...

Evaluatie: Mijn verhaal over het jaar 2017

27 december 2017, 13:33 | Trader Guy | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Via deze col­umn wil ik mezelf in ieder geval eval­ueren hoe 2017 is ver­lopen en wat er in ieder geval niet goed is gegaan in vergelijk­ing met de andere jaren waar ik juist heel goed presteerde met zeer mooie resul­tat­en. Vooral de psy­chol­o­gis­che fac­tor speelt hier­bij een grote rol natu­urlijk met het ver­loop van de mark­ten in 2017 die wel met hele bij­zon­dere omstandighe­den te mak­en kre­gen. En toch had ik daar anders mee om moeten gaan, achter­af bekeken.

Eval­u­atie 2017:
Sim­pel­weg het was niet goed genoeg wat mij, als han­de­laar, betre­ft want ik heb niet kun­nen meeliften op wat er gebeurde op de finan­ciële mark­ten en dan doe je het gewoon­weg NIET GOED ofwel niet goed genoeg. Dat ontken ik niet, de markt heeft in feite alti­jd gelijk en ik heb te vaak dat gelijk aan de kant geschoven. Let wel, het is natu­urlijk niet zo dat ik zomaar wat doe maar ik bevond me in een soort eigen voorkeur fase” het­geen een zeer lastige sit­u­atie is voor een han­de­laar en waar je jezelf soms niet eens van bewust bent. Dat hoort bij ELKE beur­shan­de­laar en het is een psy­chol­o­gisch” prob­leem, het is niet alleen ikzelf die dit soort fas­es door­maak want je ziet het vak­er bij traders voorkomen. Het is zelfs zo dat als ze zich in deze sit­u­atie bevin­den zichzelf niet eens als dus­danig willen-kun­nen herken­nen. Het is ook alge­meen bek­end dat zoi­ets ten aller tijde aan de hori­zon glu­urt waar­door men er zich ook niet echt goed tegen kan bescher­men, wel is het belan­grijk om ervan te leren om het eerder te herken­nen. Maar de psy­cholo­gie tegen­over de markt, en log­i­ca van de markt spe­len hier een zeer grote rol bij, denk maar aan uzelf als u dit leest dan ga je heel veel din­gen ook bij uzelf herkennen.

De rede­nen tot dit alles zijn in feite een­voudig te herken­nen achter­af bekeken, mensen denken vaak te slim te zijn en vaak denken we dan dat er goeie beslissin­gen wor­den genomen waar­door dan wordt gedacht dat de gemaak­te keuzes de juiste zijn zelfs als blijkt dat het niet zo is. Bij de beur­shan­del is zoi­ets zeer herken­baar maar ook op andere vlakken zien we een soort­gelijk gedrag vaak voorkomen. Denk aan sport, poli­tiek, bedri­jfs strate­gie of relaties, op alle gebied denken we vaak dat het ene zal gebeuren ter­wi­jl we dan juist blind zijn voor al het andere. Denk aan een par­tij die veel zetels ver­li­est door een ver­keerde koers te varen in de poli­tiek of door bepaalde zak­en anders aan te pakken bij een bedri­jf ter­wi­jl de klant wat anders wil of juist bij het­zelfde wenst te bli­jven. Of een reeks ver­keerde aankopen bij een voet­balploeg zodat de verwachte resul­tat­en uit­bli­jven en de club plots moet ploeteren om pun­ten bij elka­ar te sprokke­len enz… Dan is een goeie eval­u­atie nodig om de strate­gie te veran­deren en vooral om te leren van het­geen er fout ging.

Door het bewi­js van het falen te negeren vat­ten we vaak bepaalde zak­en samen als toe­val of door dat de omstandighe­den dan plots totaal anders zijn dan verwacht. Op zich moet je iets alti­jd op tijd (of snel) zien te erken­nen als het niet loopt zoals je verwacht, maar geef dat dan maar eens toe? Zek­er wan­neer de con­clusie botst met een geschetst beeld lijkt het soms enorm moeil­ijk om dat snel toe te geven. Daar moeten we van leren en zek­er als je een tijd achter de feit­en aan­loopt, sneller een con­clusie trekken, sneller aan­hak­en op de werke­lijkheid, snel van mind­set wis­se­len. Dat is iets waar ikzelf snel weer goed aan moet gaan werken om de posi­tieve FLOW weer op te pakken, zelfs al lijkt de eerste gedachte wel de logis­che maar niet de prak­tis­che oploss­ing. Helaas zorgt het han­de­len op de beurs bij een ver­keerde inschat­ting al snel voor de nodi­ge finan­ciële schade en maak dat maar eens snel weer goed. Van­daar dat ook de drang om ver­liezen goed te mak­en vaak voor meer onrust bij de han­de­laar kan zor­gen waar­door je dan in een vicieuze cirkel terecht kan komen, niet de bedoel­ing maar soms wel een feit ofwel achter­af een constatering.

