...

ESTAFETTE op beurzen ??

6 augustus 2005, 00:10 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Jeroen kijkt naar de wis­sel­ing van de macht, de rotatie tussen de VS, Europ en Azie en denkt aan een soort estafette tussen deze mark­ten … Ook beschri­jft hij een mening over wat er mogelijk met de oliegelden gebeurd .. Wel ziet hij op dit moment de 10.700 pnt grens bij de Dow Jones en de 400 pnt grens op t Dam­rak even een aan­lei­d­ing tot bezin­ning. Hoe nu verder? Zit er nog wat in het vat? Wie trekt het vol­gende sprintje? .…


ESTAFETTE

Zo, in Ams­ter­dam hebben we ons hoofd gestoten aan het 400-pun­ten pla­fond en het­zelfde geldt voor Wall Street met hun 10.700 pla­fon­net­je. Na een mooie gelijk­matige opwaartse beweg­ing is het nor­maal dat er een moment van reflec­tie komt. De 400 grens blijkt hier­voor te baat genomen te zijn.

HOE NU VERDER?

Ervan uit­gaande dat de huidi­ge koer­sniveaus weer­spiege­len hoe de bedri­jven het doen en bin­nenko­rt gaan doen, is het zaak in te schat­ten hoe de economie en de bedri­jf­swin­sten zich zullen gaan ontwikke­len op de lan­gere termijn.

Voor de USA geldt dat de economie aardig draait, en er zelfs miss­chien nog een schep­je bovenop kan, daar de tot nog toe ont­brek­ende fac­tor in het economis­che groeiver­haal (de arbei­ds­markt) teke­nen laat zien van toen­e­mende kracht. Als dit doorzet is het niet ondenkbaar dat dit een vlieg­wiel-effect teweeg­brengt en de economis­che groei nog een schop­je omhoog zou kun­nen geven. Wat investeerders in aan­de­len hier­bij als een nadeel kun­nen ervaren is het hier­mee gepaard gaande gevaar van verder oplopende rente.

Om de groei beheers­baar te houden en de inflatie in te tomen kan de FED wel eens besluiten iets langer door te gaan met het ver­hogen van de korte rente dan eerder werd aangenomen. Of de lange rente zich dan nog steeds zo rustig zal houden als tot op heden het geval is zal dan moeten blijken.

OLIE

De oliepri­js zou wel eens een ver­rassende fac­tor kun­nen wor­den. In het huidi­ge hoge pri­js­niveau zit een behoor­lijk stuk spec­u­latie. Ook de raf­fi­nage-bot­tle­neck” draagt bij aan de onge­brei­delde pri­jssti­jgin­gen van het zwarte goud.

Bei­de oorza­k­en lijken mij (relatief) makke­lijk aan te pakken door een of meerdere par­ti­jen met vol­doende middelen(lees : geld). Als men ervan uit­gaat dat de hoge oliepri­js een rem­mende werk­ing heeft op de economie, en daarmee op de beursko­ersen, zou je zeggen: Doe daar iets aan!

Het is althans een­voudi­ger en goed­kop­er dan het , door menigeen veron­der­stelde, ste­unen en oppom­pen van indices … Maar aan de andere kant zou het ook nog zo kun­nen zijn dat een hoge oliepri­js juist in het voordeel werkt van beursko­ersen. Ik bedoel…als er per vat dit jaar gemid­deld zo’n $ 30 meer wordt betaald, wordt dat ook ergens ontvangen.

Reken maar eens uit hoeveel meer dol­lart­jes dat per dag zijn die in de zakken (als ze die hebben in die witte gewaden) van de olies­jeiks verd­wi­j­nen. Hun eigen economieen kun­nen dergelijke investerin­gen niet aan, dus is de vraag gerecht­vaardigd waar die geld­stromen heen gaan. Ondenkbaar is niet dat de extra oliedol­lars via via hun weg terug vin­den naar de Amerikaanse‑, en indi­rect, Ned­er­landse beurs.

TERUG NAAR EUROPA

Op de AEX hebben we dit jaar al een aardi­ge beweg­ing omhoog gehad.

TERECHT? JA, dat denk ik wel.

GENOEG? NEE, dat denk ik niet.

De eerste sig­nalen van een aantrekkende economie in de Euro­zone wor­den nu zicht­baar. Zie bijvoor­beeld van­daag (5 augus­tus) de indus­triele pro­duc­tie in Duit­s­land. De komende verkiezin­gen in Duit­s­land kun­nen ook een duwt­je in de goede richt­ing geven onder het mot­to :” nieuwe bezems veg­en het schoonst” 

In Groot Brit­tan­nie lijkt de groei af te vlakken maar de Bank of Eng­land regeerde erg snel met een rentev­er­lag­ing. In Enge­land lijkt Tony Blair zichzelf te hebben voorzien van nieuw élan en zelfs in Ital­ie hebben ze, onder invloed van de banken-soap” blijk gegeven van een iet­wat posi­tie­vere instelling t.a.v. het invester­ingskli­maat aldaar.

Ook de cijfers van Buhrman, welke een aardi­ge inkijk geven in de ontwik­kel­ing van de arbei­ds­markt, lieten zien dat t de goede kant op gaat. (autonome omzetgroei USA 7 %, Europa 5 %). En, zoals we alle­maal weten, gaat het om de richt­ing van de beweging.

Als we aan­nemen dat de USA iets verder is in de economis­che cyclus dan Europa, staat ons hier op dat gebied nog wat moois te wacht­en, en kun­nen we het estafettestok­je mooi overne­men, eve­nals japan dat ook uit het lange en diepe dal lijkt te klimmen.Als daar­naast Chi­na z’n interne markt ook op stoom komt zou het wel eens kun­nen dat we wereld­wi­jd een peri­ode van solide groei gaan beleven.

Jeroen van Veen
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.