...

Er hangt een CRASH in de lucht, maar wanneer?

15 november 2006, 00:22 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De kran­tenkop­pen lieten in1929 en 1987 zien wat men The day After” bedoeld, op dit moment zult u dit niet zien uit­er­aard, alles lijkt zeer goed te gaan … De beurscrash waar ik al een tijd bang voor ben bli­jft voor­lop­ig nog uit … Maar als ik de charts bek­ijk dan vraag ik me af of dit wel goed bli­jft gaan, en vooral hoe lang nog …

Waar bli­jft de Crash, en dat vra­gen er zich velen af

De kran­tenkop­pen hieron­der lat­en u zien wat men The day After” schri­jft, momenteel zult u dit niet zien uit­er­aard, alles gaat goed en wat kan er gebeuren?? … De beurscrash waar ik al een tijd bang voor ben bli­jft voor­lop­ig nog uit … Maar als ik de charts bek­ijk dan vraag ik me af of dit wel goed bli­jft gaan, en vooral hoe lang nog … Via veel feit­en die er zijn en met veel doc­u­men­tatie en charts probeer ik u nog­maals duidelijk te mak­en waar er een groot gevaar ligt .. Ik laat u zien dat er bij een dal­ing van 30 tot 50% op Wall Street nog niet eens sprake is van een lange ter­mi­jn trend­breuk … Er kan dus veel gebeuren, maar wel moet er eerst een feit bloot komen te liggen .. Een trig­ger ofwel een onef­fen­heid bin­nen de gevaar­lijke en zwaar gehedgde finan­ciele sector.

De beurscrash? … Waar bli­jft die, en komt die nog ??

Vorig jaar was ik diegene die het ver­melde dat de charts op Wall Street een behoor­lijke sli­j­tage ver­to­nen en dat het er ook fun­da­menteel zeer beroerd uitzi­et. Het lijkt wel alle­maal koek en ei, maar als we de feit­en onder de loep nemen dan zien we veel lijken in de kast … Toch wil vri­jwel nie­mand deze zien, zek­er de anal­is­ten niet .. Tot op heden is daar nog geen enkele veran­der­ing in gekomen en bli­jf ik waarschuwen voor een schuiver op de aan­de­len­mark­ten die we ons nog zeer lang zullen herin­neren … De feit­en die ik toen aan­bracht zijn er nog steeds, sterk­er nog … Ze zien er nog een stuk duidelijk­er uit .…

Welke feit­en bracht ik vorig jaar aan ?

  1. Het onwaarschi­jn­lijke ver­loop van de beurs sinds de bodem die begin 2003 werd gemaakt zon­der opval­lende cor­rec­ties tussendoor. 
  2. De manier waarop de economie werd aanges­lingerd in de VS (het uit­de­len van belastingsgeld) 
  3. De toren­hoge schulden die de VS hebben, reeds 8,6 Tril­jard dol­lar (8600 mil­jard dol­lar) en dat ter­wi­jl de schuld dagelijks groeit met 2 mil­jard dollar. 
  4. Het als maar grot­er wor­dende han­del­steko­rt ofwel het twin deficit 
  5. De dol­lar die wel wat kon her­stellen de afgelopen maan­den maar onder druk bli­jft staan. 
  6. De enorme zeep­bel die wordt gecreeerd bij de huizen­markt en nu leegloopt 
  7. De manier waarop hypotheekver­strekkers deze zeep­bel financieren, denk hier­bij aan Fan­nie Mea en Fred­dy Mac.. 
  8. De werkgele­gen­heid die wel groeit maar veel min­der snel dan men had gehoopt. 
  9. De schulden­posi­tie bij de con­sument die als maar grot­er wordt 
  10. De energiepri­jzen die tov vorig jaar alweer met de helft zijn opgelopen, een vat olie kost 58 dol­lar en dat bli­jft duur. 
  11. Toch ook nu nog de inflatie, een extra gevaar dat met rentev­er­hogin­gen aangepakt moet worden. 
  12. De toren­hoge beursko­ersen, veel fond­sen bereiken nieuwe hoogtepun­ten. De vraag is of deze bedri­jven bij oplopende inflatie, sti­j­gende energiepri­jzen en bij een negatief sen­ti­ment de groei kun­nen beves­ti­gen. Vergeet hier­bij niet dat op Wall Street veel fond­sen meer dan 100% zijn opgelopen sinds begin 2003 en dat nog meer fond­sen 500 tot zelfs meer dan 1000% hoger staan dan mid­den de jaren 90 !! 

De gezond lijk­ende maar zeer onge­zond zijnde finan­cieele sec­tor, van uit die hoek verwacht ik nog het grootse gevaar. 
De enorme deriva­ten­con­struc­ties die uit­staan, de een houdt in feite de andere overeind tot er iets knapt. Deze tijd­bom kan op ieder moment ont­plof­fen. Er zit heel veel geld in dat soort con­struc­ties die een veelvoud van dit ingelegde kap­i­taal moeten afdekken. We spreken hier niet over mil­jar­den dol­lars maar eerder over bedra­gen die wel 1000 keer zo hoog zijn !!! En vergeet niet dat daar ook een deel van uw eigen geld inz­it via pen­sioen­fond­sen en uit­er­aard de banken. 
Lat­en we ook de oor­log in Irak niet ver­geten die mil­jar­den kost en tot nog toe niets opleverd. Het lijkt er zelfs steeds meer op dat Bush de stri­jdt zal verliezen.
U ziet aan deze lijst dat de sit­u­atie op dit moment veel schri­j­nen­der is gewor­den dan ron­dom dezelfde peri­ode van vorig jaar, en dit samen met het feit dat de beursindices ongeveer 10 tot 20% en in som­mige gevallen zelfs 30 tot 40% hoger staan. 

Wall of fear :

In mijn updates heb ik vaak ver­meld dat de sterk­ste rally‘s zich voort­be­we­gen langs de befaamde Wall of Fear” ofwel de muur der angst. De ral­ly die we nu zien lijkt zelfs op een van de meest uitda­gende die ik ken, een markt die telkens sti­jgt zon­der toe­name van het vol­ume en met een volatiliteit die over een lange peri­ode extreem laag bli­jft. Een markt waar blijk­baar nie­mand bang voor lijkt te zijn, en een peri­ode waar anal­is­ten in koor roepen dat de win­st­groei prachtig is met goede vooruitzicht­en. De ene koop-aan­bevel­ing vol­gt de andere op, koers­doe­len wor­den hoger en hoger geplaatst. 

Wan­neer hebben we dit gedrag ook alweer eerder gezien?? … In 1998 — 2000 ?? … Of niet soms ? De uit­drukking Wall of Fear” kan wor­den eerder wor­den veran­derd in de term Hang­ing on a Cliff” …

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.