...

EXCLUSIEVE VOORPUBLICATIE : HET GOUDRAPPORT 2009 BIS !

12 oktober 2009, 09:55 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het eerste Goudrap­port 2009 dateert van nauwelijks drie maan­den gele­den maar de resul­tat­en liegen er niet om : plus 2,6 %; plus 6,87 % en plus 39,49 % !


Beste Gold­bug oftewel Fan van Goud,

U schafte zich mogelijk het GOUDRAP­PORT in juli jongs­tle­den aan, staat al op flinke winst en bent nu ver­lan­gend naar meer. Begri­jpelijk! Dat zult u hier ook vin­den, met nieuwe inzicht­en en ontwik­kelin­gen en nieuwe poten­tieel profi­jtelijke tips.

Of…u heeft dat rap­port inder­ti­jd miss­chien gemist, maar merkt dat de goud­pri­js meer en meer sti­jgt, dat er links en rechts over goud wordt geschreven en gespro­ken, en wilt nu de ver­loren tijd of die gemiste kans inhalen. Weet dan dat u zek­er nog niet te laat komt!

We had­den zelf eerlijk gezegd ook het gevoel alsof we nog niet hele­maal (of hele­maal niet) over het gele edel­metaal uit­ge­spro­ken waren dus van­daar dit GOUDRAP­PORT BIS. Maar het is veel meer dan een adden­dum, het is een volledig nieuw rap­port gewor­den. Niet om het vorige tegen te spreken, inte­gen­deel zelfs, maar eerder te zien als een zeer waarde­volle aan­vulling met tal van nieuwe inzicht­en, ontwik­kelin­gen en natu­urlijk het belan­grijk­ste: drie goed­nieuwe tips.
Voor de nieuwkomers wordt wel alles gezegd wat ze van­daag nodig hebben to join the club, om ook een echte gold­bug of goud­kev­er te worden.

Laat ons kort even de presta­ties van de tips uit het eerder ver­sch­enen rap­port overlopen:

TIP 1: Laag risi­co. Dit betrof een fonds dat fysiek goud (en zil­ver) aan­houdt. Koers in juli 2009: 13,84. Koers van­daag (okto­ber 2009): 14,20. Een sti­jging van 2,6%. Houden.

TIP 2: Gemid­deld risi­co. Een pro­duc­erende goud­mi­jn van gemid­delde omvang naar kap­i­tal­isatie (mid-cap). Koers in juli 2009: 5,19. Koers van­daag 7,24. Een sti­jging van 39,49%. Winst nemen dus verkopen.

TIP 3: Hoog risi­co. Een zoge­naamde junior gold­min­er (mijnbedri­jf dat zich in het ontwik­kel­ings- en explo­rati­es­ta­di­um bevin­dt). Koers in juli 2009: 0,655. Koers van­daag: 0,70. Een sti­jging van 6,87 %. Houden.

Let wel: we zijn nog geen drie maan­den verder. En zoals de Rolling Stones het zin­gen: Time, time, time is on my side. Of ook zoals in de sound­track van een van de James Bond-films: We have all the time in the world. We hebben de tijd én we hebben de trend mee dus verwacht u aan verder sti­j­gende koersen…

WAAROM STI­JGT DE GOUDPRIJS?

REDEN NUM­MER 1

Zo de dol­lar gaat, zo gaat goud — in de omge­keerde richt­ing wel te ver­staan!
Inder­daad: de USD-koers en de goud­pri­js zijn a.h.w. « vijan­den » van elka­ar en bli­jven dus lief­st zo ver mogelijk van mekaar ver­wi­jderd. Bek­ijken we de peri­ode van de laat­ste tien jaar, die ons het meest inter­esseert omdat daarin het goud aan een hernieuwde klim begon; dat was in het geze­gende jaar 2002. De vol­gende EUR/USD grafiek moet u zo inter­preteren: hoe meer de lijn sti­jgt, des te zwakker werd de dol­lar en hoe sterk­er de euro. Dit is geen unicum want die dol­lar daalde tegen­over alle belan­grijke munten ter wereld. Merk op de 6 jaar lang sti­j­gende lijn, die werd onder­bro­ken in de helft van 2008 (even sterk­er wor­dende dol­lar), om een hernieuwde sti­jging aan te vat­ten sinds begin 2009. Het lijdt bij ons geen twi­jfel dat de vorige top opnieuw bereikt zal wor­den en mogelijk zelfs overtrof­fen. Hoe verder u leest in dit rap­port, hoe duidelijk­er onze over­tuig­ing daar­van u zal overkomen en hoe meer bewi­js we daar­voor zullen aan­vo­eren.

