wekkend en ten­den­tieus zijn de acties om het (papieren) edel­metaal onder druk te houden, immers de barom­e­ter van het mon­e­taire sys­teem. Tegelijk tonen deze acties aan hoe groot de zorg aan de andere kant van de tafel” is gewor­den. Een uit de hand lopende goud- en zil­ver­pri­js (waar­toe alle aan­lei­d­ing is) zou direct het fail­li­et van het mon­e­taire sys­teem bloot leggen, ergo het einde hier­van gemakke­lijk kun­nen inlu­iden, goed­eren onbe­taal­baar mak­en (hyper­in­flatie) en daarmee de sociale chaos inlei­den. Bijgevolg dienen de acties op de COMEX als trigger/​symptomizer nauwlet­tend te wor­den gevolgd.

Zo zou vol­gens onbeves­tigde bericht­en de vraag naar fysiek goud al ruim 20 maal hoger liggen dan het aan­bod en voor zil­ver zou het zelfs gaan om een fac­tor van bij­na 50. De stri­jd tussen het papieren en fysieke edel­metaal zal echter alti­jd in het voordeel van de fysieke markt wor­den beslecht. De pre­mies lopen daar steeds verder op en de lev­erin­gen lopen achter. 

Met de jong­ste acties op de COMEX in april j.l. heeft JP Mor­gan naar het schi­jnt zich opnieuw ver­rijkt met een slordi­ge 100 miljoen ounces. Dat bleek mogelijk door eerst gigan­tisch short te gaan, daarmee de pri­js fors te drukken als gevolg waar­van de groot­ste goud-ETF GLD aanzien­lijk moest liq­uideren, zodat dit goud let­ter­lijk in de schoot van deze maf­fi­a­bank viel. Op grond hier­van mag je veron­der­stellen dat het manip­u­latiespel­let­je op de COMEX weer ver­leng­ing heeft gekre­gen. Immers, er staat opnieuw weer een beet­je brood op de plank”. Sterk­er, op deze wijze zullen ongetwi­jfeld ook andere bul­lion banks bij dit spel betrokken zijn.

De renteon­twik­kel­ing als trig­ger’
Een andere graad­me­ter is de renteon­twik­kel­ing, in het vooruitzicht dat de oblig­atiemarkt gezien de koop­woede van de cen­trale banken niets anders wacht dan een regel­rechte crash. 

Hoe valt aan een econoom uit te leggen dat de intrin­sieke waarde van het fiat­geld sti­jgt naar­mate ook de staatss­chuld en de geld­ho­eveel­heid sti­jgt en de waarde van het edel­metaal daar­ente­gen daalt. Even­min valt uit te leggen dat de rente op nul bli­jft staan, ter­wi­jl de schuld­hoogte mon­di­aal een ongek­end niveau heeft bereikt. Schuld wijst juist op een sterke vraag naar kap­i­taal. Even zot is het om de rente op de zgn. junk bonds maar iets hoger te zien liggen dan op zgn. invest­ment grade bonds. Dat scheelt thans niet meer dan 2 à 3 pun­ten, ter­wi­jl dit onder nor­male omstandighe­den wel 5 à 6 pun­ten zou zijn geweest. Risico’s wor­den ook op dit ter­rein nauwelijks of te weinig onderkend.

Om de rente laag te houden heeft de Fed al meer dan $2 biljoen aan schuld opgekocht. Bij het faseren of min­deren van de geld­ho­eveel­heid (QE) zou de rente niet meer in te dammen zijn en daarmee de economie defin­i­tief op de knieën wor­den gebracht. Dat zal onder het régime van de huidi­ge belei­ds­mak­ers nooit gebeuren. Het dreigen hier­mee heeft slechts tot doel de inter­esse in het edel­metaal te beteuge­len voor zover dat bij de afne­mende reserves nog lukt.

De derde trig­ger’
Dan is er het kaarten­huis van banken en bro­kers dat valt en staat met het ver­pan­den van cliën­ten­ver­mo­gens om daarmee hun eigen trades’ uit te voeren. Het inzetten van deze ver­mo­gens vormt een zeer serieuze bedreig­ing van het huidi­ge wankele even­wicht in het geval één van de onderliggende par­ti­jen onderuit gaat. Het recente voor­beeld van clear­ing house MF Glob­al in de V.S. ligt nog vers in het geheugen. Het gaat intussen om een slordi­ge $80 biljoen in zgn. cus­to­di­al cred­it mon­ey of ruim 2½ maal die som in 2007 of bij­na 2 maal het huidi­ge mon­di­ale bru­to prod­uct. Hieruit zou je kun­nen aflei­den dat het hele sys­teem in een elek­trische stoel is beland waar­voor slechts één druk op de knop vol­doende is. Hoe com­plex dit tra­vers in elka­ar steekt, moge blijken uit onder­staande schema’s.


Ter­mi­naal sta­di­um:
Belei­ds­mak­ers hoor je hierover net zomin als vooraf­gaand aan de ten­den­tieuze hypotheken in 2007. Het aanzetten tot bezuini­gen en las­ten­verzwarin­gen (too lit­tle, too late) doet in wezen grotesk aan in de omstandigheid dat thans het gehele mon­e­taire sys­teem op imploderen staat. Daarmee zijn we in een ter­mi­naal sta­di­um komen te verk­eren van een époque die ons veel wel­vaart heeft gebracht en die alleen nog ruime over­lev­ingskansen biedt door te investeren in inno­vatie en edel­metaal zoals dat ook in de jaren 30 het geval was. 

Robert Bron­cel
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.