Hoe dan ook, tegen het einde van het jaar hebben traders maar 1 meet­punt en dat is het sal­do van de port­fo­lio op 31 decem­ber als het jaar afloopt. We run­nen bij US Mar­kets meerdere sig­naal­dien­sten ofwel abon­nementen en als we naar het resul­taat kijken dan is dat sim­pel­weg niet goed. Tot van­daag staan er 2 port­fo­lio’s in de plus, de andere 4 staan op ver­lies. Gelukkig is mijn Mon­ey Man­age­ment wel goed zodat ik op tijd ver­lies neem als het niet loopt zoals verwacht maar dat heb ik dus ook te vaak moeten doen in 2017. Er zat­en wel goeie maan­den tussen maar bij de afreken­ing staat er een onvoldoende.

De afgelopen dagen heb ik de trans­ac­ties nog even goed geë­val­ueerd (had ik ruim de tijd voor) om in te zien waar er een en ander niet liep zoals ik had verwacht en dan kom ik tot de con­clusie dat ik toch te vaak in de tegengestelde richt­ing han­delde door in te zetten op een dal­ing die er amper kwam. Zek­er wat betre­ft Wall Street zat dat niet goed omdat er daar geen enkele dal­ing met enige impact voor­bij kwam. Dan kan ik als han­de­laar wel inspe­len op iets wat ik denk dat er gaat gebeuren ter­wi­jl het dus niet komt, en daar zat ik dus vaak hele­maal fout. Daar zal ik in 2018 aan moeten werken, erken­ning in het­geen ik niet geloof of verwacht, de feit­en meer onder ogen zien. En er zijn veel din­gen de reveu gepasseerd waar­van ik dacht dat ze niet zouden kun­nen, denk aan de Dow Jones die 70 records neerzet in 2017 of dat het al 14 maan­den gele­den is dat de S&P 500 met meer dan 3% moest inlev­eren enz… Of wat denken we van de Bit­coin die van $1000 naar bij­na $20.000 ging? Op zich zak­en waar in feite iedereen als je ze vooraf meld je zou uit­lacht­en maar achter­af toch mogelijk blijken te zijn. Daarom zeg ik van nu hou reken­ing met het onmo­gelijke, dan kan het achter­af alleen maar mee­vallen, laat dat het mot­to voor 2018 wor­den voor wat betre­ft de MINDSET …

Dan nog even de zak­en op een rijt­je zetten: 

Zak­en die fout liepen of in ieder geval beter kunnen:

  • Te vaak voor eigen inzicht gaan ter­wi­jl de markt nadrukke­lijk maar 1 kant op ging
  • Vaak winst lat­en lopen om er slechter uit te stap­pen, soms met wat verlies
  • Com­mu­ni­catie was niet goed, kan en moet beter worden
  • Wat teveel in de markt ter­wi­jl er best af en toe rust genomen kan worden
  • Tijd nemen en goed evalueren
  • Vaak te snel fouten goed willen maken
  • Slechte FLOW over het alge­meer al zit­ten er wel enkele goeie peri­odes bij
  • Ook al zijn de waarderin­gen toren­hoog, als de markt hoger wil dan is dat zo

Zak­en die goed liepen in 2017:

  • Mon­ey Man­age­ment was goed
  • Ver­liezen niet te hoog lat­en oplopen
  • Het aan­tal trades lag niet te hoog maar kan met min­der denk ik
  • Transparantie cor­rect wat betre­ft de resultaten
  • Nieuw sys­teem met doel, stop en instap helpt en is min­der foutgevoelig
  • Voor­berei­din­gen op snellere com­mu­nic­tie zien er goed uit voor 2018

We gaan er alles aan doen om 2018 veel beter te lat­en verlopen:

  • Meer de markt vol­gen waar dat kan
  • Mon­ey Man­age­ment nog beter afstellen om ver­liezen te minimaliseren
  • Posi­tie 2 of 3 pas opne­men als posi­tie 1 op winst staat
  • Dat dus bij Guy Trad­ing, Polleke, TA Aan­de­len en Index Trading

Uit­er­aard kunt u aansluiten om de start van 2018 niet te mis­sen om via de aan­bied­ing lid te wor­den voor €25 tot 1 MAART, de nieuwe opzet die Daïm zal doen bij Alles of Niets samen met Guy Boscart zal voor­taan Index Trad­ing verder gaan. De naam Alles of Niets dekt de lad­ing niet meer, Index Trad­ing doet dat wel en we werken gewoon verder met €2000 en dus met MAX 2 posi­ties tegelijk. Inschri­jven kan via de link https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​.html

Zorg dat u zich inschri­jft om niet te mis­sen vanaf de nieuwe start, een nieuw jaar met nieuwe kansen en vooral een frisse blik op de markt. Proberen kan dus nu voor een ken­nis­mak­ing … we zien u graag als lid …

Met vrien­delijke groet,
US Mar­kets Trading

Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.