Een biografietje van de rijkste mens ter wereld, dat wilden we u niet onthouden.
In maart 2010 kondigden we aan dat hij zijn slag sloeg en Bill Gates had onttroond als rijkste mens op aarde met een kapitaal van 53,5 miljard dollar, een (nou ja) luttel half miljard dollar of 1% meer dan Gates.
In Forbes’ lijst van 2011 (waar we eerstdaags zullen op terugkomen) prijkt Carlos Slim weer op nummer één met 74 miljard dollar, maar ditmaal met een respectabele voorsprong van 32% ten opzichte van Gates’ 56 miljard.
Wie is die man en hoe is hij er in geslaagd zulk een gigantisch kapitaal te vergaren?
Carlos Slim Helú
Bron: carlosslim.com
Carlos Slim Helú is geboren in 1940 in Mexico Stad met als ouders Libanese inwijkelingen. Naar Spaanse traditie draagt hij de familienamen van vader en moeder. Trouwens, Slim is afgeleid van de oorspronkelijke Arabische naam Salim, die zijn vader veramerikaniseerde toen hij de Mexicaanse nationaliteit bekwam. Het zakendoen leerde Carlos van zijn vader, die een florerende winkel runde en zich ook lanceerde in de handel in onroerend goed.
Naar vaders voorbeeld interesseerde zoon Carlos zich in geld en hoe het te verwerven. Op 12-jarige leeftijd bezat hij al aandelen en hij combineerde zijn middelbare studies met lesgeven in de wiskunde tegen ruime betaling. Enkele jaren nadat hij zijn universitair diploma behaalde, kon hij een tweetal bedrijven overnemen. Op 26-jarige leeftijd bedroeg zijn persoonlijk kapitaal 40 miljoen USD, waarmee hij een eigen immobiliënbedrijf oprichtte (Immobiliaria Carso). Dit bedrijf bestaat nog steeds als holding, waaruit in 1980 de Grupo Carso is ontstaan, een conglomeraat van diverse activiteiten zoals media, industrie, kleinhandel en telecommunicatie. De Grupo Carso, onder leiding van Carlos Slim, telt bijna 79.000 werknemers en realiseerde in 2010 een omzet van 5,2 miljard USD.
In 1996 scheurde de telecomafdeling zich af en beheert onder de naam Carso Global Telecom de activiteiten van Telmex, Telecel en América Móvil. Laatstgenoemd bedrijf nam in 2010 de ganse telecombusiness over voor 17,5 miljard USD, telt bijna 83.000 werknemers en realiseerde in 2009 een omzet van 16 miljard USD.
Een gedetailleerde lijst van Carlos Slims zakelijke successen is te bekijken op zijn eigen website.
Bovenstaande tabel geeft een overzicht van zijn zakelijke transacties gedurende de eerste 17 jaar nadat hij zijn studies had volbracht. Van de meeste van deze ondernemingen was hij minstens een bepaalde periode de voorzitter. Kenmerkend zijn de 3 participaties die hij deed in 1982, toen Mexico getroffen werd door een economische crisis. De initiatieven die Slim toen ondernam doen denken aan hetgeen Warren Buffett in analoge omstandigheden heeft gedaan: neem een gezond bedrijf over wanneer het goedkoop is.
Na 1982 ging de reeks overnemingen en participaties gewoon door en geleidelijk zien we andere activiteitsgebieden opduiken, zoals chemie, hotelwezen en uiteindelijk telecom, dat hem echt steenrijk heeft gemaakt.
Over zijn familiaal leven is weinig bekend. In 1967 huwde hij Soumaya Doumit waarmee hij zes kinderen had. In 1999 stierf zijn echtgenote en sindsdien leeft hij als vrijgezel.
Nu en dan is er wel kritiek te horen opdat hij een gigantisch persoonlijk kapitaal heeft verworven in een ontwikkelingsland, waar tot 20% van de bevolking in armoede leeft. Te noteren is, dat Slims kapitaal 5% bedraagt van Mexico’s bnp. Een groot deel van zijn macht komt van de monopolistische positie van Telmex, dat 90% van het telefoonverkeer in Mexico beheert.
Anderzijds moet gezegd worden, dat Carlos Slim, samen met o.m. Bill Gates en Warren Buffett, behoort tot ’s werelds grootste filantropen. Via zijn Fundacion Telmex financiert hij instellingen actief in opleidingen, sport en gezondheidszorg. Verder is er nog de Fundacion Carlos Slim Helu, sponsor van het Museo Soumaya in Mexico Stad. Ook steunt hij initiatieven voor historisch onderzoek en is hij co-organisator van sportevenementen.
Eveneens heeft hij aandacht voor natuurbehoud en steunt hij financieel de activiteiten van het World Wildlife Fund in Mexico.
Ruwweg heeft hij tot op heden 4 miljard dollar gespendeerd voor filantropie. Critici voegen eraan toe, dat dit bedrag overeenstemt met zijn dividenden van het afgelopen 20-tal jaren uit zijn participatie in enkele van zijn voornaamste bedrijven.
Op internationaal vlak ontving hij een reeks onderscheidingen en zo ontving hij in België de decoratie als Commandeur in de Leopoldsorde.
Op 28 januari 2011 vierde hij zijn 71ste verjaardag, maar aan stoppen denkt hij blijkbaar niet.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.