...

Faites vos jeux

19 november 2004, 09:09 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Is er een ver­band tussen beleggen en ver­slav­ing aan fruitau­to­mat­en? Op het eerste gezicht ver te zoeken, bij nad­er inzien blijken er bro­kers te zijn, die net onze drang naar gokken benut­ten om tegen lage tarieven klanten aan te trekken, die net zoals in een gok­tent meer ver­liezen lij­den dan win­sten mak­en. Colum­nist Jan Van Besauw bekeek de sit­u­atie.
Faites vos jeux
Het hoeft geen betoog: kansspe­len zijn zo oud als het oud­ste beroep ter wereld. En met kansspe­len bedoe­len we niet Mens-erg­er-je-niet, ganzen­bor­den, whis­ten en zo. We hebben het over spe­len, zuiver voor het geld. Gokken dus. 
Het zit blijk­baar in onze genen. Arche­olo­gen del­ven antieke teer­lin­gen op of dinget­jes die dien­den voor bal­let­je-bal­let­je. In de Klassieke Oud­heid zei men: gokken is een manier om de wil van de goden te begri­jpen’. Een goed gevon­den excu­us, dat wel.

Staat­slo­ter­i­jen: geïnstitutionaliseerd gokken
Heden ten dage maakt men er een onder­scheid tussen legaal en ille­gaal gokken, de staat­slo­ter­ij en het casi­no tegen­over de pok­er- of black­jack­tent. In feite komt het alle­maal op het­zelfde neer: mensen spenderen hun cen­ten in de hoop ze snel en verveelvoudigd terug te zien. Wie steeds aan de win­nende kant staan, zijn de officiciële instellin­gen of de uit­baters van de casi­no’s of de gok­ten­ten. Die zek­er­heid winst te zullen mak­en op kosten van hun cliënteel is hun enige motivering. 
In de VS zien ze alles wat grot­er dan bij ons en het zal geen ver­won­der­ing wekken, dat daar een echte gokin­dus­trie is ontstaan, denk maar aan die stad mid­den in de woestijn.
In Las Vegas stru­ikel je over gok­ma­chines, tot in je hotelka­mer toe. Die (on)dingen lei­den regel­recht naar ver­slav­ing. Het is geen fun, het heeft geen uit­staans met amuse­ment, dat bedi­enen van de one-armed bandits.
Wat heeft dit alles nu uit­staans met beurstrans­ac­ties?

Beleggen beweegt zich voor velen in het schemerge­bied tussen gokken en zich ern­stig met de economie bezig houden. Vroeger zei men: spe­len op de beurs’. Wall Street als soort casi­no. Dit is een ver­keerd beeld, waaraan mensen zoals Guy Boscart zich storen. Een LONG- of een SHORT-posi­tie ope­nen is niet een gok­je wagen. Het is het nemen van een welover­wigen risi­co, gebaseerd op een onder­bouwd advies. Afhanke­lijk van de bro­ker waarmee je werkt kost een trans­ac­tie bij voor­beeld 11,- USD (Amer­i­trade) of 12,- euro (Alex).
Er zijn bro­kers die hebben ingezien, dat boven­ver­melde com­missielo­nen en acoounts een zekere drem­pel­waarde beteke­nen voor vele would-be beleg­gers. Ze willen een breed pub­liek aanspreken en daarom zijn ze al tevre­den als je een account bij hen opent van 2.000 dol­lar en houden ze hun trans­ac­tiekosten spec­tac­u­lair laag.
Een paar voor­beelden (Inter­ac­tive Brokers):
- een klant in de VS betaalt 0,01 dollar/​stuk als hij tot 500 aan­de­len ver­han­delt. Hij moet wel voor min­i­mum 100 stuks betal­en, dat is dus 1 dol­lar per trans­ac­tie, dus 10 aan­de­len kopen kost dan ook 1 dollar. 
- een klant in Ned­er­land moet 0,1% van het ver­han­delde pakket betal­en, met een min­i­mum van 4 dol­lar en max­i­mum 29 dollar.
Mooi, niet?
Hier­bij moet wel wor­den geno­teerd, dat het hun uit­slui­tend gaat om de day­trad­ing en dat men zoveel mogelijk in en uit­stapt met futures of opties of wat dan ook. De ingenomen posi­ties wor­den dan ook met gebruik van de mar­gin­mo­gelijkhe­den bij het sluiten van de mark­ten weer van de hand gedaan om zo weer met een nieuwe lei te begin­nen de dag erop. Als de mar­gin niet klopt, dan doet de bro­ker het wel voor jou. En dat kan soms pijn­lijk zijn, als je win­stverwacht­ing niet werd ingelost. 
Wat ook tot prob­le­men kan lei­den, is de mar­gin. Je marge is beperkt tot 50% van de waarde van het ver­han­delde pakket. Is je ver­lies grot­er, dan doet de bro­ker vrolijk flui­tend je posi­tie van de hand. Want de baas van het casi­no wil zijn winst ten allen tijde veilig stellen, vergeet dat niet. 
We had­den het nog niet over de fac­tor ver­slav­ing. Als je het aan­bod van trad­ing prod­ucts’ ziet, wordt veel duidelijk. Neem nu bij voor­beeld de eerder geciteerde Inter­ac­tive Bro­kers. We doen een greep uit hun aanbod:
- aan­de­len (long en short)
- futures
- future options
- fond­sen
- war­rants
- indices
En de lijst is niet compleet.
Doe hier­bij wat doel­gerichte réclame en de nietsver­moe­dende beleg­ger wordt een gokker, ver­leid door de fabelachtige win­sten, beloofd door o.a. de han­del in opties en futures.
O wee, als je je dol­lars hebt gespendeerd in een long-posi­tie op een future die op het einde van de dag een knauw kri­jgt. De fameuze hef­boom kan zow­el in de hoogte als in de dieperik gaan. 
Op de kort­ste keren heb je je 2.000 dol­lar ver­speeld. Wat doe je dan? Net als iemand die de jack­pot net niet won, doe je een nieuwe inzet. Met andere woor­den, je zet opnieuw 2.000 dol­lar op je account. En hop, daar gaan we weer.
Met deze col­umn willen we waarschuwen tegen de ver­lei­din­gen die uit­gaan van bro­kers met fenom­e­naal lage com­missielo­nen en lage instap­drem­pel (accounts). Ze doen dat niet voor niets. Een casi­no vraagt ook geen entreegeld voor de speelzaal. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.