EXIT!? NU EVEN NIET
Het valt niet mee elke 2 maanden een verklaring in elkaar te draaien waarbij je er voor moet zorgen dat het vertrouwen in een economisch herstel groeit zonder te hoge verwachtingen te wekken. Daarbij moet worden vermeld dat de schuldenlast onder controle is door aan te geven dat er geen aanvullend T‑bond inkoop programma van de FED komt, maar dat je wel voor op schema ligt met het lopende programma. Tenslotte moet er zo’n draai aan gegeven worden dat de markt accepteert dat je vooralsnog geen manier hebt kunnen bedenken om zonder economische terugval al die nieuwe dollars uiteindelijk weer uit de markt te trekken en te verbranden.
Met de wetenschap dat op de FED na, niemand nog een IOU met minder dan 4% rendement van Geithner wil kopen, ga ik er vooralsnog vanuit dat we na de zomer een aanvullend inkoopprogramma gepresenteerd krijgen. Ik ben absoluut gecharmeerd van Obama en geloof dat zijn wil om een betrouwbare en rechtvaardige president te zijn oprecht is, maar ieder half geïnformeerde snapt natuurlijk ook wel dat die exit strategie er niet komt en indien die er wel komt, deze niet zal worden uitgevoerd. Schulden moeten worden afbetaald en als het geld niet kan worden verdiend, zal het moeten worden bij-gedrukt. De BRIC landen zijn al volop bezig om hun onderlinge grondstof transacties middels “currency swaps” in hun eigen valuta, dus zonder tussenkomst van dollars, af te rekenen. Zij vragen zich terecht af waarom ze afhankelijk zijn van de dollar voor het betalen van producten die de Noord Amerikanen nooit te zien krijgen.
U betaalt de loodgieter of elektricien die bij u thuis een klusje komt doen toch ook met Euro’s en als u in het Verenigd Koninkrijk iets bestelt via internet betaalt u waarschijnlijk met Engelse ponden en mogelijk met Euro’s maar zeker niet met Amerikaanse dollars. Het is gewoon een bijzonderheid dat de dollar zo lang stand heeft gehouden als DE wereldmunt. Het zegt uiteindelijk vooral iets over het gebrek aan vertrouwen in de overige valuta. Het vertrouwen in de dollar t.a.v. waardevastheid slaat echt helemaal nergens op.
Er komen steeds meer scheurtjes in het fundament van de dollar voor zover er nog over een fundament gesproken kan worden. Waar de risico aversie beleggers naar T‑bonds en dollars dreef toen de aandelenmarkten en grondstoffenhandel instortte, waardoor de dollar van 1,60 naar 1,20 euro ging, heeft de dollar inmiddels de helft van deze correctie ongedaan gemaakt en zijn de DOW en de overige vooraanstaande indexen nog niet op een kwart daarvan. Als deze lijn zich voortzet zal de dollar een nieuwe all-time low zetten voordat de genoemde indices halverwege hun herstel zijn.
Met een nog altijd oplopende werkeloosheid zullen de consumenten uitgaven, welke 70% van het BNP van de VS vertegenwoordigen echt niet aantrekken. De gevreesde deflatie kan dus enkel en alleen worden voorkomen door de rente op hypotheken en overige leningen zo laag mogelijk te houden en deze zoveel mogelijk te verstrekken. Het aanbod van T‑bonds gaat de komende 2 jaar echt niet zakken en u en ik snappen blijkbaar beter dan een hoop analisten dat de markt gewoonweg niet voldoende middelen heeft om als deze T‑bonds te absorberen. De rente gaat bij gebrek aan interesse uiteindelijk zo hoog oplopen dat deze alleen kan worden betaald met nieuw uit te geven T‑bonds. Dat lijkt naar mijn mening in de verste verte niet op een exit strategie.
De VS gebruikt nu maar één exit en dat is een draaideur die alleen aan de binnenzijde een opening heeft. Je kunt de draaideur dan zo groot maken als je zelf wilt, maar uiteindelijk sta je toch weer gewoon binnen.
Het vreemde is dat iedereen die het nieuws een beetje volgt dit weet, maar dat er vreemd genoeg maar enkele figuren zijn die zich er daadwerkelijk druk over maken. De VS koopt tijd in de hoop dat de anderhalve “green shoot “ die men nu ziet (waar is me overigens niet duidelijk), binnen een jaar verandert in een compleet volgroeid bos. Waarom? Omdat het, hoe erg het ook klinkt, domweg hun beste kans is op het behoudt van hun welvaart en de dollar als wereldmunt. Ze staan echt met de rug tegen de muur, maar als er één volk op de wereld is dat in staat is om zich uit een dergelijke situatie te redden, dan zijn het de Amerikanen.
Het is allemaal een beetje dubbel. We hebben onze welvaart in wezen te danken aan de hoogmoed en dadendrang van westerse ( en later Aziatische ) ondernemers die uit waren op rijkdom en status. Zij waren bereid om enorme risico’s te nemen en velen van hen heeft dit weinig tot helemaal niets opgeleverd. Het aantal succesverhalen ligt een stuk lager. Zonder de vrije markt zou het welvaartsniveau de afgelopen 50 jaar niet of nauwelijks zijn toegenomen. Je kunt jezelf de vraag stellen of dat erg zou zijn, maar de groep mensen dat genoeg heeft aan wat eten en drinken in ruil voor 10 tot 12 uur noeste arbeid per dag is ook onder doorgewinterde socialisten niet erg groot.
De avonturiers moeten goed in de gaten worden gehouden om oplichterij en uitbuiting in de kiem te smoren, maar als het potentiële succes wordt weggenomen door nationalisaties en regulering, zullen de avonturiers een vishengeltje kopen en ergens op een zonnig strandje hun tijd uit gaan zitten. Niemand traint nog voor een marathon als er geen wedstrijden meer zijn. Laat de prikkel om te presteren in stand want als die wordt weggenomen zijn de rapen gaar.
Aan de Amerikanen zal het niet liggen. Moeten we ze daar dankbaar voor zijn? Née, want de prijs is hoog. Moeten we het accepteren? Ik denk van wel, de risico’s van een ineenstorting van de grootste economie ter wereld zijn gewoonweg veel te groot. Zowel de veiligheid als de welvaart zal wereldwijd onder druk komen te staan en ik geloof nooit dat we daar wél beter van worden. Het is een pijnlijke conclusie en mogelijk niet eens de juiste maar een verantwoord alternatief krijg ik niet verzonnen.
Jan Maarten Kops
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
EXIT!? NU EVEN NIET
30 juni 2009, 13:19
|
US Markets Redactie
| leestijd: 6 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Het valt niet mee elke 2 maanden een verklaring in elkaar te draaien waarbij je er voor moet zorgen dat het vertrouwen in een economisch herstel groeit zonder te hoge verwachtingen te wekken.