![](/images/legacy-userimages/userimages/dow-down1.jpg)
Waar blijft de Crash, en dat vragen er zich velen af
De krantenkoppen hieronder laten u zien wat men “The day After” schrijft, momenteel zult u dit niet zien uiteraard, alles gaat goed en wat kan er gebeuren?? … De beurscrash waar ik al een tijd bang voor ben blijft voorlopig nog uit … Maar als ik de charts bekijk dan vraag ik me af of dit wel goed blijft gaan, en vooral hoe lang nog … Via veel feiten die er zijn en met veel documentatie en charts probeer ik u nogmaals duidelijk te maken waar er een groot gevaar ligt .. Ik laat u zien dat er bij een daling van 30 tot 50% op Wall Street nog niet eens sprake is van een lange termijn trendbreuk … Er kan dus veel gebeuren, maar wel moet er eerst een feit bloot komen te liggen .. Een trigger ofwel een oneffenheid binnen de gevaarlijke en zwaar gehedgde financiele sector.
De beurscrash? … Waar blijft die, en komt die nog ??
Vorig jaar was ik diegene die het vermelde dat de charts op Wall Street een behoorlijke slijtage vertonen en dat het er ook fundamenteel zeer beroerd uitziet. Het lijkt wel allemaal koek en ei, maar als we de feiten onder de loep nemen dan zien we veel lijken in de kast … Toch wil vrijwel niemand deze zien, zeker de analisten niet .. Tot op heden is daar nog geen enkele verandering in gekomen en blijf ik waarschuwen voor een schuiver op de aandelenmarkten die we ons nog zeer lang zullen herinneren … De feiten die ik toen aanbracht zijn er nog steeds, sterker nog … Ze zien er nog een stuk duidelijker uit .…
Welke feiten bracht ik vorig jaar aan ?
- Het onwaarschijnlijke verloop van de beurs sinds de bodem die begin 2003 werd gemaakt zonder opvallende correcties tussendoor.
- De manier waarop de economie werd aangeslingerd in de VS (het uitdelen van belastingsgeld)
- De torenhoge schulden die de VS hebben, reeds 8,6 Triljard dollar (8600 miljard dollar) en dat terwijl de schuld dagelijks groeit met 2 miljard dollar.
- Het als maar groter wordende handelstekort ofwel het twin deficit
- De dollar die wel wat kon herstellen de afgelopen maanden maar onder druk blijft staan.
- De enorme zeepbel die wordt gecreeerd bij de huizenmarkt en nu leegloopt
- De manier waarop hypotheekverstrekkers deze zeepbel financieren, denk hierbij aan Fannie Mea en Freddy Mac..
- De werkgelegenheid die wel groeit maar veel minder snel dan men had gehoopt.
- De schuldenpositie bij de consument die als maar groter wordt
- De energieprijzen die tov vorig jaar alweer met de helft zijn opgelopen, een vat olie kost 58 dollar en dat blijft duur.
- Toch ook nu nog de inflatie, een extra gevaar dat met renteverhogingen aangepakt moet worden.
- De torenhoge beurskoersen, veel fondsen bereiken nieuwe hoogtepunten. De vraag is of deze bedrijven bij oplopende inflatie, stijgende energieprijzen en bij een negatief sentiment de groei kunnen bevestigen. Vergeet hierbij niet dat op Wall Street veel fondsen meer dan 100% zijn opgelopen sinds begin 2003 en dat nog meer fondsen 500 tot zelfs meer dan 1000% hoger staan dan midden de jaren 90 !!
De gezond lijkende maar zeer ongezond zijnde financieele sector, van uit die hoek verwacht ik nog het grootse gevaar.
De enorme derivatenconstructies die uitstaan, de een houdt in feite de andere overeind tot er iets knapt. Deze tijdbom kan op ieder moment ontploffen. Er zit heel veel geld in dat soort constructies die een veelvoud van dit ingelegde kapitaal moeten afdekken. We spreken hier niet over miljarden dollars maar eerder over bedragen die wel 1000 keer zo hoog zijn !!! En vergeet niet dat daar ook een deel van uw eigen geld inzit via pensioenfondsen en uiteraard de banken.
Laten we ook de oorlog in Irak niet vergeten die miljarden kost en tot nog toe niets opleverd. Het lijkt er zelfs steeds meer op dat Bush de strijdt zal verliezen.
U ziet aan deze lijst dat de situatie op dit moment veel schrijnender is geworden dan rondom dezelfde periode van vorig jaar, en dit samen met het feit dat de beursindices ongeveer 10 tot 20% en in sommige gevallen zelfs 30 tot 40% hoger staan.
Wall of fear :
In mijn updates heb ik vaak vermeld dat de sterkste rally‘s zich voortbewegen langs de befaamde “Wall of Fear” ofwel de muur der angst. De rally die we nu zien lijkt zelfs op een van de meest uitdagende die ik ken, een markt die telkens stijgt zonder toename van het volume en met een volatiliteit die over een lange periode extreem laag blijft. Een markt waar blijkbaar niemand bang voor lijkt te zijn, en een periode waar analisten in koor roepen dat de winstgroei prachtig is met goede vooruitzichten. De ene koop-aanbeveling volgt de andere op, koersdoelen worden hoger en hoger geplaatst.
Wanneer hebben we dit gedrag ook alweer eerder gezien?? … In 1998 — 2000 ?? … Of niet soms ? De uitdrukking “Wall of Fear” kan worden eerder worden veranderd in de term “Hanging on a Cliff” …
Guy Boscart
US Markets