...

Fannie en Freddie zien einde naderen

21 juni 2010, 19:38 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De hypotheek­banken Fan­nie Mae en Fred­die Mac ver­liezen hun noter­ing op de beurs en daarmee komt voor hen de roem­loze finale in zicht. Finale, die de over­heid nog een gigan­tisch bedrag zal kosten.


Op 24 april 2009 vroe­gen we ons af, of het met Fan­nie & Fred­die nog slechter kon. Nu zijn we meer dan een jaar lat­er en het antwo­ord op deze vraag is, dat het inder­daad nog slechter kan.

Als we de beursko­ersen bek­ijken, wordt vlug duidelijk wat er aan de hand is.

alt

alt

Inder­daad, de beleg­gers hebben zich mas­saal afge­keerd van de aan­de­len. Vooral Fan­nie Mae, de groot­ste van de twee, bevin­dt zich al geruime tijd onder het 1 dol­lar­niveau maar Fred­die Mac doet het niet veel beter.

Op advies van Edward De M arco, chef van het toezicht­sor­gaan Fed­er­al Hous­ing Finance Agency (FHFA) hebben bei­de firma’s besloten tot een vri­jwillige’ delist­ing uit de NYSE vanaf 28 juni 2010. De heer De Mar­co gaf zijn advies op 15 juni 2010 en vanaf dan doken de koersen dog dieper weg dan ooit. De Marco’s bew­er­ing dat de door hem gead­viseerde delist­ing niets te mak­en had met de toekom­st­per­spec­tieven van bei­de banken, waren blijk­baar niet doorge­dron­gen tot bij de investeerders of, beter gezegd, wer­den straal genegeerd.

Wat gaat er gebeuren na 28 juni? De effecten­han­del van Fan­nie en Fred­die zal een peri­ode van wind­stilte ken­nen tot 7 juli. Vanaf 8 juli 2010 gebeurt deze han­del buiten­beurs, anders gezegd over the counter’ (OTC).

Maar daarmee is de kwest­ie van de red­ding van het twee­t­al nog niet van de baan. Om een finan­ciële cat­a­strofe met ver­reik­ende gevol­gen te ver­mi­j­den is vol­gens experten min­stens 160 mil­jard dol­lar nodig. Maar, voe­gen diezelfde experten eraan toe, de oper­atie zou nog veel en veel duur­der kun­nen zijn, tot 1.000 mil­jard dol­lar. Tegen zulke cijfers vallen de ver­liezen van Fan­nie en Fred­die, die in 2009 resp. 74 en 22 mil­jard dol­lar beliepen, in het niet. De kosten van ver­melde oper­atie zouden alle red­dings­ac­ties in de VS, inbe­grepen deze van de banken en de auto­con­cerns, veruit in de schaduw stellen.

Fan­nie en Fred­die hebben het afgelopen jaar ¾ van alle hypotheken voor privé-wonin­gen in de VS gefi­nancierd of er borg voor ges­taan. Deze insti­tuten zijn voor 80% eigen­dom van de Amerikaanse belast­ing­be­taler en ze hebben tot op heden 145 mil­jard dol­lar van hun opwaarts onbe­grens­de kredi­eten opgenomen. Ter­wi­jl de privé-markt voor immo­bil­iën­fi­nancier­ing op ape­gapen ligt, bli­jven Fan­nie en Fred­die kredi­eten garan­deren aan de consumenten.

Typ­isch is, dat ver­schil­lende onderne­min­gen die door de Amerikaanse over­heid finan­cieel ges­te­und zijn, nu al bezig zijn hun schuld in te lossen. Daar­van is bij Fan­nie en Fred­die niets te merken.

Eigen­lijk zouden Fan­nie en Fred­die allang fail­li­et moeten zijn, maar de voogdij van de over­heid maakt dit (vooral­snog) onmo­gelijk. Maar als de red­ding­sop­er­atie zoals hoger gezegd tot duizend mil­jard dol­lar zou oplopen, dan trekt ook de over­heid de stekker uit het stop­con­tact en dan tuime­len Fan­nie en Fred­die in een schi­er bodem­loze put. Het is te hopen dat tegen dan de economie in de VS het door Ben Bernanke vooropgestelde her­s­tel daad­w­erke­lijk heeft doorgevoerd.

Voor Fan­nie Mae en Fred­die Mac nadert het einde, zoveel is zeker.


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.