...

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

27 maart 2008, 19:39 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De afgelopen week her­stelden de aan­de­len­mark­ten sterk. Of hier­mee het sein brand meester’ kan wor­den gegeven, is echter nog zeer de vraag. De recessie hangt nog steeds in de lucht en op de achter­grond wantrouwen bankiers elka­ar nog steeds. We hebben al vele malen eerder gesteld dat effecten­beurzen pas zullen her­stellen als het vertrouwen weer terugkomt en tegelijk­er­ti­jd de Amerikaanse huizen­markt bodemt. Vooral­snog is hier­van weinig te merken, de (tijdelijke) oplev­ing ten spijt.

De afgelopen week her­stelden de aan­de­len­mark­ten sterk. Of hier­mee het sein brand meester’ kan wor­den gegeven, is echter nog zeer de vraag. De recessie hangt nog steeds in de lucht en op de achter­grond wantrouwen bankiers elka­ar nog steeds. We hebben al vele malen eerder gesteld dat effecten­beurzen pas zullen her­stellen als het vertrouwen weer terugkomt en tegelijk­er­ti­jd de Amerikaanse huizen­markt bodemt. Vooral­snog is hier­van weinig te merken, de (tijdelijke) oplev­ing ten spijt.

De recent gepub­liceerde Amerikaanse macro-economis­che data spreken boekde­len: het con­sumenten­vertrouwen en de con­sumenten­verwacht­ing zijn tot onder het vriespunt gedaald. Boven­di­en blijkt dat het BBP in het vierde kwartaal met slechts 0,6% op jaar­ba­sis is geste­gen. Daar­naast daalden de lead­ing indi­ca­tors in feb­ru­ari voor de vijfde sequen­tiële maand. De sleu­tel ligt bij de huizen­markt en de gepub­liceerde cijfers daarover stem­men even­min tot opti­misme: de pri­js­dalin­gen houden aan en een bodem is nog niet in zicht. Anal­is­ten voorzien geen her­s­tel van de huizen­markt in de komende drie maan­den. Boven­staande impliceert dat de Amerikaanse economie weinig impulsen zal kri­j­gen van de con­sumentenbeste­din­gen die voor cir­ca tweed­erde de economie bepaalt. Als we naar het tech­nis­che plaat­je voor de lan­gere ter­mi­jn kijken, dan stemt dit ook niet posi­tief. Ondanks het her­s­tel van de afgelopen dagen bli­jven de Amerikaanse indices sinds okto­ber in een dal­ende trend. De Nas­daq en de S&P500 hebben zelfs lagere bodems gevor­md sinds jan­u­ari. De Dow Jones is vooral­snog gered’ door een belan­grijk niveau van 2006, maar of dit een garantie is voor een verder her­s­tel, valt nog maar te bezien. 

Rente veert op van bodem februari

Door­dat de aan­de­len­markt een onrustige tijd kende, vlucht­ten beleg­gers in staat­soblig­aties waar­door de rentev­er­goed­ing daalde. De rente is inmid­dels vanaf de dubbele bodem rond 3,9% opgeveerd. De dal­ende trend sinds de top van juli 2007 is even­wel intact en beves­tigt dat de rust nog niet is terugge­keerd. Al eerder werd de lange ter­mi­jn sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf 2005 door­bro­ken. Zolang de rente niet boven 4,31% weet uit te breken, bli­jft de dal­ende trend intact en is slechts sprake van een her­s­tel in de dal­ende trend. Na aftrek van 1,2% belast­ing en 3,3% inflatie (opwaarts herzien door Euro­stat), bli­jft schraal­hans keuken­meester. Dit zijn overi­gens de offi­ciële per­cent­ages. De werke­lijke inflatie ligt waarschi­jn­lijk veel hoger. Beleg­gers pref­er­eren blijk­baar een negatieve reële rente in com­bi­natie met het koer­srisi­co op oblig­aties, boven hoge div­i­den­dren­de­menten teza­men met het risi­co dat gelopen wordt met aandelen.

Nikkei her­stelt bin­nen dal­ende trend

De Japanse index weet maar niet te over­tu­igen en bli­jft rond­dolen in een hard­nekkig dal­ende trend. Ergo, het vertrouwen ebt steeds verder weg, de kort­stondi­ge oplev­ing ten spi­jt. De dal­ende weer­stand­sli­jn rond 14.000 pun­ten zal eerst moeten wor­den door­bro­ken, wil het beeld über­haupt weer posi­tief wor­den. De index is hard weggeza­kt richt­ing het ste­un­niveau rond 12.000 pun­ten. Aldaar bevin­dt zich een voor­ma­lige, hor­i­zon­tale weer­stand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 die nu ste­un is gewor­den. De vraag is nu waar de vol­gende bodem komt te liggen. De index zal op zijn minst boven het niveau rond 12.000 pun­ten dienen te bli­jven. Zodra dit niveau ook nog eens te hoog blijkt, moeten we vrezen voor opnieuw zeer fors lagere koersen. Een beleg­ger heeft in Japan nog steeds weinig te zoeken. Gezien het tech­nis­che beeld kan het nog wel geruime tijd duren voor­dat Japanse aan­de­len weer inter­es­sant worden.

DAX bal­anceert op de rand van de afgrond

De sti­jging die de Europese beurzen na het paasweekeinde hebben ingezet, oogt op het eerste gezicht sterk. Echter, hier­aan ligt een inhaal­race ten grond­slag, daar de Europese beurzen maandag ges­loten waren. Boven­di­en kun­nen we het her­s­tel aan­merken als een cor­rec­tieve beweg­ing bin­nen de dal­ende trend. Feit is dat zow­el de CAC40 als de DAX en de Eurostoxx50 een nieuw dieptepunt sinds jan­u­ari hebben bereikt, het­geen een veeg teken is. De Duitse index laat een angstaan­ja­gend patroon zien: de con­touren van een omkeer­pa­troon (kop en twee schoud­ers) zijn duidelijk zicht­baar. De DAX heeft ver­vol­gens de nek­li­jn door­bro­ken. Weliswaar her­stelde de index zich sterk, maar de dal­ende weer­stand sinds okto­ber ligt nog alti­jd dwars. Zelfs al zou deze wor­den door­bro­ken, dan ligt er rond 7000 pun­ten weer een zware horde. Kor­tom, één zwaluw maakt nog geen zomer. Het vertrouwen dient eerst weer terug te komen en dat kan nog geruime tijd duren. De prob­le­men zijn niet van de een op de andere dag opgelost. Boven­di­en komt het vertrouwen te voet, maar het gaat alti­jd te paard.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.