Het eerste Goudrapport 2009 dateert van nauwelijks drie maanden geleden maar de resultaten liegen er niet om : plus 2,6 %; plus 6,87 % en plus 39,49 % !
Beste Goldbug oftewel Fan van Goud,
U schafte zich mogelijk het GOUDRAPPORT in juli jongstleden aan, staat al op flinke winst en bent nu verlangend naar meer. Begrijpelijk! Dat zult u hier ook vinden, met nieuwe inzichten en ontwikkelingen en nieuwe potentieel profijtelijke tips.
Of…u heeft dat rapport indertijd misschien gemist, maar merkt dat de goudprijs meer en meer stijgt, dat er links en rechts over goud wordt geschreven en gesproken, en wilt nu de verloren tijd of die gemiste kans inhalen. Weet dan dat u zeker nog niet te laat komt!
We hadden zelf eerlijk gezegd ook het gevoel alsof we nog niet helemaal (of helemaal niet) over het gele edelmetaal uitgesproken waren dus vandaar dit GOUDRAPPORT BIS. Maar het is veel meer dan een addendum, het is een volledig nieuw rapport geworden. Niet om het vorige tegen te spreken, integendeel zelfs, maar eerder te zien als een zeer waardevolle aanvulling met tal van nieuwe inzichten, ontwikkelingen en natuurlijk het belangrijkste: drie goednieuwe tips.
Voor de nieuwkomers wordt wel alles gezegd wat ze vandaag nodig hebben to join the club, om ook een echte goldbug of goudkever te worden.
Laat ons kort even de prestaties van de tips uit het eerder verschenen rapport overlopen:
TIP 1: Laag risico. Dit betrof een fonds dat fysiek goud (en zilver) aanhoudt. Koers in juli 2009: 13,84. Koers vandaag (oktober 2009): 14,20. Een stijging van 2,6%. Houden.
TIP 2: Gemiddeld risico. Een producerende goudmijn van gemiddelde omvang naar kapitalisatie (mid-cap). Koers in juli 2009: 5,19. Koers vandaag 7,24. Een stijging van 39,49%. Winst nemen dus verkopen.
TIP 3: Hoog risico. Een zogenaamde junior goldminer (mijnbedrijf dat zich in het ontwikkelings- en exploratiestadium bevindt). Koers in juli 2009: 0,655. Koers vandaag: 0,70. Een stijging van 6,87 %. Houden.
Let wel: we zijn nog geen drie maanden verder. En zoals de Rolling Stones het zingen: Time, time, time is on my side. Of ook zoals in de soundtrack van een van de James Bond-films: We have all the time in the world. We hebben de tijd én we hebben de trend mee dus verwacht u aan verder stijgende koersen…
WAAROM STIJGT DE GOUDPRIJS?
REDEN NUMMER 1
Zo de dollar gaat, zo gaat goud — in de omgekeerde richting wel te verstaan!
Inderdaad: de USD-koers en de goudprijs zijn a.h.w. « vijanden » van elkaar en blijven dus liefst zo ver mogelijk van mekaar verwijderd. Bekijken we de periode van de laatste tien jaar, die ons het meest interesseert omdat daarin het goud aan een hernieuwde klim begon; dat was in het gezegende jaar 2002. De volgende EUR/USD grafiek moet u zo interpreteren: hoe meer de lijn stijgt, des te zwakker werd de dollar en hoe sterker de euro. Dit is geen unicum want die dollar daalde tegenover alle belangrijke munten ter wereld. Merk op de 6 jaar lang stijgende lijn, die werd onderbroken in de helft van 2008 (even sterker wordende dollar), om een hernieuwde stijging aan te vatten sinds begin 2009. Het lijdt bij ons geen twijfel dat de vorige top opnieuw bereikt zal worden en mogelijk zelfs overtroffen. Hoe verder u leest in dit rapport, hoe duidelijker onze overtuiging daarvan u zal overkomen en hoe meer bewijs we daarvoor zullen aanvoeren.
(grafiek A)
Spiegelen we deze trend aan de volgende grafiek:
De goudprijs over diezelfde periode…
(grafiek B)
Sinds 2002 dus een nieuwe klim van de goudprijs, inderdaad onderbroken in diezelfde periode juli 2008 tot januari 2009, om sindsdien de uptrend terug aan te vatten.De gelijkenissen zijn frappant; zouden beide grafieken in braille zijn dan zou zelfs een blinde dit kunnen opmerken.
De verklaring voor dit fenomeen, deze inverse verhouding tussen dollar en goud, ligt bij de rol die goud speelt als safe haven, als veilige haven tegen een verzwakkende USD, zeker ook omdat goud internationaal in dollar noteert. Zo is er ook de samenhang tussen de dollarkoers en de prijs van ruwe olie. Producenten verhogen de prijs ook omdat de dollar aan waarde verliest. Dit laatste zou ons echter te ver voeren om over uit te weiden.