(grafiek A)

Spiege­len we deze trend aan de vol­gende grafiek:
De goud­pri­js over diezelfde peri­ode…

(grafiek B)

Sinds 2002 dus een nieuwe klim van de goud­pri­js, inder­daad onder­bro­ken in diezelfde peri­ode juli 2008 tot jan­u­ari 2009, om sinds­di­en de uptrend terug aan te vat​ten​.De gelijkenis­sen zijn frap­pant; zouden bei­de grafieken in braille zijn dan zou zelfs een blinde dit kun­nen opmerken.

De verk­lar­ing voor dit fenomeen, deze inverse ver­houd­ing tussen dol­lar en goud, ligt bij de rol die goud speelt als safe haven, als veilige haven tegen een verzwakkende USD, zek­er ook omdat goud inter­na­tion­aal in dol­lar noteert. Zo is er ook de samen­hang tussen de dol­larko­ers en de pri­js van ruwe olie. Pro­du­cen­ten ver­hogen de pri­js ook omdat de dol­lar aan waarde ver­li­est. Dit laat­ste zou ons echter te ver voeren om over uit te weiden.

De toekomst van de USD — tot nog toe nog alti­jd de wereld-reserve­mu­nt — ziet er ook niet zo best uit (met als gevolg een steeds lagere dol­larko­ers en een verder sti­j­gende goud­pri­js), want wat lazen we begin deze maand in ver­schil­lende inter­na­tionale publicaties:

In the most pro­found finan­cial change in recent Mid­dle East his­to­ry, Gulf Arabs are plan­ning – along with Chi­na, Rus­sia, Japan and France – to end dol­lar deal­ings for oil, mov­ing instead to a bas­ket of cur­ren­cies includ­ing the Japan­ese yen and Chi­nese yuan, the euro, gold and a new, uni­fied cur­ren­cy planned for nations in the Gulf Co-oper­a­tion Coun­cil, includ­ing Sau­di Ara­bia, Abu Dhabi, Kuwait and Qatar.”

Dit komt van de hand van de gere­puteerde en alom gere­specteerde onder­zoek­sjour­nal­ist Robert Fisk. Wan­neer dit gere­aliseerd wordt — olie niet meer in dol­lars zal ver­han­deld wor­den zoals Iran bijvoor­beeld nu al doet — zal die dol­lar zijn huidi­ge, al wankele, sta­tus defin­i­tief en volledig ver­liezen. « De Amerika­nen » zullen zich wel weren als een duiv­el in een wijwa­ter­vat om dit te voorkomen, maar de ontwik­kelin­gen voor­spellen weinig goeds of suc­ces. Met hun ver­min­derde finan­ciële slagkracht wordt ook hun poli­tieke invloed op het wereld­toneel tanend.


REDEN NUM­MER 2

Het vertrouwen in het alge­meen bij de burg­er van­daag zit op een dieptepunt en heeft plaats gemaakt voor wantrouwen. Directe oorza­ak: de Kredi­et­cri­sis. Wantrouwen dus in de poli­tiek (enorme verkavel­ing van het poli­tieke land­schap), in beleggen (vast­goed en aan­de­len), in de eigen munt (pri­jssti­jgin­gen), in de banken (die maar zeer moeiza­am geld uitle­nen), in de bankiers zek­er die zich — zeer eufemistisch uitge­drukt — niet als « goede huis­vaders » hebben gedra­gen. Een alge­meen mis­noe­gen heeft zich van de burg­er en beleg­ger meester gemaakt.

Het enige tast­bare op het gebied van beleg­gin­gen dat heeft standge­houden vorig jaar op het hoogtepunt van de cri­sis is…goud en goudbeleggingen.

Deze alge­hele risi­co aver­sie en het feit dat goud een zeer lage cor­re­latie met andere assets heeft, lei­dt en zal er nog meer toe lei­den dat de beleg­gers gaan investeren in het gele edel­metaal, ook bij wijze van diver­si­fi­catie van de porte­feuille. Tal van instru­menten staan van­daar tot hun beschikking: fysiek goud, aan­de­len in goud­mi­j­nen, track­ers, turbo’s, noem maar op. Links er rechts hoor en lees je in diverse media over goud als beleg­ging. Dit is géén teken van dat deze waarde al door jan-en-alle­man wordt opgepikt, teken dat we reeds bij een top in de goud­pri­js zouden zijn aan­be­land. Aan een echte rush op goud zijn we immers nog lang niet toe.


