...

Europese beurzen worstelen met weerstand

23 februari 2007, 08:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Het stem­mings­beeld in de Verenigde Stat­en is deze week weer ver­be­terd. Waar de Dow nog steeds bin­nen de sti­j­gende trend beweegt, heeft de Nas­daq zelfs zware weer­standen gebro­ken. De tech­nolo­giebeurs is daarmee duidelijk op weg naar hogere niveaus. Ook in Azië heeft de Nikkei de uit­braak van vorige week beves­tigd met hogere koersen. Vooral­snog kun­nen de Europese beurzen dit tem­po niet vol­gen en lopen de indices tegen zware weer­standen aan. 


Na het bereiken van een nieuw hoogtepunt sinds 1884, lijkt de Dow Jones Index een pas op de plaats te mak­en. De weer­stand van het sti­j­gende trend­kanaal dat in decem­ber werd ingezet, stu­it vooral­snog de opmars op 12.796 pun­ten. Een eerste ste­un kun­nen we vin­den bij 12.599 pun­ten, zijnde de onderkant van het trend­kanaal. Bij het eventueel door­breken van deze ste­un kun­nen we ste­un verwacht­en op 12.553 pun­ten en ver­vol­gens op 12.477 pun­ten. De Nas­daq door­brak na een uit­braak uit de con­sol­i­datiedriehoek de belan­grijke 2.500-puntengrens. Hier­door dienen we sterk reken­ing te houden met een verdere sti­jging richt­ing 2.532 pun­ten, waar de sti­j­gende weer­stand­sli­jn uit novem­ber wacht. Op dit niveau zijn win­st­ne­min­gen niet uit­ges­loten. Mocht de oplopende ste­un­li­jn bij 2.462 pun­ten wor­den door­bro­ken, dan kun­nen we een terug­val verwacht­en tot de recent gevor­mde bodem op 2.431 pun­ten. Aangezien zich vol­doende ste­un aan­di­ent, is er vol­doende reden om posi­tief te zijn. De S&P500 beweegt zich com­fort­a­bel bin­nen de sti­j­gende trend. De weg naar de oplopende weer­stand op 1.475 pun­ten is deze week verder voort­gezet. Aan de onderkant van het trend­kanaal, dat in de afgelopen maan­den werd gevor­md, kan de index ste­un vin­den op 1.437 pun­ten. Met nog twee hor­i­zon­tale ste­un­niveaus op 1.420 en 1.409 pun­ten, lijkt ook hier het neer­waartse risi­co momenteel beperkt. 
Brent heeft moeite met weerstand
De afgelopen weken probeerde Brent-olie door de grens van $ 60 te breken. Deze pogin­gen stier­ven helaas in schoonheid. Don­derdag sloot de oliepri­js op $ 60,60 waarmee weer een nieuwe aan­val is ingezet. Op $ 50 bevin­dt zich het 50%-Fibonacci-niveau (geme­ten vanaf de bodem in 2003 en de top in 2006). De voor­ma­lige ste­un­zone tussen $ 58 en $ 60 bli­jft voor­lop­ig als een beton­nen weer­stand boven de markt hangen. Wel test de Brent momenteel de uit­braak van het dal­ende wig­pa­troon. Indi­en de uit­braak van dit patroon wordt beves­tigd, dan kan koers wor­den gezet naar de hoog­ste stand in de geschiede­nis van $ 78. Mogelijk vol­gt eerst een cor­rec­tie van de sti­jging vanaf het laag­ste punt op $ 51,50 dit jaar. Mocht de aan­val op de weer­stand sla­gen, dan wordt er een hogere bodem neergezet waarmee een verdere sti­jging van de oliepri­js wordt ingeluid. 

Sti­j­gende trend euro intact

In onze vorige analyse merk­ten we op dat de euro/​dollarkoers verder zou kun­nen sti­j­gen richt­ing $ 1,33 dan wel richt­ing de top­pen van 2005 op $ 1,35. Wel­nu, vooral­snog weet de koers niet boven de dal­ende weer­stand­sli­jn uit te breken, gevor­md door de bovenkant van de dal­ende, ver­bre­dende wig. De opmars werd ges­tu­it op $ 1,32. Wij zien dit meer als een adem­pauze in de verdere opmars. De hor­i­zon­tale ste­un op $ 1,29 is nog steeds intact, eve­nals de sti­j­gende ste­un­li­jn sinds september/​oktober vorig jaar. Hoewel we een terugtest kun­nen verwacht­en richt­ing deze ste­un­niveaus, bli­jft het totaalplaat­je posi­tief voor de euro. Zolang de koers boven $ 1,29 bli­jft, hand­haven we onze posi­tieve visie voor de euro. Een sti­jging van de euro is echter nadelig voor de Ned­er­landse aandelenkoersen.

DAX in gevecht met 7.000-puntengrens
De DAX rook de afgelopen dagen aan de 7.000-puntengrens, maar dit hoog­ste niveau uit de afgelopen zes jaar kon vooral­snog niet wor­den veroverd. De Duitse index test nog steeds de bovenkant van het trend­kanaal dat stamt uit de zomer­maan­den. Deze zware weer­stand vormt tevens de bovenkant van een gevaar­lijk wig­pa­troon dat vanaf decem­ber 2006 is gevor­md. Hier­door moet nog steeds reken­ing gehouden wor­den met win­st­ne­min­gen. Er is echter geen reden tot paniek. De eerste ste­un bevin­dt zich aan de onderkant van dit patroon op 6.914 pun­ten. Rond 6.795 pun­ten ligt een sterke ste­un­zone in de vorm van een dubbele top gevor­md in decem­ber 2000 en jan­u­ari 2001. Daar­naast is deze maand op dit niveau een koer­shi­aat gevor­md die als ste­un fungeert. Al met al vormt dit voor­lop­ig een ste­vig vangnet.
De CAC40 lijkt zich na de neer­waartse uit­braak uit het wig­pa­troon voor­lop­ig zijwaarts te bewe­gen. De eerstvol­gende ste­un ligt momenteel op 5.547 pun­ten. Een uit­braak boven de oplopende weer­stand op 5.751 pun­ten lijkt op dit moment nog een te zware horde. De Stoxx50 laat een­zelfde ver­loop zien, met een uit­braak aan de onderkant van het wig­pa­troon. Rond 4.185 pun­ten wacht echter een dubbele ste­un. Wellicht kun­nen de beurzen in de VS en Azië de indices hier over de streep trekken.

Met vrien­delijke groet,

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.