De toekomst van de USD — tot nog toe nog altijd de wereld-reservemunt — ziet er ook niet zo best uit (met als gevolg een steeds lagere dollarkoers en een verder stijgende goudprijs), want wat lazen we begin deze maand in verschillende internationale publicaties:
“In the most profound financial change in recent Middle East history, Gulf Arabs are planning – along with China, Russia, Japan and France – to end dollar dealings for oil, moving instead to a basket of currencies including the Japanese yen and Chinese yuan, the euro, gold and a new, unified currency planned for nations in the Gulf Co-operation Council, including Saudi Arabia, Abu Dhabi, Kuwait and Qatar.”
Dit komt van de hand van de gereputeerde en alom gerespecteerde onderzoeksjournalist Robert Fisk. Wanneer dit gerealiseerd wordt — olie niet meer in dollars zal verhandeld worden zoals Iran bijvoorbeeld nu al doet — zal die dollar zijn huidige, al wankele, status definitief en volledig verliezen. « De Amerikanen » zullen zich wel weren als een duivel in een wijwatervat om dit te voorkomen, maar de ontwikkelingen voorspellen weinig goeds of succes. Met hun verminderde financiële slagkracht wordt ook hun politieke invloed op het wereldtoneel tanend.
REDEN NUMMER 2
Het vertrouwen in het algemeen bij de burger vandaag zit op een dieptepunt en heeft plaats gemaakt voor wantrouwen. Directe oorzaak: de Kredietcrisis. Wantrouwen dus in de politiek (enorme verkaveling van het politieke landschap), in beleggen (vastgoed en aandelen), in de eigen munt (prijsstijgingen), in de banken (die maar zeer moeizaam geld uitlenen), in de bankiers zeker die zich — zeer eufemistisch uitgedrukt — niet als « goede huisvaders » hebben gedragen. Een algemeen misnoegen heeft zich van de burger en belegger meester gemaakt.
Het enige tastbare op het gebied van beleggingen dat heeft standgehouden vorig jaar op het hoogtepunt van de crisis is…goud en goudbeleggingen.
Deze algehele risico aversie en het feit dat goud een zeer lage correlatie met andere assets heeft, leidt en zal er nog meer toe leiden dat de beleggers gaan investeren in het gele edelmetaal, ook bij wijze van diversificatie van de portefeuille. Tal van instrumenten staan vandaar tot hun beschikking: fysiek goud, aandelen in goudmijnen, trackers, turbo’s, noem maar op. Links er rechts hoor en lees je in diverse media over goud als belegging. Dit is géén teken van dat deze waarde al door jan-en-alleman wordt opgepikt, teken dat we reeds bij een top in de goudprijs zouden zijn aanbeland. Aan een echte rush op goud zijn we immers nog lang niet toe.
REDEN NUMMER 3
Centrale banken over de hele wereld worden minder geneigd om van hun goudvoorraad te scheiden, sterker nog: verscheidene hebben al…gekocht. Zuid-Afrika, Rusland, verschillende Arabische staten, en toen kwam onlangs het opmerkelijke bericht dat de economische reus China al jaren ook goud aan het kopen is op de open markt, in stilte aan het vergaren is geslagen.
Bij wijze van diversificatie en weg van de USD. Ze konden het blijkbaar niet meer aanzien dat hun reusachtige dollarbezittingen zo snel in waarde aan het afnemen zijn.
REDEN NUMMER 4
Net als koersdalingen verkopers aantrekken, lokken koersstijgingen — cf. de goudprijs — nieuwe kopers. Klaar en simpel. Een beweging, eens ingezet, zal zich ook blijven doorzetten tot een zeker punt, tot er « iets » gebeurt dat die beweging stopt. En daar zijn we dus nog lang niet aan toe. Naar onze weloverwogen en doordachte mening zal die beweging — de verdere stijging van de goudprijs — zich eerder nog versnellen…
REDEN NUMMER 5
Goud « ruikt » inflatie, voelt de geldontwaarding aan; degene die er al plaatsvindt en degene die nog komt. Zie ook verderop bij Belangrijke Ontwikkelingen: Technische Uitbraak.
BELANGRIJKE ONTWIKKELINGEN
TECHNISCHE UITBRAAK!
Bekijken we nogmaals grafiek B dan merken we dat de goudprijs reeds drie-vier maal de 1000 USD heeft genaderd en soms overschreden. Technisch gezien was de kans groot dat we vroeg of laat (maar eerder vroeg) dat ietwat magische niveau definitief zouden overwinnen. En dat is inderdaad gebeurd afgelopen september. De goudprijs staat op dit moment van schrijven (oktober 2009) op 1049 USD, tegelijk het nominaal hoogste niveau ooit.
Lopen we dan niet het risico om vandaag té hoog te kopen, te beleggen, te investeren, vraagt u zich misschien af? Zouden we stilaan geen hoogtevrees moeten krijgen?
Ons antwoord is kort en bondig: neen!
