DE FED GEEFT RALLY EEN NIEUWE ZET
Gisteravond besloot de centrale bank van de VS tot een volgende stap in zijn beleid de economie weer aan de praat te krijgen. De Fed maakte bekend om de komende zes maanden voor een bedrag van 300 miljard dollar staatsobligaties te gaan aankopen. De financiële markten waren volledig verrast. In een unanieme beslissing werd tevens besloten om de bestaande programma’s om hypotheekobligaties op te kopen verder voort te zetten. De Dow Jones-index veerde onmiddellijk op van een verlies eerder op de dag van 1 % naar een slotwinst van 1,2 %. Veel spectaculairder was de reactie op de obligatiemarkt. De rente op 10-jaars staatsobligaties daalde in een ruk met niet minder dan een 0,5 % naar 2,52 %. Ter vergelijking, dat is het equivalent van een stijging van 500 punten van de Dow Jones-index. De dollar verloor door deze actie behoorlijk terrein ten opzichte van de euro naar 1,3460.
De centrale bank had zich enkele maanden geleden reeds laten ontvallen dat het stimuleringsbeleid na de meest recente verlaging van de rente naar bijna 0 % nog niet voorbij was. Het zou desgewenst kunnen over gaan tot een beleid van “quantitative easing”, het aankopen van staatsobligaties. In feite betekent dat niets anders dan het op volle toeren laten draaien van de geldpersen daar de centrale bank deze staatsleningen koopt met zelf gecreëerd geld. Hiermee vergroot de centrale bank de hoeveelheid geld in omloop en bereikt zij hetzelfde als wanneer zij de rente zou verlagen. De doelstelling is dan ook om beleggingen in staatsleningen zeer onaantrekkelijk te maken en beleggers er toe aan te zetten hun risico-aversie opzij te zetten. Daardoor zou de rente op bedrijfsleningen en hypotheken verder kunnen dalen.
De centrale bank was in een eerder stadium reeds over gegaan tot het opkopen van hypotheekobligaties. En met succes want het beoogde doel – een forse verlaging van de hypotheekrente — werd er mee gerealiseerd. De rente op de 30-jarige hypotheekrente daalde van 6,5 % naar 5 %. De markten hadden verdere stappen op dit terrein echter totaal niet verwacht daar de gouverneur van de centrale bank – Ben Bernanke – de laatste tijd geen enkele indruk had gegeven tot deze stap over te willen gaan. Recente actie van de Bank of England – de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk – moeten hem en zijn collega’s van de Fed echter op andere gedachten hebben gebracht. De Bank of England was kortgeleden overgegaan tot het aankopen van Gilts – Engelse staatsobligaties – met als resultaat dat niet alleen de risicovrije rente maar ook de rente op bedrijfsleningen een behoorlijk eind was gedaald. De lagere hypotheekrente zou weer kopers naar de huizenmarkt moeten lokken in de komende maanden. Dat zou de huizenprijzen kunnen stutten en daarmee de bestedingsruimte van de Amerikaanse consument. Bovendien zou het de waarde van de hypotheekobligaties verhogen. En dat komt de banken dan weer ten goede. Deze hypotheekobligaties lagen immers aan deze kredietcrisis ten grondslag. Kortom, met deze maatregel slaat de Fed meerdere vliegen in één enkele slag.
De markten reageerden zoals gezegd volledig verrast. De Dow Jones-index zou de dag uiteindelijk sluiten op 7486 punten. Daarmee is deze index sinds de recente bodem van nog geen twee weken geleden van 6440 punten al weer met ruim 16 % gestegen. En dat in maar 8 beursdagen! Nog opvallender was de reactie van de bankaandelen. Deze waren al enige tijd bezig aan een verrassend sterke rally sinds de bodem van begin deze maand en gingen in reactie op het nieuws van gisteravond met nog eens 11 % verder omhoog. De veel gevolgde Keefe, Bruyette & Woods Bank-index – met daarin opgenomen de belangrijkste banken van de VS – is inmiddels gestegen naar 30,13 dollar. Minder dan twee weken geleden werd er nog een bodem gezet van 17,75 dollar. Een stijging van bijna 70 %. Hoezo bearmarket rally?
De centrale bank geeft hiermee aan alles in het werk te zullen stellen de economie van de VS niet verder te willen laten afglijden. De nood was ondertussen ook redelijk hoog met een economie die in het vierde kwartaal met 6,2 % was gekrompen en een werkloosheid die is gestegen tot 8,2 %. De afgelopen drie maanden verloor de Amerikaanse economie ruim 600.000 banen per maand. Of deze sensationele shocktherapie ook zal blijven werken zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden. De centrale bank heeft de vorige week ingezette baisse rally op de beurs in ieder geval weer een flinke zet gegeven. Vooral het herstel van de bankaandelen is opmerkelijk. Zonder een beter bankklimaat lijkt een verder herstel immers ondenkbaar.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
FED GEEFT RALLY EEN NIEUWE ZET
19 maart 2009, 13:06
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 9 / 12
|
Gisteravond besloot de centrale bank van de VS tot een volgende stap in zijn beleid de economie weer aan de praat te krijgen. De Fed maakte bekend om de komende zes maanden voor een bedrag van 300 miljard dollar staatsobligaties te gaan aankopen. De financiële markten waren volledig verrast. In een unanieme beslissing werd tevens besloten om de bestaande programma’s om