REDEN NUM­MER 3

Cen­trale banken over de hele wereld wor­den min­der geneigd om van hun goud­voor­raad te schei­den, sterk­er nog: ver­schei­dene hebben al…gekocht. Zuid-Afri­ka, Rus­land, ver­schil­lende Ara­bis­che stat­en, en toen kwam onlangs het opmerke­lijke bericht dat de economis­che reus Chi­na al jaren ook goud aan het kopen is op de open markt, in stilte aan het ver­garen is ges­la­gen.
Bij wijze van diver­si­fi­catie en weg van de USD. Ze kon­den het blijk­baar niet meer aanzien dat hun reusachtige dol­lar­bezit­tin­gen zo snel in waarde aan het afne­men zijn.


REDEN NUM­MER 4

Net als koers­dalin­gen verkop­ers aantrekken, lokken koerssti­jgin­gen — cf. de goud­pri­js — nieuwe kop­ers. Klaar en sim­pel. Een beweg­ing, eens ingezet, zal zich ook bli­jven doorzetten tot een zek­er punt, tot er « iets » gebeurt dat die beweg­ing stopt. En daar zijn we dus nog lang niet aan toe. Naar onze welover­wogen en door­dachte mening zal die beweg­ing — de verdere sti­jging van de goud­pri­js — zich eerder nog versnellen…


REDEN NUM­MER 5

Goud « ruikt » inflatie, voelt de gel­dont­waard­ing aan; degene die er al plaatsvin­dt en degene die nog komt. Zie ook verderop bij Belan­grijke Ontwik­kelin­gen: Tech­nis­che Uitbraak.

BELAN­GRIJKE ONTWIK­KELIN­GEN

TECH­NIS­CHE UITBRAAK!

Bek­ijken we nog­maals grafiek B dan merken we dat de goud­pri­js reeds drie-vier maal de 1000 USD heeft genaderd en soms over­schre­den. Tech­nisch gezien was de kans groot dat we vroeg of laat (maar eerder vroeg) dat iet­wat magis­che niveau defin­i­tief zouden over­win­nen. En dat is inder­daad gebeurd afgelopen sep­tem­ber. De goud­pri­js staat op dit moment van schri­jven (okto­ber 2009) op 1049 USD, tegelijk het nom­i­naal hoog­ste niveau ooit.

Lopen we dan niet het risi­co om van­daag té hoog te kopen, te beleggen, te investeren, vraagt u zich miss­chien af? Zouden we sti­laan geen hoogtevrees moeten krijgen?

Ons antwo­ord is kort en bondig: neen!

Vol­gende grafiek toont duidelijk de tech­nis­che uit­braak (voor de tech­neuten onder u):

(copy­right Gold​drivers​.com)

Nemen we de peri­ode van 1979 – 1980, de eerdere peri­ode dat goud « uit­blonk » en de 800 USD haalde. Om daar­na snel af te kal­ven en 20 jaar lang weinig of niets meer van zich te lat­en horen. Maar: dat betrof dus wel 800 USD in dol­lars van toèn, van in 1980. Absolu­ut niet meer te vergelijken met 800 USD van nu, anno 2009. Gecor­rigeerd voor inflatie betekent 800 USD van­daag… 2176 USD! Kijkt u maar op de vol­gende grafiek:

(copy­right The Dai­ly Reckoning)

Zoveel is die dol­lar in waarde gedaald, inder­daad. Dat is wat inflatie doet; inflatie betekent immers let­ter­lijk gel­dont­waard­ing. Dus eigen­lijk was het vorige hoogtepunt van de goud­pri­js niet 800 maar…2176 dol­lar. In dit opzicht zijn we van­daag… pas halfweg… En je màg deze regel van « cor­rigeren voor inflatie » toepassen, ja, je moet hem zelfs toepassen, pre­cies van­wege de rol die goud speelt als « vluchtheuv­el », als « safe haven », als bescherming tegen inflatie. Goud heeft die rol alti­jd gespeeld en dat zal alti­jd ook zo bli­jven. Goud is « eindig », de voor­raad ervan op aarde in beperkt, ter­wi­jl geld « oneindig » is en onbeperkt kan wor­den bijgedrukt.