Volgende grafiek toont duidelijk de technische uitbraak (voor de techneuten onder u):
(copyright Golddrivers.com)
Nemen we de periode van 1979 – 1980, de eerdere periode dat goud « uitblonk » en de 800 USD haalde. Om daarna snel af te kalven en 20 jaar lang weinig of niets meer van zich te laten horen. Maar: dat betrof dus wel 800 USD in dollars van toèn, van in 1980. Absoluut niet meer te vergelijken met 800 USD van nu, anno 2009. Gecorrigeerd voor inflatie betekent 800 USD vandaag… 2176 USD! Kijkt u maar op de volgende grafiek:
(copyright The Daily Reckoning)
Zoveel is die dollar in waarde gedaald, inderdaad. Dat is wat inflatie doet; inflatie betekent immers letterlijk geldontwaarding. Dus eigenlijk was het vorige hoogtepunt van de goudprijs niet 800 maar…2176 dollar. In dit opzicht zijn we vandaag… pas halfweg… En je màg deze regel van « corrigeren voor inflatie » toepassen, ja, je moet hem zelfs toepassen, precies vanwege de rol die goud speelt als « vluchtheuvel », als « safe haven », als bescherming tegen inflatie. Goud heeft die rol altijd gespeeld en dat zal altijd ook zo blijven. Goud is « eindig », de voorraad ervan op aarde in beperkt, terwijl geld « oneindig » is en onbeperkt kan worden bijgedrukt.
Laat ons u een praktisch voorbeeld geven van inflatie, van geldontwaarding. In de jaren ’20 kon je een pak (kostuum) laten maken voor een briefje van 20 USD. Of je kon betalen met een goudstuk van 20 dollar, dat bleef hetzelfde. Vandaag in 2009 kan je voor dat briefje van 20 dollar misschien nog een stropdas kopen. Maar: dat goudstuk van 20 USD, bijvoorbeeld een Saint Gaudens, is ondertussen wel in waarde toegenomen tot 300 à 400 USD, ruim genoeg dus voor een nieuw pak! Mint condition coins, munten in absoluut onberispelijke staat, zijn vandaag zelfs duizenden dollars waard… Dat is wat de verwoestende geldontwaarding doet met géld…maar niet met goud…
(Saint-Gaudens Double Eagle)
Genoemde inflatie is er vandaag de dag nog niet. Nog niet! Maar goud « ruikt » ze vandaag al wel, goud stijgt in prijs ook omdat die inflatie er aankomt. Inflation Is Knokking At Our Door en ze zal zich tonen zo gauw de wereldeconomie weer op volle toeren draait. Dat kan ook niet anders met de ongebreidelde geldcreatie die we sinds de Kredietcrisis hebben meegemaakt. Quantitative easing is de mooie term van wat de centrale bankiers deden en doen:
“The term quantitative easing describes an extreme form of monetary policy used to stimulate an economy where interest rates are either at, or close to, zero. Normally, a central bank stimulates the economy indirectly by lowering interest rates but when it cannot lower them any further it can attempt to seed the financial system with new money through quantitative easing.”
(Wikipedia)
Hoe meer geld in omloop, des te lager de waarde ervan zal gaan. Hoe meer geld er gecreëerd wordt, hoe meer geldontwaarding. Volgende grafiek toont dit onomstotelijk vast :
(copyright The Daily Reckoning)
PRAKTISCH: DRIE TIPS
Tot daar deze Exclusieve Voorpublicatie van het GOUDRAPPORT 2009 BIS, vandaag uit, vers van de pers. Mis deze nieuwe kans om mee te doen niet want kijk naar de boven genoemde resultaten en zie wat u in die amper drie maanden gemist heeft. Volgen in totaal 19 pagina’s met onmisbare Tips om voordeel te halen uit de stijgende goudprijs. Bestellen doet u hier; een woord van mijn co-auteur Tom Lassing, een gereputeerd en bijzonder succesvol professioneel belegger, gekend van o.m. www.beursaccent.nl :
Goudrapport Bis
12⁄10 09:25
Zoals u vorige week allemaal heeft kunnen zien, is de goudkoers doorgebroken in nieuw technisch terrein. Goud is daarmee in een nieuwe fase gekomen en hoewel er natuurlijk altijd nog weer kans op een test is, praten we nu over een opwaartse beweging met mogelijk nog een test omlaag en niet meer over een test van de vroegere top…
Goud heeft haar kracht bewezen en steeds meer beleggers beginnen in te zien dat er misschien toch wel wat in dat goud verhaal zat.
In juli kwam ik samen met Marc Haagen met een goudrapport naar buiten. Dat goudrapport is nu niet meer verkrijgbaar. Wel hebben we besloten, in het licht van de recente goud doorbraak, om een nieuw rapport uit te brengen. Het ‘Goudrapport Bis’ met daarin drie interessante en kansrijke nieuwe posities en een ook heel interessante, maar zeer speculatieve bonus.
De bonus is er vooral voor die beleggers die wat speelgeld over hebben. Het is een ‘alles of niets’ positie die over en uit kan zijn, maar met hetzelfde gemak x10, x100 of misschien zelfs wel x1000 kan gaan… Alleen doen als u het geld kunt verliezen.
Het rapport is te bestellen voor 47,50 euro en wel hier: http://www.beursaccent.nl/goudrapport.html
Met vriendelijke groeten,
www.haageninvest.com