...

Europtimisme

5 oktober 2011, 07:30 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Ik had laatst een droom. In die droom was ik terug in mijn stu­den­ten­huis. Al mijn medestu­den­ten had­den door pok­er­wed­stri­jd­jes onder­linge schulden, maar had­den boven­di­en ook schulden met het gas­bedri­jf, de stroom­lever­anci­er, het waterbedri­jf, de slager, bakker en kruide­nier, de uni­ver­siteit, de wasserette en de boekhan­del. In de droom had ik het gevoel dat het niet lang meer zou duren of de licht­en en de ver­warm­ing zouden uit­gaan. De pok­er­schuld van de ene stu­dent aan mij maak­te dat ik de bakker niet kon betal­en, en soort­gelijke prob­le­men had­den ook de andere stu­den­ten. De maand was immers alti­jd een beet­je langer dan de studie­fi­nancier­ing. We maak­ten ruzie, erge ruzie, en som­mige stu­den­ten dreigden de arm­ste stu­den­ten uit het stu­den­ten­huis te zetten.


Toen zijn we samen gaan zit­ten in een grote ver­gader­ing om over­leg te ple­gen over de ontstane sit­u­atie. De eerste belan­grijke besliss­ing was dat we onze onder­linge schulden zouden ver­geten, en ons enkel zouden buigen over de schulden die we buiten het stu­den­ten­huis had­den. We leg­den de rekenin­gen en ons geld bijeen om de aller­be­lan­grijk­ste meteen af te betal­en: gas, elek­triciteit, water, uni­ver­siteit, en boekhan­del. Op die manier zouden we pro­duc­tief kun­nen bli­jven, voor ons betek­ende dat afs­tud­eren. Daar­na maak­ten we afsprak­en met de bakkers, de slagers, de wasserette en alle andere schuldeis­ers voor afbe­tal­ingsregelin­gen. En tenslotte sprak­en we af dat iedereen eerst de belan­grijk­ste kosten zou betal­en voor­dat er zelfs maar aan pok­eren gedacht kon wor­den. Het betek­ende dat we een tijd­lang de broekriem moesten aan­halen, maar we zouden erdoor komen. En we zouden ons nooit meer lat­en ver­lei­den om in dezelfde sit­u­atie te komen: voor­taan was pok­eren om geld ver­bo­den. Ach, en toen werd ik wakker.

Fan­tasme

Maar nadat ik wakker werd, droomde ik nog. Ik fan­taseerde over de uit­vaardig­ing van een Europese Veror­den­ing. Alle banken zouden voor­taan in over­hei­ds­be­heer komen en zon­der win­stoog­merk werken. Alle schulden van de lan­den van de Euro­zone onder­ling wer­den weggestreept, inclusief zogezegde rentev­er­plichtin­gen. De munt werd op goud­stan­daard gezet, en alle schulden met niet-Eurolan­den wer­den afbe­taald of er wer­den reële doel­stellin­gen daar­toe afge­spro­ken. Staat­soblig­aties wer­den voor­taan enkel aan de burg­ers van het des­be­tr­e­f­fende land verkocht, zodat de over­hei­d­suit­gaven direct ver­band met de draagkracht van de bevolk­ing hield. En er kwam een max­i­mum op salaris­sen, alles boven €300.000 per jaar werd in een spe­ci­aal invester­ings­fonds gestort, beheerd door de over­heid (lees Het Volk). Met het fonds wer­den pro­jecten bin­nen de EU gefi­nancierd met het exclusieve doel de werkgele­gen­heid te stim­uleren: voor­taan zou Europa boven alles de doel­stelling houden dat het in de hoogst mogelijke mate zou pro­duc­eren wat het con­sumeerde. Zo werd de samen­lev­ing in korte tijdspanne duurzaam.

