Er plots duikt de crisis weer op in het Midden Oosten, het is een groot probleem waarvan we alles eigenlijk nog niet precies in kaart kunnen brengen. Voor mij als analist, marktvolger zegt het weinig omdat ik ervan overtuigd ben dat die crisis onmogelijk over kan zijn. Het was al lang duidelijk dat de MOL weer ergens anders naar boven zou komen. Dat doet deze al zo lang, denk aan eerst Azië crisis, de Roebel crisis, de Internet of Tech bubbel crisis, boekhoudschandalen, 11 september en de gevolgen daarvan, de huizenbubbel en natuurlijk daardoor de bankencrisis. Voeg daar nu die Fata Morgana Crisis maar aan toe …
We merken het ook meteen dat de financiële markten schrikken als plots de mol weer ergens boven komt, zelfs terwijl de financiële markten op halve kracht draaien door het feestweekend op Wall Street en in de des betreffende regio want ook in het Midden Oosten blijven de markten dicht de 2e helft van de week. Zou het een strategische zet zijn geweest om het nieuws juist op dit moment naar buiten te brengen? Het lijkt er sterk op.
Toch kon je het al aan voelen komen als je blik intermarket gericht is, de stilte op de beurzen, de onrust op de valutamarkt waar de JPY werd opgezocht en de USD werd gedumpt, de traditionele obligatiemarkten waar het papier plots met 4% opliep (T‑Bond van 118 naar 123) en niet onbelangrijk, de vlucht naar het Goud de afgelopen periode.
Dubai:
Over Dubai moeten we het hebben nu in deze column, de luchtkastelen daar vielen al voor ieder op. Het duurste hotel, de grootste kunstmatige eilandengroep, de meest absurde indoor skipiste ter wereld en Palminvest kennen nog veel beleggers uiteraard. Je kon wachten op onrust daar, luchtkastelen kan men bedenken maar niet bouwen. Er moest een Manhattan in de woestijn komen, het moest het middelpunt van de wereld worden.
Kosten? Daar kijkt men niet naar, de Olie zal alles wel betalen toch? Bij dit soort projecten is er geld nodig natuurlijk, en waar klopt men dan bij aan? Juist, bij de banken, en hoe raar dan ook, ze geloven er ook nog in zodat er per sneltrein miljarden ter plekke werden getransporteerd tussen 2004 en 2008. Ja, u raad het al, wederom zitten er miljarden dollars opgesloten in een kansloos geheel. Nu Dubai niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen zijn de jaarlijkse kosten op het krediet niet meer zijn op te brengen wil niemand ze meer verzekeren zonder daar een MEGA grote premie op te vangen. De crisis is dus terug !!!
Domino-effect:
Dan voel ik snel aan dat men al snel zal verdedigen met, ach het is maar Dubai, een klein land en het is maar 40 miljard wel te verstaan en maar 55 miljard in totaal. Dat doet niet echt ter zake, de banken gaan opnieuw af moeten boeken op deze exotische beleggingen in vastgoed wat ervoor zal zorgen dat elders dezelfde problemen op zullen duiken. Denk hierbij aan de andere landen daar in de regio met Qatar, Bahrein en natuurlijk het wat grotere Saudi-Arabië.
Maar, in het bijzonder de grotere groeiregio‘s als Brazilië, India en China om er maar een paar te noemen. En tal van landen in Azië zoals Hongkong, Maleisië etc.. daar zit ook veel geld vast in projecten met hoog risico. Ze blijven broos, en dat is waar er nu plots nieuwe grote problemen uit voort kunnen komen. Dubai is mijn inziens maar een druppel op een hete plaat, wel is het de regio die er qua prestigedrang bovenuit steekt.
Laten we toch vooral leren van deze nieuwe toch wijze les, en vooral aan te nemen dat de crisis nog lang niet voorbij is zoals men ons dat wilde doen geloven.
Hieronder nog even wat over de credit default swaps, veel lezers vragen zich af wat dat precies is. Een beknopte en simpele uitleg kan hierbij een en ander voor u duidelijk maken.
Staatspapier:
Het zijn weer de default swaps in die regio die de markt de das omdoen, de kosten om de 5 jaar lening te verzekeren tot een standaard lening via een swap in Dubai bereikt donderdag een niveau van 571 basispunten, dat betekent dat het momenteel 571.000 dollar kost per jaar om een schuld van 10 miljoen dollar te verzekeren. In Qatar loopt het op tot 129.5 (do. 26 – 11) en dat vanaf 103.7, in Saudi Arabië van 90,4 tot 114.7 en in vanaf Bahrein van 194,5 tot 222. Zie het als een forse risicopremie, en hoe hoger de premie hoe hoger het risico natuurlijk. Zeker bij staatspapier dat meestal weinig risico met zich meebrengt zijn die premies nu torenhoog geworden.
Een credit default swap wordt gebruikt om het verzekeren van obligaties. In het geval dat de uitgever van de obligatie het geleende bedrag niet kan terugbetalen (default), zal de credit default swap dit verlies compenseren.
Voorbeeld:
Stel dat een obligatie op A een effectief rendement heeft van 10%, en de obligatie is in bezit van B. Dan wil B dit risico afdekken door het aangaan van een Credit default swap met een partij C. In deze overeenkomst wordt afgesproken dat B aan C een vast bedrag per jaar betaalt, bijvoorbeeld 2% van de hoofdsom ofwel 200 basispunten. In het geval de obligatie waardeloos wordt, of minder waard wordt dient C op de afgesproken datum aan de B de hoofdsom te vergoeden.
PS:
De Olie kan wel eens behoorlijk gaan dalen door deze toestanden in de regio, het enige betaalmiddel dat men daar nog bezit is met name Olie, die kan door de situatie aldaar op de markt worden gedumpt om extra inkomsten te genereren. De Olieprijs zien we al snel wegzakken tot onder de 75 dollar, het prijsdoel 65~67 dollar zie ik hierdoor wel makkelijk haalbaar.
Guy Boscart
US Markets