...

Fannie en Freddie in het nauw

26 november 2007, 22:10 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De gevol­gen van de cri­sis in de won­ing­sec­tor van de VS lat­en zich nog alti­jd gelden en nu komen ook de ver­strekkers van het basiskap­i­taal voor hypothe­caire lenin­gen in het gedrang. De aan­de­len kelderen en er wordt wan­hopig gezocht naar vers kap­i­taal.

Fan­nie en Fred­die in het nauw


In alle com­motie rond de sub­prime- en andere perike­len in ver­band met de kredi­et­cri­sis vallen de namen van hypotheekgi­gan­ten Fan­nie Mae (NYSE: FNM) en Fred­die Mac (NYSE: FRE) relatief weinig. Tijd dus om eens te kijken hoe dit twee­t­al het stelt.

Onder­staande grafieken spreken boekdelen.

In min­der dan een maand tijd zijn de koersen meer dan gehalveerd, waar­door ze nu op het koer­sniveau van een 10-tal jaren gele­den staan. En het kan wellicht nog lager. 

Het zweet staat het man­age­ment van bei­de semi-over­hei­ds­bedri­jven in de han­den. Ner­vositeit is troef. Zo liet Fan­nie Mae, de groot­ste van het duo, weten dat ze dit jaar geen 
2 USD div­i­dend denken uit te keren, maar wel ca 1 USD. Fred­die Mac heeft lat­en weten twee gespe­cialiseerde onderne­min­gen in dienst te hebben genomen om te zoeken naar mogelijkhe­den om het ver­loren kap­i­taal terug te win­nen. Ook bij Fan­nie Mae maakt men gewag van ini­ti­atieven om cash­flow te genereren. 

Zover is het gekomen: twee bedri­jven die al jaren op een berg dol­lars zit­ten, zoeken inten­sief naar geld. En die zoek­tocht zal niet van de poes zijn. Zo had­den ze voorgesteld om (een deel van) hun pref­er­en­tiële aan­de­len, aange­duid als cumu­la­tive stock’ van de hand te doen. Maar de over­heid laat hen dat niet toe, want aan een cumu­latief aan­deel is een wel­bepaald div­i­dend ver­bon­den. Als dit niet wordt uit­be­taald, mag het aan­deel niet ver­han­deld worden.

Dus bli­jft er de zg. non-cumu­la­tive stock’ over. Hier­bij bestaat de ver­plicht­ing m.b.t. betal­en van div­i­dend niet. Maar welke beleg­ger zal deze effecten willen kopen? Want als bij voor­beeld in het eerste kwartaal van 2008 besloten wordt geen div­i­dend te betal­en, dan ver­valt deze overeenkomst en moet ook lat­er niets betaald wor­den met terug­w­erk­ende kracht. 

Hoe staan de zak­en ervoor in de realiteit? Een tien­tal dagen gele­den, op 16 novem­ber ll., verkocht Fan­nie Mae voor 500 miljoen USD non-cumu­la­tive stock. Weliswaar ver­meldt de fir­ma op haar web­site dat het over deze wel­bepaalde soort aan­de­len gaat, maar is er wellicht terecht van uit­ge­gaan, dat vele beleg­gers hun doc­u­menten niet lezen, de grote noch de kleine let­ters. Maar zal dit nog een tweede keer lukken? 

Waarschi­jn­lijk heeft Fan­nie Mae nog de mid­de­len om het beloofde div­i­dend nog te betal­en, maar voor Fred­die Mac staat het water al tot de lip­pen. Het kap­i­taal van deze fir­ma staat bij­na op het alarm­peil. Bij een nor­maal’ bedri­jf dreigt in dit geval het fail­lisse­ment, maar bij een semi-staats­bedri­jf is dat anders. Omdat het bedri­jf kap­i­tal­en ver­strekt voor hypothe­caire toepassin­gen, houdt Fred­die Mac (net als Fan­nie Mae) mee de bouw­sec­tor van de VS in lev­en en in dit kad­er is geen fail­lisse­ment mogelijk. Zolang de over­heid nog genoeg kap­i­taal vrij heeft, natu­urlijk… In alle geval is er drin­gend min­i­mum 2 mil­jard, lief­st 4 mil­jard USD nodig om het bedri­jf weer gezond te mak­en. Tot op heden had Fred­die Mac geen betere ideeën dan het verkopen van non-cumu­la­tive stock, in navol­ging van sec­torgenoot en con­cur­rent Fan­nie Mae. 

De langer en langer wor­dende schaduw die de kredi­et­cri­sis werpt over heel wat economis­che en finan­ciële sec­toren heeft nu de top van de financier­ingspi­ramide bereikt. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.