![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
‘Bull markets climb a wall of worry’, zo wordt wel eens gezegd. Dit credo doet de laatste weken wederom opgeld. Er zijn weinig positieve aanknopingspunten te vinden die de markten een stimulans kunnen bieden. Diverse dramatisch slechte macrocijfers ‑vooral in Europa- en een oplopende (monetaire) inflatie, zijn niet echt ingrediënten voor een bull market. Desalniettemin wisten de beurzen de voeten aardig droog te houden en de korte stijgende trend voort te zetten.
Sinds de bodem van juli zijn de internationale indices circa 10% hersteld. Dit herstel vindt echter plaats binnen de dalende trend die vorig jaar is ingezet. Voor de korte termijn is het herstel bemoedigend. Zodra de indices erin slagen de huidige weerstanden (de toppen van juli en augustus) te doorbreken, zou er een rally kunnen worden ontketend. Een verdere koersstijging van nog eens 10% ligt vervolgens in de lijn der verwachtingen. Er is echter één grote mits: de steunlijnen vanaf de bodem in juli mogen niet worden doorbroken. Mocht dat wel gebeuren, dan vallen de indices uit een oplopend wigpatroon. Deze doorbraak genereert dan een koersdoel rond de laagste standen van dit jaar.
Op weekbasis zijn de hoofdschouderpatronen overigens nog steeds niet geneutraliseerd, waardoor de markten kwetsbaar blijven. Het is daarentegen een positief teken dat het proces van hogere bodems en hogere toppen sinds de bodem in juli, vooralsnog intact is. Daarom mag er wel omhoog worden gekeken, maar liefst wel met het neerwaartse risico afgedekt. De beweeglijkheid zal voorlopig waarschijnlijk hoog blijven. De afgelopen weken hebben we gezien dat een fluctuatie van enkele procenten binnen een uur ‘normaal’ is. De markt blijft dus nerveus.
Brent nog steeds op zoek naar de bodem
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147, maar zakte daarna hard naar beneden. Analisten van Goldman Sachs lieten reeds in een vroegtijdig stadium weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. Voor de korte termijn kan dit scenario echter in de ijskast worden gezet. De olieprijs daalde hand in hand met een zwakker wordende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Er is voor de korte termijn een dalende trend ontstaan. De lange termijn stijgende trend blijft echter onverminderd intact. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn (rond $ 100) wordt doorbroken, kunnen lange termijn beleggers hun winst nemen. Vooralsnog is Brent-olie nog steeds op zoek naar de volgende bodem. Het eerste Fibonacci retracement level rond $ 109 zou voor steun kunnen gaan zorgen.
Euro op zoek naar de bodem
Nadat de Europese munteenheid in februari aan de bovenkant uit een driehoek brak, werd het hoogste punt rond $ 1,60 al snel bereikt. Dit niveau bleek vervolgens te hoog gegrepen, want de euro liep stuk op deze barrière. Inmiddels is de euro zelfs tot onder $ 1,50 gedaald. Het belangrijkste valutapaar ter wereld onderging hiermee een forse aderlating. Aangezien de euro een maandenlang consolidatiepatroon aan de onderkant heeft verlaten, is het feest voor korte termijn beleggers over. Beleggers met een zeer lange horizon kunnen evenwel nog in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, moeten zij zich zorgen gaan maken. De stijgende steunlijn vinden we nu rond een niveau van $ 1,40. Wellicht dat de bovenzijde van de driehoek rond $ 1,50 nog enige steun kan bieden.
S&P500 herstelt binnen dalende trend
De index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven toont veerkracht door de dalende trend vanaf juni te doorbreken. De dalende trend die de S&P500 in oktober vorig jaar heeft ingezet, is daarmee echter nog niet ten einde. Ook de lagere bodem van juli ten opzichte van die in maart baart ons nog steeds zorgen. Speculatief ingestelde beleggers zouden kunnen proberen te profiteren van een (fors) herstel binnen deze dalende trend. Indien de steunlijn vanaf juli intact blijft, zou de bovenkant van het trendkanaal (circa 1350 punten) kunnen worden opgezocht. De Nasdaq heeft inmiddels het goede voorbeeld gegeven en test reeds de bovenkant van het trendkanaal. Indien de Dow en S&P500 deze lijn kunnen doortrekken, liggen er weer betere tijden in het verschiet voor beleggers. Vooralsnog is het zaak voor de Amerikaanse indices in ieder geval boven de stijgende steunlijnen te blijven. Mocht dat niet lukken, probeer dan tijdig het feest te verlaten. En anders wens ik u in de tussentijd veel plezier.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.