![](/images/legacy-images/images/071126-jvb-+-american-home.gif)
Fannie en Freddie in het nauw
In alle commotie rond de subprime- en andere perikelen in verband met de kredietcrisis vallen de namen van hypotheekgiganten Fannie Mae (NYSE: FNM) en Freddie Mac (NYSE: FRE) relatief weinig. Tijd dus om eens te kijken hoe dit tweetal het stelt.
Onderstaande grafieken spreken boekdelen.
In minder dan een maand tijd zijn de koersen meer dan gehalveerd, waardoor ze nu op het koersniveau van een 10-tal jaren geleden staan. En het kan wellicht nog lager.
Het zweet staat het management van beide semi-overheidsbedrijven in de handen. Nervositeit is troef. Zo liet Fannie Mae, de grootste van het duo, weten dat ze dit jaar geen
2 USD dividend denken uit te keren, maar wel ca 1 USD. Freddie Mac heeft laten weten twee gespecialiseerde ondernemingen in dienst te hebben genomen om te zoeken naar mogelijkheden om het verloren kapitaal terug te winnen. Ook bij Fannie Mae maakt men gewag van initiatieven om cashflow te genereren.
Zover is het gekomen: twee bedrijven die al jaren op een berg dollars zitten, zoeken intensief naar geld. En die zoektocht zal niet van de poes zijn. Zo hadden ze voorgesteld om (een deel van) hun preferentiële aandelen, aangeduid als ‘cumulative stock’ van de hand te doen. Maar de overheid laat hen dat niet toe, want aan een cumulatief aandeel is een welbepaald dividend verbonden. Als dit niet wordt uitbetaald, mag het aandeel niet verhandeld worden.
Dus blijft er de zg. ‘non-cumulative stock’ over. Hierbij bestaat de verplichting m.b.t. betalen van dividend niet. Maar welke belegger zal deze effecten willen kopen? Want als bij voorbeeld in het eerste kwartaal van 2008 besloten wordt geen dividend te betalen, dan vervalt deze overeenkomst en moet ook later niets betaald worden met terugwerkende kracht.
Hoe staan de zaken ervoor in de realiteit? Een tiental dagen geleden, op 16 november ll., verkocht Fannie Mae voor 500 miljoen USD non-cumulative stock. Weliswaar vermeldt de firma op haar website dat het over deze welbepaalde soort aandelen gaat, maar is er wellicht terecht van uitgegaan, dat vele beleggers hun documenten niet lezen, de grote noch de kleine letters. Maar zal dit nog een tweede keer lukken?
Waarschijnlijk heeft Fannie Mae nog de middelen om het beloofde dividend nog te betalen, maar voor Freddie Mac staat het water al tot de lippen. Het kapitaal van deze firma staat bijna op het alarmpeil. Bij een ‘normaal’ bedrijf dreigt in dit geval het faillissement, maar bij een semi-staatsbedrijf is dat anders. Omdat het bedrijf kapitalen verstrekt voor hypothecaire toepassingen, houdt Freddie Mac (net als Fannie Mae) mee de bouwsector van de VS in leven en in dit kader is geen faillissement mogelijk. Zolang de overheid nog genoeg kapitaal vrij heeft, natuurlijk… In alle geval is er dringend minimum 2 miljard, liefst 4 miljard USD nodig om het bedrijf weer gezond te maken. Tot op heden had Freddie Mac geen betere ideeën dan het verkopen van non-cumulative stock, in navolging van sectorgenoot en concurrent Fannie Mae.
De langer en langer wordende schaduw die de kredietcrisis werpt over heel wat economische en financiële sectoren heeft nu de top van de financieringspiramide bereikt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.