![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De voorgaande weken hebben we reeds aangegeven dat er zich vele donkere wolken boven de aandelenmarkt opstapelden. De (mondiale) indices trokken zich de afgelopen weken echter niets aan van de negatieve fundamentele factoren en wisten de stijgende lijn voort te zetten. De stijgende rente, de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de stijgende olieprijs werden genegeerd. De markt heeft uiteraard altijd gelijk en het blijft belangrijk om te kijken naar de technische staat van de markten. Zolang deze zich boven de steunniveaus wisten te handhaven, was er niets aan de hand. Aangezien vooral de Europese beurzen diverse steunzones doorbreken, is de stormbal nu wel gehesen.
Het is opvallend dat de Amerikaanse indices wel nieuwe hoogterecords konden blijven aanscherpen, maar dat de Europese markten dit voorbeeld niet volgden. Sterker nog, de Dow Jones index gaf het goede voorbeeld door voor het eerst zelfs even de 14.000-puntengrens te passeren. De S&P500 wist eveneens naar boven uit te breken, maar werd vervolgens gegrepen door winstnemingen. De Nasdaq liet eveneens een duidelijk stijgende trend zien. Doordat de indices nu onder zware druk staan, komen diverse steunniveaus in zicht. Een doorbraak van deze niveaus zou voor middellange termijn beleggers het licht op oranje zetten. Lange termijn beleggers kunnen nog steeds rustig blijven zitten, want de trend blijft positief aangezien de bodems en toppen duidelijk hoger komen te liggen. Wel dient men de vinger aan de pols te houden.
Brent heeft last van de zon
Brent-olie is inmiddels het koersdoel van $ 78 op een haar na genaderd. Dit koersdoel, tevens de all time high, is ontstaan nadat aan het begin van dit jaar het dalende wigpatroon werd verlaten. Brent-olie zette vervolgens een opmerkelijk sterke stijging in. De lichten staan nog steeds op groen, daar de sterk stijgende steunlijn intact is. Pas als deze steunlijn wordt doorbroken, wordt het beeld neutraal tot een niveau van $ 65 en negatief bij een doorbraak hieronder. Het lijkt erop dat de sjeiks de oliekraan rond de all time high weer wat verder hebben opengedraaid, zodat de prijs weer wat kon dalen. Een te hoge olieprijs speelt de alternatieve energieproducenten te veel in de kaart. De prijs van zonne-energie daalt bijvoorbeeld elke drie jaar met 20% vanwege een combinatie van R&D en schaalvergroting. De zon levert bovendien per jaar 10.000 keer de hoeveelheid energie die we op aarde per jaar gebruiken. Toch is het de vraag of binnenkort niet opnieuw een record voor de olieprijs wordt gevestigd. Gezien de fundamentele factoren, zoals de aanbrekende vakantieperiode, politieke spanningen en het orkaanseizoen, blijft de opwaartse druk op de olieprijs groot.
Euro test uitbraak
De euro is na een verwoede strijd overtuigend door de weerstand op $ 1,367 gebroken. Dit niveau correspondeert met het voormalig hoogste punt in 2004. De neutrale, middellange termijn trend tussen $ 1,325 en $ 1,367 is daarmee eindelijk aan de bovenkant verlaten. Uiteraard blijft de lange termijn trend onverminderd positief zolang de euro boven $ 1,33 weet te blijven. Dit niveau correspondeert met een meerjarige stijgende steunlijn. De euro slaagde er in om richting het eerste koersdoel rond $ 1,38 te stijgen. Dit is de bovenkant van het trendkanaal. Mocht de euro nog sterker worden, dan zou de euro verder kunnen doorstijgen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoogste koers in 1992 van de voorloper van de euro, de ecu. Hoewel we momenteel een terugtest zien van de uitbraak, blijft de blik opwaarts gericht. Zolang de euro boven dit uitbraakniveau weet te blijven, getuigt dit van extra kracht. Aangezien een zwakke dollar in principe negatief is voor (dollar)gevoelige fondsen, heeft dit een negatief effect op de AEX-index.
Eurostoxx50 onder zware druk
Het is een veeg teken dat de Europese beurzen zich niet hebben kunnen optrekken aan de Amerikaanse indices. Daardoor kon er worden getwijfeld aan de koopkracht. Bovendien wisten de Europese indices zich niet uit de neutrale bandbreedte te bevrijden, hetgeen goed wordt geïllustreerd door de brede Eurostoxx50. Deze index wist maar niet boven de zware weerstand van 4.582 punten uit te breken. De index daalde vervolgens fors en brak zelfs aan de onderkant uit. De DAX en de CAC40 testen momenteel eveneens belangrijke steunniveaus. Hierbij is het belangrijk dat de steunzones, gevormd door de toppen van februari, wel stand weten te houden. Mochten deze niveaus definitief worden doorbroken, dan slaat het (korte en middellange termijn) beeld om van neutraal naar negatief. Hoewel er nog behoorlijk veel dalingsruimte ligt voordat het lange termijn beeld negatief wordt, kan men beter zorgen de schaapjes op het droge te hebben. Met de stormbal in top gaat de haven op slot, dus zorg dat u niet op volle zee wordt overvallen door het noodweer.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.