...

Eugene Fama, fameuze dwarsligger

17 oktober 2008, 20:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Hij heeft het wereld­je van de tech­nis­che én de fun­da­mentele anal­is­ten een tijd­je op zijn kop gezet en heeft met vele economen in de clinch gele­gen. Uitein­delijk draaide hij wat bij maar nu ziet het ernaar uit, dat hij weer een kleine rev­o­lu­tie voor­berei­dt.

Eugene Fama, fameuze dwarsligger

Ga er maar van uit dat hij het enfant ter­ri­ble van de beur­swereld is en de boe­man van al wie zich bezighoudt met ver­mo­gens­be­heer, tech­nis­che of fun­da­mentele analyse of gelijk welke vorm van beleg­gingsad­vies geven. Een Nobel­pri­js kreeg Eugene Fama (nog) niet, maar hij is al enkele malen getipt als genom­i­neerde. Een biografie.

Deze Amerikaanse econ­o­mist is geboren in 1939 en hij doceert zijn ganse car­rière al aan de Uni­ver­siteit van Chica­go. Met zijn doc­tor­aat­s­the­sis, getiteld The Behav­iour of Stock Mar­ket Prices”, vol­gde hij nog de betre­den paden, geëf­fend door o.a. de in zijn tijd misk­ende Louis Bache­li­er. Net als Bache­li­er stelde Fama, dat de aan­de­len­pri­jzen op onvoor­spel­bare manier zigzaggen. Maar hij voegde er wel iets aan toe, nl. dat de pri­jzen van ver­schil­lende aan­de­len niet elk indi­vidueel hun gril­lig ver­loop lat­en zien, maar wel in groep. Net alsof de beleg­gers in deze aan­de­len rea­geren op sig­nalen. Deze ideeën haalde Fama bij de Poolse Jood Benoît Man­del­brot (geb. 1924), mede­grond­leg­ger van de chaos­the­o­rie. U weet wel, die the­o­rie die uitlegt dat, mits de nodi­ge para­me­ters samen­spe­len, het geflad­der van een vlin­der in het Ama­zonewoud kan lei­den tot een tro­pis­che storm in Azië. 

In 1970, hij was toen 31 jaar, pub­liceerde hij een opzien­barend artikel, getiteld Effi­cient Cap­i­tal Mar­kets: A Review of The­o­ry and Empir­i­cal Work”. In dit artikel begon hij met te ver­wi­jzen naar hogerver­melde Louis Bache­li­er, die het rond de eeuwwis­sel­ing van 19de naar 20ste eeuw ook al had over effi­ciënte mark­ten. Maar Fama ging verder en for­muleerde een voor de beur­swereld huiv­er­ing­wekkende con­clusie, die we schema­tisch samen­vat­ten als volgt:

Waarom huiv­er­ing­wekkend? Wel, wat Fama con­cludeert is niet meer of niet min­der dat het absolu­ut geen zin heeft, infor­matie te verza­me­len met het doel te gaan beleggen. Ergo: koop gewoon een ganse index zoals de AEX, de Bel20 of de Dow Jones Indus­tri­al en he wacht maar rustig af. De markt is effi­ciënt genoeg. 

Wan­neer Bache­li­er het in 1970 en de jarene erna had over de effi­ciën­tie van de markt, bedoelde hij dat de aan­de­lenko­ersen alle bestaande infor­matie weer­spiege­len en dat het dus als indi­vidu niet mogelijk is de markt te klop­pen’. Hij schreef het ongeveer zo neer: de beur­swaarde van een effect is op elk willekeurig moment de resul­tante van de waarde die kop­ers en verkop­ers ervan eraan toeken­nen. De richt­ing die de koers een moment lat­er zal kiezen, hangt af van de ver­schuiv­ing in appre­ci­atie tussen kop­ers en verkop­ers.’

Fama onder­zoekt de resul­tante van de waarde’ en ziet, dat de infor­matie de grond­slag vormt van de keuzes van de beleg­gers. Logisch. Maar dan gaat hij aan het werk met een voor die tijd (1970) super­com­put­er en gaat na, op welke manier infor­matie zou hebben kun­nen inwerken op de vorm­ing van aan­de­lenko­ersen. Om het een­voudig voor te stellen: voor een aan­deel X, waar­van hij de volledi­ge lev­ensloop tot op een bepaald ogen­blik kent, werkt hij 3 beleggingsscenario’s uit. Eén waar­bij de ges­imuleerde beleg­ger enkel maar beschikt over de koersen tot onmid­del­lijk voor dit ogen­blik, een tweede dat de beleg­ger alle offi­ciële infor­matie ter beschikking stelt en een derde, dat erbovenop ook nog inside info bezorgt aan de beleg­ger. Zijn con­clusies, gebaseerd op reële feit­en, zijn ver­baz­ing­wekkend: het is in geen geval mogelijk, de markt te klop­pen. De markt’ weet zoni­et alles, ze houdt er blijk­baar reken­ing mee. 

Het artikel heeft toen velen de gordi­j­nen inge­jaagd. Tech­nis­che anal­is­ten zagen hun wereld van patro­nen, trend­kanalen, ste­un­li­j­nen enzovoort in elka­ar zakken. Sta­tis­ti­ci die de fun­da­menten van bedri­jven analy­seer­den om zo te komen tot een koers­doel van het aan­deel, ston­den opeens in de kou. Adviseurs van per­so­n­en met grote ver­mo­gens ston­den voor het vol­h­gens Fama voldon­gen feit, dat wat ze ook deden om de hen toev­ertrouwde porte­feuilles beter dan gemid­deld te doen presteren, bot­er aan de galg waren. 

In de loop van de jaren heeft Fama zijn stand­punt moeten herzien en nuanceren. Hij moest toegeven, dat de effi­ciën­tie van de mark­ten in sterke mate, zoni­et volledig, staat of valt met het aan­tal experts die dag in dag uit niet alleen aan­de­lenko­ersen analy­seren, maar ook alle mogelijke gegevens van bedri­jven bestud­eren en linken aan de aan­de­len in kwest­ie, op zoek naar een tijdelijke inef­fi­ciën­tie. Want dan is er een gele­gen­heid om het beter te doen dan de markt. 

Uitein­delijk heeft Fama zich bezigge­houden met de finan­ciële the­o­rie, waarover hij het boek The The­o­ry of Finance pub­liceerde met als coau­teur de Nobel­pri­jswin­naar Economie (1990) Mer­ton Miller. Ook is hij directeur van de researchafdel­ing van Dimen­sion­al Fund Advi­sors, een onderne­m­ing die doet aan beleg­gingsad­vies. Of hoe de strop­er een boswachter werd… 

Maar Fama kan het niet lat­en en de laat­ste jaren ziet het ernaar uit, dat hij een coup voor­berei­dt tegen het Cap­i­tal Pric­ing Asset Mod­el, in het lev­en geroepen door vier emi­nente economen, waaron­der Nobel­pri­jswin­naar William Sharpe. Ofwel wordt dit Fama’s final tri­omf of zijn acad­emis­che zwa­nen­zang, we zijn benieuwd. 


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets


Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.