Too big to bail

Alleen een volledi­ge vernieuwing van het mon­e­taire sys­teem kan soe­laas bieden. Alles wat voort­bor­du­urt op het oude rentesys­teem met de finan­ciële wereld in pri­vate han­den is een voortzetting van dit sys­teem, waarin schulden heen en weer wor­den geschoven en een promille van de bevolk­ing prof­i­teert ter­wi­jl de rest crepeert. De schulden verd­wi­j­nen niet, ze kun­nen alleen maar wor­den ver­plaatst. Maar Europa hoeft zich natu­urlijk feit­elijk alleen zor­gen te mak­en over de schulden die het heeft buiten Europa. Door de rest kan het zon­der­meer een streep trekken. Dan is de hele zaak gered en kun­nen we weer met volle kracht vooruit­gaan. Vijf minuten moed, heet dat. En er is reden tot opti­misme. Europa onder de hoede van de Lux­em­burg­er Junker verzet zich alvast tegen VS-min­is­ter Gei­th­n­er, die wil dat het Europese nood­fonds wordt ver­g­root zodat Grieken­land, daar­na Por­tu­gal, Span­je, Ital­ië (enfin u kent de lan­den in de Euro­zone wel) kun­nen wor­den gered”. Too big to fail heet dat in het jar­gon. Zo niet in Europa. Duit­s­land heeft bij monde van de min­is­ter van Finan­ciën al lat­en weten dat de laat­ste bij­drage van Duit­s­land aan het nood­fonds inder­daad de laat­ste zal zijn. Bij het aan­gaan van een cred­i­teur-deb­i­teur­re­latie dra­gen zow­el de schulde­naar als de schuldeis­er ver­ant­wo­ordelijkheid, en steeds luider klinkt het: too big to bail. Recht zo die gaat!

Mis­pel

Want de hele bank­sec­tor is natu­urlijk zo rot als een mis­pel, bijvoor­beeld omdat de ver­houd­ing tussen deposito’s en kredi­eten hele­maal zoek is, en moet dus hele­maal niet gered wor­den. En als die bank­sec­tor dreigt om te vallen door het Griekse fail­lisse­ment dan lijkt het moment aange­bro­ken om in één klap die hele sec­tor te nation­alis­eren en te beperken tot de enige taak die het bankwezen legit­imeert, namelijk het zijn van een plaats waar je je geld veilig kunt bewaren. Omdat duidelijk is gewor­den dat banken het vertrouwen dat ze werd gegeven stelsel­matig hebben geschon­den, omdat ze bijvoor­beeld investeren ver­war­den met speculeren, vertrouwen we die taak voor­taan toe aan invester­ings­fond­sen. Natu­urlijk, net als de stu­den­ten in mijn droom zullen we alle­maal eerst een stap­je achteruit moeten doen. Dat is dan ook een belan­grijke voor­waarde: iedereen moet een stap­je terug­doen, want anders veran­deren we ons gedrag niet. De Amerikaanse psy­chologe Son­ja Lyubomirsky schreef dat onder­zoeken in zow­el de psy­cholo­gie als de economie uitwi­jzen dat wan­neer enkel uw loon daalt, of wan­neer enkel u een foute invester­ing doet, of enkel uw baan verd­wi­jnt, u aanzien­lijk min­der tevre­den over uw lev­en wordt, ter­wi­jl als iedereen van arbei­der tot bankdi­recteur een stap terug moet doen de vol­doen­ing over uw lev­en vri­jwel onveran­derd bli­jft (New York Times 26 12 2008).

The dol­lar: their cur­ren­cy, their problem

Maar we hebben eerst een beet­je rust in de Euro­zone nodig. En die zal komen als de schi­jn­wer­pers weer op de VS zullen zijn gericht. Herin­nert u zich nog, Bernanke die tot drie keer toe de groeiramin­gen van de VS naar bene­den bijstelde? Het derde en vierde kwartaal van 2011 zullen al dus­danig min­der aan belastin­gen oplev­eren dat het zgn. schulden­pla­fond lang voor de gestelde ter­mi­jn (ruwweg, de vol­gende pres­i­dentsverkiez­ing) wordt bereikt. De Amerika­nen zullen in de loop van de komende maan­den merken dat their cur­ren­cy their prob­lem is. Op dit eigen­ste ogen­blik moet Europa zich op de bankna­tion­al­isatie voor­berei­den, om in decem­ber zon­der enige vorm van waarschuwing toe te slaan. Bam. Schulden saneren, regeling tre­f­fen met BRIC en OPEC, en klaar. Daar­na kun­nen we uitk­ijken naar decen­ni­alange economis­che sta­biliteit. Ein­delijk een stri­jd die wel degelijk voor Ker­st­mis gestre­den kan zijn.

Jarl Kam­p­en
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.