...

Figuur van de maand: Carlos Slim

26 mei 2011, 20:08 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Een biografi­et­je van de rijk­ste mens ter wereld, dat wilden we u niet onthouden.


In maart 2010 kondig­den we aan dat hij zijn slag sloeg en Bill Gates had ont­troond als rijk­ste mens op aarde met een kap­i­taal van 53,5 mil­jard dol­lar, een (nou ja) lut­tel half mil­jard dol­lar of 1% meer dan Gates.
In Forbes’ lijst van 2011 (waar we eerst­daags zullen op terugkomen) prijkt Car­los Slim weer op num­mer één met 74 mil­jard dol­lar, maar dit­maal met een respectabele voor­sprong van 32% ten opzichte van Gates’ 56 miljard.

Wie is die man en hoe is hij er in ges­laagd zulk een gigan­tisch kap­i­taal te vergaren?


alt
Car­los Slim Helú
Bron: car​losslim​.com

Car­los Slim Helú is geboren in 1940 in Mex­i­co Stad met als oud­ers Libanese inwij­kelin­gen. Naar Spaanse tra­di­tie draagt hij de fam­i­lien­amen van vad­er en moed­er. Trouwens, Slim is afgeleid van de oor­spronke­lijke Ara­bis­che naam Sal­im, die zijn vad­er ver­amerikaniseerde toen hij de Mex­i­caanse nation­aliteit bek­wam. Het zak­en­doen leerde Car­los van zijn vad­er, die een flo­r­erende winkel runde en zich ook lanceerde in de han­del in onroerend goed.

Naar vaders voor­beeld inter­esseerde zoon Car­los zich in geld en hoe het te ver­w­er­ven. Op 12-jarige leefti­jd bezat hij al aan­de­len en hij com­bi­neerde zijn mid­del­bare stud­ies met les­geven in de wiskunde tegen ruime betal­ing. Enkele jaren nadat hij zijn uni­ver­si­tair diplo­ma behaalde, kon hij een twee­t­al bedri­jven overne­men. Op 26-jarige leefti­jd bedroeg zijn per­soon­lijk kap­i­taal 40 miljoen USD, waarmee hij een eigen immo­bil­iënbedri­jf oprichtte (Immo­bil­iaria Car­so). Dit bedri­jf bestaat nog steeds als hold­ing, waaruit in 1980 de Grupo Car­so is ontstaan, een con­glom­er­aat van diverse activiteit­en zoals media, indus­trie, klein­han­del en telecom­mu­ni­catie. De Grupo Car­so, onder lei­d­ing van Car­los Slim, telt bij­na 79.000 werkne­mers en realiseerde in 2010 een omzet van 5,2 mil­jard USD.

In 1996 scheurde de tele­co­mafdel­ing zich af en beheert onder de naam Car­so Glob­al Tele­com de activiteit­en van Telmex, Tele­cel en Améri­ca Móvil. Laat­stge­noemd bedri­jf nam in 2010 de ganse tele­com­busi­ness over voor 17,5 mil­jard USD, telt bij­na 83.000 werkne­mers en realiseerde in 2009 een omzet van 16 mil­jard USD.

Een gede­tailleerde lijst van Car­los Slims zake­lijke suc­cessen is te bek­ijken op zijn eigen web­site.

alt

Boven­staande tabel geeft een overzicht van zijn zake­lijke trans­ac­ties gedurende de eerste 17 jaar nadat hij zijn stud­ies had vol­bracht. Van de meeste van deze onderne­min­gen was hij min­stens een bepaalde peri­ode de voorzit­ter. Ken­merk­end zijn de 3 par­tic­i­paties die hij deed in 1982, toen Mex­i­co getrof­fen werd door een economis­che cri­sis. De ini­ti­atieven die Slim toen onder­nam doen denken aan het­geen War­ren Buf­fett in analoge omstandighe­den heeft gedaan: neem een gezond bedri­jf over wan­neer het goed­koop is.

Na 1982 ging de reeks overne­min­gen en par­tic­i­paties gewoon door en gelei­delijk zien we andere activiteits­ge­bieden opduiken, zoals chemie, hotel­wezen en uitein­delijk tele­com, dat hem echt steen­rijk heeft gemaakt.

alt

Over zijn famil­i­aal lev­en is weinig bek­end. In 1967 huwde hij Soumaya Doumit waarmee hij zes kinderen had. In 1999 stierf zijn echtgenote en sinds­di­en leeft hij als vrijgezel.

Nu en dan is er wel kri­tiek te horen opdat hij een gigan­tisch per­soon­lijk kap­i­taal heeft ver­wor­ven in een ontwik­kel­ings­land, waar tot 20% van de bevolk­ing in armoede leeft. Te noteren is, dat Slims kap­i­taal 5% bedraagt van Mexico’s bnp. Een groot deel van zijn macht komt van de monop­o­lis­tis­che posi­tie van Telmex, dat 90% van het tele­foon­ver­keer in Mex­i­co beheert.

Anderz­i­jds moet gezegd wor­den, dat Car­los Slim, samen met o.m. Bill Gates en War­ren Buf­fett, behoort tot s werelds groot­ste filantropen. Via zijn Fun­da­cion Telmex financiert hij instellin­gen actief in oplei­din­gen, sport en gezond­hei­d­szorg. Verder is er nog de Fun­da­cion Car­los Slim Helu, spon­sor van het Museo Soumaya in Mex­i­co Stad. Ook ste­unt hij ini­ti­atieven voor his­torisch onder­zoek en is hij co-organ­isator van sportevenementen.

Eve­neens heeft hij aan­dacht voor natu­urbe­houd en ste­unt hij finan­cieel de activiteit­en van het World Wildlife Fund in Mexico.

Ruwweg heeft hij tot op heden 4 mil­jard dol­lar gespendeerd voor filantropie. Crit­i­ci voe­gen eraan toe, dat dit bedrag overeen­stemt met zijn div­i­den­den van het afgelopen 20-tal jaren uit zijn par­tic­i­patie in enkele van zijn voor­naam­ste bedrijven.

Op inter­na­tion­aal vlak ontv­ing hij een reeks onder­schei­din­gen en zo ontv­ing hij in Bel­gië de dec­o­ratie als Com­man­deur in de Leopoldsorde.

Op 28 jan­u­ari 2011 vierde hij zijn 71ste ver­jaardag, maar aan stop­pen denkt hij blijk­baar niet.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.