De afgelopen week herstelden de aandelenmarkten sterk. Of hiermee het sein ‘brand meester’ kan worden gegeven, is echter nog zeer de vraag. De recessie hangt nog steeds in de lucht en op de achtergrond wantrouwen bankiers elkaar nog steeds. We hebben al vele malen eerder gesteld dat effectenbeurzen pas zullen herstellen als het vertrouwen weer terugkomt en tegelijkertijd de Amerikaanse huizenmarkt bodemt. Vooralsnog is hiervan weinig te merken, de (tijdelijke) opleving ten spijt.
De recent gepubliceerde Amerikaanse macro-economische data spreken boekdelen: het consumentenvertrouwen en de consumentenverwachting zijn tot onder het vriespunt gedaald. Bovendien blijkt dat het BBP in het vierde kwartaal met slechts 0,6% op jaarbasis is gestegen. Daarnaast daalden de leading indicators in februari voor de vijfde sequentiële maand. De sleutel ligt bij de huizenmarkt en de gepubliceerde cijfers daarover stemmen evenmin tot optimisme: de prijsdalingen houden aan en een bodem is nog niet in zicht. Analisten voorzien geen herstel van de huizenmarkt in de komende drie maanden. Bovenstaande impliceert dat de Amerikaanse economie weinig impulsen zal krijgen van de consumentenbestedingen die voor circa tweederde de economie bepaalt. Als we naar het technische plaatje voor de langere termijn kijken, dan stemt dit ook niet positief. Ondanks het herstel van de afgelopen dagen blijven de Amerikaanse indices sinds oktober in een dalende trend. De Nasdaq en de S&P500 hebben zelfs lagere bodems gevormd sinds januari. De Dow Jones is vooralsnog ‘gered’ door een belangrijk niveau van 2006, maar of dit een garantie is voor een verder herstel, valt nog maar te bezien.
Rente veert op van bodem februari
Doordat de aandelenmarkt een onrustige tijd kende, vluchtten beleggers in staatsobligaties waardoor de rentevergoeding daalde. De rente is inmiddels vanaf de dubbele bodem rond 3,9% opgeveerd. De dalende trend sinds de top van juli 2007 is evenwel intact en bevestigt dat de rust nog niet is teruggekeerd. Al eerder werd de lange termijn stijgende steunlijn vanaf 2005 doorbroken. Zolang de rente niet boven 4,31% weet uit te breken, blijft de dalende trend intact en is slechts sprake van een herstel in de dalende trend. Na aftrek van 1,2% belasting en 3,3% inflatie (opwaarts herzien door Eurostat), blijft schraalhans keukenmeester. Dit zijn overigens de officiële percentages. De werkelijke inflatie ligt waarschijnlijk veel hoger. Beleggers prefereren blijkbaar een negatieve reële rente in combinatie met het koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen tezamen met het risico dat gelopen wordt met aandelen.
Nikkei herstelt binnen dalende trend
De Japanse index weet maar niet te overtuigen en blijft ronddolen in een hardnekkig dalende trend. Ergo, het vertrouwen ebt steeds verder weg, de kortstondige opleving ten spijt. De dalende weerstandslijn rond 14.000 punten zal eerst moeten worden doorbroken, wil het beeld überhaupt weer positief worden. De index is hard weggezakt richting het steunniveau rond 12.000 punten. Aldaar bevindt zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 die nu steun is geworden. De vraag is nu waar de volgende bodem komt te liggen. De index zal op zijn minst boven het niveau rond 12.000 punten dienen te blijven. Zodra dit niveau ook nog eens te hoog blijkt, moeten we vrezen voor opnieuw zeer fors lagere koersen. Een belegger heeft in Japan nog steeds weinig te zoeken. Gezien het technische beeld kan het nog wel geruime tijd duren voordat Japanse aandelen weer interessant worden.
DAX balanceert op de rand van de afgrond
De stijging die de Europese beurzen na het paasweekeinde hebben ingezet, oogt op het eerste gezicht sterk. Echter, hieraan ligt een inhaalrace ten grondslag, daar de Europese beurzen maandag gesloten waren. Bovendien kunnen we het herstel aanmerken als een correctieve beweging binnen de dalende trend. Feit is dat zowel de CAC40 als de DAX en de Eurostoxx50 een nieuw dieptepunt sinds januari hebben bereikt, hetgeen een veeg teken is. De Duitse index laat een angstaanjagend patroon zien: de contouren van een omkeerpatroon (kop en twee schouders) zijn duidelijk zichtbaar. De DAX heeft vervolgens de neklijn doorbroken. Weliswaar herstelde de index zich sterk, maar de dalende weerstand sinds oktober ligt nog altijd dwars. Zelfs al zou deze worden doorbroken, dan ligt er rond 7000 punten weer een zware horde. Kortom, één zwaluw maakt nog geen zomer. Het vertrouwen dient eerst weer terug te komen en dat kan nog geruime tijd duren. De problemen zijn niet van de een op de andere dag opgelost. Bovendien komt het vertrouwen te voet, maar het gaat altijd te paard.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.