...

Europa hijst de stormbal

27 juli 2007, 08:26 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De voor­gaande weken hebben we reeds aangegeven dat er zich vele donkere wolken boven de aan­de­len­markt opstapelden. De (mon­di­ale) indices trokken zich de afgelopen weken echter niets aan van de negatieve fun­da­mentele fac­toren en wis­ten de sti­j­gende lijn voort te zetten. De sti­j­gende rente, de prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt en de sti­j­gende oliepri­js wer­den genegeerd. De markt heeft uit­er­aard alti­jd gelijk en het bli­jft belan­grijk om te kijken naar de tech­nis­che staat van de mark­ten. Zolang deze zich boven de ste­un­niveaus wis­ten te hand­haven, was er niets aan de hand. Aangezien vooral de Europese beurzen diverse ste­un­zones door­breken, is de storm­bal nu wel gehesen.


Het is opval­lend dat de Amerikaanse indices wel nieuwe hoogtere­cords kon­den bli­jven aan­scher­pen, maar dat de Europese mark­ten dit voor­beeld niet vol­gden. Sterk­er nog, de Dow Jones index gaf het goede voor­beeld door voor het eerst zelfs even de 14.000-puntengrens te passeren. De S&P500 wist eve­neens naar boven uit te breken, maar werd ver­vol­gens gegrepen door win­st­ne­min­gen. De Nas­daq liet eve­neens een duidelijk sti­j­gende trend zien. Door­dat de indices nu onder zware druk staan, komen diverse ste­un­niveaus in zicht. Een door­braak van deze niveaus zou voor mid­del­lange ter­mi­jn beleg­gers het licht op oran­je zetten. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen nog steeds rustig bli­jven zit­ten, want de trend bli­jft posi­tief aangezien de bodems en top­pen duidelijk hoger komen te liggen. Wel dient men de vinger aan de pols te houden.

Brent heeft last van de zon

Brent-olie is inmid­dels het koers­doel van $ 78 op een haar na genaderd. Dit koers­doel, tevens de all time high, is ontstaan nadat aan het begin van dit jaar het dal­ende wig­pa­troon werd ver­lat­en. Brent-olie zette ver­vol­gens een opmerke­lijk sterke sti­jging in. De licht­en staan nog steeds op groen, daar de sterk sti­j­gende ste­un­li­jn intact is. Pas als deze ste­un­li­jn wordt door­bro­ken, wordt het beeld neu­traal tot een niveau van $ 65 en negatief bij een door­braak hieron­der. Het lijkt erop dat de sjeiks de oliekraan rond de all time high weer wat verder hebben openge­draaid, zodat de pri­js weer wat kon dalen. Een te hoge oliepri­js speelt de alter­natieve energiepro­du­cen­ten te veel in de kaart. De pri­js van zonne-energie daalt bijvoor­beeld elke drie jaar met 20% van­wege een com­bi­natie van R&D en schaalver­grot­ing. De zon lev­ert boven­di­en per jaar 10.000 keer de hoeveel­heid energie die we op aarde per jaar gebruiken. Toch is het de vraag of bin­nenko­rt niet opnieuw een record voor de oliepri­js wordt geves­tigd. Gezien de fun­da­mentele fac­toren, zoals de aan­brek­ende vakantiepe­ri­ode, poli­tieke span­nin­gen en het orkaan­seizoen, bli­jft de opwaartse druk op de oliepri­js groot.

Euro test uitbraak

De euro is na een ver­woede stri­jd over­tu­igend door de weer­stand op $ 1,367 gebro­ken. Dit niveau cor­re­spon­deert met het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004. De neu­trale, mid­del­lange ter­mi­jn trend tussen $ 1,325 en $ 1,367 is daarmee ein­delijk aan de bovenkant ver­lat­en. Uit­er­aard bli­jft de lange ter­mi­jn trend onver­min­derd posi­tief zolang de euro boven $ 1,33 weet te bli­jven. Dit niveau cor­re­spon­deert met een meer­jarige sti­j­gende ste­un­li­jn. De euro slaagde er in om richt­ing het eerste koers­doel rond $ 1,38 te sti­j­gen. Dit is de bovenkant van het trend­kanaal. Mocht de euro nog sterk­er wor­den, dan zou de euro verder kun­nen doorsti­j­gen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoog­ste koers in 1992 van de voor­lop­er van de euro, de ecu. Hoewel we momenteel een terugtest zien van de uit­braak, bli­jft de blik opwaarts gericht. Zolang de euro boven dit uit­braakniveau weet te bli­jven, getu­igt dit van extra kracht. Aangezien een zwakke dol­lar in principe negatief is voor (dollar)gevoelige fond­sen, heeft dit een negatief effect op de AEX-index.

Eurostoxx50 onder zware druk

Het is een veeg teken dat de Europese beurzen zich niet hebben kun­nen optrekken aan de Amerikaanse indices. Daar­door kon er wor­den getwi­jfeld aan de koop­kracht. Boven­di­en wis­ten de Europese indices zich niet uit de neu­trale band­breedte te bevri­j­den, het­geen goed wordt geïl­lus­treerd door de brede Eurostoxx50. Deze index wist maar niet boven de zware weer­stand van 4.582 pun­ten uit te breken. De index daalde ver­vol­gens fors en brak zelfs aan de onderkant uit. De DAX en de CAC40 testen momenteel eve­neens belan­grijke ste­un­niveaus. Hier­bij is het belan­grijk dat de ste­un­zones, gevor­md door de top­pen van feb­ru­ari, wel stand weten te houden. Mocht­en deze niveaus defin­i­tief wor­den door­bro­ken, dan slaat het (korte en mid­del­lange ter­mi­jn) beeld om van neu­traal naar negatief. Hoewel er nog behoor­lijk veel dal­ingsruimte ligt voor­dat het lange ter­mi­jn beeld negatief wordt, kan men beter zor­gen de schaap­jes op het droge te hebben. Met de storm­bal in top gaat de haven op slot, dus zorg dat u niet op volle zee wordt over­vallen door het noodweer.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.