...

Fannie Mae: slagzij, nog niet zinkend

26 december 2004, 20:25 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De hypotheekreus Fan­nie Mae kri­jgt het hoe langer hoe moeil­ijk­er. Maar realiseert men zich wel de con­se­quen­ties als het echt slecht zou aflopen?

Fan­nie Mae: slagz­ij, nog niet zinkend

Het zijn harde tij­den voor de Fan­nie Mae. In onze col­umn Fan­nie Mae weer onder druk haalden we aan, dat de SEC (Secu­ri­ty Exchanges Com­mis­sion) de druk op deze Amerikaanse hypotheekgi­gant ver­hoogt. We ver­meld­den ook het mogelijk ontslag van twee top­man­agers. Dit is intussen een feit. De heer Franklin D. Raines (55) werd dins­dag 21 decem­ber 2004 ged­won­gen zijn voorzit­ter­splaats te ver­lat­en. Ook finan­cieel directeur J. Tim­o­thy Howard nam ged­won­gen ontslag. Dit is verwachte gevolg van jaren gesjoemel met de boekhoud­ing, verbloe­men van omzetten en zo verder.

Nu is het verwacht­en wat het lot zal zijn van de fir­ma in haar geheel. Eigen­lijk is het woord fir­ma’ hier niet op zijn plaats, Fan­nie is eerder een instelling van open­baar nut, die sinds 1938 de Amerikaanse hypotheek­markt overeind houdt. Zoials we in vorige col­umn aan­haalden, Fan­nie ver­leent zelf geen hypotheken, ze koopt ze van hypotheekver­len­ers, die met het ont­van­gen geld weer hypotheken kun­nen uitschri­jven. Fan­nie heeft geholpen de rentes laag te houden en sta­biel voor peri­odes tot 30 jaar. Onge­ho­ord lang. Miljoe­nen mensen hangen op deze wijze finan­cieel onrecht­streeks af van Fan­nie Mae. Een dominoposi­tie, een kaarten­huis als er iets mis­gaat. En er kan iets mis­gaan, iets heel serieus.

Er hangen wel 3 zwaar­den van Damo­cles boven Fan­nies hoofd. Het eerste zwaard heet Depart­ment of Jus­tice. Langs gerechtelijke kant kun­nen aan­klacht­en komen over crim­inele prak­tijken, wit­te­bo­or­den­crim­i­nal­is­teit weliswaar, en in de VS lacht men daar de laat­ste tijd niet mee.
Het tweede zwaard heet SEC. Deze com­missie heeft Fan­nie Mae opge­dra­gen haar omzet- en win­st­ci­jfers van de laat­ste 4 jaar te herzien. Dit kan lei­den tot een ver­lies van 9 mil­jard dol­lar (ca 6,7 mil­jard euro). Zwaard num­mer drie is Ofheo (Office of Fed­er­al Hous­ing Enter­prise Over­sight) dat beweert dat Fan­nie Mae 3 mil­jard min­der kap­i­taal bez­it dan de fir­ma aangeeft.

Ook de Fed (Fed­er­al Reserve, cen­trale bank) bemoeit zich ermee bij monde van haar voorzit­ter, Alan Greenspan, onder­li­jn­nde dat Fan­nie Mae en analoge fir­ma’s, zoals Fred­die Mac, een bedreig­ing vor­men voor de financiële sta­biliteit van de ganse VS. Want het kan jaren duren voor­dat Fan­nie Mae de cijfers toont die nodig zijn.

Zullen er intussen nog beleg­gers bereid zijn te investeren in de gek­wet­ste reus? Zal Fan­nie nog het geld vin­den om uit te brei­den? Tot op heden was dit laat­ste niet moeil­ijk: als semi-gou­verne­mentele organ­isatie kreeg Fan­nie op tijd en stond de miljoe­nen, neen, de mil­jar­den die nodig waren. Op basis van die pseu­do-onkwets­baarheid geloof­den de beleg­gers dat er niets mis kon gaan en kocht­en ze het aandeel. 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.