...

Feest op de beurzen

14 augustus 2008, 18:04 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Bull mar­kets climb a wall of wor­ry’, zo wordt wel eens gezegd. Dit cre­do doet de laat­ste weken wederom opgeld. Er zijn weinig posi­tieve aan­knop­ingspun­ten te vin­den die de mark­ten een stim­u­lans kun­nen bieden. Diverse drama­tisch slechte macro­ci­jfers ‑vooral in Europa- en een oplopende (mon­e­taire) inflatie, zijn niet echt ingrediën­ten voor een bull mar­ket. Desal­ni­et­temin wis­ten de beurzen de voeten aardig droog te houden en de korte sti­j­gende trend voort te zetten.

Bull mar­kets climb a wall of wor­ry’, zo wordt wel eens gezegd. Dit cre­do doet de laat­ste weken wederom opgeld. Er zijn weinig posi­tieve aan­knop­ingspun­ten te vin­den die de mark­ten een stim­u­lans kun­nen bieden. Diverse drama­tisch slechte macro­ci­jfers ‑vooral in Europa- en een oplopende (mon­e­taire) inflatie, zijn niet echt ingrediën­ten voor een bull mar­ket. Desal­ni­et­temin wis­ten de beurzen de voeten aardig droog te houden en de korte sti­j­gende trend voort te zetten. 

Sinds de bodem van juli zijn de inter­na­tionale indices cir­ca 10% her­steld. Dit her­s­tel vin­dt echter plaats bin­nen de dal­ende trend die vorig jaar is ingezet. Voor de korte ter­mi­jn is het her­s­tel bemoedi­gend. Zodra de indices erin sla­gen de huidi­ge weer­standen (de top­pen van juli en augus­tus) te door­breken, zou er een ral­ly kun­nen wor­den ontke­tend. Een verdere koerssti­jging van nog eens 10% ligt ver­vol­gens in de lijn der verwachtin­gen. Er is echter één grote mits: de ste­un­li­j­nen vanaf de bodem in juli mogen niet wor­den door­bro­ken. Mocht dat wel gebeuren, dan vallen de indices uit een oplopend wig­pa­troon. Deze door­braak genereert dan een koers­doel rond de laag­ste standen van dit jaar. 

Op week­ba­sis zijn de hoofd­schoud­er­pa­tro­nen overi­gens nog steeds niet geneu­traliseerd, waar­door de mark­ten kwets­baar bli­jven. Het is daar­ente­gen een posi­tief teken dat het pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen sinds de bodem in juli, vooral­snog intact is. Daarom mag er wel omhoog wor­den gekeken, maar lief­st wel met het neer­waartse risi­co afgedekt. De beweeglijkheid zal voor­lop­ig waarschi­jn­lijk hoog bli­jven. De afgelopen weken hebben we gezien dat een fluc­tu­atie van enkele pro­cen­ten bin­nen een uur nor­maal’ is. De markt bli­jft dus nerveus. 

Brent nog steeds op zoek naar de bodem

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147, maar zak­te daar­na hard naar bene­den. Anal­is­ten van Gold­man Sachs lieten reeds in een vroegti­jdig sta­di­um weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. Voor de korte ter­mi­jn kan dit sce­nario echter in de ijskast wor­den gezet. De oliepri­js daalde hand in hand met een zwakker wor­dende euro ten opzichte van de Amerikaanse dol­lar. Er is voor de korte ter­mi­jn een dal­ende trend ontstaan. De lange ter­mi­jn sti­j­gende trend bli­jft echter onver­min­derd intact. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn (rond $ 100) wordt door­bro­ken, kun­nen lange ter­mi­jn beleg­gers hun winst nemen. Vooral­snog is Brent-olie nog steeds op zoek naar de vol­gende bodem. Het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el rond $ 109 zou voor ste­un kun­nen gaan zorgen.

Euro op zoek naar de bodem

Nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari aan de bovenkant uit een driehoek brak, werd het hoog­ste punt rond $ 1,60 al snel bereikt. Dit niveau bleek ver­vol­gens te hoog gegrepen, want de euro liep stuk op deze bar­rière. Inmid­dels is de euro zelfs tot onder $ 1,50 gedaald. Het belan­grijk­ste val­u­ta­paar ter wereld onderg­ing hier­mee een forse ader­lat­ing. Aangezien de euro een maan­den­lang con­sol­i­datiepa­troon aan de onderkant heeft ver­lat­en, is het feest voor korte ter­mi­jn beleg­gers over. Beleg­gers met een zeer lange hori­zon kun­nen even­wel nog in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn neer­waarts wordt door­bro­ken, moeten zij zich zor­gen gaan mak­en. De sti­j­gende ste­un­li­jn vin­den we nu rond een niveau van $ 1,40. Wellicht dat de boven­z­i­jde van de driehoek rond $ 1,50 nog enige ste­un kan bieden.

S&P500 her­stelt bin­nen dal­ende trend

De index van de 500 groot­ste Amerikaanse bedri­jven toont veerkracht door de dal­ende trend vanaf juni te door­breken. De dal­ende trend die de S&P500 in okto­ber vorig jaar heeft ingezet, is daarmee echter nog niet ten einde. Ook de lagere bodem van juli ten opzichte van die in maart baart ons nog steeds zor­gen. Spec­u­latief ingestelde beleg­gers zouden kun­nen proberen te prof­iteren van een (fors) her­s­tel bin­nen deze dal­ende trend. Indi­en de ste­un­li­jn vanaf juli intact bli­jft, zou de bovenkant van het trend­kanaal (cir­ca 1350 pun­ten) kun­nen wor­den opge­zocht. De Nas­daq heeft inmid­dels het goede voor­beeld gegeven en test reeds de bovenkant van het trend­kanaal. Indi­en de Dow en S&P500 deze lijn kun­nen doortrekken, liggen er weer betere tij­den in het ver­schi­et voor beleg­gers. Vooral­snog is het zaak voor de Amerikaanse indices in ieder geval boven de sti­j­gende ste­un­li­j­nen te bli­jven. Mocht dat niet lukken, probeer dan tijdig het feest te ver­lat­en. En anders wens ik u in de tussen­ti­jd veel plezier.

Met vrien­delijke groet, 

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.