Laat ons u een prak­tisch voor­beeld geven van inflatie, van gel­dont­waard­ing. In de jaren 20 kon je een pak (kos­tu­um) lat­en mak­en voor een brief­je van 20 USD. Of je kon betal­en met een goud­stuk van 20 dol­lar, dat bleef het­zelfde. Van­daag in 2009 kan je voor dat brief­je van 20 dol­lar miss­chien nog een strop­das kopen. Maar: dat goud­stuk van 20 USD, bijvoor­beeld een Saint Gau­dens, is onder­tussen wel in waarde toegenomen tot 300 à 400 USD, ruim genoeg dus voor een nieuw pak! Mint con­di­tion coins, munten in absolu­ut onberispelijke staat, zijn van­daag zelfs duizen­den dol­lars waard… Dat is wat de ver­woes­tende gel­dont­waard­ing doet met géld…maar niet met goud…

(Saint-Gau­dens Dou­ble Eagle)

Genoemde inflatie is er van­daag de dag nog niet. Nog niet! Maar goud « ruikt » ze van­daag al wel, goud sti­jgt in pri­js ook omdat die inflatie er aankomt. Infla­tion Is Knokking At Our Door en ze zal zich tonen zo gauw de werelde­conomie weer op volle toeren draait. Dat kan ook niet anders met de onge­brei­delde geld­cre­atie die we sinds de Kredi­et­cri­sis hebben meege­maakt. Quan­ti­ta­tive eas­ing is de mooie term van wat de cen­trale bankiers deden en doen:

The term quan­ti­ta­tive eas­ing describes an extreme form of mon­e­tary pol­i­cy used to stim­u­late an econ­o­my where inter­est rates are either at, or close to, zero. Nor­mal­ly, a cen­tral bank stim­u­lates the econ­o­my indi­rect­ly by low­er­ing inter­est rates but when it can­not low­er them any fur­ther it can attempt to seed the finan­cial sys­tem with new mon­ey through quan­ti­ta­tive easing.”

(Wikipedia)

Hoe meer geld in omloop, des te lager de waarde ervan zal gaan. Hoe meer geld er gecreëerd wordt, hoe meer gel­dont­waard­ing. Vol­gende grafiek toont dit onom­stotelijk vast :

(copy­right The Dai­ly Reckoning)


PRAK­TISCH: DRIE TIPS

Tot daar deze Exclusieve Voor­pub­li­catie van het GOUDRAP­PORT 2009 BIS, van­daag uit, vers van de pers. Mis deze nieuwe kans om mee te doen niet want kijk naar de boven genoemde resul­tat­en en zie wat u in die amper drie maan­den gemist heeft. Vol­gen in totaal 19 pag­i­na’s met onmis­bare Tips om voordeel te halen uit de sti­j­gende goud­pri­js. Bestellen doet u hier; een woord van mijn co-auteur Tom Lass­ing, een gere­puteerd en bij­zon­der suc­cesvol pro­fes­sioneel beleg­ger, gek­end van o.m. www​.beur​sac​cent​.nl :

Goudrap­port Bis
1210 09:25

We zijn er weer eens met zijn tweeën voor gaan zit­ten.

Zoals u vorige week alle­maal heeft kun­nen zien, is de goud­ko­ers doorge­bro­ken in nieuw tech­nisch ter­rein. Goud is daarmee in een nieuwe fase gekomen en hoewel er natu­urlijk alti­jd nog weer kans op een test is, prat­en we nu over een opwaartse beweg­ing met mogelijk nog een test omlaag en niet meer over een test van de vroegere top…
Goud heeft haar kracht bewezen en steeds meer beleg­gers begin­nen in te zien dat er miss­chien toch wel wat in dat goud ver­haal zat.
In juli kwam ik samen met Marc Haa­gen met een goudrap­port naar buiten. Dat goudrap­port is nu niet meer verkri­jg­baar. Wel hebben we besloten, in het licht van de recente goud door­braak, om een nieuw rap­port uit te bren­gen. Het Goudrap­port Bis’ met daarin drie inter­es­sante en kan­srijke nieuwe posi­ties en een ook heel inter­es­sante, maar zeer spec­u­latieve bonus.
De bonus is er vooral voor die beleg­gers die wat speel­geld over hebben. Het is een alles of niets’ posi­tie die over en uit kan zijn, maar met het­zelfde gemak x10, x100 of miss­chien zelfs wel x1000 kan gaan… Alleen doen als u het geld kunt ver­liezen.
Het rap­port is te bestellen voor 47,50 euro en wel hier: http://​www​.beur​sac​cent​.nl/​g​o​u​d​r​a​p​p​o​r​t​.html

Met vrien­delijke groeten,

www​.haa​gen​in​vest​.com


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.